PDA

Zobacz pełną wersję : Druga puszka - crop czy FF?

Bombi91
19-10-2015, 10:06
Witam, mam starego 30D, w którym pada migawka, z tego względu zmieniam puszkę. I tutaj pojawia się pytanie - lepiej kupić 5D MK I czy np. 50D?
Nie ukrywam, że chciałbym spróbować magii FF, ale nie wiem czy 5D nie jest za stary. Znalazłem 1 egzemplarz to wymianie elektroniki i migawki.
Szkła jakie mam to 85mm 1.8 i 50mm STM 1.8

becekpl
19-10-2015, 10:14
kup i się przekonaj

Bangi
19-10-2015, 10:29
IMHO lepiej z podanego przez Ciebie wyboru kupić 5d, a najlepiej to 6d ;)

salas
19-10-2015, 10:47
ja zamieniłem 60d na 5d i jakość obrazka lepsza.
Nie bój się 5d, tylko szukaj w dobrym stanie i ze średnim przebiegiem. Teraz za 2k powinieneś znaleźć.

GalaktycznyMuczaczo
19-10-2015, 14:33
5d proste

Bolek02
19-10-2015, 15:46
Oba modele są już wiekowe, ale zdecydowanie lepiej kupić 5D i najlepiej w dobrym stanie.
Nie takie zajechane po wymianie migawki, tylko takie od amatora z rozsądnym przebiegiem, i najlepiej po wymianie defektu lustra.

Tom77
19-10-2015, 17:57
Witam, mam starego 30D, w którym pada migawka, z tego względu zmieniam puszkę. I tutaj pojawia się pytanie - lepiej kupić 5D MK I czy np. 50D?
Nie ukrywam, że chciałbym spróbować magii FF, ale nie wiem czy 5D nie jest za stary. Znalazłem 1 egzemplarz to wymianie elektroniki i migawki.

Kup 5D z potwierdzonym przebiegiem.

cheng13
20-10-2015, 09:22
Też polecam przejście na ff :) "Będziesz Pan zadowolony" :)

zdebik
20-10-2015, 10:09
Szkla tez dostana kopa.

Soldiero
20-10-2015, 10:22
Sam ostatnio przesiadłem się z "wiekowego" 30D na właśnie 5d mII. Polecam jak najbardziej - jak podpiąłem 17-40 to aż miło :))

BLS19
20-10-2015, 10:37
Co miło?
17-40 to szkło porównywalne z Tamronem 17-50 (oba na cropie) , a nawet lekko słabsze ( nie mówię tu o winietowaniu).
Oczywiście dochodzi sprawa napędu ale taka Sigma 17-50/2.8 w wielu kwestiach przebija eLkę w sposób znaczący ( i jest "odrobinę" jaśniejsza).
Bombi91 nie napisał co fotografuje ( zważywszy na tylko 2 szkła - można się domyślić) i nie sądzę, by w większości zastosowań odczuł różnicę po przesiadce na stare 5D. Do portretu pewnie FF nada się bardziej ( bokeh, GO ) ale jak dla mnie ( jeśli ktoś nie potrzebuje wysokiego ISO) przesiadka jest niezbyt rozsądna.

salas
20-10-2015, 11:13
Ano milo bo 17-40 na cropie (zwlaszcza na nowych upakowanych matrycach) wypada slabo w porownaniu z ff.
A tamron czy sigma nie sa odpowiednikami 17-40 jak chcesz porownywac to porownuj z 24-70 2.8
Jak zwykle wlaczasz sie w dyskusje apsc / ff a jakos konkretow nie widac. Wyskakujesz cos o obiektywach, jak o nie nikt nie pyta. Masz lepsza propozycje niz 5d to ja przedstaw. A autor watku z tego co wrzuca na forum to glownie robi portrety i nie ma opcji zeby ktores apsc w tej cenie podskoczylo do 5d
Plus posiadane obiektywy na 5d beda dawaly jeszcze lepszy obrazek niz dawaly pod 30d

jaś
20-10-2015, 11:14
szczęśliwi ci którzy nie widzą (różnicy) albowiem oni zaoszczędzą kasę :mrgreen:

becekpl
20-10-2015, 11:19
tak szczerze to nie sadze ze wymiana puchy zdziała cuda
to tak nie działa
btw
bylem na paru uroczystościach ślubnych w Japonii
jeden z kotelciarzy biegał z dwoma 30d+grip
na jednym miał 70-200 4isl na drugim 17-55 2.8
chyba dawał rade

robertskc7
20-10-2015, 11:28
tak szczerze to nie sadze ze wymiana puchy zdziała cuda
to tak nie działa
btw
bylem na paru uroczystościach ślubnych w Japonii
jeden z kotelciarzy biegał z dwoma 30d+grip
na jednym miał 70-200 4isl na drugim 17-55 2.8
chyba dawał rade

Chyba jednak nie.

