Zobacz pełną wersję : Jaka lampę kupić? canon 6d
Witam. jest to moj pierwszy post. przymierzam się do zakupy lampy,ale niestety słabo ogarniam ten temat :mrgreen: na jaki sprzęt zwracać uwagę? do tej pory używałem prostego youngnuo. lampę mam zamiar uzywać w ciemnych pomieszczeniach (np kluby), portretach w plenrze i fotografowaniu sportu. lampa musi miec tryb hss, bardzo mile widziany tryb bezprzewodowy( o ile jest cos takiego :mrgreen:)co powinna jeszcze mieć taka lampa? co do budżetu, to nie jest zbyt duży. z gory dzieki za odpowiedz. pozdrawiam
skoro budżet nieduży to kup tez niedużą lampę
Nissin Di700 ma wszystko czego potrzebujesz. Mam, używam i jestem zadowolona. Tyle, że ja tej lampy używam bardzo rzadko - dlatego kupiłam tanią niesystemówkę. Nie wiem jak by było przy intensywnym użytkowaniu, ciągłym błyskaniu etc. Tu już musisz poczekać na wypowiedzi ludzi, którzy błyskają bez przerwy.
a co myślicie o chińskich produktach?
GalaktycznyMuczaczo
07-10-2015, 18:28
a co to znaczy nieduzy budżet?
No to ten Nissin sie mieści w budżecie, bo za Metza o tych parametrach musiałbyś dać przynajmniej dwa razy tyle a za Canona jeszcze więcej. Lampa jest porządnie wykonana, nie jest to jakiś chiński plastik, wszystko działa jak należy no i to Japończyk nie typowy Chinol ;) Nigdy mnie nie zawiodła, choć jak pisałam wcześniej, nie używam jej non stop, raczej okazjonalnie (no ale wtedy ciśnie po 100 fotek na przykład i nic złego się nie dzieje), więc ciężko mi powiedzieć czy na przykład jak codziennie będziesz z nią naparzał po tysiąc fot czy zmęczenie materiału nie nastąpi szybciej niż w lampie systemowej. Z 6d nie ma żadnych problemów, jednak gdybys chciał jej używac także z innymi aparatami, to weź pod uwagę, że HSS włącza się w niej z poziomu aparatu, więc w aparatach, które nie mają tej opcji (na przykład moje ukochane 400d hłe hłe) to nie będzie działać. Nie ze wszystkimi też współpracuje na drugą kurtynkę, ale mówię oczywiście o bardzo starych entrylewelach i midlewelach, bo od 40d chyba z każdym współpracuje. Na ich stronie jest tabelka kompatybilności, można sprawdzić sobie.
ATBFLASH
07-10-2015, 20:38
O ile potrzebujesz synchro na 1/8000 to 568 albo 565EX II - 485 zeta w XKOM - kupiłem na prezent chrześniaczce - fajna lampka, przewodnia 58, działa TTL - polecam. Całkiem niezłe wykonanie jak na niesystemówkę. Wersja na Canona co prawda, działa wyzwalanie bezprzewodowe z body (7D)
GalaktycznyMuczaczo
07-10-2015, 20:56
yongunuo sprawdz, mam i działa git,
a któraś z lamp wymienionych wyżej, wyświetla siatkę dla af? Yongnuo YN-600EX-RT jakies opinie o tej maszynie? wyglada na to ze ma funkcje pracy bezprzewodowej hss i chyba wlasnie te siatke ?
YN600 rzuca siatke napewno ale nie wiem jak z pokryciem wszystkich pol np w 5d3
Bartek Dziedzic
09-10-2015, 11:01
a któraś z lamp wymienionych wyżej, wyświetla siatkę dla af? Yongnuo YN-600EX-RT jakies opinie o tej maszynie? wyglada na to ze ma funkcje pracy bezprzewodowej hss i chyba wlasnie te siatke ?
Zamiast 600 polecam YN-685 z wbudowanym odbiornikiem yn-622c
ok. wielkie dzięki wszystkim za odpowiedź i pomoc. chyba zdecyduję sie na ktorys z topowych modeli youngnuo.
martanci
09-10-2015, 16:44
Tak polecam Yongnuo 685 . Jest już dostępna w wielu sklepach poza POLSKĄ !!!
mam już od 2 tygodni - wrażenia bardzo dobre
jak na chińszczyznę solidnie zrobiona,bardzo szybko ładuje i błyska super i ma to wszystko co chcesz a nawet więcej!!!
kosztuje w przeliczeniu do 450 zł !!!
