Zobacz pełną wersję : 70D czy 6D
Yuukarii
23-09-2015, 20:55
Witam, mam ogromny dylemat. Jestem w drugiej klasie na fototechniku, potrzebuję dobrego aparatu do 7 tysięcy. Przez ostatnie 5 lat robiłam zdjęcia Sony NEX-5. Dopinam do niego analogowego pentacona 50 f/1.8. Mój problem polega na tym czy kupić 70D z 2 obiektywami i wszystkim akcesoriami, czy 6D samo body i
robić zdjęcia z adapterem pentaconem. Czy jest aż taka różnica pomiędzy tymi dwoma aparatami, lepiej w pełną klatkę zainwestować? Proszę o mądre odpowiedzi.
i Ty się poważnie zastanawiasz czy kupić samo body i focić starym manualem czy kupić dobrego cropa i dwa dobre obiektywy? :shock:
GalaktycznyMuczaczo
23-09-2015, 21:02
tak jest duza roznica miedzy FF i apsc , zwlascza na wysokich wartosciach ISO, jezeli chcesz sie rozwijac fotograficznie bierz ff i bedziesz mial z glowy poznieszja przesiadke i wymiane szklarni z apsc na ff
Zależy co chcesz fotografować ;) 6D kosztuje poniżej 6k więc za 1k na początek bez problemu kupisz np 50 1.8 stm i jakąś lampę błyskową (jeśli takową potrzebujesz), lub dozbieraj jeszcze trochę i kup używany 24-105L (w grudniu w bdb stanie kupiłem za 1600)
6d + 50/1.8.
Dla mnie wybór między cropem a FF jest oczywisty.
A co do tego 50/1.8 to wiem że plastik fantastik ale bylem ostatnio na weselu i fotograf miał m.in. 6d z 50/1.8 i o dziwo bardzo chwalił. Chyba że Cię stać to kup 50/1.4 sam mam.
Yuukarii
23-09-2015, 21:11
6D jest tutaj Canon EOS 6D Body FOTOSET (http://www.fotoset.pl/pl_PL/p/Canon-EOS-6D-Body/386) za 5,600zł Jednak nie wiem co to jest za strona, osobiście wolałabym mieć go w ręce.
Do 6D bym dokupiła za 1000zł 10-18 Canona albo za 1300zł 50 1.4
GalaktycznyMuczaczo
23-09-2015, 21:20
10-18 do 6d mozesz zapomnieć bo to szkło pod apsc , zresztą też nie jest ajkieś specjalnie wybitne ;)
Yuukarii
23-09-2015, 21:36
Czyli mam rozumieć, że EF-S są do cropów a EF do FF?
--- Kolejny post ---
I chcę robić zdjęcia krajobrazowe i portretowe, dlatego wybór padł na te dwa obiektywy.
Czyli mam rozumieć, że EF-S są do cropów a EF do FF?
--- Kolejny post ---
I chcę robić zdjęcia krajobrazowe i portretowe, dlatego wybór padł na te dwa obiektywy.
EF-s są do cropów, EF do cropów i FF
ATBFLASH
23-09-2015, 21:58
EF-S - z racji konstrukcji tylko do cropów, do FF - soczewka nie pozwoli na pracę lustra... EF podepniesz do cropa i FF. Co do szkiełek 50/1.4 zamiast canona w podobnej cenie bierz Sigmę 1.4 DG (nie ART bo to około 3k) - mam , polecam, super szkło
--- Kolejny post ---
Tom77 - sory za powielenie, zanim napisałem to już wrzutę zrobiłeś :)
kup 6D i naleśnika C40/2.8
świetny duet na wycieczki i do portretów - lekki, poręczny, a jakość obrazka bajeczna (wiem, bo używam)
Widziałem Twoje zdjęcia.
Zdecydowanie 6D + 50tka lub 40tka.
Yuukarii
24-09-2015, 00:25
Dzięki wszystkim za odpowiedzi,o takim obiektywie to ja nie słyszałam. A całkiem niezłe opinie o tej 40! Wręcz idealny zestaw dla mnie, będzie 6D + 40mm f/2,8 i M42 Pentacon 50mm f/1.8 Póżniej zastanowię się nad czymś dłuższym. Tylko bym prosiła o jakąś opinię sklepu FOTOSET.PL 6D jest tam tańsza o 400zł od reszty ofert, ktoś coś wie na temat tej strony, opinie niby pozytywne.
Ja w życiu nie słyszałam o tym sklepie, ale to jeszcze nic nie znaczy. :) Dopytaj o warunki gwarancji, bo to może być jakiś Japończyk bez gwarancji europejskiej, albo sprzęt z jakiejś innej obcej dystrybucji bez gwarancji producenta, tylko sprzedawcy. W przypadku takich sklepów nieznanych to różne kwiaty już się widziało. Cztery stówki to niemało, ale z drugiej strony ryzykować, że coś pójdzie nie tak... Najlepiej to tam zadzwoń, dopytaj. No i takie małe, nieznane sklepiki potrafią robić problemy z ewentualnym zwrotem, to się może uszkodzić w transporcie etc. Nie chcę, żeby mój post zabrzmiał jakoś złowieszczo, po prostu warto się upewnić w takim przypadku dokładnie i sprawdzić trzy razy. Tylko ja to leniwa jestem i jeśli już zamawiam drogi sprzęt przez neta to z takiej firmy, o której wiem, że na pewno nie robi problemów w razie wu, a często sama osobiście jadę, sprawdzam i kupuję o ile to możliwe. I wiadomo, niby prawo jest po Twojej stronie, ale są firmy, które zwrot przyjmują od ręki i wysyłają po niego kuriera a są takie, które cudują, grają na zwłokę i liczą chyba na to, że tak się wkurzysz aż odpuścisz ;)
Udanego zakupu i radości ze sprzętu życzę :)
Yuukarii
24-09-2015, 09:07
Wolę nie ryzykować, a ktoś się orientuje na jakiej zasadzie działa Cashback? Zwrot otrzymuje się tylko za lustrzanki Canona? Znalazłam kolejną stronę PasazFoto.pl - sklep z artykułami fotograficznymi - Canon EOS 6D (http://www.pasazfoto.pl/canon-sandisk-magazynie-p-823.html) ktoś zna? Na ceneo jest napisane,że są zaufane opinie. Gwarancja na tej stronie to 1 rok, nie powinna być ona dłuższa?
a dlaczego nie chcesz kupić na raty w Saturnie?
Jeśli weźmiesz na 10 (rat), nie zapłacisz ani grosza prowizji
Ja tak zrobiłem, i był to b. sensowny ruch (wydatek nie zabolał
jak przy płatności gotówką)
Yuukarii
24-09-2015, 09:33
Nie wiem czy mi się opłaca na raty, mam 10 tysięcy, ale za coś trzeba żyć, dlatego max 6,5 tysięcy mogę wydać. Skonsultuję to jeszcze z mamą.
Wolałabym wydać 5 700zł a nie 6 100zł. Już mam za te 400zł torbę i gripa.
w Saturnie kosztuje 6100?
ja rok temu zapłaciłem 5900
Yuukarii
24-09-2015, 09:57
Tak :/ Jeszcze w RTVeuroAGD i w Mediaexpert jest za 5999zł
6D + ef-40/2.8
Po co Ci grip?
Yuukarii
24-09-2015, 10:20
Żeby zawsze mieć dodatkową baterię. Ale chyba jednak wolę dokupić osobno baterię, jakiś zamiennik. Bo aparat z gripem wygląda komicznie.
Nawet w Krakowie na Studenckiej jest 5999 + cashback 600 zł jak oddasz jakiś złom (aparat, nawet uszkodzony) w rozliczeniu.
Jak działa cashback masz szczegółowo opisane tutaj:
Stare na nowe - Canon Polska (http://www.canon.pl/starenanowe/)
P.S. Możesz też poszukać używanego 6d ;)
Yuukarii
24-09-2015, 10:51
Więc mogę w spoczynek oddać mojego Sony NEX-5?
Żeby zawsze mieć dodatkową baterię. ...
6D na baterii robi 1500-2000 zdjęć więc drugi akumulator nie zawsze jest konieczny ;)
Yuukarii
24-09-2015, 11:06
Kupię, zobaczę jak się będzie ta bateria sprawować, później ewentualnie dokupię. Ponawiam pytanie, ktoś wie czy Sonego hybrydę mogę oddać na Cashback?
Eberloth
24-09-2015, 11:36
Ponawiam pytanie, ktoś wie czy Sonego hybrydę mogę oddać na Cashback?
Dżizas tak trudno przeczytać? W czym jeszcze wyręczyć / podsunąć gotowe pod nos? Masakryczne lenistwo po prostu, link był podany przez Bangi.