BLS19
20-10-2015, 18:09
Salas- czytałeś pierwszy post ? zamiana 30D na 5D lub 50D.
Czy 50D ma "przepakowaną" matrycę? Wg Ciebie 15Mpix to tak dużo, że 17-40/4 nie poradzi sobie ? Ale 22Mpix matrycy a 5D III za to zabije go całkowicie albo "doda" mu skrzydeł bo pixel jest większy?
Skąd wy taką wiedzę czerpiecie ?
Czy Bombi91 pisał o jakiś problemach z 30D ? Albo uskarżał się na słabą matrycę/szumy/zakres tonalny?
Co do obiektywów - to mój " wyskok" powodują takie txty, że 17-40 odżywa na FF.
Mając APS-C i wybór pomiędzy 17-40/4 a Sigmą 17-50/2.8 wybieram tą drugą.
Ale mając FF wybieram ten pierwszy nie dlatego, że jest super optycznym szkłem, ale dlatego, że jest tani i daje mi zakres jaki musiałbym mieć pokryty w 12-26mm na APS-C i to za 1700z w używce. Oczywiście dochodzi do tego zakres 24/28-70/75 i tu już tak tanio nie jest.
Sam posiadam z 6D to szkło(17-40) i nie narzekam, ale skrzydeł to ono nie ma.
Więc znowu płyniecie w nurcie FF co nie zawsze jest rozsądne ( o czym nie raz pisałem).
Ale te 2 obiektywy, które posiada Bombi91 i Jego zamiłowanie ( do tych ogniskowych a co się za tym kryje to chyba się możemy domyślać) nie skreśla FF z listy.
Takie podstawy trzeba Wam tłumaczyć?
Żenada.

pan.kolega
20-10-2015, 18:43
Ale mając FF wybieram ten pierwszy nie dlatego, że jest super optycznym szkłem, ale dlatego, że jest tani i daje mi zakres [...]

To odkrywcze i subtelne rozważania, ale ja majac FF wybrałbym 17-40 z innego, całkiem prozaicznego powodu, a mianowicie dlatego, że nie lubię czarnych rogów na zdjęciu.

zdebik
20-10-2015, 18:53
Bombi91 jesli masz mozliwosc, sprawdz sobie jak szkla ktore posiadasz beda rysowaly z 5D. Po takim "tescie" bedziesz wiedzial na czym stoisz.

Moim zdaniem 5D to dobry wybor.

salas
20-10-2015, 21:22
Salas- czytałeś pierwszy post ? zamiana 30D na 5D lub 50D.
Czy 50D ma "przepakowaną" matrycę? Wg Ciebie 15Mpix to tak dużo, że 17-40/4 nie poradzi sobie ? Ale 22Mpix matrycy a 5D III za to zabije go całkowicie albo "doda" mu skrzydeł bo pixel jest większy?
Skąd wy taką wiedzę czerpiecie ?
Czy Bombi91 pisał o jakiś problemach z 30D ? Albo uskarżał się na słabą matrycę/szumy/zakres tonalny?
Co do obiektywów - to mój " wyskok" powodują takie txty, że 17-40 odżywa na FF.
Ale mając FF wybieram ten pierwszy nie dlatego, że jest super optycznym szkłem, ale dlatego, że jest tani i daje mi zakres jaki musiałbym mieć pokryty w 12-26mm na APS-C i to za 1700z w używce. Oczywiście dochodzi do tego zakres 24/28-70/75 i tu już tak tanio nie jest.
Więc znowu płyniecie w nurcie FF co nie zawsze jest rozsądne ( o czym nie raz pisałem).
Ale te 2 obiektywy, które posiada Bombi91 i Jego zamiłowanie ( do tych ogniskowych a co się za tym kryje to chyba się możemy domyślać) nie skreśla FF z listy.
Żenada.
ale po co Ty to wszystko piszesz? wyskakujesz z jakimiś szkłami i porównaniami z ****? Co mnie to w ogóle obchodzi?
Autor wątku ma 50 1.8 i 85 1.8 i lepszym wyborem jest 5d a Ty się włączyłeś w rozmowy tylko dlatego, że znowu jest szansa na walkę APSC vs FF :lol: Walcz dalej :lol:
Pisz

