Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do 5D Mark III ?

memoryzone
03-11-2015, 17:02
Jaką lampę moglibyście polecić do Canona 5D MK 3 ?

r_m
03-11-2015, 17:12
Canon 600ex-rt

tombas
03-11-2015, 17:17
no sorry Cie bardzo, ale szarpnołęs sie na body za 10K i w dziale obiektywy pytasz jakie szkło do 5d, w dziale lampy pytasz jaka lampa do 5D.... o co kaman? zapytaj jeszcze jaka karta do 5D, no i masz jeszcze dział o statywach, sofcie i 100 innych rzeczach:twisted:
litości... plizzzzz

zdebik
03-11-2015, 18:53
Profoto b1 ^^

memoryzone
03-11-2015, 19:12
no sorry Cie bardzo, ale szarpnołęs sie na body za 10K i w dziale obiektywy pytasz jakie szkło do 5d, w dziale lampy pytasz jaka lampa do 5D.... o co kaman? zapytaj jeszcze jaka karta do 5D, no i masz jeszcze dział o statywach, sofcie i 100 innych rzeczach:twisted:
litości... plizzzzz

W czym problem?

Element7th
03-11-2015, 19:37
Kup sobie taką lampę jaką chcesz. Nie podałeś szczegółów, więc taka odpowiedź powinna Cię satysfakcjonować.

tombas
03-11-2015, 19:43
W czym problem?
w tym ze oczekujesz gotowca, jak nie masz pojecia o sprzecie (fotografii) to jest dział dla poczatkujacych i tam pytaj lub zainwestuj w kursy/szkoły)foto,ale wtedy to niepotrzebnie wchodzisz na głeboką wode z tak drogim/skomplikowanym sprzetem, a jesli wiesz juz troche to po co pytac, to juz sam powinienies wiedziec jaki sprzet oferuje canon (i nie tylko) i co bedzie dla ciebie najlepsze, a tak to wygląda "mam kupe kasy na wydaniu, która ma mnie uczynic profi foto, powiedzcie mi szybko jak to zrobic, bo od jutra chce byc zawodowcem"

memoryzone
03-11-2015, 20:48
Nie wiem co jest nie tak w szukaniu szybszych i lepszych rozwiązań, czerpiąc z wiedzy i doświadczenia innych... ale w każdym razie dzięki za Twoją opinię. Każdy może myśleć po swojemu i to jest piękne :)

trothlik
03-11-2015, 21:09
Jaką lampę moglibyście polecić do Canona 5D MK 3 ?

Podpucha?
Speedlite 90EX

memoryzone
03-11-2015, 21:34
Sorry za takie prymitywne (w Waszej opinii) pytania, ale ja niestety nie znam się na lampach, a potrzebuję pilnie zrobić zdjęcia we wnętrzu i przydałaby się jakaś lampa. Nie wiem która lepsza, która się nadaje, dlatego pytam. Czy jest w tym coś złego? Niestety muszę dokonać zakupu w przeciągu max 24 godzin, dlatego tu jestem i nieśmiało liczę na przyjacielską pomocną dłoń...

trothlik
03-11-2015, 23:00
Dostałeś dwie konkretne sugestie:
600 ex
90 ex.
Jeżeli pytasz o to którą lampę, bo się nie znasz, bo szybko , bo musisz zdjęcia zrobić "na wczoraj" itepe itede. to może zleć komuś zrobienie tych zdjęć? Skoro pytasz o lampę to zakładam że obycia nie masz a to może doprowadzić do katastrofy...

r_m
03-11-2015, 23:01
Druga propozycja - jeśli to mają być zdjęcia we wnętrzu, i ma to być szybki zakup, "na już", na te zdjęcia, to możesz spokojnie kupić YN560 (III albo IV, która akurat będzie tańsza), bardzo wielu użytkowników ją chwali.