Ta yn685 jest lepsza od yn600ex?
Ta yn685 jest lepsza od yn600ex?
Tutaj jest odpowiedź:
Zamiast 600 polecam YN-685 z wbudowanym odbiornikiem yn-622c
Jak nie planujesz strobingu i wyzwalania zdalnego to 600, jak chcesz budować zestaw kiedyś i go bez problemu wyzwalać to 685
Jak nie planujesz strobingu i wyzwalania zdalnego to 600, jak chcesz budować zestaw kiedyś i go bez problemu wyzwalać to 685
Z tak kategorycznymi opiniami poczekałbym na pierwsze testy użytkowników i opinie na forum, sama specyfikacja zdjęć nie robi.
A co do 600, chcesz powiedzieć, że 600 nie umożliwia zdalnego wyzwalania, nie może zdalnie sterować innymi lampami, ani nie można jej sterować z innej lampy albo odrębnego sterownika? Ciekawe, ciekawe, ale czy nie pomyliłeś jej z 568? ;)
Z tak kategorycznymi opiniami poczekałbym na pierwsze testy użytkowników i opinie na forum, sama specyfikacja zdjęć nie robi.
A co do 600, chcesz powiedzieć, że 600 nie umożliwia zdalnego wyzwalania, nie może zdalnie sterować innymi lampami, ani nie można jej sterować z innej lampy albo odrębnego sterownika? Ciekawe, ciekawe, ale czy nie pomyliłeś jej z 568? ;)
Yn ma tyle modeli że trudno sie połapać;)
Pewnie 600 jako topowy model ma wiele nie wspomnianych tutaj funkcji. Najlepiej pogadać z dobrym sprzedawcą, oni odróżniają wszystkie niuanse.
Dlatego warto choćby zaznaczyć typ i skorzystać z "szukaj" przed napisaniem, bo przypadkiem można napisać o lampie z wbudowanym odbiornikiem i nadajnikiem radiowym zgodnym z systemem Canona, że niezbyt się nadaje do zdalnego wyzwalania i strobingu ;)
a co myślicie o chińskich produktach?
Mam kilka rzeczy Made in China, nie 2 tygodnie czy miesiąc, tylko ponad rok, i stwierdzam że chińska jest dobra kuchnia. Ryż jest też dobry.
Bo np. taka Quantuum studyjna fajnie wybuchła. Gdyby to się stało w nowy rok, zastąpiłaby petardy.
no wlasnie chciałbym zacząć kompletować zestaw do stobingu. czy moze lepiej kupic 2 prostsze lampy tez z hss i oddzielnie nadajniki?
dreamstorm
11-10-2015, 00:51
Nie baw się w oddzielne nadajniki. Przechodziłem przez podstawowy model Yongnuo i Pixel Knighty i Pixel Kingi. To zawsze jest upierdliwe...chyba, że masz czas.
Yn600-EX-RT (im więcej sztuk tym lepiej) + YN-E3-RT to mega komfort. Wyciągasz lampy z torby zakładasz wyzwalacz i działa. Minus taki, że YN-E3-RT nie ma gorącej stopki. No i jesteś uwiązany do tych modeli lamp w zasadzie, ale mają wszystko czego trzeba więc to żaden problem.
a moglibyście polecić jaki zestaw do strobingu z jedną mocniejszą lampa ( z hss) i z jedna prostszą? co konkretnie kupić?
stempel74
02-12-2015, 21:04
ja potrzebuję mieć lampę na aparacie i wyzwalać kilka innych podpiętych pod RF-603 i RF605, myślałem że ta YN685 będzie działała również jako nadajnik, bo wydawało się mi że gdzieś tak wyczytałem, ale ona chyba jest tylko odbiornikiem. Czyli dalej nie rozwiązałem problemu jakim jest brak działającego wspomagania AF w przypadku podpięcia lampy do aparatu poprzez nadajnik RF-603 albo RF605 muszę kupić teraz jeszcze nadajnik YN 622 który obsługuje TTL i bedzie choćby w Manualu ale przesyłał sygnał wspomagania AF, dobrze teraz myślę?
