Zobacz pełną wersję : Leica SL
No to mamy nowy bezlusterkowiec:
Leica SL // Fotografia - Leica Camera AG (http://pl.leica-camera.com/Photography/Leica-SL?utm_source=dispatcher&utm_medium=redirect&utm_campaign=product_url&utm_content=sl.leica-camera.com)
Coś w tym trędzie musi być.
Szkoda, że Leica przestała być już kompaktowa. Szkła wielkości Otusa, nie wiem komu i czemu ma to służyć.
dla tych co muszą pokazać ze maja $$$$
$7,450.00 w preorderze to niezła suma
sebcio80
21-10-2015, 13:30
Szkoda, że Leica przestała być już kompaktowa. Szkła wielkości Otusa, nie wiem komu i czemu ma to służyć.
jak dla mnie wielkość super, jak normalna lustrzanka,
ale cena zabija, ja uznaje ją jako żart,
rozwaliła mnie też lampa Nissina z logo Leica
ciekawi mnie ergonomia, bo ilość przycisków bardzo minimalistyczna, rozumiem, że ekran dotykowy ale on nie zastąpi szybkiego dostepu bez odrywania oka od wizjera,
dlaczego żart? dla leica targetem są ludzie z zarobkami wysoko powyżej średniej
sebcio80
21-10-2015, 13:53
dlaczego żart? dla leica targetem są ludzie z zarobkami wysoko powyżej średniej
to wiem, ale mimo tego ceny są mocno przesadzone, nawet jak na Leice,
to jednak jest cały czas tylko kompakt,
hehehe dobre
myślę ze Julia Roberts, Eric Clapton czy Daniel Craig w ogóle nie myślą w twoj sposób
jak dla mnie wielkość super, jak normalna lustrzanka,
Trochę duży
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/16229751218460092261.jpg)
50/1.4 też niczego sobie. Sigma to kloc jak na 50/1.4, ale widzę że skończyły się czasy małych stałek. Dlaczego używasz stałek? - bo są jasne, małe i poręczne. ;-)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/90123862334639700694.jpg)
widziałem zdjęcie kobiety trzymającej tą lajkę w wersji z zoomem :) jest kawał kloca z armatą.
Mając budżet wolałbym chyba kupić Pentaxa 645Z. Co duża matryca to duża :)
a kto mówi ze to się kupuje do fotografowania?
wystarczy mieć;)
INTERFOTO: Leica M8.2 Black limitowana komplet M8 (5732453184) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/interfoto-leica-m8-2-black-limitowana-komplet-m8-i5732453184.html)
Aparat LEICA X2 ZIELONY + skórzany pokrowiec WARTO (5745323436) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-leica-x2-zielony-skorzany-pokrowiec-warto-i5745323436.html)
A niby dlaczego aparat z sensorem o wymiarach FF ma być mały? Podobnie obiektywy - ich wymiary wynikają z wielkości materiału światłoczułego, a nie z tego, że ktoś chce na to mówić "kompakt". Równie dobrze można na to powiedzieć "pomidor" i dziwić się, że nie jest czerwony i nie ma pestek.
pan.kolega
21-10-2015, 19:09
a kto mówi ze to się kupuje do fotografowania?
wystarczy mieć;)
Ha ha, kupować sprzęt tylko do fotografowania, wyborny pomysł. :lol: :roll:
Ja bym wtedy miał tylko Zorkę 4k, a co najwyżej 20d z kitem.
Mam poważniejsze problemy niż robienie zdjęć. Od pojawienia się Tamrona 45 mm zauważyłem, że mam lukę między 40 mm i trzema badziewnymi 50 mm. W ogóle same tzw. półśrodki, przynajmniej nikt nie powie, że Leica jest półsierotkiem.:shock:
Jeżeli Leica wypuszcza takie klocki z wielkim kulfoniastym gripem i grubymi rurami, to jest nadzieja, że jeszcze przez parę lat nie będzie totalnym obciachem pokazanie się w towarzystwie z lustrzanka.
to wiem, ale mimo tego ceny są mocno przesadzone, nawet jak na Leice,
to jednak jest cały czas tylko kompakt,
Zdradzisz jaka jest Twoja definicja kompaktu? SL to nie "kompakt".
