Zobacz pełną wersję : Do użytkowników 24-105L - aberracja na 24 mm
Proszę o podzielenie się informacjami czy zauważyliście przy 24 mm aberrację i jaka jest jej intensywność, jak można ją zniwelować.
sa aberacje jak w kazdym szkle, zobacz sobie wykresiki na http://photozone.de/8Reviews/lenses/canon_24105_4_is/index.htm na CA jak widac pomaga przymykanie przyslony.
Też bardzo się tego balem przed zakupem, bo testy dowodzą, że nie jest ona mała. Ale do tej pory nie zauważyłem niczego, co możnaby określić desktukcją zdjęcia z powodu aberracji. Testy testami, a życie sobie...
Ja w swoim nie zauwazylem... ale rzadko uzywam w nim 24mm/f4 no i sezon na aberracje (spacery vs galezie vs slonce) dopiero sie zaczyna ;)
Pawel Woo
17-04-2006, 16:03
Potwierdzam jak wyżej
niestety to prawda. Aberracje są i wcale nie takie małe jak na tą klasę sprzetu i pułap cenowy. Ostatnio robiłem zdjęcie pomieszczenia .. na obrzeżach okna pojawiły się spore aberracje :/
Oglądałem własnie bardzo szczegółowo kilka ze zdjec z ostatniego pobytu na nartach w Alpach robionych na 24 mm i - podobnie jak Vitez - nic nie zauważyłem. Przy takich warunkach (snieg, niebo itd.) powinno to być zauważalne. Ale z tego co już miałem okazję rozmawiac m.in. z Fotoit egzemplarz egzemparzowi nie jest równy.
Ja przeglądalem u siebie, akurat rzadko uzywam szerokiego kąta i też jakoś niewiele moge zauważyć, przypuszczam że w jakiś specyficznych warunkach pewnie wylezą ale czego czy nie widzą.... ;-) przy powiększeniach jakie maksymalnie robię jakoś nie zauwazyłem szczególnie dokuczliwych, może napiszcie jak ją wywołac ;-), lub Metus pokaż jakiś przykład to porównamy moze słabo szukamy (i jak znajziemy to będziemy dopiero się martwić)
Pozdrawiam
Artur Starz
Wystarczy strzelić fotkę gałęzi na 24mm przy F4 i na brzegach zdjęcia robią się gałęzie z fioletowymi i zielonymi obwódkami, nawet F8 nie likwiduje tego efektu całkowicie. Na innych ogniskowych zjawisko występuje ale w dużo mniejszym stopniu.
Czy mógłbym komuś przesłać zdjęcia do oceny, może sam wyolbrzymiam zjawisko ale ostatnio krytykowany był na forum kit za aberrację a oglądając zdjęcia z kita stwierdziłem że mój obiektyw ma większą aberrację. Męczy mnie myśl, że może trafił mi się ten zły egzemplarz obiektywu. Robiłem zdjęcia świecących żarówek, halogenów i nie było wtedy nawet śladu aberracji ale zdjęcia drzew mnie martwią bo to mój ulubiony temat. Będę wdzięczny za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.
pozdrawiam
Jano
Pawel Woo
19-04-2006, 08:52
Słyszałem pogłoskę, ze aberracje w 24-105 sa większe przy włączonym IS.
Czy ktoś to sprawdzał?
Jakos nie widzę związku...
Ide jutro do ZOO i wprawdzie nie mialem zamiaru brac tego szkla ale sie poswiece i specjalnie walne fotke testowa :p
Aberracja jest faktem z którym się w tym przypadku trzeba pogodzić (albo sprzedać 24-105...). W każdym razie - przed zakupem, czytałem jego recenzje na Photozone (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_24105_4_is/index.htm) .
Pawel Woo
21-04-2006, 12:03
Errr... tego
Albo jestem ślepy, albo mój egzemplaż jest cudowny ale abberacji (wiekszych niż typowa dla tej klasy szkła) nie widzę...
Jak nie zapomne to jutro sprawdze zdjecia ze spaceru ale mam glupie podejrzenie (skoro na kilkuset wczesniejszych zdjeciach zero aberracji) ze i moja sztuka jest jakas cudownie antyaberracyjna ;)