--- Kolejny post ---
z hss kup sobie YN685 wygląda bardzo solidnie , ja się chińczyka bałem, (bo miałem z 8 lat temu, raz Tumaxa to był mało solidny produkt, rozsypał się szybko , jakiś plastik połamał sie ), a drugą lampe kup sobie canona z serii EZ 430,420 albo 540EZ i podpinasz pod nią odbiornik RF605. Tam wcześniej ktoś pisał o lampach studyjnych Quantum że mu wybuchła, nie wiem w jakich okolicznościach ale ja używa 4szt 400Ws i 300Ws od 6 lat i cioram je ostro , bo jeżdżą ze mną w aucie na różne roboty i są już poobijane i tylko raz palnik wymieniłem a tak to bez usterek.
Nie chcę nowego tematu zakładać, a średnio znam się na lampkach. Korzystam z 430ex2 i 6d. Mając wcześniej 5d1 mogłem robić zdjęcia z krótkim czasem np 1/4000 , obecnie 6d ogranicza mnie do 1/180. Rozumiem,że aparat w żadnym przypadku nie pozwoli mi na użycie z jakąkolwiek lampą przy czasach poniżej 1/180? I drugie pytanie, to potrzebuję kupić*drugą lampkę i myślałem o 580ex2, aż znalazłem nową 430ex2 RT. Czy będę miał dzięki niej więcej korzyści niż w przypadku starej lampy? Mocy nigdy mi nie brakowało, odbłyśnik w nowej się przyda, a jeśli dobrze rozumiem, to żeby korzystać*z niej bezprzewodowo muszę jeszcze dokupić*nadajnik i przypiąć na stopkę aparatu? Czy wtedy będę mógł zejść z czasami poniżej 1/180 czy w tej kwestii nic się*nie zmienia? (Za jakiś czas planuję przejście na 5d3, póki co jest 6d).
no ale te polecane w tym temacie to się nie nadają?
Nie chcę nowego tematu zakładać, a średnio znam się na lampkach. Korzystam z 430ex2 i 6d. Mając wcześniej 5d1 mogłem robić zdjęcia z krótkim czasem np 1/4000 , obecnie 6d ogranicza mnie do 1/180. Rozumiem,że aparat w żadnym przypadku nie pozwoli mi na użycie z jakąkolwiek lampą przy czasach poniżej 1/180? I drugie pytanie, to potrzebuję kupić*drugą lampkę i myślałem o 580ex2, aż znalazłem nową 430ex2 RT. Czy będę miał dzięki niej więcej korzyści niż w przypadku starej lampy? Mocy nigdy mi nie brakowało, odbłyśnik w nowej się przyda, a jeśli dobrze rozumiem, to żeby korzystać*z niej bezprzewodowo muszę jeszcze dokupić*nadajnik i przypiąć na stopkę aparatu? Czy wtedy będę mógł zejść z czasami poniżej 1/180 czy w tej kwestii nic się*nie zmienia? (Za jakiś czas planuję przejście na 5d3, póki co jest 6d).
nie rozumiem, jak to na 6D nie możesz zejsć z czasem np. do 1/500s? czy 1/1000? a właczasz czasem "piorunek" na lampie?:mrgreen:
jestes z NS? napisz na priv to dam Ci sie pobawic moimi lampkami
Nie chcę nowego tematu zakładać, a średnio znam się na lampkach. Korzystam z 430ex2 i 6d. Mając wcześniej 5d1 mogłem robić zdjęcia z krótkim czasem np 1/4000 , obecnie 6d ogranicza mnie do 1/180. Rozumiem,że aparat w żadnym przypadku nie pozwoli mi na użycie z jakąkolwiek lampą przy czasach poniżej 1/180?
to dziwne, bardzo dziwne - chyba trzeba zacząć od instrukcji obsługi (myślę że lampy bo będzie szybciej :mrgreen:) zarówno 430 ex 2 jak i 6D obsługują HSS więc stawiam że po naciśnięciu tego jednego magicznego przycisku na lampie będzie działać dowolny czas nawet 1/4000s.
