Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa do klubu

lukaszlada
08-10-2015, 12:27
Witajcie, pracuję w klubie jako fotograf dotychczas pracowałem na canonie 430exII który, ze względu na swój wiek (7 lat) postanowił pozbyć się stopki, do tego palnik już też zużyty. Ze względu na to że lampe miałem od zawsze nie interesowałem sie nowościami rynkowymi, a jest ich dość sporo.

Potrzebuję lampe o minimalnej LP 43, która będzie się dość szybko ładowała (dobrze było by gdyby miała złącze do podłączenie dopałki CP-E4). Ale przede wszystkim żeby była jak najbardziej trwała, w klubie jest czasami taki tłok jak na marszu niepodległości i bardziej wygląda to jak reporterka wojenna niż zdjęcia klubowe. Dlatego wolałbym uniknąć sytuacji w której lampa zwisa koło aparatu a stopka nadal znajduje się w szynie, albo potoków wylewającego się alkoholu z jej wnętrze :lol:

Budżet to okolice 700zł. Biore pod uwagę kupno używanej lampy.

Pomożecie? :confused:

tlustyx
08-10-2015, 12:33
Kup używkę Canon 580 exII

lukaszlada
08-10-2015, 12:37
Kup używkę Canon 580 exII

Nie sądzę żebym zmieścił się w budżecie.

tlustyx
08-10-2015, 12:44
W tym momencie rzeczywiście nie ma na "alledrogo" jednak ja niedawno kupiłem i nie była to jedyna oferta w podobnej cenie. Mam też YN 568exII jednak mam z nią ciągłe problemy z niedoświetleniem w ettl. C580 exII super lampka i moim zdanie nawet warto trochę dołożyć i nie mieć problemów.

lukaszlada
08-10-2015, 12:54
A jeśli chodzi o 580 EX ? Jakieś doświadczenia ?

GalaktycznyMuczaczo
08-10-2015, 13:16
mam YN568exII od 2 lat i sprawuje się lepiej niz moja 430ex , za niewielkie pieniądze masz fajną lampę, nigdy mnie nie zawiodła, ale jezeli robisz zdjęcia zarobkowo to bym zainwestowal w oryginał canona 600ex i mial z glowy problem na kilka lat

lukaszlada
08-10-2015, 13:25
mam YN568exII od 2 lat i sprawuje się lepiej niz moja 430ex , za niewielkie pieniądze masz fajną lampę, nigdy mnie nie zawiodła, ale jezeli robisz zdjęcia zarobkowo to bym zainwestowal w oryginał canona 600ex i mial z glowy problem na kilka lat
Zgadzam się, ale pewnie domyślasz się (po budżecie jaki mam do wydania), że kokosów to z tej pracy raczej nie ma :)

GalaktycznyMuczaczo
08-10-2015, 15:53
Zgadzam się, ale pewnie domyślasz się (po budżecie jaki mam do wydania), że kokosów to z tej pracy raczej nie ma :)

no raczej, ale mysle ze jezeli np kupis taki w saturnie na 30rat 0% jezeli jeszcze robiątaka oferte to mozesz spokojnie to rozlozyc sobie, ale jezeli nie to kup sobie tego YN568exII bedziesz zadowolony :) bo za tą cene lampa ofertuje na prawde swietne mozliwosci wg mojej pracy ktora sprowadza sie do slubów czyli focenia wieczorem przy sztucznym oswietleniu ruchliwych ludzi ;)

BLS19
08-10-2015, 18:22
Lampa do klubu?
YN 560 najlepiej wersja druga.
Jeśli masz klub "tylko dla siebie" i robisz w nim często zdjęcia to ...YN 560 IV + parę YN 560III "po sali"( o ile to mały klub).
Oczywiście wszystko uzależnione jest od tego jakim obiektywem robisz foty, czy bawią Cię jpgi czy raczej RAW, czy sufit jest wysoko czy nisko i ma "odpowiedni kolor", albo czy pobawisz się jakinś sztucznym sufitem lub innym dyfuzorem.
I oczywiście lampą nie na wprost tylko w górę i bez 6D nie podchodź ;)

Jest tylko jeden szkopuł.
Canon nie ma lampki wspomagającej pracę AF ( tak jak Nikon/Pentax).
Więc.... manualne lampy odpadają.
No chyba, że z YN622 ;)

Więc za poprzednikiem... YN568 jest tym, czego pragniesz.

tlustyx
08-10-2015, 18:30
mam YN568exII od 2 lat i sprawuje się lepiej niz moja 430ex , ...
Przecież wszędzie piszesz, że nie błyskasz :mrgreen:, a tak na poważnie to ta YN dobrze naświetla Ci w ETTL przy błysku odbitym?

