Zobacz pełną wersję : Magic Lantern - kilka (ważnych) pytań
Używam 600D głównie do filmowania, a niestety fabryczny soft jest mocno okrojony. Zależy mi na kręceniu filmów poklatkowych, zmiany klatkażu oraz follow focusie. Przeczytałem sporo o tej cudownej nakładce; jednak cały czas mam wątpliwości czy instalacja będzie dobrym krokiem. Pytania:
1.) Czy obowiązkowe jest po wyłączeniu aparatu wyjęcie baterii oraz karty SD na kilka sekund? Podobno jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
2.) Czy instalacja jest trwała - tzn. czy ML pozostanie wgrany pomimo wyjęcia i zamiany karty SD?
3.) Czy to prawda, że odinstalować ML można tylko raz?
Używam 600D głównie do filmowania, a niestety fabryczny soft jest mocno okrojony. Zależy mi na kręceniu filmów poklatkowych, zmiany klatkażu oraz follow focusie. Przeczytałem sporo o tej cudownej nakładce; jednak cały czas mam wątpliwości czy instalacja będzie dobrym krokiem. Pytania:
1.) Czy obowiązkowe jest po wyłączeniu aparatu wyjęcie baterii oraz karty SD na kilka sekund? Podobno jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
2.) Czy instalacja jest trwała - tzn. czy ML pozostanie wgrany pomimo wyjęcia i zamiany karty SD?
3.) Czy to prawda, że odinstalować ML można tylko raz?
Tu masz cały wątek: http://www.canon-board.info/oprogramowanie-video-60/magic-lantern-74533/
1 nieprawda - musisz wyjąć baterię jeśli dostanie zawiechę co zdarza się raczej bardzo rzadko Jeśli chodzi o SD to musisz chwilkę zaczekać z wyjęciem karty po otwarciu klapki (nie dotyczy chyba wszystkich modeli aparatów)bo wtedy właśnie się zwiesi i trzeba wyjąć na chwilę akumulator
2 ML jest tylko na karcie pamieci i wczytuje się za każdym razem podczas uruchamiania aparatu
3 gdy włożysz kartę bez MLa to go nie masz i tyle. Chodzi o ustawienie w Menu aparatu Bootdisk flag - można to ponoć zrobić określoną ilość razy, ale nie wiem ile - na pewno więcej niż raz
Dziękuję za pomoc. Czy moglibyście podać link do szczegółowej instrukcji włączania/wyłączania oraz obsługi funkcji fabrycznych, które działają inaczej po zainstalowaniu ML (nie chodzi mi o skrót funkcji jakie ma ML tylko o bardzo ważne kroki przed włączeniem/wyłączeniem Ml np.: ustawienie trybu Manual itp.
Thx
Dziękuję za pomoc. Czy moglibyście podać link do szczegółowej instrukcji włączania/wyłączania oraz obsługi funkcji fabrycznych, które działają inaczej po zainstalowaniu ML (nie chodzi mi o skrót funkcji jakie ma ML tylko o bardzo ważne kroki przed włączeniem/wyłączeniem Ml np.: ustawienie trybu Manual itp.
Thx
Funkcje fabryczne działają bez zmian (z małymi wyjątkami, które na początek nie mają znaczenia).
Instrukcję instalacji znajdziesz np. na stronie MagicLanterna
Jeszcze jedno pytanie, które nigdzie się nie pojawiło: Jaka jest wydajność baterii po instalacji ML? W trybie filmowania ML pokazuje bardzo dużo informacji (które mogą być zbędnę i tu kolejne pytanie - czy jest opcja ukrycia tych funkcji?)