BLS19
20-10-2015, 23:09
Salas - piszesz "coś w temacie" czy masz jakieś problemy z tym, że pojawiają się tu kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego ( przez co poniektórych)?
W topicu pada pytanie o APS-C vs FF .
Masz jakiś kłopot z tym, że nie każdy widzi magię pełnej klatki?

salas
21-10-2015, 07:34
No właśnie chyba Ty masz jakiś problem z czytaniem. Jest proste pytanie i praktycznie wszyscy zgodnie odpisują że lepiej wziąć 5d a Ty przychodzisz z propozycjami jakichś obiektywów i oczywiście bez konkretów jeśli chodzi o to jakie body wybrać. I jak zwykle rzucasz porównania ff/apsc. Przecież to już jest nudne. Prowadzisz jakąś chorą krucjatę przeciwko pełnej klatce canona?
Masakra i EOT, bo SZKODA SENSU.

RobertON
21-10-2015, 08:34
Żenada.

Używasz tyłu słów, ale zupełnie nie widać treści.

Jesteś arogancki i napastliwy - proszę zmień nastawienie, tutaj nie są sami Twoi wrogowie. I nie wiem co żenada i tłumaczenie podstaw ma z tym wspólnego.

Przekonujesz wszystkich dookoła, że APS-C (zapewne 50D) jest lepszy od FF.
Odpuść sobie tę krucjatę, albo poczytaj wiele poprzednich wątków APS-C vs FF.
Polecam autora Behamot. Zrozumiesz dlaczego, jak poczytasz.

Co do tematu druga puszka to...(rozumiem następna po 30D) prawie każdy zaczynał od cropa, a kończył zapewne na FF
Miałem tak samo. Tylko mało kto pisze, że można mieć różne dla nich zastosowania (amatorskie).
Cropa używam do macro i teleobiektywów w tym z 50D (szumiący/zamieniony na innego cropa), a FF do pozostałych innych przypadków.

Skoro wątkotwórca używa szerokiego szkła, a cropa już miał, to moim zdaniem lepiej już rozglądać się za FF.

BLS19
21-10-2015, 13:17
Salas/RoberON- wróćcie na 1 stronę i przypomnijcie wszystkim to, kto napisał słowa: "przesiadłem się z 30D ) na FF) i jak podpiąłem 17-40 to aż miło".
Jakoś nie macie pretensji, że takie zdanie od czapy pada w momencie rozważań APS-C vs FF.
Ja tylko kwituje takie "bzdety" swoim komentarzem i wyjaśnieniami, że 17-40/4 na APS-C to inne szkło niż na FF.
Oczywiście ciągle nie dociera do Was, że FF to nie jest panaceum na wszystko a patrzycie tylko przez pryzmat Canonierów, którzy w "pełnej klatce" widzą jedynie słuszny "system".
To, że Wy jesteście za FF nie oznacza, iż każdy musi myśleć tak jak Wy(czy jak większość).
Po drugie - tak jak już wspomniałem, nie interesuje mnie Wasze zdanie na temat mojego zdania. Więc oszczędzajcie klawiaturę, bo takie rozważania zupełnie mnie a pewnie i innych nie bawią i ja mam je w "wielkim poważaniu". Zachowajcie je dla siebie ( i jeśli uznają to za znaczące, Kolorowych).
Nigdzie nie napisałem, że "format" FF jest gorszy od APS-C, choć sam aparat np 6D(który posiadam) uważam za gorszy od tego, który również posiadam (APS-C), ale to nie oznacza, iż nie widzę zalet jakie daje np 5D czy inny aparat "35 milimetrowy"( co również napisałem w tym wątku).
Wystarczy tylko czytać i rozumieć, a nie czytać i hejtować za inny sposób myślenia.

