Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Łączenie 6d i laptopa do podglądu

Hamster
07-10-2015, 10:49
Witajcie, często robię zdjęcia poza studiem i poszukuję rozwiązania, które stworzy mi sieć WiFi, żeby móc spiąć laptopa i aparat po wifi do podglądu wykonanych zdjęć od razu po zrobieniu.
Widziałem kiedyś bardzo mały router zasilany przez USB. Wiem, że mogę kupić zwykły / duży router zasilany normalnie i będzie działać, ale może macie jakieś bardziej mobilne / ergonomiczne rozwiązania, żeby się z kablami nie bawić?

adawro
07-10-2015, 13:19
Wypróbuj jakiś MiFi (Mobile WiFi router 3g albo LTE) nie wiem tylko, czy aparaty wymagają bezpośredniego połączenia wifi z laptopem czy zadziałają przez punkt wifi.
np. Huawei E5220 Router MiFi 3G (posiada baterię)

aroaro
07-10-2015, 14:26
Wypróbuj jakiś MiFi (Mobile WiFi router 3g albo LTE) nie wiem tylko, czy aparaty wymagają bezpośredniego połączenia wifi z laptopem czy zadziałają przez punkt wifi.
np. Huawei E5220 Router MiFi 3G (posiada baterię)

albo tak: Weye Feye (http://xsories.com/weye-feye-orange)

ATBFLASH
07-10-2015, 20:45
A lapek gdzie się znajduje względem aparatu?? W świecie gdzieś ? - to karta EyeFi i jak wyżej było modem jako punkt dostępowy np Huawei robi całkiem fajne , z wymiennymi bateriami pasującymi od Nokii - nie pamiętam niestety modelu routerka. No chyba że masz lapa pod ręką to kablowo - ja mam tak z kablem 10m i jakoś ogarniam :)

cobalt
08-10-2015, 12:51
Do JPG pewnie się sprawdzi do RAW już gorzej.
Jak długo przekazywane jest 1 zdjęcie JPG 30MB - 10s?

josephcom
12-10-2015, 02:03
Czasem 6D nie może sam stworzyć sieci do której łączy się komputer? Sieć wifi do podglądu zdjęć jak najbardziej się nadaje co innego do zrzucania rawów w czasie sesji wtedy czasami przymula.

Musicman80
15-10-2015, 10:03
6D spokojnie łączy się*bezpośrednio z laptopem i możesz podglądać*zdjęcia po zrobieniu lub pracować*w trybie live view.
Możesz korzystać z EOS utility, Lightrooma itp itd.
Problem polega na tym, że zdjęcia długo się*przesyłają nawet przy ekstremalnie szybkiej karcie pamięci czy doskonałym laptopie. Dlatego przy szybszych seriach nie będziesz widział na bieżąco tego co robisz tylko po jakimś*czasie.

cobalt
15-10-2015, 10:17
A gdyby tak robić w JPG?

Musicman80
15-10-2015, 10:23
Niewiele to zmieni mimo wszystko, ale spróbuj i sam zobaczysz czy Ci to odpowiada.
W laptopie utwórz punkt dostępu w ustawieniach wifi i aparat połączy się*spokojnie.
Wiem gdyż próbowałem :)