2.3. Przekazanie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa zużytego dowolnego aparatu
fotograficznego do punktu zbiórki zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego w
dowolnej gminie na terenie Rzeczpospolitej Polskiej lub przekazanie go sprzedawcy, u
którego uczestnik dokonał zakupu nowego aparatu, Wydrukowanie oświadczenia
znajdującego się na stronie promocyjnej, a następnie podpisanie go i przesłanie skanu lub
zdjęcia poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie
Gdyby były problemy z odczytaniem to copy-paste i do syntetazora mowy. Linka już nie podam.
Yuukarii
24-09-2015, 11:40
Dziękuję za odpowiedź.
jak chcesz oddać tego Sonego to wyślij mnie, a ja Ci wyślę aparat który możesz oddać na cashbacka.
Ten regulamin keszbeka, to generator oszustów i demoralizacja społeczeństwa :-)
Wystarczy "Wydrukowanie oświadczenia
znajdującego się na stronie promocyjnej, a następnie podpisanie go i przesłanie skanu lub
zdjęcia poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie"
@ Yuukarii Można oddać aparat dowolnej marki, niestety aparat w smartfonie się na to nie łapie, bo pytałem :(
@ mysiaty - nie wpadłem na to, może dlatego, że nie mam duszy oszusta ;), a tak poważenie, to myślałem, że trzeba jeszcze jakiś dowód przekazania okazać...
Przywitam się w tym wątku.
Jako, że czasami myśl mnie nachodzi na kupno 6D to jednak uważam, że zaczynanie swej przygody z pełno-klatkowym body nie może się obyć bez odpowiedniej szklarni.
Polecanie tego aparatu osobie, która nie ma żadnego słoika, który pozwoliłby rozwinąć skrzydła tej puszce mija się z celem.
Zachęcanie do zakupu aparatu by skorzystać z cash back`u też powinno być konkretnie wytłumaczone.
Nie jest pewne, że zwrot się otrzyma. Paragraf 5 punkt 3 regulaminu promocji może zniwelować taką możliwość.
Dlatego kupno 2-3 obiektywów ( np 35mm/50mm/85mm) i "upolowanie" aparatu typu Canon 40D/50D da większe szanse na wejście w system niż pakowanie się od razu z puchą FF i 1 manualnym pleśniakiem.
pan.kolega
24-09-2015, 17:57
Jak komuś się marzy FF powinien nabyć FF. Pole do popisu dla tanich pleśniaków jest tu właśnie znacznie większe niż z kropem. O ile lustro nie haczy.
A swoja droga piękny jest ten regulamin wysmażony przez Canon PL. Czyta się jak jakiś kodeks albo Konstytucja RP :lol:
Uczestniczyłem kiedyś w tuzinach (pewnie dobrze ponad setkę) kaszbaków kiedy była ich epidemia lata temu. Prawie każdy gadżet komputerowy i elektroniczny miał kaszbak, czasem 100 % ceny. Często pobierałem wyroby których zupełnie nie potrzebowałem, bo były za darmo albo prawie za darmo. Z tego może jednego czy dwóch nie dostałem, ale były to drobiazgi typu czytnik USB za $19.99, zero po rabacie, z zupełnie nieznanych firm z którymi nawet nie dało się skontaktować albo przestały istnieć.
Nigdy jednakowoż nie czytałem tak wypasionych regulaminów. :shock: Nie spotkałem się też z ograniczeniem liczby rabatów w ten sposób, że już po zakupie dostaje się wiadomość "przykro, ale decyzja Wysokiej Komisji jest odmowna, rabaty się skończyły, życzymy zadowolenia z zakupionego sprzętu buahahahaha ":lol:
A oddawanie gratów, (Canon PL zadowoli się pewnie jednorazowym kliszakiem) które będa zmielone i wyrzucone, to tylko typowe utrudnienie przy takich akcjach, obok np. wycinania kodów z pudeł, kopiowania paragonów i wysyłania dwóch osobnych kopert, żeby brali udział tylko ci, którzy naprawdę gotowi sa na heroiczna walkę.
Naleśniki Canona nie są szkłami manualnymi...
Canon nie zabiera tego złomu...
BLS z pleśniaków się smiejesz a wciskasz przeterminowany o dwie generacje złom :D 40d i 50d to stare struple :D to już lepiej by kupiła sobie jakiegoś nowego entry lewela haha To nie analogi kurde, którym wszystko jedno, że technika poszła do przodu, bo 'matrycę' można w nich sobie zmieniać do woli :D Pomysł z 6d i naleśnikiem jest imho dobry bo daje solidną bazę. No ja bym naleśnika nie kupowała, bo nie moja ogniskowa, ale to spoko szkiełko a i dziewczynie ogniskowa pasuje. I nie wiem co Wy macie z tymi manualami, nie potraficie ich używac czy jak? ;) Trochę z offtopuję jak już przy tym jesteśmy... Wy macie bekę z plesniaków, Wasze prawo, ja natomiast mam straszliwą bekę z fotografistów z Elkami za grube tysiące, którzy smarują potem te Ele wazeliną albo ubieraja w rajtuzy, bo im za technicznie rysują :D No to pośmialismy się :)
Bierz dziewczyno 6d, przecież wiążesz przyszłość z fotografią, to nie będzie dla Ciebie 'lustrzanka na próbę, żeby zobaczyć czy polubię focenie' tylko narzędzie pracy. Szkła sobie podokupujesz powoli (tym bardziej, że naleśnik Ci sie podoba), zawsze łatwiej potem uzbierać nawet 2k niż 6 :)
BLS z pleśniaków się smiejesz a wciskasz przeterminowany o dwie generacje złom :D 40d i 50d to stare struple :D to już lepiej by kupiła sobie jakiegoś nowego entry lewela haha To nie analogi kurde, którym wszystko jedno, że technika poszła do przodu, bo 'matrycę' można w nich sobie zmieniać do woli :D Pomysł z 6d i naleśnikiem jest imho dobry bo daje solidną bazę. No ja bym naleśnika nie kupowała, bo nie moja ogniskowa, ale to spoko szkiełko a i dziewczynie ogniskowa pasuje. I nie wiem co Wy macie z tymi manualami, nie potraficie ich używac czy jak? ;) Trochę z offtopuję jak już przy tym jesteśmy... Wy macie bekę z plesniaków, Wasze prawo, ja natomiast mam straszliwą bekę z fotografistów z Elkami za grube tysiące, którzy smarują potem te Ele wazeliną albo ubieraja w rajtuzy, bo im za technicznie rysują :D No to pośmialismy się :)
Bierz dziewczyno 6d, przecież wiążesz przyszłość z fotografią, to nie będzie dla Ciebie 'lustrzanka na próbę, żeby zobaczyć czy polubię focenie' tylko narzędzie pracy. Szkła sobie podokupujesz powoli (tym bardziej, że naleśnik Ci sie podoba), zawsze łatwiej potem uzbierać nawet 2k niż 6 :)
Elka to synonim szkła które w zamyśle konstruktorów/producenta miało być najlepsze. Wyszło jak wyszło, jedne są super, drugie nie. Sigma i Tamron praktycznie rozjechały w ostatnich latach legendę elki. Mi 40 nie pasuje ani pod cropem ani pod FF, mam ją bo jest tania i mała. Nie widziałem natomiast elek w rajtuzach i nasmarowanych wazeliną.
Yuukarii
24-09-2015, 21:18
Cóż za idiotyczna konwersacja się tutaj rozwinęła. Mój pentacon 50, który "przeżył" zapewne więcej niż ja. Jest świetny, ostry, brak mydła. Kupiłam go za grosze, razem z analogową Prakticą. Właśnie wróciłam z MediaMarket, pan w obsłudze powiedział, że mogę przynieść do nich nawet analogowy aparat.
Nigdy przez myśl by nie przeszło aby podśmiewać się z manuali, szczególnie, że sam z nich korzystam. Ale za to śmiech mnie ogarnia gdy czytam rady typu: "nie masz żadnego obiektywu a chcesz dobra puszkę - kup Canona 6D" Tak ! To jest śmieszne. Płyniecie w tym wątku wyjątkowo " wartko" ale nieszczególnie " rozumnie" .
Dziewczyna jest w szkole fotograficznej. Jak rozumiem potrzebować będzie z czasem nie tylko jednego manualnego obiektywu. Mając bezlusterkowca zapewne może nabyć dosyć tanie obiektywy o ogniskowych: 20mm; 30mm;35mm; 50mm; 60mm i to poniżej 1000pln każdy.
Ułożenie szklarni w tym zakresie ale pod FF nie będzie tanie.
