PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe wymogi odnośnie zdjęć do dowodów.

Jazzman
01-11-2015, 22:43
Panowie mam pytanie, czy obecnie dopuszczalny jest lekki gradient na tło zdjęcia do dowodu, czy musi być białe? Aktualnie zdjęcie do dowodu ma być robione na wprost.

Jak ustawiacie oświetlenie do takich zdjęć?
Jak "robicie" oczy i włosy?

r_m
02-11-2015, 01:06
Na stronie właściwego ministerstwa jest informacja, jakie wymogi mają spełniać zdjęcia biometryczne do dokumentów, wystarczy się trzymać tych wymogów.
Może nie do końca zrozumiałem Twoje pytanie, ale czy chodzi o "lampa o mocy x Ws ustawiona pod kątem y stopni od osi obiektywu, w odległości Z od klienta, na wysokości A, z nasadką typu softbox o wymiarach CxD cm, firmy E" (itd), czy o coś innego?

Jazzman
02-11-2015, 02:05
Na stronie ministerstwa znalazłem, że "na jasnym jednolitym tle", czyli rozumiem, że gradient odpada. Ale jasnym nie oznacza białym więc według mnie może być lekko szarawe?

Jeśli chodzi o oświetlenie, raczej chodzi mi o ogólny schemat, coś na wzór strobox.com ustawienie źródeł światła, zastosowanych dyfuzorach itd. Z mocą poeksperymentuję :)

GalaktycznyMuczaczo
02-11-2015, 03:01
Gradient ─ rozwiązanie stosowane w grafice komputerowej polegające na wypełnieniu określonego obszaru płynnym przejściem tonalnym pomiędzy co najmniej dwoma kolorami.
Jednolity czyli bez żadnych przejść i innych dupereli, najlepiej białe tło żeby tam w urzędach mogli sobie wyfotoszopować to wszystko za pomocą różdżki :)

luq
02-11-2015, 14:14
robiłem ostatnio fotę do dowodu małemu dziecku.
bez zbędnych bajerów, 1100d+50/1.8, w mieszkaniu na tle ściany (kolor jasnego piasku, ponoć "ecru" ;)
światło zastane (okno, na wprost twarzy) + lekkie doświetlenie ze zwykłego żyrandola (3x60W) by rozproszyć cień.

i fota w urzędzie została przyjęta bez uwag*

*- no może z tą, ze wziąłem 4 różne foty, i urzędniczka wybrała fotkę najsłabszą technicznie ale z najpoważniejszą miną.

r_m
02-11-2015, 16:42
Na stronie ministerstwa znalazłem, że "na jasnym jednolitym tle", czyli rozumiem, że gradient odpada. Ale jasnym nie oznacza białym więc według mnie może być lekko szarawe?
Jak wchodziły zdjęcia biometryczne do paszportów, często zdarzały się odrzucenia z powodu "za jasne" albo "za ciemne". Po wizycie w lokalnym biurze (z tymi odrzutami) i rozmowie z miłymi paniami okazało się, że problemem były stanowiska. Jedno skanowało poprawnie, drugie za jasno, trzecie ściemniało. Gdy nałożyło się jasne zdjęcie z "rozjaśniającym" stanowiskiem, efekt był odrzucany, ale to samo zdjęcie na dwóch pozostałych było ok. Jeśli tło będzie wyraźnie szare, i trafisz na "ściemniające" stanowisko, jest duża szansa na odrzut.

Jeśli chodzi o oświetlenie, raczej chodzi mi o ogólny schemat, coś na wzór strobox.com ustawienie źródeł światła, zastosowanych dyfuzorach itd. Z mocą poeksperymentuję :)
Przepraszam za głupie pytanie: chcesz to zrobić dla siebie i rodziny, czy robić to zawodowo? Jak dla własnych potrzeb, zrób przy świetle dziennym (rozproszonym), na białym tle bez szczegółów i sprawdź, czy przyjmą. Jeśli zawodowo, i masz problem z uzyskaniem równomiernego oświetlenia twarzy, może warto poczytać o podstawach fotografii studyjnej?
O dyfuzorach - dowolne, jakie Ci pasują, nawet ściana się nadaje (nie jako dyfuzor, ale blenda).
Nigdy nie byłeś u fotografa, nie miałeś robionego zdjęcia do dokumentów? ;) Odwiedź kilka punktów w okolicy zapytaj ile kosztują zdjęcia do dowodu i kątem oka podejrzyj jak mają ustawione lampy :D