Zobacz pełną wersję : yongnuo 685 czy 568 exii ? canon 6d
Witam. która z tych lamp jest lepszym wyborem? czym się różnią? lampa ma współpracować z yn560iii, yn603c i canonem 6d. czy 685 posiada jakąś inna opcje połączenia z moim 6d niz odbiornik nadajnik na stopce? z gory dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
Wg wszelkich opisow nie. Musisz miec cos na stopce bo samym aparatem nie wyzwolisz lampy, ale nie musisz jej wpinac w odbiornik- w przeciwienstwie do 568II. Jezeli masz zestaw 622/tx, to kozesz aterowac 2 lampami- jedna dajesz na odbiornik, a ta bezprzewodowo.
685 łączy się tylko za pomocą dedykowanego nadajnika na stopce aparatu, za to sama nie wymaga dodatkowego odbiornika. Ogólnie nawet fajna lampka, zwłaszcza do zdalnego wyzwalania w miarę powtarzalna. Wydaje się być trochę mocniejsza od canonowskiej 580EXII, jest od niej też większa. Z denerwujących rzeczy to:
1. luźniej siedzi na stopce aparatu niż oryginał, ale to chyba normalne w chińczykach
2. ciągle migające 2 diody w przypadku połączenia bezprzewodowego
3. brak portu USB
4. brak przycisku blokującego obrót palnika.
5. siatka wspomagająca AF jest delikatnie w górze podobnie jak w wyswalaczach YN622CII.
Ma fajny wyświetlacz, który podświetla się automatycznie na niebiesko co fajnie wygląda z jedynką. :lol:
zakupiłem juz yn686 i na razie odbiornik yn603, zobaczymy jak to szczęście bedzie działać :) dzieki za informacje.pozdrawiam
685 łączy się tylko za pomocą dedykowanego nadajnika na stopce aparatu, za to sama nie wymaga dodatkowego odbiornika (...)
Chyba ten tekst dotyczy 568... bo z informacji na stronie producenta wynika, że YN-685 ma wbudowane transceivery YN-603/YN622C, co dla posiadaczy sterowników YN622C-TX oznacza oszczędność ok 180zł i brak konieczności korzystania z wyzwalania optycznego (znika problem "ciągle migających diód") :).
Natomiast co do wykonania, wad, zalet... fakt, dotyczący chyba ich wszystkich produktów - może ktoś wytłumaczy Chińczykom, że stopka powinna mieć 18,8 a nie 18,3mm szerokości co skasowałoby luz. Brak USB... cóż, YN-685 nie będzie flagowym modelem a jeśli wszystko działa, to nie potrzeba nic poprawiać (choć też jestem zwolennikiem dostępności możliwości aktualizacji). Nawiasem mówiąc, czekam aż będzie więcej informacji/testów bo już prawie kupowałem 565EX II.
Z pewnością dobrze napisałem.
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/bezprzewodowe-wyzwalanie-lamp-30095/index160.html#post1299410
Na aparacie musi być nadajnik, a sama nie wymaga dodatkowego odbiornika.
Ech, zaćmienie umysłu... przeczytałem jedno a nie wiem czemu wyobraziłem sobie drugie - "na stopce lampy", zatem przepraszam Cię @mkkaczy. Zwłaszcza, że sam mam na stopce aparatu często zamontowany YN-622C-TX. Skleroza i tyle.
Niech trochę stanieje, bo mimo kilku zalet (wspomniany YN-622C/603C, większy zakres zoomu i ładniejszy LCD), nie jestem przekonany czy jest warta 599zł. Pomijam GN=60 liczoną dla 200mm, gdyż jest to zabieg marketingowy a nie osiągnięcie inżynierii... btw - nawet na stronie producenta nie można znaleźć manuala.
599 to trochę drogo. Ja kupiłem z UK za 100 euro. Nie porównywałem pełnej mocy YN685 z C580EXII, ale YN wydaje się jak by mocniejsza.No chyba że bardziej doświetla w TTL. Jeśli miał bym wybierać lampe na stopke aparatu, to brałbym Canona, jeśli na zdalne wyzwalanie to YN. Ta lampa widać że jest do tego stworzona.
599 to trochę drogo. Ja kupiłem z UK za 100 euro.
A możesz podać namiary sprzedawcy z UK?
A możesz podać namiary sprzedawcy z UK?
Sprawdź na ebay. Obojętnie który, ja brałem od dream2buy.
Na Aliexpress też są po ok 102-110EUR. Choć sporo rzeczy już tam kupowałem, jednak nie aż za taką kwotę. A jeśli naliczą VAT, to już zabawa nieopłacalna.
Inna sprawa, że nawet na ebay'u przy wielu ofertach za taką kwotę jest przypis "from China", więc...