FF nie załatwia żadnych spraw. Jest drogie w zakupie/kompletowaniu, trudne w użytkowaniu ( ciężar, rozmiar)i nie tak "wybitne" w porównaniu z APS-C jeśli chodzi o matrycę.
6500zl na puszkę i szkła jest niczym, jeśli myślimy o FF.
Ale 2-3 dobre i nowe obiektywy, które dadzą szanse na długie ich użytkowanie a jednocześnie na wejście w jakiś system ( niekoniecznie Canona) są dobrym początkiem.
Canony 40D/50D są starociami. Ale tanimi starociami. Dają też to, czego nie mają budżetowe aparaty to znaczy dobrą ergonomię( 2 kółka/dobry wizjer,odpowiednia wielkość/) i dzięki niej w przyszłości jest szansa na bezproblemowe przejście na aparat o klasę wyżej( w tej kwestii 6D nie jest "tą" klasą).
Matryce w 50D/60D aż tak badziewne nie są.
Ale za to te aparaty są tanie. I dzięki tej "taniości" stać ja na 2-3 niezłe szkła, które dadzą dużo radochy a jednocześnie nie przeszkodzą w przejściu na FF jeśli zajdzie taka potrzeba.
Nie sądzę by już teraz wiadomo było, że APS-C ogranicza założycielkę wątku.
Yuukari- nazywanie wypowiedzi innych "idiotycznymi" nie świadczy dobrze o Tobie.
Takie podsumowania zostaw dla siebie.I staraj się włączyć w dyskusje nie tylko informacją co Twój obiektyw przeżył.
Yuukarii
24-09-2015, 21:38
Tak, zdaję sobie bardzo dobrze sprawę z tego, że lepiej mieć dobre szkła i średnie body. Ale to jest moja jedyna szansa na kupno FF, wolę zdecydowanie powoli kupować obiektywy po 2, 3 tysiące niżeli kupić 70D i być z niego niezadowolonym.
Co co " załatwisz" przez FF ?
To że będziesz mogła bardziej "pobawić" się GO?
I nadal będziesz kisić się z jednym obiektywem ( jakąś tanią 50ką czy 35ką).
Lepiej dokup sobie 20kę albo 30kę do Nexa, i do tego program do obróbki RAW ( LR czy C1) i ucz się , a nie rzucaj na puchę za 6 tysiaków licząc na to, że fotki będą lepsze.
Nie będą!
Magia FF wygrywa!!!! Lepiej miec 6d z 1obiektywem niz dobrego cropa z dobrymi szklami!
Nie zapomnij o kilku nowych tematach z pytaniami o akcesoria, na forum nie ma takich informacji
Yuukarii
24-09-2015, 21:56
Nexa mam już 5 rok, ile można się na nim uczyć? On od 2,3 lat mnie po prostu ogranicza.
W szkole mamy kilka obiektywów pod Canona, na plenerach i w studiu nimi zdjęcia robimy. Ja swoim nexem nawet głupiego nadajnika do wyzwolenia lamp w studiu nie przymocuję, bo brak gorącej stopki.
Co co " załatwisz" przez FF ?
To że będziesz mogła bardziej "pobawić" się GO?
I nadal będziesz kisić się z jednym obiektywem ( jakąś tanią 50ką czy 35ką).
Lepiej dokup sobie 20kę albo 30kę do Nexa, i do tego program do obróbki RAW ( LR czy C1) i ucz się , a nie rzucaj na puchę za 6 tysiaków licząc na to, że fotki będą lepsze.
Nie będą!
Takie posty może pisacćtylko ktoś, kto nigdy FF nie miał
...do tego program do obróbki RAW ( LR czy C1) i ucz się ,...
Do canona 6D LR 5.7 jest gratis (chyba nadal, choć pewny nie jestem).
Przeciętne szkła pod FF wcale nie są takie drogie jak piszesz, a na pewno dają o wiele lepsze rezultaty niż na cropie, gdzie matryce są mocno upakowane.
Co do ergonomii to w 6D dla przeciętnego użytkownika jest chyba wszystko pod ręką.
50D to zacny aparat, lecz spróbuj się wybrać z nim np. na zdjęcia nocne i porównaj z 6D ;)
Jak kogoś nie stać to kupuje i 400D, jednak jeśli ma się trochę pieniędzy i widoki na przyszłość na zakup kolejnych obiektywów to dlaczego nie?
Yuukarii
24-09-2015, 22:15
Co myślicie o 28mm f/2.8 IS USM w Saturnie jest po 1500zł
pan.kolega
24-09-2015, 22:27
Jeżeli koleżanka robiła Nexem przez prawie 1/3 jej życia, a teraz chce coś innego, to wie o czym mówi i bez sensu jest namawianie do pozostania z Nexem.
6d bez względu na cenę to nie jest żaden luksus i wyższa szkoła jazdy, tylko najtańszy FF, a tzw. "FF" to powrót do tego samego formatu, który był w Zorce albo Smienie.:roll:
Bezlusterkowce i kropy sa dobre dla turystów, ;) a Y...ii jest przecież pro. 8-)
Yuukarii- w swoim pierwszym poście nie sprecyzowałaś do czego ma ci służyć " dobry" aparat.
Nie napisałaś jaką masz inną szklarnie ani tego czego Ci brakuje.
Dlatego odpowiedzi są niepełne.
Druga strona medalu, to forumowicze, którzy od razu rzucają propozycją 6D nie znając żadnych realiów.
Dla mnie np 6D nie jest tym " dobrym " aparatem, bo nie daje nic więcej niż to co posiadam ( a posiadam puszkę o połowę tańszą od niego, a oferująca o wiele więcej).
Wiec jeśli chcesz "dobry" aparat- to, to dobro ma być sprecyzowane.
Sama rzucasz przykładem obiektywu 28mm/2.8 nie pisząc o tym do jakiego body ma być podpięte.
Forumowicze mają mieć szklaną kulę by wiedzieć o co Ci chodzi?
@Tom77- sorry - ale Twój post pomimo, że nic nie wnosi, to jeszcze obarczony jest zupełny brakiem rozsądku.
6D + manualna 50ką czy np 50D + UWA ( np 10-18 za 1000zl) ; 50mm STM ( 500zl) ; 85ka ( 1300) i jakaś Sigma 17-50/2.8 by zmieścić się w 6500 zł .
Uważasz, że ktoś wykorzysta w pełni 6D z jednym manualnym szkłem ?
Lol !
Co myślicie o 28mm f/2.8 IS USM w Saturnie jest po 1500zł
:) a Ty co o tym myslisz? Przyda Ci sie czy bedzie lezal. Sam tak ostatnio kupilem 70-200 2.8 II i... lezy w plecaku a ja ostatnio ganiam z 17-40 i 50 1.4.
Zastanow sie co Ci jest potrzebne 200 czy 300zl wiecej to nie tragedia, zwlaszcza przy ratach.
Yuukarii
24-09-2015, 23:26
Juź przeczytałam, że na FF na pełnej dziurze bardzo duża winieta :/ Jednak zostaje naleśnik 40mm
A nie przeczytałaś, że winietę można programowo " złagodzić"?
O czym Ty tu piszesz ?
Masz 6500 zl a bawisz się w szukanie wad obiektywów.
Yuukarii
24-09-2015, 23:36
Pisałam już, że chcę robić zdjęcia portretowe i krajobrazowe.
Wybrałam 6D, ale wciąż się waham nad obiektywem. Od kilku stron wiadomo, że biorę 6D
6D nie jest jakiś wspaniały, jest to po prostu najlepszy aparat amatorski. Jak bym od razu kupiła 5D m3 to było by można się spierać po co mi taki aparat.
--- Kolejny post ---
Widzę, że Pan BLS19 poszukuje kogoś do zrównania z ziemią.
Widzę, że traktujesz to grono albo jak kretynów z "idiotycznymi dyskusjami" albo jako grupę wsparcia, która ma za Ciebie wybrać aparat z obiektywem.
No ale to przecież dział dla początkujących - więc ja się nie dziwię.
Tamron 17-35 do szerokości ; 50ką i 85ką do portretu.
Masz na tyle pieniędzy ?
pan.kolega
24-09-2015, 23:46
Druga strona medalu, to forumowicze, którzy od razu rzucają propozycją 6D nie znając żadnych realiów.
Dla mnie np 6D nie jest tym " dobrym " aparatem, bo nie daje nic więcej niż to co posiadam ( a posiadam puszkę o połowę tańszą od niego, a oferująca o wiele więcej).
A wiesz jaki jest tytuł watku, który tak Cię zaintrygował, że aż postanowiłeś się zarejestrować na forum?