Nie wiem co jest nie tak w szukaniu szybszych i lepszych rozwiązań, czerpiąc z wiedzy i doświadczenia innych...
Dokładnie, masz rację, nie ma sensu wyważać już wcześniej otwartych drzwi, przecież dlatego istnieje to forum, na którym możesz znaleźć 40 stron wątków na temat wybory lamp oraz użycia lamp reporterskich, po prostu wejdź, poszukaj i korzystaj :)

a tak to wygląda "mam kupe kasy na wydaniu, która ma mnie uczynic profi foto, powiedzcie mi szybko jak to zrobic, bo od jutra chce byc zawodowcem"
Nie zawsze o to chodzi. Warto przyjąć do wiadomości, że na forach pojawiają się ludzie dla których zakup 5d III nie jest jakimś specjalnym wyzwaniem, i którzy go kupują, bo w sklepie powiedzieli, że to najlepszy aparat. Nie każdy kupujący coś takiego musi od razu stawać się zawodowcem (kiedyś poznałem człowieka, któremu ktoś polecił 1ds III do celów wakacyjno-rodzinnych, kupił, do tego kilka eLek - też kupił, bo "najlepsze", tylko niezbyt chętnie używał, bo duże i ciężkie).

memoryzone
03-11-2015, 23:18
Dziękuję za sugestie. Niestety nie mogę zlecić tego komuś innemu, a jak już kupować to coś na dłuższy czas, więc zależy mi aby było lepsze niż gorsze...
Którą z tych dwóch należałoby wybrać?
600 ex
90 ex.
?

--- Kolejny post ---

Druga propozycja - jeśli to mają być zdjęcia we wnętrzu, i ma to być szybki zakup, "na już", na te zdjęcia, to możesz spokojnie kupić YN560 (III albo IV, która akurat będzie tańsza), bardzo wielu użytkowników ją chwali.

Dokładnie, masz rację, nie ma sensu wyważać już wcześniej otwartych drzwi, przecież dlatego istnieje to forum, na którym możesz znaleźć 40 stron wątków na temat wybory lamp oraz użycia lamp reporterskich, po prostu wejdź, poszukaj i korzystaj :)

Nie zawsze o to chodzi. Warto przyjąć do wiadomości, że na forach pojawiają się ludzie dla których zakup 5d III nie jest jakimś specjalnym wyzwaniem, i którzy go kupują, bo w sklepie powiedzieli, że to najlepszy aparat. Nie każdy kupujący coś takiego musi od razu stawać się zawodowcem (kiedyś poznałem człowieka, któremu ktoś polecił 1ds III do celów wakacyjno-rodzinnych, kupił, do tego kilka eLek - też kupił, bo "najlepsze", tylko niezbyt chętnie używał, bo duże i ciężkie).

Canon 5D Mark 3 daje wiele możliwości, można pobawić się Magic Lantern, kręcić filmy lepszą rozdzielczością, poza tym jeśli ktoś chce mieć dobry i przyszłościowy sprzęt, to dlaczego od razu trzeba go za to krytykować, zwłaszcza nie mając wiedzy o całej sytuacji?

trothlik
03-11-2015, 23:26
90 ex to był łach...
Ja mam 600ex rt. Pod 5D2 działa aż miło. Jak chcesz na dłużej i z kasą się nie szczypiesz to walnij se tą. Będziesz miał na wieki wieków. A z czasem się dokształcisz.

Element7th
03-11-2015, 23:33
Którą z tych dwóch należałoby wybrać?
600 ex
90 ex.
?

Ale z Ciebie ignorant i leń. Jakby Ci polecili halogen budowlany to też byś brał w ciemno?

trothlik
03-11-2015, 23:35
Ale z Ciebie ignorant i leń. Jakby Ci polecili halogen budowlany to też byś brał w ciemno?

Halogen w ciemno??
Dobre :D

Element7th
03-11-2015, 23:37
:D Ogólnie kupowanie jakiejkolwiek lampy w ciemno jest ryzykowne ;)

trothlik
03-11-2015, 23:38
:D Ogólnie kupowanie jakiejkolwiek lampy w ciemno jest ryzykowne ;)

Czaję. Ale fajna gra słów wyszła ;)

memoryzone
04-11-2015, 00:01

Liczę, że tutaj są przyzwoici i przyjacielsko nastawieni ludzie...

--- Kolejny post ---

90 ex to był łach...
Ja mam 600ex rt. Pod 5D2 działa aż miło. Jak chcesz na dłużej i z kasą się nie szczypiesz to walnij se tą. Będziesz miał na wieki wieków. A z czasem się dokształcisz.

Dziękuję za profesjonalną odpowiedź (bez uszczypliwości...). Wybiorę więc 600ex rt.
Duży PLUS dla Ciebie Trothlik :) Aż miło spotkać tutaj Takich Ludzi, którzy bez krytyki pomogą początkującym i z wyrozumiałością doradzą. Dzięki!