zakup 58ex2 może nie rozwiązać problemów - nie mam ale wydaje się że również trzeba nacisnąć odpowiedni guziczek
6d chyba nie ma sterowania radiowego do lamp RT księgowy lub marketing wykastrował
6d chyba nie ma sterowania radiowego do lamp RT księgowy lub marketing wykastrował
nie, nie ma, ale posiadanie (jak ja:lol:) 600rt i 430rt załatwia sprawe i działa pieknie:lol:
nie, nie ma, ale posiadanie (jak ja:lol:) 600rt i 430rt załatwia sprawe i działa pieknie:lol:
niech się facet nacieszy hss-em na dwie lampy i radio przyjdzie kiedyś pora :mrgreen:
swoją drogą ten 6D to nie ma szczęścia do użytkowników, a to światłomierz nie działa jak sie nie zdejmie pokrywki z obiektywu, hss sam się złośliwie nie włącza, na statyw nie daje się założyć i pewnie jeszcze parę innych przypadłości -pamiętam że było tego sporo - dzień bez "problemu" z 6D to dzień stracony.
Chxiałb zadać pytanie do znawców tematu. Czy yn 685 posiada tryb hss? Czy lampa pokrywa siatka asystenta AF obiekt fotografowany? Przy 35 mm czy wspomaga AF czy raczej psuje efekt?
Potrzebuje tych dwóch opcji w lampie. Bez nadajników czy innych bajerów. Może ktoś coś polecić do budżetu 500 zl?
Bechamot
12-09-2020, 10:21
2*tak
z tym ze podswietlenie to raczej na srodku kadru jest pewniejsze - tzn obarczone mniejszym bledem.
https://www.dpartner.pl/pl/p/Lampa-blyskowa-Yongnuo-YN685-do-Canon/709?gclid=EAIaIQobChMIyOLImJfj6wIVxgJ7Ch2fsQeFEAQY AyABEgIlh_D_BwE
Hej,
Posępne się pod ten temat żeby nie zakładać nowego.
Wczoraj chciałem poćwiczyć balansowanie światła zastanego z błyskowym używając swojej lampy yn 568exII z Hss. Niestety nic z tego nie wyszło bo nie było widać w ogóle błysku na zdjęciach mając ustawiony czas migawki krócej niż 1/200.
Tryb Hss oczywiście miałem włączony. Dzisiaj sprawdziłem i błysk widać na zdjęciach tylko na dłuższych czasach.
Czy odbiorniki rf603 są winne na brak synchronizacji HSS?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Czy odbiorniki rf603 są winne na brak synchronizacji HSS?
Wydaje mi się, że producent nigdy nie deklarował synchronizacji HSS dla RF603.
Znalazłem w instrukcji, max czas 1/250 [emoji3525]
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
To można canone 6d używać innego punktu jak środkowego? ;) Ok. Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o lampy. Nigdy ich nie używałem i chcialem spróbować czy mi się przyda przy repo. Nie lubię prześwietlonych kadrów. Nie przeszkadza mi użycie ISO 4000 przy foto. Jednak mam pytanie, czy można tylko trochę doświetlić scenę przy HSS zachowując głębię ostrości? Używam 35 1.4 i podchodzę blisko ludzi. Czy ta lampa YN 685 się nada? Nie chce się po fakcie dowiedzieć, że mi się ona nie przyda :)
czy można tylko trochę doświetlić scenę przy HSS zachowując głębię ostrości? Używam 35 1.4 i podchodzę blisko ludzi. Czy ta lampa YN 685 się nada? Nie chce się po fakcie dowiedzieć, że mi się ona nie przyda :)
Przecież to zwykła lampa reporterska. Działa TTL, HSS, można zastosować modyfikatory, proporcje światła lampy i zastanego też można ustalić. Pewnie, że sie nada.
Dla mnie ułomność tej lampy to np. to, że nie działa w systemie RT Canona jak YN 600RT.
Witam.
Stoję przed dylematem wyboru pierwszej zewnętrznej lampy i proszę o radę bardziej doświadczonych.
Obecnie posiadam C 70D i chciałbym coś do błyskania bezprzewodowego na małych salach, doświetlenia na statywie w plenerze itp.
Zakładam sobie że lampa YN-568EX III https://allegro.pl/oferta/lampa-reporterska-yongnuo-yn-568ex-iii-c-do-canon-7520044328 powinna działać z 70D na zasadzie optycznego sterowania błyskiem bez żadnych dodatkowych sterowników.
