PDA

Zobacz pełną wersję : S2IS pytanie

PawelX
13-04-2006, 16:27
Witam forumowiczów. mam pytanie na które nic nie znalazłem na tym forum i na dprview.com.
Czy miał ktoś możliwość porównania S2IS z A620? mam w pracy A620 i jestem z niego zadowolony, ale chce kupić S2IS bo zależy mi na ultrazoomie.

Moje pytanie jest czy S2IS da podobną jakość jak A620 przy użyciu zoomia optycznego 3-4, czy nie ma większej aberracji? (bo przy większych zoomach wiem że się pojawia aberracja przy większych kontrasrach).

MMM
13-04-2006, 18:27
Wiadomo że S2 będzie bardziej mydlany i z większymi szumami. Zobacz na dpreview testy rozdzielczości, widać przewagę A620 jak na dłoni.

Vitez
14-04-2006, 08:08
Wiadomo że S2 będzie bardziej mydlany i z większymi szumami. Zobacz na dpreview testy rozdzielczości, widać przewagę A620 jak na dłoni.

Zeby ocenic mydlastosc i szumy to chyba lepiej obejrzec po prostu zdjecia a nie testy rozdzielczosci? :roll:

AdrianP
14-04-2006, 09:44
http://www.dpreview.com/gallery/canons2is_samples/

Tu możns pooceniać ;)

MMM
14-04-2006, 10:45
Zeby ocenic mydlastosc i szumy to chyba lepiej obejrzec po prostu zdjecia a nie testy rozdzielczosci? :roll:
Na dpreview wszystkie testy są poparte zdjęciami :p
A tak nawet na zdrowy rozum, bez oglądania chyba można się spodziewać że obiektyw 35-140 będzie optycznie lepszy od 35-420?

PawelX
14-04-2006, 11:52
dpreview oglądałem już wcześniej. Na planszach z kratkami rzeczywiście widać różnicę na korzyść A620, a ze zdjęciami jest trudniejsza sprawa, bo najlepsze porównanie by było jakby testujący miał w ręku oba aparaty i robił te same ujęcia.

Mazaczo
15-04-2006, 12:22
Miałem oba aparaciki w rękach i muszę stwierdzić że A620 daje nieznacznie lepszą jakość zdjęć.

Vitez
15-04-2006, 17:44
A tak nawet na zdrowy rozum, bez oglądania chyba można się spodziewać że obiektyw 35-140 będzie optycznie lepszy od 35-420?

Na zdrowy rozum to pytanie nie powinno byc "ktory lepszy" a "jak bardzo i czy zauwaze ta roznica i czy na tyle mi ona przeszkadza by rezygnowac" . Nie ma co popadac w skrajnosci i od razu skreslac aparat z wiekszym zoomem, czyli na podstawie tylko testow go oceniac. Nalezy obejrzec fotki, zrobic z dostepnych pelnowymiarowych fotek odbitki, wziac pod uwage wszelkie wady i zalety i dopiero zdecydowac czy jakosc vs caly bagaz zalet i wad jest dla mnie OK.
Patrzac tylko na ostrosc czy szumy to rzeczywiscie S2 moze byc troche gorszy od A620... ale czy az na tyle gorszy by automatycznie rezygnowac z jego zalet i przewag nad A620, stawiajac caly nacisk (wg mnie niepotrzebnie) na przewage w szumach i ostrosci ?

MMM
15-04-2006, 18:42
Patrzac tylko na ostrosc czy szumy to rzeczywiscie S2 moze byc troche gorszy od A620... ale czy az na tyle gorszy by automatycznie rezygnowac z jego zalet i przewag nad A620, stawiajac caly nacisk (wg mnie niepotrzebnie) na przewage w szumach i ostrosci ?
Tak właściwie to PawelX pyta o to czy we wspólnym zakresie ogniskowych obydwu aparatów A620 jest wyraźnie lepszy. Pozostaje tylko pytanie jak duża różnica ma znaczenie i do czego aparat potrzebny na tych właśnie ogniskowych. Jeśli do albumu, to MZ różnica jest żadna.

PawelX
15-04-2006, 23:33
Tak właściwie to PawelX pyta o to czy we wspólnym zakresie ogniskowych obydwu aparatów A620 jest wyraźnie lepszy. Pozostaje tylko pytanie jak duża różnica ma znaczenie i do czego aparat potrzebny na tych właśnie ogniskowych. Jeśli do albumu, to MZ różnica jest żadna.
Właśnie o to mi chodzi. Aparat ma być wszechstronny, a duży zoom np żeby ustrzelić siedzącego ptaka, samolot (mieszkam kilka km od lotniska). Najmniej istotnym zastosowaniem jest makro i "u cioci na imieninach". Patrząc na dprewiew, w zdjęciach z S2 czegoś mi brakuje. Niektóre jakieś cukierkowe i jakby lekko nieostre. No i ta nieszczęsna aberracja, chyba tylko jakiś Kodak ma większą spośród ultrazoomów (może w S3 sobie z nią lepiej poradzą). A620 mam w pracy i jestem tam z niego zadowolony i na LCD17" widzę różnice w zdjęciach robionych w max rozdzielczości i o stopień niższej.

Vitez
17-04-2006, 23:35
Patrząc na dprewiew, w zdjęciach z S2 czegoś mi brakuje. Niektóre jakieś cukierkowe i jakby lekko nieostre. No i ta nieszczęsna aberracja, chyba tylko jakiś Kodak ma większą spośród ultrazoomów (może w S3 sobie z nią lepiej poradzą). A620 mam w pracy i jestem tam z niego zadowolony i na LCD17" widzę różnice w zdjęciach robionych w max rozdzielczości i o stopień niższej.

To wiesz troszke nie fair... porownujesz zdjecia z sieci, ktore ktos tam robil , ze zdjeciami ktore sam robisz. To niereferencyjne. Pozycz od kogos, czy poszukaj nie tylko na dpreview, no ale najlepiej by bylo gdybys jednak oko w oko porownywal zdjecia.

PawelX
21-04-2006, 21:20
Znalazłem taki test: http://pbase.com/kezzart/canons2istest
Szumy, nieostre, aberracje.