A czy ewentualnie coś jeszcze innego niż 600ex rt? Nie musi być najdroższe :)
Czy yongnuo YN-600ex-rt działa podobnie?

trothlik
04-11-2015, 00:10
Dziękuję za profesjonalną odpowiedź (bez uszczypliwości...). Wybiorę więc 600ex rt.
Duży PLUS dla Ciebie Trothlik :) Aż miło spotkać tutaj Takich Ludzi, którzy bez krytyki pomogą początkującym i z wyrozumiałością doradzą. Dzięki!

Dzięki.
I jeszcze jedna rzecz. Poczytaj o akumulatorach. Ja jak na razie jakoś nie miałem okazji żeby takowe zakupić i jadę cały czas na bateriach. Równie kosztowne co upierdliwe. A z tego co wiem to wydatek który ci się opłaci. Na bateryjkach po "kilku" strzałach lampa ładuje się wyraźnie dłużej niż na nowych. A to też może kosztować fajne ujęcie. Więc albo "makulatorki" albo zapas paluszków...
Na weselach znajomy kotleciarz nikoniarz używa właśnie aku, ja jadę na bateryjkach. Różnicę widać bardzo szybko. A wymiana bateryjek na imprezie nie jest najszczęśliwsza tym bardziej że umykają ujęcia.

memoryzone
04-11-2015, 00:25
A czy ewentualnie coś jeszcze innego niż 600ex rt? Może być coś tańszego.

tombas
04-11-2015, 08:12
to ja znowu cos napisze, i potraktuj to prosze serio, jak ma byc niezawodnie i na dłużej to wez i kup canonowska 600rt lub w tej cenie 2szt nowej 430rt i pobaw sie w błyskanie (oczywiscie 1szt tez bedzie błyskac:lol:), do tego 2 komplety eneloopów i temat lampy masz zamkniety. dyfuzory/zmekczacze sobie narazie odpusc.tyle.

trothlik
04-11-2015, 10:22
A czy ewentualnie coś jeszcze innego niż 600ex rt? Może być coś tańszego.

To jakiś wynalazek. Zupełnie jak syfiaste szkła na "S". Czasem działa ale generalnie psuje ci nerwy.

r_m
04-11-2015, 11:01
Podobnie, tylko sam pisałeś, że

ktoś chce mieć dobry i przyszłościowy sprzęt
więc pozostań przy Canonie, bo jest przyszłościowy i dobry.
Nie wiem czy pamiętasz reklamy, YN jest "prawie" tak dobra jak Canon, a "prawie"...

memoryzone
04-11-2015, 14:39
A co myślicie o 430EX? Czy znacząca różnica między 600ex ? Jeśli tak , to jaka?

tombas
04-11-2015, 14:48
mam najnowsza wersje 430rt, mało wiem, bo była tylko na 2 ślubach, ale do wiekszosci sutacji jest wystarczająca

robertskc7
04-11-2015, 15:14

Miałem 430ex 3 lata, od 2 miesięcy mam 600ex. Różnica tak jak byś się z 1.9 tdi przesiał na 3.0 quattro.

zdebik
04-11-2015, 15:34
Fail :)

Tak sie robi interes, dofinansowanie, 5d3, forum i reszta zakupow ;) - nice.

tombas
04-11-2015, 15:48
Fail :)

Tak sie robi interes, dofinansowanie, 5d3, forum i reszta zakupow ;) - nice.
spokojnie, po roku wszystko praktycznie nówki tafi na forumową giełde:mrgreen:

r_m
04-11-2015, 16:40

Nie będę taki złośliwy jak koledzy, jak ktoś ma ograniczone możliwości to trzeba pomóc, a nie nabijać się ;)
Proszę:
Canon Speedlite 600EX-RT - Lampy błyskowe Speedlite - Canon Polska (http://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/speedlite_flash/speedlite_600ex-rt/)
Canon Speedlite 430EX III-RT - Lampy błyskowe Speedlite - Canon Polska (http://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/speedlite_flash/speedlite_430ex_iii-rt/)
Mam nadzieję, że znalezienie różnic nie będzie za trudne, ale jeśli tego też nie jesteś w stanie zrobić, napisz.

memoryzone
04-11-2015, 17:11
Jeszcze podobno są Voeloon... jako zamienniki Canona. Ktoś miał z nimi do czynienia?