Wracając do na chwilę do tematu, to nadal twierdzę, iż mamy za mało danych by doradzać coś w kwestii zakupu 5D vs 50D ( kwota zakupu, stan aparatów,oczekiwania,problemy z poprzednim body,sposób obróbki fotek oraz samego fotografowania).

jaś
21-10-2015, 13:26
patrzę tylko przez pryzmat aparatów canona - fullframe w tym systemie to panaceum na wszystko co widać (czyli kaprawy obrazek generowany przez cropa)
17-40 jest dobrym obiektywem, a jeśli brać pod uwagę cenę to nawet rewelacyjnym :mrgreen:
jaki masz ten apsc lepszy od 6D? pentaksa? bo chciałbym wiedzieć o czym rozmawiamy.

BLS19
21-10-2015, 13:42
Jaś - zawsze aparaty z większą matrycą gloryfikowane były za niższe szumy, lepszy zakres tonalny ( zwłaszcza na wyższych czułościach ISO), lepsze wyposażenie( choćby wizjer/pryzmat/budowę).
Na szczęście z biegiem czasu aparaty APS-C doszusowały z wieloma parametrami na dosyć wysoki poziom.
50D jest nadal ( na dzień dzisiejszy) bardzo dobrym aparatem. Wiele mu( i pewnie jego użytkownikowi) do "szczęścia" nie brakuje.
Oczywiście możemy wskazać wyższość aparatów typu 5D/5DII nad mniejszymi braćmi, ale jako że topic "mówi" o zamianie aparatów w obrębie jak rozumiem 1500zl to wątpię by ktoś, kto nie widzi wad swego poprzedniego 30D oczekiwał, że te wady będziemy za niego w tym wątku wytłuszczać.

jaś
21-10-2015, 15:08
fajnie ale czy 50D to wg. ciebie ten crop lepszy od 6D? bo chciałbym wiedzieć o czym rozmawiamy

BLS19
21-10-2015, 16:09
Nie rozmawiamy o tym co jest lepsze w kwestii 6D vs 60D tylko o tym, czy mając 1500zl ( ?) lepiej przejść na 5D czy na 50D.
Wg mnie warto pozostać w cropie jeśli to ma być w miarę uniwersalny zestaw.
Jeśli ma służyć w większości przypadków do bawienia się w portretowanie, bo możliwe, iż FF da "ciekawsze" efekty ( bokeh/GO) ale nie liczyłbym na rozwinięcie skrzydeł przez obiektywy, jak tu się komuś " wyrwało" czy na super efekty (ekstra wysokie ISO, tonalny zakres itp).
Za mało informacji o "teraz" i o tym co "na jutro" planuje Bombi91 a także o tym czy są wg Niego jakieś minusy posiadania 30D, które chciałby zlikwidować "nowym" aparatem.
I nie rozmawiamy tu o tym, co "mi się wydaje", tylko każda rada powinna mieć podobną wartość, a to co zostanie wybrane zależy od pytającego.

jaś
21-10-2015, 16:45
wg. mnie mając 1500 zł należy pozostać przy tym co się ma :mrgreen: ale, ale nadal chciałbym wiedzieć jakiego masz cropa lepszego od 6D - kropy są tanie może sobie kupię ;) i chcę wiedzieć o czym rozmawiamy - TO PROSTE PYTANIE I OCZEKUJĘ PROSTEJ ODPOWIEDZI.

BLS19
21-10-2015, 16:58
Jaś, czy my rozmawiamy o tym CO JA MAM, czy o tym, czy mając 1500zl człowiek się ma szarpnąć na stare 5D czy mniej stare 50D.
Czy mnie interesuje to czym Ty focisz? Nie! Zupełnie mi to " powiewa".
Tak samo nie zawracam sobie głowy tym, kto ma jaki aparat (z osób wypowiadających się w tym wątku).
Ważne jest dla mnie to, co ma do powiedzenia i czy jego argumenty mogą zmienić mój tok rozumowania lub poszerzyć moją wiedzę czy horyzont myśleniowy.

salas
21-10-2015, 17:14
no drugi bechamot :lol:

1)5d da lepszy obrazek (LEPSZA JAKOŚĆ :lol: ) - najważniejsze dla mnie i dla wielu innych użytkowników.
2)obiektywy posiadane przez autora będą lepiej rysowały z 5d (zauważalnie lepiej niż pod 50d - widoczne tylko dla wybrańców :lol: )
3)weź w końcu daj jakiś konkretny argument, że to crop jest lepszym rozwiązaniem.

