PDA

Zobacz pełną wersję : Magic Lantern - kilka (ważnych) pytań

Kelvin
08-10-2015, 18:23
Używam 600D głównie do filmowania, a niestety fabryczny soft jest mocno okrojony. Zależy mi na kręceniu filmów poklatkowych, zmiany klatkażu oraz follow focusie. Przeczytałem sporo o tej cudownej nakładce; jednak cały czas mam wątpliwości czy instalacja będzie dobrym krokiem. Pytania:
1.) Czy obowiązkowe jest po wyłączeniu aparatu wyjęcie baterii oraz karty SD na kilka sekund? Podobno jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
2.) Czy instalacja jest trwała - tzn. czy ML pozostanie wgrany pomimo wyjęcia i zamiany karty SD?
3.) Czy to prawda, że odinstalować ML można tylko raz?

tlustyx
08-10-2015, 19:06
Używam 600D głównie do filmowania, a niestety fabryczny soft jest mocno okrojony. Zależy mi na kręceniu filmów poklatkowych, zmiany klatkażu oraz follow focusie. Przeczytałem sporo o tej cudownej nakładce; jednak cały czas mam wątpliwości czy instalacja będzie dobrym krokiem. Pytania:
1.) Czy obowiązkowe jest po wyłączeniu aparatu wyjęcie baterii oraz karty SD na kilka sekund? Podobno jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
2.) Czy instalacja jest trwała - tzn. czy ML pozostanie wgrany pomimo wyjęcia i zamiany karty SD?
3.) Czy to prawda, że odinstalować ML można tylko raz?
Tu masz cały wątek: http://www.canon-board.info/oprogramowanie-video-60/magic-lantern-74533/
1 nieprawda - musisz wyjąć baterię jeśli dostanie zawiechę co zdarza się raczej bardzo rzadko Jeśli chodzi o SD to musisz chwilkę zaczekać z wyjęciem karty po otwarciu klapki (nie dotyczy chyba wszystkich modeli aparatów)bo wtedy właśnie się zwiesi i trzeba wyjąć na chwilę akumulator
2 ML jest tylko na karcie pamieci i wczytuje się za każdym razem podczas uruchamiania aparatu
3 gdy włożysz kartę bez MLa to go nie masz i tyle. Chodzi o ustawienie w Menu aparatu Bootdisk flag - można to ponoć zrobić określoną ilość razy, ale nie wiem ile - na pewno więcej niż raz

Kelvin
08-10-2015, 20:35
Dziękuję za pomoc. Czy moglibyście podać link do szczegółowej instrukcji włączania/wyłączania oraz obsługi funkcji fabrycznych, które działają inaczej po zainstalowaniu ML (nie chodzi mi o skrót funkcji jakie ma ML tylko o bardzo ważne kroki przed włączeniem/wyłączeniem Ml np.: ustawienie trybu Manual itp.
Thx

tlustyx
08-10-2015, 21:37
Dziękuję za pomoc. Czy moglibyście podać link do szczegółowej instrukcji włączania/wyłączania oraz obsługi funkcji fabrycznych, które działają inaczej po zainstalowaniu ML (nie chodzi mi o skrót funkcji jakie ma ML tylko o bardzo ważne kroki przed włączeniem/wyłączeniem Ml np.: ustawienie trybu Manual itp.
Thx
Funkcje fabryczne działają bez zmian (z małymi wyjątkami, które na początek nie mają znaczenia).
Instrukcję instalacji znajdziesz np. na stronie MagicLanterna

Kelvin
11-10-2015, 22:48
Jeszcze jedno pytanie, które nigdzie się nie pojawiło: Jaka jest wydajność baterii po instalacji ML? W trybie filmowania ML pokazuje bardzo dużo informacji (które mogą być zbędnę i tu kolejne pytanie - czy jest opcja ukrycia tych funkcji?)