Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Używany Canon 24L II vs nowa Sigma 24mm 1.4A

milsa666
10-10-2015, 00:13
Pytanie tak jak w tytule.
Głównie skierowane do osób, które miały te dwa obiektywy lub stawały przed podobnym wyborem. Jakie są wasze odczucia?
Potrzebuję czegoś takiego do wnętrz i nocnych zdjęć. Spodobał mi się obrazek stałek i brakuje mi czegoś szerokiego pod FF (24mm wystarczy).
Dużo poczytałem o jednym i o drugim. Przekopałem wątek o Canonie i króciutki o Sigmie (coś temat Sigmy 24mmm nie puchnie). Przebrnąłem też przez wątki na POTN. Obrazkiem bardziej wychodzi mi na Canona (choć cena mrozi), przeciw Sigmie standardowo jest (może nie?) kapryśny AF, ale po lekturze internetu ten Canon też chyba championem AF nie jest.
Dodam jeszcze, że nie żyję z fotografii.
Tak jak pisałem pytanie do tych którzy mieli okazję bawić się z obydwoma obiektywami.

dzięki

sebcio80
10-10-2015, 08:16
Ja niedawno miałem podobny dylemat, wybrałem używkę 24 L II, Sigme miałem podpiętą tylko na chwilę w sklepie,

Sigmy mimo, że dobre nie są dla mnie warte swojej ceny, kundel to jednak kundel, S24 w testach pod względem ostrości wyprzedza nieznacznie Canona, jednak ma słabą transmisje, na każdym teście S24 mimo takiej samej przysłony 1.4 jest ciemniejsza od Canona o 1/3 do 1/2 eV, a dla mnie jasność to priorytet

jeśli chodzi o AF to 100% skuteczności, mam Canona od prawie 2 miesiacy i jeszcze nie zdarzylo sie aby nie trafił

milsa666
10-10-2015, 11:38
Ja niedawno miałem podobny dylemat, wybrałem używkę 24 L II, Sigme miałem podpiętą tylko na chwilę w sklepie,

Sigmy mimo, że dobre nie są dla mnie warte swojej ceny, kundel to jednak kundel, S24 w testach pod względem ostrości wyprzedza nieznacznie Canona, jednak ma słabą transmisje, na każdym teście S24 mimo takiej samej przysłony 1.4 jest ciemniejsza od Canona o 1/3 do 1/2 eV, a dla mnie jasność to priorytet

jeśli chodzi o AF to 100% skuteczności, mam Canona od prawie 2 miesiacy i jeszcze nie zdarzylo sie aby nie trafił

Ok. Dziekuje za odpowiedz. Tego typu opinie sa mi potrzebne.

xxkomarxx
10-10-2015, 16:52
Kolega kupil ostatnio sigme 24a. Problem z ff/bf wymienil na inny model i znowu to samo. Kalubracja dockiem niewiele dala, teraz buja sie po serwisach. Ja mam 24l. Jestem z tego szkla bardzo zadowolony.

gnd
11-10-2015, 01:54
Zawsze można za darmo skalibrować z korpusem bezpośrednio o Sigmy. Dziwne, że USB dock nie pomógł.

Matsil
13-10-2015, 10:18
Oooooooojojojoj, chyba bardzo rzadko go używasz :).
Mam od ponad 3ch lat i znam to szkło dość dobrze. Genialne, ale jego najsłabszy punkt to AF, który z bliska trafia zawsze, ale z daleka już lubi się pomylić ;).
Każdy użytkownik 24LII Ci to powie. Na swój egzemplarz dobierany do body 5DIII czekałem kilka miesięcy, inne były znacznie gorsze...

robson999
13-10-2015, 10:37
Genialne, ale jego najsłabszy punkt to AF, który z bliska trafia zawsze, ale z daleka już lubi się pomylić ;).