Dalej Ci się wydaje, że to "forumowicze od razu rzucaja propozycja 6D"?
Jeżeli wierzysz, że to co posiadasz za pół ceny, oferuje o wiele więcej niż to czego nie posiadasz,:p bo "znasz realia" to osiagnałeś rzadki spokój ducha, stan nirwany znany jako "po co przepłacać" i powinieneś się cieszyć. Rozumiem, że chcesz się podzielić tym szczęściem, ale niestety ludzie często maja odmienne zdanie i nie daja się nawrócić.
Yuukarii
24-09-2015, 23:52
Właśnie, to dział dla początkujących, nie znam wielu obiektywów, a "grupa wsparcia" na forum posiada pewną wiedzę i mi może pomóc w kupnie aparatu.
Panu już na dziś dziękujemy za udział w tym wątku.
GalaktycznyMuczaczo
24-09-2015, 23:55
6D nie jest jakiś wspaniały, jest to po prostu najlepszy aparat amatorski.
co ja teraz zrobie :D ?
Zapewniam Cię, Pan.Kolega, że mój zestaw jest dla mnie lepszy niż 6D i wystarcza mi w 100%.
A 6D ma jedną zaletę. Można do niego podpiąć 17-40 ( używany za około 2k), którego zakres i szybkość potrzebuję.
Potrzebował bym bardziej 16-35 2.8/4 ale nie dam za tę potrzebę więcej niż to co wysupłam za 17-40.
A 6D ma tylko jeszcze jeden argument do powyższego: -3 EV czułości modułu AF ( ale w przeciwieństwie do mego aparatu tylko 1 krzyżowy).
Więc faktem jest, że żyję w błogiej fotograficznej nirwanie. Tu masz rację.
Ps
Yuukarii- akurat nie Ty decydujesz komu w tym wątku się "dziękuje".
Nie wiem czemu ale jakoś mi wyszło, że koleżanka raczej portrety niż samoloty i tak się zachwyciła tym naleśnikiem 40mm, iż uznałam, że sprawa załatwiona :) Nie, nie twierdze, że 40mm to dobra ogniskowa do portretu. Dla mnie to akurat ogniskowa do niczego, bo ani to szerokie ani wąskie, taki ni pies ni wydra, ale to zależy co kto lubi.
Teraz Yuukarii piszesz o 28mm co jest średnio portretowym szkłem. A ta winietą to się nie martw, to nie jest chamska winieta jak z instagrama a w razie szczególnej potrzeby łatwo ją skorygować. Może rzeczywiście napisz jakie foty robisz najczęściej i jakie najbardziej lubisz? Te portrety mi wyszły w związku z 50 pod nexa i fotkami jakie wrzuciłaś. Manuali widzę się nie boisz, więc i dłuższe w przyzwoitej cenie się znajdą. Jeśli chodzi o szerzej to doskonałym szkiełkiem jest 35mm f2.0 Canona, to stare, bez IS, tylko ono jest wolniejsze i głośniejsze oczywiście, ale obrazek produkuje wspaniały i na filmie i na matrycy. Jeśli nie wiesz jeszcze jakich ogniskowych potrzebujesz poszukaj sobie używanego (bo nowego nie dostaniesz) Canona 24-85 f3,5-4,5 USM. To staroć, projektowany jeszcze pod analogi, z dobrymi soczewkami i szybkim i celnym silnikiem. Masz cały zakres od dość szeroko do portretowo w bardzo dobrej jakości optycznej. On jest na tyle tani, że ja Ci się znudzi to go puścisz dalej a na tyle dobry i uniwersalny, że może trochę posłuzyć. Nie twierdzę, że to superszkło o jakości stałek, ale jakościa obrazka przebija wszystkie kity za tysiące ;)
Pomysł z dobrym cropem nie jest zły pod warunkiem, że to będzie teraz dostepny crop a nie jakieś stare rupiecie. Oczywiście 6d to jest taki entry level wśród pełnych klatek i są tańsze aparaty o tych samych lub wiekszych osiągach ale z mniejszymi matrycami. Pamiętaj o mnożniku ogniskowej (wiem, to uproszczenie). To już Ty musisz sprecyzować jakiego i do czego aparatu potrzebujesz. Na pewno nie bałabym się zestawu 6d plus jedno jakieś szkło, nawet ten naleśnik, który początkowo Ci się spodobał, nawet kurde manual jakiś dłuższy - do portretów nieruchomych osób gra i buczy, zwłaszcza w szkole, bo pewnie przychodzą do Was na zajęcia osoby doświadczone w pozowaniu, a to ułatwia sprawę. Są fotografowie, którzy jedynkami focą z tylko jednym szkłem stałoogniskowym i nie potrzebują niczego więcej. Jeśli w szkole masz dostęp do szklarni to tym bardziej fajnie, bo popróbujesz sobie różnych szkieł i konfiguracji a i pewnie wypożyczyć się toto da czasem. No nie wiem, jak nie kombinuję to mi wychodzi, że na Twoim miejscu bym brała 6d i jakieś szkiełko do tego. Obiektyw w razie czego łatwiej i taniej wypożyczyć niż puchę a i uzbierać mniejszą sumę łatwiej.
BLS, oka, odniosłam wrażenie, że się śmiejesz. Może na tym forum określenie 'pleśniak' to po prostu określenie slangowe bez negatywnych zabarwień. Ale nie wiem, bo nie Ty jeden go użyłeś i w kazdym przypadku miałam wrażenie, że jednak manuale są dyskredytowane.
pan.kolega
25-09-2015, 00:41
Pleśniaki sa dyskredytowane, bo nie pasuja pod kotleta. Sa pewnie tacy co ida z manualem na kotleta, ale to jak z rohatyna na niedźwiedzia, trzeba mieć zimna krew i mucho cojones.
Winieta bym się nie przejmował, zwłaszcza jeżeli opinia jest z portalu optyczne.pl który wpada w histerię co do winiety. Obiektywy w cenie wielokrotnie przekraczajacej kapitał Yuukarii maja podobna albo większa winietę na pełnym otworze. Niewielka winietę przy szerokim kacie ma np. 28/1.8.
Panie Kolego, ale przecież nie wszyscy focą kotlety :) Do pewnych zastosowań manuale są bardzo fajne.
RobertON
25-09-2015, 07:35
Zapewniam Cię, Pan.Kolega, że mój zestaw jest dla mnie lepszy niż 6D i wystarcza mi w 100%.
A 6D ma jedną zaletę. Można do niego podpiąć 17-40 ( używany za około 2k), którego zakres i szybkość potrzebuję.
Potrzebował bym bardziej 16-35 2.8/4 ale nie dam za tę potrzebę więcej niż to co wysupłam za 17-40.
A 6D ma tylko jeszcze jeden argument do powyższego: -3 EV czułości modułu AF ( ale w przeciwieństwie do mego aparatu tylko 1 krzyżowy).
Więc faktem jest, że żyję w błogiej fotograficznej nirwanie. Tu masz rację.
Opróczt tej nirwany, to masz wielkie parcie na pokazanie "co to nie Ja".
A w tym wątku nie chodzi o to co Ty potrzebujesz, tylko ktoś inny.
Może spróbuj więcej przyjaznego nastawienia do innych, a mniej "sadzenia się".
--- Kolejny post ---
Witam, mam ogromny dylemat. Jestem w drugiej klasie na fototechniku, potrzebuję dobrego aparatu do 7 tysięcy. Przez ostatnie 5 lat robiłam zdjęcia Sony NEX-5. Dopinam do niego analogowego pentacona 50 f/1.8. Mój problem polega na tym czy kupić 70D z 2 obiektywami i wszystkim akcesoriami, czy 6D samo body i
robić zdjęcia z adapterem pentaconem. Czy jest aż taka różnica pomiędzy tymi dwoma aparatami, lepiej w pełną klatkę zainwestować? Proszę o mądre odpowiedzi.
O ile mogę coś doradzić, to ów 6d jest najtańszym FF i to na niego warto się zdecydować.
Pomijając chyba najwyższe używalne ISO, to zabawa GO jest często używanym środkiem wyrazu.
Całkiem dobrze można płytką GO uzyskać przy przyłonie f4,0 z FF, co przy cropie wymaga obiektywu f2,8, gdzie jest najmniej ostry.
Po co kupować cropa, gdy warto kierować się w stronę FF i z niego uzyskać najlepsze foty o najwyższej dynamice i niekiedy najpłytszej GO.