Większość tu wie jakie są plusy i minusy obu tych aparatów, ale tak jak napisałem, imo najważniejsza jest jakość wypluwanych zdjęć i nie ma opcji żeby 50d był pod tym względem lepszy.

Selena
21-10-2015, 17:40
Za mało informacji o...... a także o tym czy są wg Niego jakieś minusy posiadania 30D, które chciałby zlikwidować "nowym" aparatem.
Napisał:

mam starego 30D, w którym pada migawka, z tego względu zmieniam puszkę.
....

Padająca migawka jest chyba wystarczającym argumentem do wymiany

1)5d da lepszy obrazek (LEPSZA JAKOŚĆ ) - najważniejsze dla mnie i dla wielu innych użytkowników.
2)obiektywy posiadane przez autora będą lepiej rysowały z 5d
Podpisuję się obiema rękami. Przy tych szkłach różnica będzie duża. Pamiętam mój zachwyt 85/1,8 po zakupie 5D - generował ten tandem obrazek przepiękny (dla mnie ciągle ładniejszy niż z 5DmkII :D).

zdebik
21-10-2015, 17:43
No tak do portretu potrzeba 19ev na iso 64 w dxo.

5D to dobre body, 17-40 jak i 50 czy 85 beda dobrze pasowaly. Szczegolny efekt moze dac 17mm na ff gdy sie mialo tylko 18 na cropie.

Soldiero
21-10-2015, 17:49
Ohoho, widze, że mój post wywował spore ruszenie w temacie - z góry sorry, nie miałem takiego zamiaru ;).
Zdebik napisał to, o co mi chodziło. Pracowałem na 18 na cropie, stąd te moje "aż miło" gdy zacząłem podpinać 17-40 z 5d.

pan.kolega
21-10-2015, 18:30
Jaś, czy my rozmawiamy o tym CO JA MAM
Tak samo nie zawracam sobie głowy tym, kto ma jaki aparat (z osób wypowiadających się w tym wątku).

O nie nie nie, nie rób sobie zgęby cholewy. W kilku watkach już robisz zamieszanie, chwalac się, że masz kropa, który jest lepszy od 6d i dlatego Twój 6d leży głównie na stole badź w szafie. Chyba na podstawie dośwadczenia z ta cud-puszka a nie teorii odradzasz wszystkim FF.
Ale jaki to mianowicie aparacik, nie przyznasz się.
Niestety nie jesteś wiarygodny.

Tom77
21-10-2015, 19:03

Masz fajne szkiełka, 5D da ci lepszy obrazek niż cropy, nawet stary classic.

zoomi
21-10-2015, 20:02
5d, będziesz zachwycony obrazkiem

dj_tomek
21-10-2015, 20:13
Za poprzednikami, 5d na bank da wiele satysfakcji ;)

jaś
21-10-2015, 20:48
Jaś, czy my rozmawiamy o tym CO JA MAM, czy o tym, czy mając 1500zl człowiek się ma szarpnąć na stare 5D czy mniej stare 50D.
Ważne jest dla mnie to, co ma do powiedzenia i czy jego argumenty mogą zmienić mój tok rozumowania lub poszerzyć moją wiedzę czy horyzont myśleniowy.

no to się w tym watku nie dowiem o czym rozmawiamy, NADAL NIE ODPOWIEDZIAŁEŚ JAKIEGO MASZ CROPA LEPSZEGO OD 6D? Pytam bo chcę kupić.

trothlik
21-10-2015, 20:50
Żenada.

Ale na szczęście mamy ciebie o wielce oświecony...
Ledwo się tu pojawiłeś a na wszystkich szczekasz.
Sam jesteś żenada....

Selena
21-10-2015, 21:06
Dziwnie znajomy język pisania... Czyżby reaktywacja?;)

Kolekcjoner
21-10-2015, 22:30
Ale na szczęście mamy ciebie o wielce oświecony...
Ledwo się tu pojawiłeś a na wszystkich szczekasz.
Sam jesteś żenada....

Przyznam że w niezbyt fajnym kierunku rozwija się ten wątek.

trothlik
21-10-2015, 22:34
Dziwnie znajomy język pisania... Czyżby reaktywacja?;)

Rozwiń myśl...;)

Przyznam że w niezbyt fajnym kierunku rozwija się ten wątek.

