Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eizo monitor obsługa 10-bitowego sygnału ...

fileth
29-09-2015, 14:41
Zakupiłem monitor Eizo CS230 i karta gtx 750 zotac.
w specyfikacji monitora jest napisane:
* Konieczna jest karta graficzna i oprogramowanie, obsługujące 10-bitowy sygnał.
ta karta raczej nie obsługuje 10-bitowego sygnału
w dodatku podlaczylem ja po dvi a nie display porcie bo takiego nie posiada co tez w duzej mierze ogranicza tony
czy przy takim ukladzie sporo trace (tzn w duzej mierze nie wykorzystuje mozliwosci wyswietlania monitora? )
czy tez sa to roznice nie koniecznie az tak wielkie i wystarczy mi to co jest na wyjsciu (czyli mozliwosci monitora) plus kalibracja ?
zminiali byscie karte na cos innego ... ? np Quadro 2000 bo obsłuży 10-bitowy sygnał na display porcie ?

Tom01
05-10-2015, 13:24
w dodatku podlaczylem ja po dvi a nie display porcie bo takiego nie posiada co tez w duzej mierze ogranicza tony

Skąd ta bzdura? Po DVI w DP idzie dokładnie taka sama informacja o kolorze. Owszem, można się pobawić w 10-bitowy kolor, ale na tym monitorze nie ma sensu. Monitory które sensownie symulują 10-bitową skalę tonalną kosztują 2x tyle. Inna sprawa, kto to w ogóle zobaczy i w jakich zastosowaniach?

fileth
26-10-2015, 12:19
Skąd ta bzdura? Po DVI w DP idzie dokładnie taka sama informacja o kolorze. Owszem, można się pobawić w 10-bitowy kolor, ale na tym monitorze nie ma sensu. Monitory które sensownie symulują 10-bitową skalę tonalną kosztują 2x tyle. Inna sprawa, kto to w ogóle zobaczy i w jakich zastosowaniach?

konkretnie i na temat
bardzo dziekuję

NocnyJastrzab
13-11-2015, 11:14
A po Ci to 10-bit? Nie wykorzystasz tego i nie zobaczysz różnicy. DVI nie ogranicza tonów. Prędzej HDMI, dlatego nie zaleca się podłączać monitora po tym złączu.