Yuukarii
25-09-2015, 08:07
Nie wiem czemu ale jakoś mi wyszło, że koleżanka raczej portrety niż samoloty i tak się zachwyciła tym naleśnikiem 40mm, iż uznałam, że sprawa załatwiona :) Nie, nie twierdze, że 40mm to dobra ogniskowa do portretu. Dla mnie to akurat ogniskowa do niczego, bo ani to szerokie ani wąskie, taki ni pies ni wydra, ale to zależy co kto lubi.
Teraz Yuukarii piszesz o 28mm co jest średnio portretowym szkłem. A ta winietą to się nie martw, to nie jest chamska winieta jak z instagrama a w razie szczególnej potrzeby łatwo ją skorygować. Może rzeczywiście napisz jakie foty robisz najczęściej i jakie najbardziej lubisz? Te portrety mi wyszły w związku z 50 pod nexa i fotkami jakie wrzuciłaś. Manuali widzę się nie boisz, więc i dłuższe w przyzwoitej cenie się znajdą. Jeśli chodzi o szerzej to doskonałym szkiełkiem jest 35mm f2.0 Canona, to stare, bez IS, tylko ono jest wolniejsze i głośniejsze oczywiście, ale obrazek produkuje wspaniały i na filmie i na matrycy. Jeśli nie wiesz jeszcze jakich ogniskowych potrzebujesz poszukaj sobie używanego (bo nowego nie dostaniesz) Canona 24-85 f3,5-4,5 USM. To staroć, projektowany jeszcze pod analogi, z dobrymi soczewkami i szybkim i celnym silnikiem. Masz cały zakres od dość szeroko do portretowo w bardzo dobrej jakości optycznej. On jest na tyle tani, że ja Ci się znudzi to go puścisz dalej a na tyle dobry i uniwersalny, że może trochę posłuzyć. Nie twierdzę, że to superszkło o jakości stałek, ale jakościa obrazka przebija wszystkie kity za tysiące ;)
Pomysł z dobrym cropem nie jest zły pod warunkiem, że to będzie teraz dostepny crop a nie jakieś stare rupiecie. Oczywiście 6d to jest taki entry level wśród pełnych klatek i są tańsze aparaty o tych samych lub wiekszych osiągach ale z mniejszymi matrycami. Pamiętaj o mnożniku ogniskowej (wiem, to uproszczenie). To już Ty musisz sprecyzować jakiego i do czego aparatu potrzebujesz. Na pewno nie bałabym się zestawu 6d plus jedno jakieś szkło, nawet ten naleśnik, który początkowo Ci się spodobał, nawet kurde manual jakiś dłuższy - do portretów nieruchomych osób gra i buczy, zwłaszcza w szkole, bo pewnie przychodzą do Was na zajęcia osoby doświadczone w pozowaniu, a to ułatwia sprawę. Są fotografowie, którzy jedynkami focą z tylko jednym szkłem stałoogniskowym i nie potrzebują niczego więcej. Jeśli w szkole masz dostęp do szklarni to tym bardziej fajnie, bo popróbujesz sobie różnych szkieł i konfiguracji a i pewnie wypożyczyć się toto da czasem. No nie wiem, jak nie kombinuję to mi wychodzi, że na Twoim miejscu bym brała 6d i jakieś szkiełko do tego. Obiektyw w razie czego łatwiej i taniej wypożyczyć niż puchę a i uzbierać mniejszą sumę łatwiej.
BLS, oka, odniosłam wrażenie, że się śmiejesz. Może na tym forum określenie 'pleśniak' to po prostu określenie slangowe bez negatywnych zabarwień. Ale nie wiem, bo nie Ty jeden go użyłeś i w kazdym przypadku miałam wrażenie, że jednak manuale są dyskredytowane.
Do portretów mam 50 analogową, teraz szukam szerokiego, najlepsze by było coś rzędu 10-35mm, zoom bądź stałka. Mogą być inne marki, Sigma itp. Definitywnie wolałabym nowy obiektyw.
50 na ff to kurde nie do portretu. Ja nawet na cropie jej do tego nie używam, do półsylwetek czy całych postaci to tak, ale zdjęcia głów to nie nie. Znaczy no można i fiszem robią portrety, zależy jaki portret chcesz. Na zdjęciach głów wychodzą już zniekształcenia w kazdym razie. Nie jakieś straszliwe ale wychodzą. Mnie to przeszkadza, Tobie może nie będzie. Różne są upodobania, mi się portrety doskonale robi dwusetą, ale ja nie lubię wchodzić na modeli...
Jeśli chodzi o szeroki to 35mm f2.0 to jak pisałam doskonałe szkiełko. Wersja bez IS powinna być w dobrej cenie. Nowa. Mam je od nie wiem ilu lat, jeszcze z kliszaka i z każdym materiałem sprawdza się wspaniale. To 28mm to też dobre szkło i szersze i jaśniejsze niż ta trzydziestkapiątka, nie mam, ale u kolegi widziałam i uważam, że jest spoko. I nie bój się winiety. To serio nie są ciemne rogi jak w instagramowym filtrze. Aberracji też się nie bój. ;) Jest jeszcze małe, milutkie i uniwersalne 24mm, ale chyba wyjdzie poza budżet no i 20mm, które jest dość potężne. O Sigmie się nie wypowiadam, bo mam uraz do Sigmy i w życiu jej nie kupię. Lubię Tamrony, ale ze stałkami u nich słabo. Wchodzą teraz dwie nowe, w tym 35mm, ale jeszcze nie ma ich na rynku i też wykraczją poza Twój budżet. No jest coś takiego jak Yongnuo i podróba canonowej 35mm za sto dolców, ale nie widziałam go na oczy, więc też niczego nie chcę sugerować. Opinie ma dobre.
Co Wy z tymi pleśniakami?
Manuale dają szanse na "efekciarskie" zabawy ( bokeh/GO o czym pewnie wie posiadaczka Pentacona) i są jednym z podstawowych elementów zabawy z "fotografią".
A jako, że 50ka STM za 500zl jest jednym z najtańszych obiektywów ( o niezłych parametrach i mam nadzieję długotrwałym w użytkowaniu)szkłem do zabaw z GO a jednocześnie posiadającym AF to warta jest zakupu. 85ka również i niezależnie czy to FF czy APS-C.
Szeroki kąt ? Nowy za 1000zl czy używany za 1600-2000 zważywszy na różnicę w wielkości matrycy.
Tele? Od najtańszych Sigm 70-300 za 500pln do.......
Więc nadal twierdzę, że osoba mająca tylko 6500zl na zestaw nie może zaczynać swej przygody z 6D i jednym szkłem . Zawsze będzie ono ją ograniczało, a drugim ograniczeniem będą pieniądze.
2-3 obiektywy pod konkretne zastosowanie i puszka, nawet używana by minimalizować straty na zakupie nowego aparatu, który po roku/dwóch straci sporą część swojej wartości.
Jeszcze 2 lata szkoły z FF ale bez UWA czy tele lub innego obiektywu, który dałby szanse na rozwój.
Ps
RobertON - nie czytasz moich postów ze zrozumieniem.
chester_jds
25-09-2015, 10:47
Ech, ilośc stron z poradami dla jednej niezdecydowanej wskazuje na kolejnego czarnego psa. Niestety wiecej tu "chce, ale nie wiem, czego" (moze wszystkiego?).
A najtańsze dostępne FF to 5D (tzw "Classic"), starczy jeszcze na kilka "epickich" szkieł.
Ale każdy oczywiście chciałby od razu wyciągać 10 EV z cieni, autofocus mieć do odrzutowców (czy czarnych psów)... A w ogóle po co ten onanizm AF, jesli ma byc pleśniak podpięty? Niech to wszystko bedzie spójne, bo od sasa do lasa te milimetry obiektywów latają...
Chyba nie padło.
Niegłupią tanią alternatywą obiektywu standardowego może być Tamron 28-75mm f/2,8,
Co prawda "bzyczek", nie ma IS, nie ma 24 mm na szerokim końcu, ale ma światło 2,8 i do portretu też by się nadał.
Kiedyś jak kupowałem inne szkło to podpiąłem własnie tego Tamrona do 6d i było naprawdę przyzwoicie ;)
Bangi,
a czego używasz teraz jako standard-zooma?