Prześledź ten wątek... i zobacz kto tu robi "bałagan"

BLS19
21-10-2015, 23:02
Kolekcjoner - doceniam pracę osób, które pilnują porządku na różnego rodzaju forach, ale tutaj pozwalacie naprawdę na zbyt wiele.
Przecież to jest typowy przykład offtopa z wycieczkami osobistymi kierowanymi do osób, które niekoniecznie podzielają zdanie większości.
Tu nawet osoby nie potrafią zrozumieć paru prostych słów np mylą przyczynę zakupu aparatu z wnioskami płynącymi z jego posiadania.
O żenująco niskim poziomie wypowiedzi już nawet nie wspominam.
To tak margines ..( fakt, że powinien to być prv ale ja tam tajemnic w kwestii osądu forum akurat nie mam).

jaś
21-10-2015, 23:16
ale ja naprawdę chcę kupić tego cropa :mrgreen: tylko nie mogę dość z tych postów który to konkretnie :mrgreen:

salas
21-10-2015, 23:21
Wlasnie to jest najsmieszniejsze ze w tych postach na temat brak konkretow, brak odpowiedzi na pytania, jazda naokolo tematu i cwaniakowanie i Ty mowisz ze zenada no prosze Cie.
Moze Ci zaplacimy za odpowiedzi :lol: bo jeden juz tu taki byl :)

Kolekcjoner
22-10-2015, 00:22
Żenada.

Ja tylko kwituje takie "bzdety" swoim komentarzem i wyjaśnieniami, [.....]

Po drugie - tak jak już wspomniałem, nie interesuje mnie Wasze zdanie na temat mojego zdania. Więc oszczędzajcie klawiaturę, bo takie rozważania zupełnie mnie a pewnie i innych nie bawią i ja mam je w "wielkim poważaniu". Zachowajcie je dla siebie ( i jeśli uznają to za znaczące, Kolorowych).

^^Dla przypomnienia kilka Twoich wypowiedzi.

Kolekcjoner - doceniam pracę osób, które pilnują porządku na różnego rodzaju forach, ale tutaj pozwalacie naprawdę na zbyt wiele.
Przecież to jest typowy przykład offtopa z wycieczkami osobistymi kierowanymi do osób, które niekoniecznie podzielają zdanie większości.
Tu nawet osoby nie potrafią zrozumieć paru prostych słów np mylą przyczynę zakupu aparatu z wnioskami płynącymi z jego posiadania.
O żenująco niskim poziomie wypowiedzi już nawet nie wspominam.
To tak margines ..( fakt, że powinien to być prv ale ja tam tajemnic w kwestii osądu forum akurat nie mam).
I teraz tak. Parafrazując - nie interesuje mnie Twoje zdanie na temat tego forum, sposobu moderacji i co Cię bawi, a co nie. Nikt też nie dał Ci prawa do ocen wypowiedzi innych użytkowników forum więc oszczędzaj klawiaturę, bo dalsza Twoja pisanina w stylu jaki tu prezentujesz skutkować będzie zablokowaniem konta.

Fotopstryczek
22-10-2015, 00:44
lepiej kupić 5D MK I czy np. 50D

Masz jasne stałki, mogę przypuszczać, że lubisz płytką GO. Bierz 5D ;)

BLS19
22-10-2015, 05:47
Kolekcjoner - moich wypowiedzi nie musisz mi przypominać. Mam na tyle dobrą pamięć oraz wiem co chcę i jak chcę przekazać, ze jeszcze nie potrzebuję takiej formy konwersacji ( akurat z Twojej strony). Rzuć łaskawie paroma przykładami "zachowań" innych użytkowników. Tego jakoś nie chcesz dziwnym trafem zauważyć ? Stronniczość?
Lol!
Nie sądzę by dbałość o moją klawiaturę przemawiała akurat do mnie. Także banem mnie nie strasz. Jeśli nie chcesz zauważyć tego,że problemem nie jest moja osoba, tylko grupa "wiedzących lepiej" i ich forma wypowiedzi- to już naprawdę nie jest to moja sprawa.