Pytanie brzmi czy do dobry wybór? Sprawę komplikuje fakt że w niedalekiej przyszłości myślę o zakupie pełnej klatki 6D mk1. Czy w takim razie lepszym wyborem będzie YN-685 II C https://allegro.pl/oferta/yongnuo-yn-685-ii-canon-wbudowany-odbiornik-yn-622-10942797778 i jej zdalne wyzwalanie np. przez YN622C-TX
Czy YN-685 II może bez wyzwalacza pracować zdalnie kontrolowana przez 70D ?
A może istnieje inna kombinacja sterowalna i kompatybilna z obiema puszkami. ( c 70D po zakupie 6D pozostawię sobie na jakiś czas)
Będę wdzięczny za sugestie.
Witam.
Stoję przed dylematem wyboru pierwszej zewnętrznej lampy i proszę o radę bardziej doświadczonych.
Obecnie posiadam C 70D i chciałbym coś do błyskania bezprzewodowego na małych salach, doświetlenia na statywie w plenerze itp.
Zakładam sobie że lampa YN-568EX III https://allegro.pl/oferta/lampa-reporterska-yongnuo-yn-568ex-iii-c-do-canon-7520044328 powinna działać z 70D na zasadzie optycznego sterowania błyskiem bez żadnych dodatkowych sterowników.
Pytanie brzmi czy do dobry wybór? Sprawę komplikuje fakt że w niedalekiej przyszłości myślę o zakupie pełnej klatki 6D mk1. Czy w takim razie lepszym wyborem będzie YN-685 II C https://allegro.pl/oferta/yongnuo-yn-685-ii-canon-wbudowany-odbiornik-yn-622-10942797778 i jej zdalne wyzwalanie np. przez YN622C-TX
Czy YN-685 II może bez wyzwalacza pracować zdalnie kontrolowana przez 70D ?
A może istnieje inna kombinacja sterowalna i kompatybilna z obiema puszkami. ( c 70D po zakupie 6D pozostawię sobie na jakiś czas)
Będę wdzięczny za sugestie.
Może po prostu kup YN-E3-RT i lampę np. YN600EX-RT lub YN968EX-RT. Poustawiasz sobie wszystko na wyzwalaczu.
YN-685 II nie ma fotoceli, więc nie pracuje ani w trybach bezprzewodowych S1 i S2, ani w trybach automatycznych bezprzewodowego sterowania błyskiem lampy z aparatu. Pracuje tylko w trybie wyzwalania bezprzewodowego ze sterowników Yongnuo z serii 622 i 560 (RF-603-II). Do współpracy zarówno z C 70D, jak i C 6D Mk I potrzeba więc sterownika Yongnuo YN622C lub YN622C-TX. W razie czego sterowniki serii 622 (w komplecie sterownik + odbiornik)są kompatybilne ze wszystkimi lampami dedykowanymi do Canona dowolnego producenta, w przeciwieństwie do sterowników klasy RT, pomimo że Yongnuo robi też odbiorniki do tego systemu, ale one nie z każdą lampą chcą współpracować, albo nie w całym zakresie funkcji.
Lampa YN-568EX III pracuje w trybach sterowania błyskiem zewnętrznym w automatyce Canona, ale do transmisji optycznej potrzebuje dodatkowego sterownika radiowego, np typu 622. C 70D ma wbudowany sterownik błysku na drodze optycznej, więc może sterować tą lampą, natomiast 6D nie ma żadnej lampy, ale do sterowania błyskiem na drodze optycznej może pomóc taka mała lampka Speedlite 90EX
https://allegro.pl/oferta/canon-lampa-blyskowa-speedlite-90-ex-11336180391
Wybór nie jest wcale prosty, bo na 6D Mk I i tak coś trzeba założyć do sterowania lampą, a na lampę w zależności od tego, jaką się wybierze. Jednakże transmisja optyczna ma mały zasięg i jest bardziej podatna na zakłócenia (zasłonięcie lampy na przykład). Jeżeli wybierzesz YN 568EX III, to- póki będziesz miał C 70D- dasz radę wyzwalać zdalnie bez dodatkowych szpejów, ale kupując 6D musisz mieć już lampę sterującą, albo przy lampie YN-685 nadajnik radiowy.
W razie czego mam dwie sztuki YN-622 C II nieużywane do odsprzedania.