Yuukarii
25-09-2015, 13:05
Bo ja naprawdę nie wiem jaki obiektyw chcę, do portretów 85mm by pasowała, ale wolałabym 28mm
Ostatecznie pod uwagę biorę:
50mm 1.4 Canon
28mm 2.8 Canon
85mm 1.8 Canon
Bo ja naprawdę nie wiem jaki obiektyw chcę, do portretów 85mm by pasowała, ale wolałabym 28mm
Ostatecznie pod uwagę biorę:
50mm 1.4 Canon
28mm 2.8 Canon
85mm 1.8 Canon
Jeśli musiałbym wybrać z tych trzech to wziąłbym 50mm. Z tych trzech najbardziej uniwersalny. Potem dokupić coś szerokiego (np ten 28mm), a do portretu Canon 100 2.0 USM
Yuukarii
25-09-2015, 13:56
Jeśli musiałbym wybrać z tych trzech to wziąłbym 50mm. Z tych trzech najbardziej uniwersalny. Potem dokupić coś szerokiego (np ten 28mm), a do portretu Canon 100 2.0 USM
Sęk tkwi w tym, że 50 już mam (m42, ale jest). Zapewne wezmę 28mm bo w saturnie dobrą cenę mają. Jadę teraz do domu, to wszystko ustalę z mamą.
Sęk tkwi w tym, że 50 już mam (m42, ale jest). Zapewne wezmę 28mm bo w saturnie dobrą cenę mają. Jadę teraz do domu, to wszystko ustalę z mamą.
Czyli jakbys jej nie miala (50'ki).
Czasem przejsciowki z m42 na ef robily bajzel w body. Gdzies tu byly o tym tematy. Zaczynajac od lustra po zwarcia w elektronice i sieczke na ekranie zwlaszcza z 5D.
@ igor58 Canona 24-105, ale Koleżanka pisze, że jej raczej nie stać na to...
@ Yuukarii - o 28 nie myśl w kontekście portretu, weź sprzedaj tego manuala i kup sobie 50tkę Canona (jednak jakość będzie zgoła inna) lub pomyśl o tym zoomie co Ci napisałem albo zwiększ budżet.
@ igor58 Canona 24-105, ale Koleżanka pisze, że jej raczej nie stać na to...
W cenie nowej 28-ki (1500zł) może z niewielką dopłatą da się kupić używany 24-105L lub 17-40L i to byłby chyba lepszy wybór jako jedyny obiektyw na początek, zwłaszcza, że 28-ka jakaś szczególnie wybitna nie jest.
Jaki bajzel w body robi przejściówka? No jak się używa jakiegoś szajsu niewiadomego pochpodzenia z nie wiadomo jak zaprojektowaną i zaprogramowaną elektroniką to może tak, jak się używa przejściówki bez elektroniki to jeszcze nie spotkałam przypadku, żeby komuś coś się stało. Ani w cyfrze ani w analogu. A że nie mruga punkt AF? No litości :D
Yukarii, weź sprawdź czy w tej Twojej 50 jak wyostrzysz na nieskończoność tylna soczewka wyłazi poza gwint z adapterem. Jeśli nie wyłazi to nie będzie problemów z lustrem, jeśli wyłazi, to możesz nią ostrzyć to momentu, w którym jeszcze nie wyłazi i będzie ok. Nie mam tego pentacona, więc nie sprawdzę :)
85mm f1.8 to bardzo fajne portretowe szkło. Jeśli myślisz o 50 f1.4... powiem tak: zastanów się czy nie lepiej wziąć wtedy to 28 i 50 1.8. Oczywiście propozycja jakiegoś jasnego zoomu też jest do rozważenia.
Yuukarii
25-09-2015, 22:49
Zdecydowałam się, zapewne się ucieszycie, że to już koniec tak samo jak wszyscy moi znajomi, bo wszystkich męczę od tygodnia. Ale wolałam mieć wiele opinii, jeżeli was bardzo męczyłam to przepraszam. Body zamówione, będzie w poniedziałek. Obiektyw biorę 28mm f/2.8 a m42 50mm będzie nadal służyć, że tak powiem nie do portretów samych twarzy, bo są zniekształcenia twarzy, tylko ogółem do zdjęć ludzi, do pasa, do kolan. Dziękuje wszystkim za pomoc.
Wydac 1800zł na stałkę o takim zakresie i traktować to jako jedyny obiektyw z AF ( rozumiem,iż jako "podstawowy")?
Yuukarii- to tak jakby mając obiektyw 18-55 ( APS-C)zablokować jego ogniskową na 18mm i z takim "zakresem" hasać.
Ani szeroko- ani blisko i to za prawie 2000zl !
Szacun ;)
Eberloth
26-09-2015, 10:01
Wydac 1800zł na stałkę o takim zakresie
Zakres to może być w zoomie a nie w stałce.
Body zamówione, będzie w poniedziałek. Obiektyw biorę 28mm f/2.8 a m42 50mm będzie nadal służyć, że tak powiem nie do portretów samych twarzy, bo są zniekształcenia twarzy, tylko ogółem do zdjęć ludzi, do pasa, do kolan. Dziękuje wszystkim za pomoc.
Jakie body w końcu zamówiłaś, 70D czy 6D?
Jak 6D to ten Twój Pentacon 50mm f/1.8 nie będzie Tobie dalej służyć bo tylna soczewka jest bardzo wysunięta i lustro będzie o nią uderzać podczas ostrzenia na nieskończoność.
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR (http://www.panoramaplanet.de/comp/) -> hasło "pentaconex"
Search in M42 Lens Database - M42 Database Search (http://m42lens.com/m42-database-search/search/results) -> Vendor: Pentacon, Focal range: 50mm, Start Search
http://www.saturn.pl/obiektywy-i-akcesoria_obiektywy,canon?query=&os=&outlet=&id_listy=&kat_id=469&id_dostepnosc=&cena_od=&cena_do=&cena_od=&cena_do=&producent (link do oferty Saturna bo dziewczyna napisała wcześniej "Zapewne wezmę 28mm bo w saturnie dobrą cenę mają.")
^ Jak jeszcze nie kupiłaś tego EF 28mm f/2.8 IS USM to lepiej kup sobie EF 50mm f/1.4 USM lub EF 50mm f/1.8 STM a w ostateczności EF 50mm f/1.8 II.
No chyba że bardziej zależy Tobie na szerszym kącie niż na tzw. pełnoklatkowym standardzie (czyli obiektywie o ogniskowej 50mm) no to ponegocjuj z mamą czy by nie dołożyła jeszcze z 500 zł a potem negocjujcie ze sprzedawcą (a raczej pewno z jakimś kierownikiem lokalnego oddziału Saturna) czy by nie sprzedał obydwu obiektywów za łącznie 2000 zł (mówisz że masz akurat tyle gotówki przy sobie i chciałabyś kupić akurat te dwa obiektywy), może pójdzie wam na rękę.
Jeżeli zamówiłaś 70D to zakup EF 28mm f/2.8 IS USM jest ze wszech miar wskazany ze względu na to iż jest traktowany jako (i tu cytat ze strony Canona) "obiektyw standardowy do lustrzanek z matrycą światłoczułą APS-C".
Eberloth - i co - nie zrozumiałeś "przesłania"?
Pakować się w jedna stałkę ( obiektyw staloogniskowy - dla purystów ) za "prawie" 2000pln ( za 1699zl w Agito- to też "konkretna" informacja) w przypadku gdy nie ma się pieniędzy na inne słoiki ( obiektywy) jest dla mnie pomysłem bezsensownym.
28mm na FF jako podstawowe szkło?
Jakie rady wyciągnęła założycielka wątku z naszych wypowiedzi?
Żadne.
Jakie argumenty przedstawiła za swoim wyborem ?
Żadne.
EOT
Jak się jeszcze nie wpakowałaś z tym 28mm, albo możesz oddać, to szybciutko kupuj używaną 24-105L. Będzie to w budżecie jaki chcesz wydać na obiektyw i będziesz mieć dobre szkło podstawowe do FF, które z czasem możesz sobie uzupełniać stałkami.
Yuukarii
26-09-2015, 12:24
Zamówiłam 6D, obiektywu jeszcze nie. W szkole nauczyciel też się o to martwił, że nie będzie pasować 50 Pentacona.
przy takich ograniczeniach budżetu na szkła zawsze można kupić 50 STM i próbować przeżyć do następnej kasy, 6D to fajny korpus, używam, będziesz zadowolona.
Zamówiłam 6D, obiektywu jeszcze nie.
6D to dobry wybór. Pamiętaj o formalnościach przy cashbacku.
Myślę, że docelowo powinnaś celować w zestaw C35/2 IS + C85/1.8. (oba są z cashbackiem).
Jeśli ma być tani i przyzwoity zoom to może C24-105/3.5-5.6 (1560 PLN-240 cashback).
Yuukarii
26-09-2015, 17:23
Już wszystko jest zamówione.
marfot,
miałeś tego zooma w rękach?
Myślę o nim intensywnie, ale nie mogę się zdecydować
pan.kolega
26-09-2015, 18:50
W tej sytuacji kupowanie gołego body jest błędem. Kupuje się kit z 24-105. No ale biedny dwa razy traci.
marfot,
miałeś tego zooma w rękach?