Nie wiem jak wygląda sprawa w Polsce. Ostatnio w Irl dużo się pozmieniało i prawie za wszystko z poza EU się płaci cło. Kiedyś kupowałem dużo sprzętu z Azji bo było najtaniej (70-200, 17-50, 40D) i nigdy cła nie płaciłem. Oststnio się pozmieniało i prawie wszystko jest oclone. Zwłaszcza jak idzie kurierem. Jednak jeśli jest napisane że z UK to nawet jak często idzie pętlą z Chin, nigdy cła nie płaciłem. Prawdopodobnie tak kupowałem 5dIII z 24-105 jak i inne droższe lub tańsze zabawki.
Maciej_84
11-11-2015, 20:15
A może jakieś zbiorowe zamówienie tej yn 685? Czy wtedy większe ryzyko cla?
Nie większe, tylko niemal 100%. Pamiętaj, że jeszcze jest coś takiego jak VAT. Ponadto w przypadku sprowadzenia większej ilości, nawet na prywatnie, Urząd Celny może żądać certyfikatów dopuszczających towar do obrotu na terenie UE. Dla elektroniki to certyfikat CE.
Ale jeśli ktoś ma większe doświadczenie w takich transakcjach, to jestem skłonny rozważyć dołączenie się do tematu.
do kalkulacji przyjmij ze zapłacisz cło,podatek vat i ekstra prowizje dla visa lub paypal za platnosc w usd ... wiec dolara licz sobie teraz po 4,15 ... dostaniesz/ lub nie lampe, sprawna lub nie ... wlasciwie bez gwarancji ... oczywiscie mozesz odeslac reklamacje do chin ale koszty sa zbyt wysokie...
dodatkowo "cwaniakując" nie wspierasz Polskiej gospodarki ...
zamawiałem i zamawiam z Chin rożne towary ale głownie takie których w Polsce nie ma lub nie maja prawa sie zepsuć ( czyt. na pewno nie elektronikę)...
pozdro
masz w Polsce kilka dobrych sklepów z YN - nie wiem czy warto się szarpać dla kilku PLN
zobacz np. sklepy fripers , chawison i infoto ...
Maciej_84
26-11-2015, 21:25
Luz:) kupie w PL. A w półce wymieniają gdzieś palniki w tych lampach? Bo mam yn 500 i zastanawiam się co po gwarancji?
Stanislaw
28-11-2015, 10:36
Przesadzacie z tą ostrożnością. Na 10 droższych paczek które zamówiłem z Chin, na jedną dostałem vat (od 100 dolarów). W każdym razie, ja będe zamawiać te lampy z alie, dam znać jak będę mieć. ;)
boskimarian
01-12-2015, 14:57
To ja się podepnę.
Posiadam Canona 700d i chcialbym zakupić do niego lampę. Będzie ona głównie używana do robienia zdjęć dzieciom w pomieszczeniach (małe, średnie) - nić ponadto.
Mój wybór padł na YONGNUO YN-565EXII. W sumie budżet mam 500zł ale jeśli by naprawdę było warto jestem skłonny dorzucić tą stówkę YONGNUO YN-685. Nie bardzo się na tym znam więc proszę o poradę która lampa (a może jakaś inna) będzie odpowiednia do moich zastosowań. A może nie potrzeba mi aż tak mocnej lampy?
Dzięki!
One mają moc wszystkie identyczną. Różnią się wbudowanym odbiornikiem do błyskania bezprzewodowego, wyświetlaczem i klawiszologią.
boskimarian
01-12-2015, 15:19
Czyli spokojnie mogę brać YONGNUO YN-565EXII i będzie OK?
YN-685 - ma E-TTL a 565EXII ma TTL. Opłaca się dopłacić do E-TTL?
Czyli spokojnie mogę brać YONGNUO YN-565EXII i będzie OK?
YN-685 - ma E-TTL a 565EXII ma TTL. Opłaca się dopłacić do E-TTL?
Mają ten sam TTL :)
boskimarian
01-12-2015, 16:46
Ok, dzięki :) przegladam te yongnuo i wszystkie podobne, ktora ma najlepszy stosunek jakości/ceny zeby wystarczyla na moje potrzeby i się nie marnowała?
Zdecydowanie 685. Kupujesz potem tylko jeden wyzwalacz za 200 zł i możesz wyzwalać dowolną liczbę takich lamp w TTL i HSS>.
boskimarian
01-12-2015, 17:00
Cichy, ale ja nie planuje używać wielu lamp, chce robić zdjecia dzieciom w domu i nie błyskać im wbudowanym fleszem w twarz :D nic wiecej nie bede z tym robił, pełna amatorka :)