Oooooojojoj, a co Ty łapiesz z daleka przy F1.4, an 24 mm?:shock:

Matsil
13-10-2015, 11:25
Oooooojojoj, a co Ty łapiesz z daleka przy F1.4, an 24 mm?:shock:
A gdzie ja napisałem, że łapię z daleka na F1.4? :)
Z daleka w tym szkle oznacza pow. 3m...

horak
13-10-2015, 16:19
Z daleka w tym szkle oznacza pow. 3m...
Dla mnie z daleko to powyżej 2m. Używam 24LII ponad rok i Matsil ma rację - nie jest może super celne ale obrazek daje bardzo fajny. Ja używam go zazwyczaj do 2m od głównego obiektu, a często i bliżej - nie przeszkadzają mi zniekształcenia - Moim zdaniem do ok. 2m używanie tego szkła daje najwięcej frajdy bo obrazek jest wtedy śliczny. Co do ostrości potrafi być ostre ale to już jest zależne od zgranie się body z obiektywem. Z moim pierwszym 6d ostrość była super, z drugim 6d już trochę gorzej. Zastanawiam się czy nie dać do kalibracji bo nie umiem i nie chcę się bawić w kalibrację z poziomu body.

xxkomarxx
13-10-2015, 18:58
Zawsze można za darmo skalibrować z korpusem bezpośrednio o Sigmy. Dziwne, że USB dock nie pomógł.
Dock nie pomogl. Malo tego wyslal na serwis z body. Nie wiedza co jest nie tak ale tez nie sa w stanie ustawic. Sprawa poszla do producenta z zapytaniem co dalej. Jesli nie naprawia to zwrot gotowki. Konkluzja kumpla z tego incydentu. Nigdy wiecej sigmy.

Pikczer
13-10-2015, 18:59
Jesli mozesz kupic uzywanego Canona z pewnego zrodla za rozsadne pieniadze, to juz masz plusa na starcie, gdyz przy odsprzedazy niewiele stracisz w porownaniu do nowej Sigmy. Co do jakosci zdjec etc., to musisz sam zdecydowac na czym Ci zalezy - Canon, to Canon i choc moze pod wzgledem ostrosci i winietowania nie bije o glowe Sigmy, to biorac pod uwage caloksztalt (szybkosc i celnosc AF, kompatybilnosc i pozniejsze regulacje do body, kolory, bokeh etc.), to Canon zdaje sie bardziej przyszlosciowym wyborem.

sebcio80
13-10-2015, 19:00
Oooooooojojojoj, chyba bardzo rzadko go używasz :).
Mam od ponad 3ch lat i znam to szkło dość dobrze. Genialne, ale jego najsłabszy punkt to AF, który z bliska trafia zawsze, ale z daleka już lubi się pomylić ;).
Każdy użytkownik 24LII Ci to powie. Na swój egzemplarz dobierany do body 5DIII czekałem kilka miesięcy, inne były znacznie gorsze...

Znałem opinie o tym szkle przed zakupem dlatego trochę się bałem,
dodatkowo wcześniej miałem 24L I i z nim bywało różnie jeśli chodzi o AF

ale z 24L II nie mam żadnych problemów z ostrzeniem, pisząc o 100% pisze całkiem poważnie, to szło się nie myli u mnie na 5D3, nieważne czy obiekt jest blisko czy daleko, zawsze trafia

gtad
03-12-2015, 12:24
Przyznam szczerze, że C 24L miałem raptem kilka chwil w rękach, dlatego moja opinia będzie kompletnie nie obiektywna. Ale za to mam od kilku tygodni S 24A i jestem bardzo zadowolony. AF trafia idealnie, kwestia bokeh'u, to rzecz gustu i jak dla mnie jest bardzo ładny. I to do czego został stworzony ten obiektyw - na 1,4 jest ostry.

Cichy
03-12-2015, 14:51
Dodam od siebie : http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/recenzja-sigma-24-1-4-art-99791/

:)

gtad
03-12-2015, 16:36
Dodam od siebie : http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/recenzja-sigma-24-1-4-art-99791/

:)
Czytałem, również polecam :).

horak
03-12-2015, 17:22
Cichy, jak ma się ta Sigma 24 w praniu po względem ostrości na 1.4 i szybkości względem nowej 20/1.4 jaką ostatnio testowałeś ?