Myślę o nim intensywnie, ale nie mogę się zdecydować
Kompletowałem prezent: 6D + jakiś spacer zoom.
Ostatecznie wybrałem C24-70/4L ze względu na pancerną budowę, znakomite 24mm, makro i korzystny cashback.
Poważnie brałem pod uwagę C24-105/3.5-5.6. Budowa na poziomie lepszych EF-S, bardzo wydajny IS.
Tak na prawdę to tylko obawiałem się cholernie długiego wysuwu tubusa.
Przed zakupem trzeba koniecznie podotykać i zdecydować. Przy C24-70/4L nie ma konieczności dotykania:)
dzięki, marfot, chyba też tak zrobię
(sorry za off-)
A co biedny straci nabywając samo body?
6D z 24-105 kosztuje około 7600zl czyli 1600 za obiektyw( kupując w sieci "akceptowanej" przez Canona)
Odliczając cash back( 240zl) obiektyw kosztuje 1360zl. W sklepie można go kupić za 1560zl( też otrzymując zwrot) a używanego nie można sprzedać nawet za 1250zl(allegro).
Nie widzę tu żadnego zysku kupując w/w zestaw kitowy.
A co biedny straci nabywając samo body?
6D z 24-105 kosztuje około 7600zl czyli 1600 za obiektyw( kupując w sieci "akceptowanej" przez Canona)
Odliczając cash back( 240zl) obiektyw kosztuje 1360zl. W sklepie można go kupić za 1560zl( też otrzymując zwrot) a używanego nie można sprzedać nawet za 1250zl(allegro).
Nie widzę tu żadnego zysku kupując w/w zestaw kitowy.
:) to teraz 6d sprzedają z 24-105 STM? a nie elką?
co do cen to canon zawsze usiłuje nam wmówić że ciemny amatorski plastikowy zoom może kosztować pod 2000zł, rynek to szybko weryfikuje i okazuje się że rynek wtórny zatrzymuje się na cenie poniżej 1000zł tu będzie podobnie z małą poprawką że ten plastik można przypiąć do fullframe - mniejszy wybór badziewia odrobinę wyższa cena. ogólnie i obiektywnie patrząc ten plastik-fantastic jakąś tragedią optyczną nie jest - ja osobiście nie potrzebuję zooma w tym standardowym zakresie :) więc mam jakiś stary 28-coś tam :) za jakieś grosze :) w testach optycznie wychodzi na to samo :mrgreen: - u mnie się sprawdza doskonale bo od zakupu nie użyłem ani razu :mrgreen: ale w razie niemca mam (dodatkowo jest leciutki tylko filtry nie chcą pasować wszystkie które mam są za duże).
luck1985
27-09-2015, 11:15
Przeczytałem ten wątek i nie wiem czy się pchać w FF z 6D.
Jeśli nie masz obiektywów pod FF to nie.
No chyba, że masz pieniądze na uzupełnienie zakresu ( lub innych "ogniskowych")- to wtedy .....może .
Ciężar szkieł, ich rozmiary, gabaryty zestawu itp "dodatki" zmniejszają atrakcyjność pełnej klaty.
Rozumiem Canonierów i ich argument " FF to mniejsze szumy" zważywszy , że konkurencja Nikon/Pentax w APS-C trochę odstaje na plus w tej kwestii. Ale szumy to nie jest główny "plus".
Ale by te inne plusy wykorzystać trzeba mieć odpowiednie słoiki pod konkretne zastosowanie.
Dlatego powtórzę - śmieszą mnie rady "kup 6D" gdy ma się do dyspozycji tylko 6500zl i do tego " porozmawia z mamą".
Albo "mam szkła pod APS-C" i 50kę (II) i marzy mi się 6D bo można wyjść z nim w "nocy na miasto".
Ludzie mający FF wracają do "mniejszego rozmiaru matrycy" ze względu na gabaryty/ciężar i poręczność bezlusterkowców czy mniejszych puszek APS-C. O tym warto zawsze myśleć.
Przeczytałem ten wątek i nie wiem czy się pchać w FF z 6D.
a co w tym wątku takiego strasznego, bo ja też przeczytałem - 6D to świetny aparat, a na optykę po prostu musi być budżet - jak nie ma budżetu na optykę z 6D to z 5DIII też nie będzie, a nawet bardziej :mrgreen:,
różnica obrazka pomiędzy 6D a canonowym cropem jest porażająca, a w niektórych zastosowaniach nawet bardziej niż porażająca - wiem bo używałem obu matryc. nie warto sobie dać wmówić że na przykład w fotografii krajobrazowej crop zrobi to samo (a nawet lepiej bo da większą głębię ostrości) - nie zrobi. podsumowująć jeśli masz budżet na szkła to nie widzę problemu, w inny przypadku zawsze można robić fotografię otworkową :mrgreen:.
gabaryt szkieł jest ten sam ani S50A ani 70-200 ani 100-400 cudownie się nie zmniejszą po dopięciu do cropa, ciężar i wielkość 6D jest praktycznie identyczna jak w dwucyfrowych cropach canona, a następne 6D ma być ponoć mniejsze i lżejsze (byle nie przesadzili w drugą stronę). bezlusterkowce to jednak inna bajka niż lustrzanki - ergonomia, obrazek i af są słabsze cena podobna lub większa niż 6D a dobre szkła do bezlusterkowców są drogie (rynek wtórny nie istnieje) - i żaden agresywny marketing tego nie zmieni.
już z tą wagą to tak nie przesadzaj, 6d waży tyle co dobre cropy, chociażby (prawie) tyle samo co 70d czy nikon d7200
dobre stałki są używane i pod cropy i pod ff więc dalej to samo.
Co do zoomów jest to samo, bo ludzie używają standardów EF pod cropy. Canon pod EF-S Lki jakiejś wypasionej nie ma, ale 15-85 prawie tyle samo 24-105 f/4 L - 100g różnicy.
70-200 i większe znowu tak samo są podpinane pod cropy i ff.
Podchodzę do tego podobnie, ale Ty trochę przesadzasz.
Sam miałem cropy, kupowałem sobie powoli szklarnie pod FF, taka która mnie interesowała i dopiero kupiłem FF, jakbym miał 6,5klocka to bym kupił używane 5dmkII + 17-40/24-105 i stałkę o ogniskowej której najbardziej potrzebuję (pewnie wziąłbym 85 1.8)
luck1985
27-09-2015, 14:05
6k jest sumą którą można wydać. Ponad 10 za III, to już nie mój target. Ja na tym nie zarabiam.
Co do szkieł. Na początku chciałem kupić zestaw 6D+ 24-70. Potem chciałbym dokupić 70-200/300. Na 2,8 nie będzie hajsu i będę celować w f4. Niby ciemne, ale do fot za dnia nie powinno być z tym problemu. Przy takich dwóch szkłach chciałbym się zamknąć.
Czegoś tu nie rozumiem z tym nie masz szkieł pod ff to kup cropa. To do cropa szkiełka dają za darmo?
W tamtym roku kompletowałem szklarnie pod cropa tanio bynajmniej nie było, później kupiłem 6D i to co nie pasowało to sprzedałem (straciłem na tym 200 może 300zł- głównie na nowej Sigmie).
Teraz kupuję powoli szkiełka które mi pasują pod FF i cenowo jakoś nie widzę różnicy, a jakościowo wielką :mrgreen:
Będąc w systemie od dawna ( APS-C) nie ma się nowych szkieł. Kiedy kupiłeś ostatnie szkło pod APS-C przed przejściem na FF?
Moja szklarnia ma długie lata. W większości pod mniejszą matrycę.
Teraz mogę sprzedać swoje UWA za grosze ( pomimo, że kupiłem je nowe) i nabyć używane 17-40/4 i 50kę USD ( bo na tyle mam ).
Na jednym szkle jestem jakieś 700zl do tyłu.
Tele pod APS-C kupione za 3000zl na pewno za tyle nie sprzedam. Tamrona 17-50/2.8 (kupiony-nowy laaaata temu) tez pewnie oddam za psi pieniądz.
Parę tysięcy w plecy na 4-6 obiektywach.
Boli.
I co zyskuje się na przejściu na FF ( to pytanie, na które nie zawsze jest "prawidłowa" odpowiedź)?
A raczej ...co tracę?
Dlatego też, jeśli kogoś nie stać na "nową" szklarnie w FF ( nawet jeśli używaną) to lepiej niech zostanie z APS-C.
Po co obgryzać paznokcie patrząc na szkła, których nie mamy.
Będąc w systemie od dawna ( APS-C) nie ma się nowych szkieł. Kiedy kupiłeś ostatnie szkło pod APS-C przed przejściem na FF?
