Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie aparatu,
zhyperpl
01-11-2015, 10:48
Witam.
Posiadam Canona 700d i obiektyw Canon 50mm 1.4. Problem polega na tym, że jak celuje Focusem pod kątem do dołu lub góry to nigdy nie trafię. Zawsze jest FF i ostre miejsce z 1m bliżej aparatu. Natomiast jeżeli celuje prostopadle do celu i aparat trzymam prosto, to wtedy zawsze trafię nawet na małej go. Nie ma ff ani bf. Czy to normalne?
...Czy to normalne?
Nie to nie jest normalne. Sprawdź z innym obiektywem. Zdejmij obiektyw i zobacz czy lustro i lusterko pomocnicze nie ruszają się przy zmianie położenia aparatu.
Witam.
Posiadam Canona 700d i obiektyw Canon 50mm 1.4. Problem polega na tym, że jak celuje Focusem pod kątem do dołu lub góry to nigdy nie trafię. Zawsze jest FF i ostre miejsce z 1m bliżej aparatu. Natomiast jeżeli celuje prostopadle do celu i aparat trzymam prosto, to wtedy zawsze trafię nawet na małej go. Nie ma ff ani bf. Czy to normalne?
jakiej przesłony używałeś celując pod kątem ? Na mniejszych przesłonach jest to samo ?
zhyperpl
01-11-2015, 14:44
jakiej przesłony używałeś celując pod kątem ? Na mniejszych przesłonach jest to samo ?
Nie umiem sprawdzić lustra.
Na jakiej przysłonie? Zaczynałem od f/1.4 potem f/1.8 na f/5.6 było ok... na f/9.0 wszystko ostre.
Na innych obiektywach to samo, na starym 50mm 1.8 i kicie.
Od razu mówie, że robiłem zdjęcia bez żadnego przekadrowania bo to była próba. Wykonałem 3-4 zdjęcia, żadne nietrafione. Tablica rejestracyjna jest nieczytelna. Zdjęcie na pewno nie poruszone. Czas malutki 1/1000s ; 1/2000s ISO 100.
Tylko dlaczego jak celuje będąc na wysokości obiektu to jest ok ;/
Wg mnie lustra się nie rusza.
A co do obserwacji. A czy to jest możliwe, że na odległości 1m wszystko jest ok. A z większych odległości pojawia się już duży FF? Zamierzam wysłać Aparat i obiektyw do kalibracji na Żytnią, czy warto?
Ty masz coś z tym body, wszystkie obiektywy Ci walą na FF.
Prędzej bym dał body na skalibrowanie do wzorca. Samo body
zhyperpl
01-11-2015, 15:06
To już chyba warto to i to wysłać, eh. Nie miał kto dokładnie sprawdzić, kupiłem więc drugi obiektyw z wyższej półki i podobnie. Różnica taka, że jak celuje z odległości ok 1metra będąc na wysokości celu to zawsze trafię i zdjęcia żyleta. Ale jak już aparat trzymam pod kątem 20-40 stopni góra/dół to wogóle nie trafiam. Jak sprawdzam na f/1.4 to zawsze ostrość wypada z 2m przed celem celując do tablicy rejestracyjnej samochodu z odległości ok 10m. Aparat trzymam lekko pod kątem bo robię zdjęcie z okna.
kalibracja samego korpusu/lub samego szkła nawet wg żytniej nie da (lub może nie dać) efektu (pytanie jeszcze jaki jest ten wzorzec na zytniej)
--- Kolejny post ---
Nie miał kto dokładnie sprawdzić, kupiłem więc drugi obiektyw z wyższej półki i podobnie.
może wyższa półka to tylko marketing :mrgreen:
Jak sprawdzam na f/1.4 to zawsze ostrość wypada z 2m przed celem celując do tablicy rejestracyjnej samochodu z odległości ok 10m. Aparat trzymam lekko pod kątem bo robię zdjęcie z okna.
na 10m to żytnia nie kalibruje, obiektyw na żytniej jest kalibrowany na 50 ogniskowych czyli w tym przypadku 2.5m, z tego co widziałem serwis nie interesuje jak obiektyw trafia na innych odległościach - sorry taki mamy klimat - nawet się zastanawiałem po skala odległości na obiektywach skoro mają trafiać tylko na 50 razy ogniskowa i już wiem czemu ludzie kupują obiektywy z różną ogniskową - 35mm jak fotografują z 1.7m i chcą żeby trafiał, 50mm jak fotografują z 2.5m, 85mm z 4 metrów :mrgreen:
zhyperpl
01-11-2015, 18:03
A na APS-C tez na ta odleglosc? Czy 4m?
A na APS-C tez na ta odleglosc? Czy 4m?
moim zdaniem też na 50 razy ogniskowa (a ogniskowa się nie zmienia)
jeśli sprzęt jest na gwarancji to trzeba korzystać z uprawnień konsumenta - sprzęt ma działać - na każdej odległości :mrgreen:
Pokaż zdjęcia na których jest problem i napisz w które miejsce celowałeś focusem.
Zawsze jest FF i ostre miejsce z 1m bliżej aparatu.
Bo jak zdajesz się na automatykę wyboru punktu AF to zawsze wybierze ten bliższy plan.
Jak masz powierzchnię pod kątem to automatyka AF ustawi ostrość nie na środek tylko na skrajnie najbliższe - i to może być aż metr.
Pokaż zdjęcia na których jest problem i napisz w które miejsce celowałeś focusem.
Dodam że oczywiście RAW-Y - bo z nich można wyciągnąć jaki punkt AF wybrał aparat.