Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Naprawa mechanizmu sublustra - cena?

satal
10-11-2015, 11:14
Witajcie,

mój Canon 400D przestał w pewnym czasie ostrzyć, sprawdzone na różnych obiektywach. Oddałem go do jednego z serwisów w centrum Warszawy na sprawdzenie i problemem okazuje się mechanizm sublustra. I tu szybkie pytanie - czy 180zł za taką usługę (bez wymiany części) to fair price? Wydaje mi się niemało, ale może taki rząd to musi być?

Pozdrawiam!

satal
11-11-2015, 01:57
Nikt, nic ??

zanussi
11-11-2015, 10:25
Tam pytaj Serwis Foto 24 serwis i wypożyczania (http://www.serwisfoto24.pl/) są nieźle ogarnięci :)

jelcyk
11-11-2015, 12:37
A co sie z tym lusterkiem stalo? Jakos nigdy nie mialem problemow akurat z tym mechanizmem - polamales?

satal
12-11-2015, 12:17
@jelcyk - nie, raczej nie. Dzwoniłem, chodzi o to, że w tym starym mechaniźmie "drobne elementy" ruszające lustrem są zużyte i nim nie ruszajądo końca. Technik miałby nie wymieniać wszystkiego tylko kilka drobnych elementów właśnie (silniczek?). Stąd niższa cena niby.

jelcyk
25-11-2015, 15:26
No nie wiem - to dosc prosty uklad z silnymi sprezynami na mechanizmie przerzutowym - tam nie ma co sie zawiesic ani za bardzo zmienic polozenia. Najprawdopodobniej masz to lusterko zasyfione, albo cos siedzi na sensorze AF-u. Sprobuj najpierw to wszystko dobrze przedmuchac i wyczyscic lusterko. Cena niby niewysoka ale to w przypadku, kiedy trzeba by rozbierac MirrorBox i grzebac w okolicach silnika , ale to do oceny dopiero po dokladnych ogledzinach.