Wielkie dzięki za szybkie i konkretne rozjaśnienie tematu. :Beer:
Lamp do Canona jest prawdziwe multum - różne firmy, systemy i rodzaje. Dodatkowo dochodzi sprawa sterowników i wzajemnej kompatybilności poszczególnych elementów która użytkownikom wchodzącym w bezprzewodowe wyzwalanie zdalne musi sprawiać pewien początkowy problem.
Poczytałem trochę o YN-600EX-RT II i spróbuję ją zamówić mając nadzieję że wystarczająco zadziała to w komunikacji optycznej. Wydaje mi się że w pomieszczeniach powinno być O.K. a z doświetlaniem portretu w plenerze będą jakieś eksperymenty. Jak przybędzie nowy-stary C 6D niezbędne będzie wykorzystanie YN-622 C II.
Pozdrawiam.
Marcinus
05-12-2021, 23:01
Lamp do Canona jest prawdziwe multum - różne firmy, systemy i rodzaje. Dodatkowo dochodzi sprawa sterowników i wzajemnej kompatybilności poszczególnych elementów która użytkownikom wchodzącym w bezprzewodowe wyzwalanie zdalne musi sprawiać pewien początkowy problem.
Poczytałem trochę o YN-600EX-RT II i spróbuję ją zamówić mając nadzieję że wystarczająco zadziała to w komunikacji optycznej. Wydaje mi się że w pomieszczeniach powinno być O.K. a z doświetlaniem portretu w plenerze będą jakieś eksperymenty. Jak przybędzie nowy-stary C 6D niezbędne będzie wykorzystanie YN-622 C II.
Pozdrawiam.
Do 600ex rtII to wyzwalacz radiowy yn‑e3‑rt i sprawa załatwiona, albo dwie takie lampy bo jedna może też robić za wyzwalacz radiowy jak jest na body. Ja najpierw miałem dwie o tak się bawiłem, ale noszenie lampy na body żeby wyzwalała drugą to nie wygodne bo jest duża i dość ciężko się robi i mało wygodnie, dlatego do kupiłem wyzwalacz radiowy. Takie rozwiązanie albo z jedną lampa i wyzwalaczem, albo dwoma lampami jest dla amatora w zupełności wystarczające.
Pozdrawiam.
Jeżeli planujesz kupić 600EX RT to nawet nie myśl o YN 622C, bo ten sterownik tej lampy nie pociągnie. Tutaj musi być albo wyzwalanie na drodze optycznej z poziomu body (lampa wbudowana w C 70D lub dodatkowa lampa obsługująca funkcje bezprzewodowe na C 6D), albo sterownik YN-E3 RT.
--- Kolejny post ---
Wkleję kopie posta zamieszczonego przeze mnie parę lat temu:
Yongnuo oferuje kilka typów sterowników radiowych, ale skupmy się na dwóch najlepszych systemach, czyli YN-622 oraz YN- RT.
System YN-622 jest kompatybilny ze wszystkimi lampami dedykowanymi w pełnym zakresie ich funkcji i pozwala nawet na sterowanie zoomem palnika lampy. System ten wyzwoli także każdą lampę niededykowaną. Lampa nie musi być najwyższej klasy (i ceny), można sobie dobrać bardzo tanie lampy dedykowane i obsługiwać je radiem z poziomu menu aparatu, albo z poziomu menu sterownika zakładanego w sanki YN622C-TX.
Z systemem RT jest gorzej. Dzięki wielkim tradycjom firmy Canon w podstawianiu nogi producentom niezależnym, jak kiedyś były niekompatybilne obiektywy, tak teraz wzięli się za lampy błyskowe.
W systemie RT można sterować innymi lampami dedykowanymi za pośrednictwem odbiorników YN-E3-RX, ale nie każda lampa obsłuży wszystkie funkcje, a nawet w ogóle nie wyzwoli błysku. Na przykład lampa Triopo TR982C II nie będzie pracowała w trybie HSS, a lampa Neewer NW680 nie błyśnie wcale. W tym drugim przypadku za brak wyzwolenia błysku odpowiedzialne są 4 dodatkowe styki w stopce, dzięki którym system dokonuje identyfikacji "swój-obcy". Wystarczy wpiąć pomiędzy lampę a odbiornik kostkę synchronizacyjną przewodzącą prąd jedynie po styku centralnym, a lampa będzie wyzwalana. Pod tym względem lampy niededykowane działają bez problemów, a dedykowane- z problemami.