Wielkość i szybkość sugeruje alternatywe dla jednocyfrowych lustrzanek, tylko ta ergonomia? Trzeba bedzie pomacac.. Do tej pory Lejki nie utrudnialy robienia zdjęć ;)
Trochę duży
http://iv.pl/images/16229751218460092261.jpg
50/1.4 też niczego sobie. Sigma to kloc jak na 50/1.4, ale widzę że skończyły się czasy małych stałek. Dlaczego używasz stałek? - bo są jasne, małe i poręczne. ;-)
http://iv.pl/images/90123862334639700694.jpg
o to nawet moja sigma jest kompaktowa (w porównaniu)
Ale wszystkie nie za duże obiektywy z M systemu, przez też nie za duży adapter, będą pasowac. :)
Ale wszystkie nie za duże obiektywy z M systemu, przez też nie za duży adapter, będą pasowac. :)
Przez adapter to można sobie zapiąć do również nie za dużego A7.
No i to chyba akurat dobrze.
Przez adapter to można sobie zapiąć do również nie za dużego A7.
Nie za duży A7 kosztuje też nie za dużo. A w zestawieniu z lejką to już nawet mało;)
Jeżeli Leica wypuszcza takie klocki z wielkim kulfoniastym gripem i grubymi rurami, to jest nadzieja, że jeszcze przez parę lat nie będzie totalnym obciachem pokazanie się w towarzystwie z lustrzanka.
Leica SL + 24-90 SL - 1990g
A7RII + 24-70/2.8 - 1600g
6D + 24-70/2.8LII - 1560g
To chyba ostatnie podrygi lustrzanek. No ale zawsze...
Jak koniec skoro lustro jest tutaj najlżejsze?;)
sebcio80
25-10-2015, 13:26
koniec luster zwiazany jest raczej nie z wagą czy wielkością ale ze względów technologicznych i po prostu tańszej produkcji (obecne ceny są sztucznie zawyżane),
- podgląd głębi ostrości w wizjerze i symulacja parametrów zdjęcia,
- histogram na żywo w wizjerze
- nieograniczona ilość punków AF
- inteligentne śledzenie AF konkretnej twarzy czy obiektu,
- prawie nieograniczone zdjęcia seryjne
- właściwie brak FF i BF
oczywiście większość rzeczy jeszcze kuleje, ale to kwestia czasu,
- mnie ciekawi tylko żywotność matrycy
Jak koniec skoro lustro jest tutaj najlżejsze?;)
Jeszcze jest najlżejsze. Lata doskonalenia body i obiektywów dały taki rezultat.
Wchodzą bezlusterkowce z marketingowym jazgotem jak Sony ale lada moment poważni producenci też się pojawią. I będziemy od nowa zbierać doświadczenia...
- mnie ciekawi tylko żywotność matrycy
A mnie czy są już takie bezlustra, które będą w stanie na jednym ładowaniu akumulatora zrobić te 800-1200 zdjęć.
jeszcze nie ale czysta już robią
sebcio80
25-10-2015, 14:01
A mnie czy są już takie bezlustra, które będą w stanie na jednym ładowaniu akumulatora zrobić te 800-1200 zdjęć.
akurat problem zasilania to nie problem tylko bezlusterkowców,
to problem globalny, telefony i właściwie każda inna elektronika ma ten sam problem,
niestety technologia w kwestii zasilania od 20 lat chyba nie ruszyła się nawet o trochę,
Jakoś trzeba wyświetlić obraz w trakcie kadrowania - albo na ekranie albo w elektronicznym wizjerze. To zżera energię.
Teoretycznie wizjer optyczny mógłby załatwić sprawę. No tylko kto to kupi...
to problem globalny, telefony i właściwie każda inna elektronika ma ten sam problem,
niestety technologia w kwestii zasilania od 20 lat chyba nie ruszyła się nawet o trochę,
no ale jakos canon sobie z tym poradzil, 1200 zdjec na 1 baterii to bardzo dobry wynik
wiec chyba jednak nie globalny jest to problem
ja na wyjezdzie 10 dniowym z trzema bateriami daje rade bez ladowarki
sebcio80
25-10-2015, 14:26
no ale jakos canon sobie z tym poradzil, 1200 zdjec na 1 baterii to bardzo dobry wynik
wiec chyba jednak nie globalny jest to problem
ja na wyjezdzie 10 dniowym z trzema bateriami daje rade bez ladowarki
jakim niby aparatem?