Ale by nie lecieć beznadziejnym offtopem nie sądzę, by zakup aparatu z 2005 roku był w dzisiejszych czasach kluczem do sukcesu i sukcesji po 30D. Mała GO i łatwiejsza ( dzięki temu) zabawa bokehem to nie jedynym aspektem fotografii. Oczywiście, że jeśli ktoś nie potrzebuje dużej ilość pixeli ( a mało kto czerpie z tego korzyści) to może warto zostać z 12MPix ale dzisiejsze puszki ( nawet te najtańsze) oferują ( do pewnych) granic dobre "zarządzanie" szumem, niezłą dynamikę tonalną i jej zakres, wyposażenie czy np możliwości filmowania.
Pytanie jest takie: jak szybko przestanie 5D zacznie ograniczać? Czyli wracając do sedna "co potem"?
Z drugiej strony zakup aparatu po przejściach ( wymieniona elektronika oraz migawka) to chwytanie się brzytwy. Są na portalach aukcyjnych dostępne aparaty z przebiegiem i w stanie daleko lepszym niż coś co przeszło już swoje.
Obstaję więc przy zdrowym rozsądku a nie przy tym, że " kupi pan 5D - będzie Pan zadowolony". Zadowolonym można być i z aparatów APS-C.

Bombi91
22-10-2015, 10:07
Wchodzę, a tu 5 stron - myślę sobie "ale się rozpisały chłopaki - poczytam", a tu takie coś :shock:

Podsumowując temat, jakikolwiek by nie był - kupiłem 5D i nie żałuję, testy i pierwsze foty po weekendzie, temat do zamknięcia. Dzięki tym, którzy pomogli. :)

BLS19
22-10-2015, 10:40
Chłopaki się rozpisali bo Ty się nie rozpisałeś.
I tak jestem ciekaw- dlaczego wybrałeś 5D?
To ten z remontowanymi bebechami ?

trothlik
22-10-2015, 19:59
Kolekcjoner - moich wypowiedzi nie musisz mi przypominać. Mam na tyle dobrą pamięć oraz wiem co chcę i jak chcę przekazać, ze jeszcze nie potrzebuję takiej formy konwersacji ( akurat z Twojej strony). Rzuć łaskawie paroma przykładami "zachowań" innych użytkowników. Tego jakoś nie chcesz dziwnym trafem zauważyć ? Stronniczość?
Lol!

Zarozumiały bufon, tzn. bls19 (celowo małą literką), nie Kolekcjoner. Ot i tyle.
Gadasz dużo ale o czym to już powiedzieć nie chcesz...

BLS19
22-10-2015, 20:49
Lol !

Bombi91
23-10-2015, 10:29
Chłopaki się rozpisali bo Ty się nie rozpisałeś.
I tak jestem ciekaw- dlaczego wybrałeś 5D?
To ten z remontowanymi bebechami ?

Bo ja zadałem pytanie i czekałem na odpowiedź, proste. Nie, znalazłem pewnego Pana na allegro, aparat z małym przebiegiem po wymianie migawki.
A 5D wybrałem, z racji tego, że moje szkła na APSC dają już sporą ogniskową i było to czuć przy sesjach i reportażu. Chciałem też poprostu spróbować FF, a kolejnym krokiem będzie 6D, a 5tka zostanie jako backup.

polar3016
05-11-2015, 12:33
Zawsze się zastanawiałem dlaczego POLAK to jakiś inny jest. Jak się wejdzie na test optycznych to skaczą sobie do gardeł już od 10 postu. O wszystkim tylko nie o wątku. Najczęściej wypowiadają się ci co nigdy na oczy nie widzieli sprzętu. Po 30 tym poście okazuje się, że puszka czy testowane szkło w ogóle nie robi zdjęć. Takie moczenie nocne czy jak kto woli mowa trawa nie napawa optymizmem a szkoda bo można tak dużo się dowiedzieć od innych ale ludzie wolą sobie skakać do oczu. Nawiązując do wątku tez mam ten problem i chyba się zdecyduję na używkę 5D lub 6D.

jacekb
05-11-2015, 18:52
Tylko FF

Bombi91
06-11-2015, 19:46
Z czystym sercem polecam FF w takim razie. Plastyka obrazka rekompensuje wszystko.

RobertON
07-11-2015, 10:45
Jak się wejdzie na test optycznych to skaczą sobie do gardeł już od 10 postu.

Nawet od drugiego, ale takie są fora... może sfora głodnych psów tam ujada.

ArekLodzPl
07-11-2015, 14:45
Obrazek 5D mkl a 5D mklll - Strona 4 (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/obrazek-5d-mkl-a-5d-mklll-101345-new/)

poczytaj sobie może w tym wątku ;)