Obie wspomniane lampy bez żadnych zgrzytów pracują na systemie YN-622. Obie też bez zgrzytów pracują na moich body z wyjątkiem Canona 80D, który: sprawia, że wspomaganie AF nie działa wcale w tych lampach, a ponadto w lampie Triopo następuje "mimowolna" aktywacja silnika zooma lampy, przez co on irytująco rzęzi pomiędzy robieniem zdjęć. Obie lampy nie mają takich objawów ani na 550D, ani na 6D, ani na M2, z tym, że ten ostatni w ogóle nie korzysta ze wspomagania AF w lampie.
System YN-622 za pośrednictwem nadajnika YN622C-TX pozwoli sterować lampami- dedykowanymi i niededykowanymi, także po założeniu na niecanonowskie body, nawet na Zorkij-4 i każdy inny aparat. Po prostu moc lampy i zoom się ustawia z poziomu nadajnika, a błysk jest zsynchronizowany z migawką.
To samo można uzyskać z systemem RT używając nadajnika YN-E3 RT i odbiorników YN-E3 RX, ale sposobem, który polega na naciśnięciu pilota na sterowniku, aby wysłać wstępnie sygnał o nastawie parametrów do lamp (i wyzwolić je), a dopiero po przyjęciu nastaw przez lampy można korzystać ze spustu migawki w aparacie. Samo naciskanie spustu, ani wyzwalanie migawki, nie prowadzi do przejęcia nastaw przez lampy. Ot, ciekawostka taka
System YN622 obsługuje 3 grupy lamp, a system RT 5 grup. Zakładając nadajnik RT na body, a nadajnik YN622C-TX na odbiornik YN-E3 RX tuż przy body możemy obsłużyć 7 grup lamp mając jedną grupę A współdzieloną. Grupą obsługiwaną przez RT można sterować z nadajnika lub z poziomu menu aparatu i może ona pracować w TTL, M, Multi. Grupą obsługiwaną via 622 trzeba sterować przez jej nadajnik i może ona pracować tylko w manualu lub w multi. Tryb HSS jest przenoszony w zależności od tego, czy lampy go obsługują.
Istnieje na rynku klon systemu YN622 pod nazwą WS-16C firmy Andoer. Jest on o połowę tańszy od oryginalnych YN622. Jest to starsza wersja tych sterowników bez przełącznika na system 560. Jest on kompatybilny z systemem 622, ale czasami zawiesza się sterowanie zooma i trzeba resetować odbiornik, a także wymaga stosowania innej korekcji błysku konkretnej lampy, niż oryginalne 622.
Oczywistość, o której nie wspomniałem poprzednio: Do aparatów nie posiadających Hot Shoe należy dołożyć kostkę synchro mającą Hot Shoe i kabelek do gniazda PC, aby móc stosować radiowe sterowanie oboma systemami: 622 i RT.
W przypadku Canona 80D to, co nie pracuje zdalnie na systemie RT, to pracuje poprawnie na systemie 622, czyli lampy TR982C II i NW680 pracują także w HSS, jest regulacja zooma, a wspomaganie AF z nadajnika YN622C TX też działa.
Witam ponownie.
Wspominając o ewentualnym wyzwalaniu lampy YN968EX-RT pomocą YN-622 C II zrobiłem to na szybko bez głębszego sprawdzania tematu. Sugerowałem się opisami na stronach sprzedawców tego modelu https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/akcesoria-do-aparatow-i-kamer/lampy-blyskowe/lampa-blyskowa-yongnuo-yn968ex-rt-do-canon?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=333187&utm_campaign=2021-12&utm_term=Lampy-blyskowe&ceneo_spo=false a także kilkoma niezbyt precyzyjnymi sugestiami z innych wątków tutejszego forum.
Dzięki że czuwacie porządkując wiedzę na temat różnych systemów tych wyzwalaczy.
Pozdrawiam.
Wspominając o ewentualnym wyzwalaniu lampy YN968EX-RT pomocą YN-622 C II zrobiłem to na szybko bez głębszego sprawdzania tematu.
Nie określiłeś czy interesuje Cię wykorzystanie odbiornika wbudowanego w lampę czy zewnętrznego. Dla mnie np. rozwiązanie z odbiornikiem zewnętrznym nie jest akceptowalne.