Na 6d nie używając live view ani WiFi da się tyle.
sebcio80
25-10-2015, 17:42
lp-e6
my piszemy o bezlusterkowacach a Ty z lustrzanką wyskakujesz, każda lustrzanka daje radę 800 - 1200 zdjec,
na 1Dmk3 potrafilem 6000 zdjec na jednym akumulatorze zrobic,
my piszemy o bezlusterkowacach a Ty z lustrzanką wyskakujeszna 1Dmk3 potrafilem 6000 zdjec na jednym akumulatorze zrobic,
really?
pan.kolega
26-10-2015, 06:31
Nie ma problemu baterii, jest problem za małych baterii.;)
Producenci bezlusterkowców chcą wyglądac zgrabnie i przy okazji sprzedac więcej baterii, to projektuja małe baterie. Licząc na to, że dla obecnego nabywcy tych aparatów nie ma to priorytetowego znaczenia.
IPad to bateria z przyklejonym ekranem i kilkoma chipsami, ale daje zadowalajacy czas pracy. Zadowalajaca jest również trwałość czyli liczba ładowań obecne baterie mogą przeżyć. To się polepszyło, ale nie jest bynajmniej pewne, że w ogóle da sie zbudowac chemiczne baterie z wiele większą pojemnością na jednostke objetości/masy niż obecne. Chyba łatwiej zmniejszyć zużycie energii. Chodzi tu bardziej o zasilanie matrycy i toru video niż wyswietlacz. Jeżeli matryca sie przegrzewa przy LV to i zużywa baterie.
Producenci bezlusterkowców chcą wyglądac zgrabnie i przy okazji sprzedac więcej baterii
Niech liczą dalej.
Ja też liczę, i wychodzi mi, że za cenę jednego "oryginalnego" (Made in China of course) akumulatora mogę mieć 6 Newelli.
pan.kolega
27-10-2015, 06:44
Niech liczą dalej.
Ja też liczę, i wychodzi mi, że za cenę jednego "oryginalnego" (Made in China of course) akumulatora mogę mieć 6 Newelli.
No ja też używam zamienników, ale niestety one sa gorsze pod kazdym względem - pojemności, trwałosci i samorozładowania.
Pewnie nie 6 razy gorsze, ale dla wygody chyba powrócę do oryginałów. Zwłaszcza to widac właśnie w bezlusterkowcach, bo nawet oryginalne maja za mała pojemność.
Do M mam pięć baterii. Canon, 2x Wasabi i 2x Vivitar. Canon made in China, a Wasabi "premium cells made in Japan":?
No ja też używam zamienników, ale niestety one sa gorsze pod kazdym względem - pojemności, trwałosci i samorozładowania.
taka prawda
mam do swojego 3 oryginaly, w dobreju cenie wyrwalem
krótkie wyjazdy i nie potrzebuje ładowarki
A ja używam zamienników Ansmann i Hahnel i są równorzędne z oryginałami.
Miałem również Phottixa i przez 3 lata był ok, a potem nagle umarł, biedaczek.
moje skromne doświadczenia
newell - padł po mniej niż roku (ale przysłali następnego) nadal używam
phottix - chwilowo nie używam ale ostatni jakiego miałem spuchł niemiłosiernie tak że trudno go było wydłubać z korpusu - ale nadal działał - wrzuciłem do pudełka na recycling baterii :mrgreen:
hahnel - działa ale mam go za krótko żeby coś konkretnego powiedzieć ale trzyma dość długo
gold"cośtam" - swego czasu miałem jeszcze gold"cośtam" i zupełnie dobry był kupiłbym następnego bo byłem zadowolony (chyba najlepszy zamiennik jaki miałem) ale nowy korpus ponoć nie lubił gold"cośtam" więc kupiłem opisanego wyżej newella
LP-e6
Blumax 5 letni dalej trzyma fason.
Newell padł mi tydzien temu po niecałym roku, trzyma 100 zdjęć
EN-EL3
2 delty, jedna działa już od kilku lat, druga delta trzyma 200 zdjęć ale jak naładowany aku poleży 2 tygodnie to aparat nawet się nie uruchamia
Miałem tez taki wynalazek jak MaxPower, od początku miał max 30% tego co powinien mieć
Bp-511
Oryginały mają chyba z 6 lat i działają bez problemu