zdebik
04-11-2015, 17:24
Do czego maja byc te lampy?

eleroo
04-11-2015, 17:32
Jeszcze są Metze, Bolty, Nissiny, Vivitary, Bowery, nie wiem co tam jeszcze... plus wszelkie chińskie wynalazki z dowolną nazwą na obudowie :) jest w czym wybierać kolego. Kurde, tak to jest jak ktoś nie mający pojęcia o niczym kupuje sprzęt do pracy, o której jeszcze też nie ma pojęcia... Stać Cię na systemówki - bierz systemówki, to takie proste. I dyfuzor jakis sobie kup, bo skoro nie potrafisz się posługiwac lampą, to dyfuzor zniweluje nieco tego objawy na zdjęciach :)

r_m
05-11-2015, 01:41
Do czego maja byc te lampy?

Jak to "do czego", do zdjęć, a dokładniej

potrzebuję pilnie zrobić zdjęcia we wnętrzu i przydałaby się jakaś lampa. Nie wiem która lepsza, która się nadaje, dlatego pytam. Czy jest w tym coś złego? Niestety muszę dokonać zakupu w przeciągu max 24 godzin, dlatego tu jestem i nieśmiało liczę na przyjacielską pomocną dłoń...

:)

zdebik
05-11-2015, 09:57
We wnetrzu: wnetrza, osob, przedmiotow. Jak masz prad to kup studyjna lampe za ulamek ceny systemowki o mocy 10x wiekszej.

r_m
05-11-2015, 12:01
We wnetrzu: wnetrza, osob, przedmiotow

A to jest jakaś różnica? (przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ;) )

zdebik
05-11-2015, 12:04
A to jest jakaś różnica? (przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ;) )
Malym speedlightem ciezko oswietlic 20 osob w "pomieszczeniu".

Z reszta admin powinien sprawdzic IP petenta. Smierdzi mi to poducha. Nie lepiej z reszta zapytac mam 1dx jak tym robic ladne zdjecia.

jacekb
05-11-2015, 18:58
600EX RT i spokój na lata

r_m
05-11-2015, 21:37
Malym speedlightem ciezko oswietlic 20 osob w "pomieszczeniu".

W pomieszczeniu może być łatwiej niż na otwartej przestrzeni, gdy nie ma od czego odbić, ale i tak nie traktuję tego wątku poważnie :)

zdebik
05-11-2015, 22:14
W pomieszczeniu może być łatwiej niż na otwartej przestrzeni, gdy nie ma od czego odbić, ale i tak nie traktuję tego wątku poważnie :)
Zalezy jakie sciany ;)

r_m
06-11-2015, 02:52
... i jaki (oraz gdzie) sufit :D

eleroo
06-11-2015, 03:47
A co jeśli sciany będą wyłożone ciemnym aksamitem? ;) Pomysł Zdebika ze studyjniakiem jest bardzo spoko. Jeśli to pomieszczenie ma gniazdka z prądem to taki studyjniak z beuty dishem albo giga softboxem daje dużo możliwości. No są studyjniaki na akumulatory w sumie też...

A jeśli pomieszczenie ma okna na przykład i focenie odbywałoby się za dnia, to ja bym olała lampę w ogóle tylko okien używała (można przesłonić płachtą batystu albo organzy jeśli za ostro daje).

zdebik
06-11-2015, 10:18
Sam posiadam 600ex-rt x2 z st-e3-rt i zastanawiam sie nad profoto b1. Kase juz w sumie odlozylem ale moze warto kupic b2 (slabsze ale mniejsze i dwie ^^).

W sumie w B1 przeszkadza mi tylko jedno, brak mozliwosci pracy z sieci (zawsze leci na baterii).

eleroo
06-11-2015, 10:27
Przesiadka z dwóch młotków na ten reflektor to hoho. Żeby jedynkę wykorzystać to kawał studia potrzeba :) I nie podpuszczaj, Zdebik, kolegi, bo jeszcze kupi to Profoto ;)

zdebik
06-11-2015, 12:04
Przesiadka z dwóch młotków na ten reflektor to hoho. Żeby jedynkę wykorzystać to kawał studia potrzeba :) I nie podpuszczaj, Zdebik, kolegi, bo jeszcze kupi to Profoto ;)
I tak swiece amatorsko w terenie wiec troche mocy sie przyda. W pracy mam Metz TL-600 x2 na cropie i jakos to idzie ;)