Zobacz pełną wersję : Szybkośc AF 85mm f/1.2 vs 100m f/2.8L
Prosze o info dot. szybkości ostrzenia ww szkieł, (czytałem że 85-tka "szybka nie jest" (w ręce nie miałem, ale kusi:)) wiec jak wypada w porównaniu do L-ki, używanej nie do makro (a ustawionej w pozycji do przedmiotów/ludzi oddalnych powiedzmy 5 metrów + nieskończonośc)
Czy te szkła w ogóle da sie porównywac?
Chce "czymś" zapełnić dziure miedzy 50 a 135mm (85 f/1.8 raczej odpada, robiłem juz 2 podejścia i jakoś nie "zaiskrzyło":mrgreen:
przeznazenie: reporterka, tance i inne
sebcio80
28-09-2015, 16:06
Masz 50L wiec 85L jest podobnie z szybkoscią, co nie znaczy ze nie da sie robic zdjec dynamicznym scenom, ja uzywam 50L do koszykowki i daje rade, problemem jest tylko glebia na 1.2. Oczywiście wolna praca tych szkieł to wynik długiej skali ostrości i problemem jest tylko wtedy jak trzeba wyostrzyc szybko z 1 metra do nieskończoności.
Masz 50L wiec 85L jest podobnie z szybkoscią,
no 50-tka d..y nie urywa jesli chodzi o szybkośc (tance weselne) ale i tak uwielbiam to szkło (do innych zastosowań)wiec obawiam sie ,że 85mm f/1.2 może nie sprostac moim oczekiwaniom (w temacie szybkości)ale...:mrgreen:
85LII jest wolniejsze niż 50L 1.2, inna konstrukcja, cięższa grupa soczewek do poruszenia
(konstrukcyjnie to jest podobne owszem ale 50L 1.0)
przy manualnym ostrzeniu zakres ruchu pierścienia ostrości to około 250 stopni
w porównaniu do 135L 85tka to żółw (ospały :D )
osobiście nie lubię sposobu działania MF - czyli że pierścień to tak naprawdę tylko potencjometr
dający sygnały do silnika który porusza tym co trzeba, wolę jednak rozwiązanie czysto mechaniczne
jak w większości szkieł, dodatkowo warto pamiętać że nie "wsuniesz" wysuwającej się części
obiektywu po wyłączeniu zasilania w body
tyle że... to genialne szkło :) mam je podobnie jak 135L tyle że używam do zupełnie innych celów niż te które podałeś
Masz 50L wiec 85L jest podobnie z szybkoscią, co nie znaczy ze nie da sie robic zdjec dynamicznym scenom, ja uzywam 50L do koszykowki i daje rade, problemem jest tylko glebia na 1.2. Oczywiście wolna praca tych szkieł to wynik długiej skali ostrości i problemem jest tylko wtedy jak trzeba wyostrzyc szybko z 1 metra do nieskończoności.
50L w porownaniu z 85L można nazwać demonem szybkości :).
85L ostrzy wolno, ale pewnie. Do sportu się nie nada, ale to szkło do czegoś innego - przy portrecie i stałych ujęciach nie jest to uciążliwe. Obrazek rekompensuje wszystko ;).
padło na 100L, zobaczę co to pokaże...
robson999
10-10-2015, 20:38
padło na 100L, zobaczę co to pokaże...
Ja oceniam ten obiektyw tak: Wspaniała ostrość, szybkość, piękne kolory, bardzo wydajna stabilizacja, sprzęt wielozadaniowy przynajmniej u mnie.
Chociaż niedawno kupiłem 85 1.8 i powoli sie zakochuję;)