Lampy YN z oznaczeniem RT mają wbudowane nadajniki i odbiorniki w tym systemie i mogą pracować jako master lub slave. Praktycznie jedynym samodzielnym strownikiem jest YN-E3-RT, który oprócz dedykowanych YN także wysteruje oryginalne lampy Canona.
Nie podałeś co chcesz ustawiać na sterowniku. Najwygodniej wszystko.
Gwoli ścisłości pytającemu na pewno nie chodzi o oryginalne lampy Canona, bo to znaczny koszt, a o lampy producentów niezależnych. Dopiero druga wersja lampy YN 600EX-RT II ma wbudowany nadajnik RT, a pierwsza wersja miała tylko odbiornik i nie pracowała w trybie master. Żeby używać lampy w trybie master, to trzeba mieć co najmniej dwie lampy, i o to też nie za bardzo tu chodzi, więc sprawa się rozbija o zestaw lampa plus sterownik, a kwestią zasadniczą jest wybór systemu. Powtórzę: system 622 obsłuży każdą lampę mając nadajnik plus odbiornik, a w przypadku lampy YN 685EX tylko nadajnik, a system RT tylko niektóre, a wśród tych niektórych też tylko jedna ma wbudowany odbiornik (YN 600EX-RT). W przypadku systemu 622 można z kolei wybierać pomiędzy nadajnikiem YN 622C, a nadajnikiem YN622C-TX. Pierwszy ma tę zaletę, że posiada sanki do lampy, więc można na nim (a więc na aparacie) zamontować drugą lampę, ale wszystkich szczegółowych nastaw lampy należy dokonywać z poziomu menu aparatu, natomiast YN 622C-TX umożliwia dokonywania zdalnego ustawień lampy bez korzystania z menu aparatu, i można go w związku z tym użyć także do błyskania z dowolnym niededykowanym sprzętem, np. Nikonem, Pentaxem etc. Z kolei użycie systemu RT ze sprzętem niededykowanym jest co najmniej problematyczne.
Główną zaletą ww. obu wspomnianych systemów jest ich praca w trybie TTL, ale w praktyce najpewniejsze są ustawienia ręczne, i tu wchodzi w grę jeszcze system "YN 560".
Kolejną zaletą systemu 622 jest ustawianie ogniskowej lampy z poziomu sterownika lub z poziomu menu aparatu, więc nie trzeba łazić do lampy i z powrotem aby zmienić jej ogniskową tak, jak to trzeba robić przy systemie RT. Ogniskowa reflektora określa zasięg lampy i pokrycie błyskiem kadru, więc ma to duże znaczenie, aby móc nią sterować zdalnie.
De facto system 622 jest najbardziej uniwersalny i nawet zmiana platformy sprzętowej z Canona na inną nie oznacza od razu potrzeby zmiany lampy i sterownika, jeśli się da radę ograniczyć do ręcznego sterowania mocą błysku. Jednakże sama lampa YN 685 ma tę wadę, że nie ma fotokomórki, więc można ja zdalnie wyzwalać tylko radiowo, a poza tym jest duża i kanciasta, przez co gorzej się pakuje do torby, niż inne lampy.
Główną zaletą ww. obu wspomnianych systemów jest ich praca w trybie TTL, ale w praktyce najpewniejsze są ustawienia ręczne, i tu wchodzi w grę jeszcze system "YN 560".
No właśnie "YN 560" wygląda na najnowszy pomysł YN. Sterownik YN 560 TX wygląda na dość wszechstronny i jest tani.
Mało jest opinii o tym systemie.
System YN560 jest skierowany bardziej dla profesjonalistów w tym sensie, że wymaga pełnej kontroli użytkownika nad parametrami błysku, natomiast systemy pracujące także w TTL są dla wszystkich, a tu przeważają leniwce oczekujące, że coś się będzie działo samo bez ich udziału, a potem zdziwione, że 5 klatek jest po kolei naświetlonych dobrze, a szósta niedoświetlona, albo prześwietlona. Niestety, kiedy jest jakakolwiek dynamika w fotografowanej scenie, to zmiana kąta odbicia od dowolnej płaszczyzny może ogłupić automatykę i ona źle dobierze moc błysku, co wpłynie na całość oświetlenia sceny. Przy ręcznym ustawieniu mocy lampy jedynie ten fragment sceny, który się "przestawił", może być gorzej oświetlony.