Zobacz pełną wersję : Łączenie 6d i laptopa do podglądu
Witajcie, często robię zdjęcia poza studiem i poszukuję rozwiązania, które stworzy mi sieć WiFi, żeby móc spiąć laptopa i aparat po wifi do podglądu wykonanych zdjęć od razu po zrobieniu.
Widziałem kiedyś bardzo mały router zasilany przez USB. Wiem, że mogę kupić zwykły / duży router zasilany normalnie i będzie działać, ale może macie jakieś bardziej mobilne / ergonomiczne rozwiązania, żeby się z kablami nie bawić?
Wypróbuj jakiś MiFi (Mobile WiFi router 3g albo LTE) nie wiem tylko, czy aparaty wymagają bezpośredniego połączenia wifi z laptopem czy zadziałają przez punkt wifi.
np. Huawei E5220 Router MiFi 3G (posiada baterię)
Wypróbuj jakiś MiFi (Mobile WiFi router 3g albo LTE) nie wiem tylko, czy aparaty wymagają bezpośredniego połączenia wifi z laptopem czy zadziałają przez punkt wifi.
np. Huawei E5220 Router MiFi 3G (posiada baterię)
albo tak: Weye Feye (http://xsories.com/weye-feye-orange)
ATBFLASH
07-10-2015, 20:45
A lapek gdzie się znajduje względem aparatu?? W świecie gdzieś ? - to karta EyeFi i jak wyżej było modem jako punkt dostępowy np Huawei robi całkiem fajne , z wymiennymi bateriami pasującymi od Nokii - nie pamiętam niestety modelu routerka. No chyba że masz lapa pod ręką to kablowo - ja mam tak z kablem 10m i jakoś ogarniam :)
Do JPG pewnie się sprawdzi do RAW już gorzej.
Jak długo przekazywane jest 1 zdjęcie JPG 30MB - 10s?
josephcom
12-10-2015, 02:03
Czasem 6D nie może sam stworzyć sieci do której łączy się komputer? Sieć wifi do podglądu zdjęć jak najbardziej się nadaje co innego do zrzucania rawów w czasie sesji wtedy czasami przymula.
Musicman80
15-10-2015, 10:03
6D spokojnie łączy się*bezpośrednio z laptopem i możesz podglądać*zdjęcia po zrobieniu lub pracować*w trybie live view.
Możesz korzystać z EOS utility, Lightrooma itp itd.
Problem polega na tym, że zdjęcia długo się*przesyłają nawet przy ekstremalnie szybkiej karcie pamięci czy doskonałym laptopie. Dlatego przy szybszych seriach nie będziesz widział na bieżąco tego co robisz tylko po jakimś*czasie.
Musicman80
15-10-2015, 10:23
Niewiele to zmieni mimo wszystko, ale spróbuj i sam zobaczysz czy Ci to odpowiada.
W laptopie utwórz punkt dostępu w ustawieniach wifi i aparat połączy się*spokojnie.
Wiem gdyż próbowałem :)