GalaktycznyMuczaczo
08-10-2015, 19:38
Przecież wszędzie piszesz, że nie błyskasz :mrgreen:, a tak na poważnie to ta YN dobrze naświetla Ci w ETTL przy błysku odbitym?

oczywiscie ze nie błyskam jak nie musze, ale głupotą byłoby nie miec lampy w ciemnej jak d...pa sali weselnej gdzie jedyne światło to jakieś niby strobo od DJ, lamp nie uzywam ani na przygotowaniach , ani na plenerze ani w kosciele ani tez na imprezie do czasu kiedy juz jest na tyle ciemno ze wygląda wszystko słabo. Lampa to dla mnie generalnie tylko dobłysk jak główne źródło światła na sali, nie jest to tak ze zjezdzam do iso100 daje czas 1/200 i wale błyskiem ile fabryka dała, odwrotnie wrecz, daje sobie czas 1/125 1/160 w zaleznosci jaki ruch jest i ile swiatła z innych źródeł iso 400/800 i lekki dobłysk i wszystko wygląda spoko, dlatego tez nigdy nie mialem parcia na drogie mocne lampy z wodotryskami :)

jinks
08-10-2015, 22:17
Używana 430exII

lukaszlada
12-10-2015, 09:40
Lampa do klubu?
YN 560 najlepiej wersja druga.
Jeśli masz klub "tylko dla siebie" i robisz w nim często zdjęcia to ...YN 560 IV + parę YN 560III "po sali"( o ile to mały klub).
Oczywiście wszystko uzależnione jest od tego jakim obiektywem robisz foty, czy bawią Cię jpgi czy raczej RAW, czy sufit jest wysoko czy nisko i ma "odpowiedni kolor", albo czy pobawisz się jakinś sztucznym sufitem lub innym dyfuzorem.
I oczywiście lampą nie na wprost tylko w górę i bez 6D nie podchodź ;)

Jest tylko jeden szkopuł.
Canon nie ma lampki wspomagającej pracę AF ( tak jak Nikon/Pentax).
Więc.... manualne lampy odpadają.
No chyba, że z YN622 ;)

Więc za poprzednikiem... YN568 jest tym, czego pragniesz.
Dziękuję za rozbudowaną odpowiedź, moje pytanie odnosiło się tylko jaką lampę wybrać a nie jaki sprzęt do klubu potrzebuję. Nie potrzebuje paru lamp tylko jedną ;)
Aparat może w przyszłości zmienię. Zdziwiłbyś się czym fotografuję, i zapewniam Cię że nie jest to 6D :)

Patrzę na te lampy YN i zastanawiam się nad 600ex-rt jakieś opinie na temat tej lampy?
Różnice cenowe pomiędzy yn568 a yn600ex są tak małe że biorę ją mocno pod uwagę.
Czytałem o problemach YN z poprawnym naświetlaniem przy błysku odbitym, a pracuję tylko takim błyskiem.
Sam martwię się o jakość wykonania obudowy. Tak jak pisałem w pierwszym poście, warunki są bojowe. Ścisk tłum,rozlewający się alkohol. Czy taki chińczyk wytrzyma?
Jak wypada w porównaniu 580exII vs YN568 vs YN 600ex-rt?

dreamstorm
12-10-2015, 16:14
YN568 nie miałem, ale miałem 580EXII i 600EX-RT i muszę powiedzieć, że budowa 600tki jest całkiem konkretna. 2 razy polecały ze statywem i parasolką na beton i żyją. Mają tylko zadrapanie na boku.

Co do błysku odbitego niestety nie pomogę. Przeważnie z takigo korzystam, ale niestety nie miałem okazji porównać bezpośrednio. Jest w miarę równo w eTTLu

ATBFLASH
13-10-2015, 10:25
Weź YN565 II, nówka poniżej 500zeta biega, całkiem niezłe wykonanie, liczba przewodnia 58, wsparcie dla TTL panel sterowania żywcem z 430EX :)

lukaszlada
15-10-2015, 10:47
Kupiłem ostatecznie yn565 II, testowałem wczoraj lampe w klubie. Zauważyłem że lampa ładuje się wolniej niż 430ex II. Do tego w wizjerze, pokazuje że lampa jest naładowana, ale nie błyska. Lampa blyska mniej więcej połową mocy, sprawdzałem jak wygląda to na manualu, przez mylącą ikone w wizjerze po zrobieniu jednego zdjęcia z błyskiem, kolejne 3-4 są nienaświetlone. Do tego zauważyłem że czasami przycisk test miga na czerwono, a tak na pewno nie powinno być.
Reklamować lampe?
Zastanawia mnie sens zakupu cp-e4. Jak bardzo przyspieszy mi to ładowanie lampy po błysku?

zdebik
15-10-2015, 18:49
YN568 nie miałem, ale miałem 580EXII i 600EX-RT i muszę powiedzieć, że budowa 600tki jest całkiem konkretna. 2 razy polecały ze statywem i parasolką na beton i żyją. Mają tylko zadrapanie na boku.

Co do błysku odbitego niestety nie pomogę. Przeważnie z takigo korzystam, ale niestety nie miałem okazji porównać bezpośrednio. Jest w miarę równo w eTTLu
U mnie 2x600ex-rt tez lecialy i zyja ;)

Lampe reklamuj, jak bedziesz mial szczescie to nowa bedzie dzialac ale jak dlugo?

Tak to jest z chinczykami, cena nie jest niska bez powodu.

Znajomy ma yn600 i odbity czesto niedoswietlony (ostatni soft w lampie na 5d2).