Dlatego szkła raczej kupuję używane - wyjątkiem są C 85 1.8; C 35 2.0, i Sigma 17-50 2.8. Reszta używane, które "przychodzą" i "odchodzą" ;)
Moja szklarnia ma długie lata. ... ... Dlatego też, jeśli kogoś nie stać na "nową" szklarnie w FF ( nawet jeśli używaną) to lepiej niech zostanie z APS-C.
Po co obgryzać paznokcie patrząc na szkła, których nie mamy.
Tylko, że jeśli kupisz nową puszkę z gęsto upakowaną matrycą to nagle okazuje się, że te szkła co masz są jakieś bardzo mydlane, wiec pasuje wymienić na coś nowszego o lepszej optyce, z lepszym napędem AF - bo nowa puszka działa szybciej, ale obiektyw nie wyrabia.
I co? I okazuje się, że i tak zmieniasz szklarnie ;)
Inna sprawa jest, że Yuukarii nie posiada szklarni ani pod FF, ani po cropa .
luck1985
27-09-2015, 18:48
Również nie posiadam szklarni. Sprzedałem razem z aparatem.
Torby nie musiałem mieć, bo jak czegoś potrzebowałem, to brałem od szwagra.
Interesuję mnie 6D(jakiś tam dream o FF może się spełnić) no i te dwa szkła które wymieniłem mnie interesują.
Sporo różnych rzeczy można wyczytać na necie.
Ost pod testem 6D ktoś napisał, że jak nie mam kasy na szkła 2.8, to szkoda kasy na FF i szkła f4.
Glupie gadanie, przy iso jakim dysponuje 6d mozesz miec same szkla f4 i ogarniesz praktycznie wszystko!
Bierz smialo
pan.kolega
27-09-2015, 19:10
Ost pod testem 6D ktoś napisał, że jak nie mam kasy na szkła 2.8, to szkoda kasy na FF i szkła f4.
Różne rzeczy różni tacy piszą. Jest odwrotnie - krop wymaga jasnych szkieł, nie tylko ze względu na słabsze wyższe ISO, ale też dla miłośników obfitego bokiecha.
Dobre ISO ma też Pentax K-5II/s czy Nikon D7200 i dla kogoś kto używa ISO do max 3200 może się okazać, że różnica po przesiadce na FF jest żadna.Zakres tonalny też jest na korzyść APS-C ( przy niższych ISO) o stabilizacji w Pentaxie nawet nie wspomnę.
Dlatego niskie szumy FF nie są tym, co powinno przeważyć za zakupem tego "typu" aparatu.
Chyba, że ktoś robi ogólnie pojmowaną reporterkę i potrzebuje ciągle ISO z zakresu 800-2500 gdzie przy przesłonie 4 trzeba utrzymać odpowiedni czas.
pan.kolega
27-09-2015, 19:17
Będąc w systemie od dawna ( APS-C) nie ma się nowych szkieł. [...] Moja szklarnia ma długie lata. [...] I co zyskuje się na przejściu na FF ( to pytanie, na które nie zawsze jest "prawidłowa" odpowiedź)?
A raczej ...co tracę?
Ty jednak ciągle o swoich osobistych problemach, a nie na temat wątku, który nie jest o przechodzeniu na FF ze szklarnią kropową tylko o zastąpieniu APSC Sony Canonem.
--- Kolejny post ---
Chyba, że ktoś robi ogólnie pojmowaną reporterkę i potrzebuje ciągle ISO z zakresu 800-2500 gdzie przy przesłonie 4 trzeba utrzymać odpowiedni czas.
Nie, ja robię na ISO 6400 utrzymujac czas 1/1000.:mrgreen:
Pan.Kolegai nie potrafisz wyciągnąć wniosków z czyichś doświadczeń?
Przemawia do Ciebie txt ..."kup 6D bo ma dobre niskie ISO i dostaniesz cash-back"?
A okazuje się , że oba twierdzenia nie muszą być wartościowe, bo dobre iso maja i inne aparaty , a cash-backu pewnie nie dostaniesz, bo to raptem 450 aparatów w ciągu 2 miesięcy na cały kraj !
A ! I ja nie mam żadnych problemów z wyborem (na szczęście). Mam sprecyzowane zadania i potrzeby do spełnienia. I wiem jak i mam za co je zrealizować.
RobertON
27-09-2015, 20:20
Mam sprecyzowane zadania i potrzeby do spełnienia. I wiem jak i mam za co je zrealizować.
I świetnie, ale może wrócisz do tematu wyboru 70D czy 6D.
czy kupić 70D z 2 obiektywami i wszystkim akcesoriami, czy 6D samo body i
robić zdjęcia z adapterem pentaconem.
Bo jak na razie chwalisz się mocno swoim zdecydowaniem i zaczynasz być wszechwiedzący jak niedawny Kolega Behamot.
Eberloth
27-09-2015, 20:52
Eberloth - i co - nie zrozumiałeś "przesłania"?
EOT
Zrozumiałem wszystko. Twoje posty mają tak prosty język i nieskomplikowaną składnię, że nie sposób ich nie rozumieć. Tylko nie sposób się z nimi zgodzić. W zasadzie już tak wszystkich zmęczyleś swoją obecnościa w tym wątku, że może zamiast pisać kolejne prawdy objawione wypij szklankę zimnej wody. A jak cię będzie znów korcić, żeby krzewić jedynie słuszny punkt widzenia, zjedz kostkę lodu. Albo trzy.Tylko błagam, oszczędź już tego moralizatorstwa.
RoberON a nie widzisz, że każda moja wypowiedź nie dotyczy mojego wyboru tylko jest adekwatna do topicu?
Nie masz kasy - bierz szkła i tanią/używana puchę.
Masz szkła ASP-C i tracisz spore kwoty na przejściu na FF ? Pomyśl czy warto!
Masz 6500zl i potrzebujesz aparat ? Bierz "aparat" ale myśl o obiektywach i nie na "teraz" ale na przyszłość!
70D to 3500zl !! Jest tego wart? Wątpię. Szczególnie, że pytająca ma tylko jedno szkło M42!
Myślisz o FF bo sądzisz, że Twoje foty będą lepsze? Nie będą !
Bardziej łopatologicznie już nie potrafię.
Nie czaisz ?- Nie mój problem.
Eberloth- zupełnie nie interesują mnie Twoje dywagacje na temat mojej osoby. Zostaw je dla siebie.
Eberloth
27-09-2015, 21:11
No i nie zrozumiał. Ale jeśli te posty to jakaś forma zaleconej przez specjalistów terapii, to oczywiście wspieramy cię.
Eberloth- czy Twoje posty wnoszą coś konkretnego do tematu?
Masz coś rzeczowego do powiedzenia w kwestii topicowej ?
Eberloth
27-09-2015, 21:30
Są tak samo rzeczowe jak twoje. Nie martw się, Jakiś admin tu wpadnie i posprząta. I rozdzieli bany wg uznania...
RobertON
27-09-2015, 22:00
Bardziej łopatologicznie już nie potrafię.
Nie czaisz ?- Nie mój problem.
Nie będę już pytał Kolegi o samopoczucie i wielkość EGO, bo jeszcze dostanę bana od gajowego :)
Myślę, że inni koledzy czytając ten wątek będą mieć swoje spostrzeżenia.
Yuukarii
28-09-2015, 01:47
Przepraszam bardzo iż się wtrącę w mój wątek, jeżeli panowie macie jakieś problemy między sobą to proszę robić to gdzieś indziej. Wątek zakończony, dziś po południu jadę odebrać aparat i będę czekać na torbę i obiektyw. Może kiedyś się wypowiem jak mi się pracuje z jednym obiektywem.
słowiczek
28-09-2015, 02:52
przeterminowany o dwie generacje złom 40d i 50d to stare struple to już lepiej by kupiła sobie jakiegoś nowego entry lewela haha
...chyba nie do końca masz pojęcie o tym, co piszesz...albo nie masz go w ogóle...
--- Kolejny post ---
Magia FF wygrywa!!!!
...jeżeli umiesz czarować ;)
--- Kolejny post ---
Pisałam już, że chcę robić zdjęcia portretowe i krajobrazowe.
c17-40/4L i c50/1.8STM. ELa nie musi być nowa.
Nie rozumiem tylko czemu rozważałaś kupno 70d, skoro chcesz kupić 6d...
Yuukarii
28-09-2015, 03:17
Ponieważ na początku się zastanawiałam nad 70D, w szkole i także tu na forum usłyszałam, że lepiej 6D.
Już kupiłam 6D
A jakie argumenty "usłyszałaś" za wyborem 6D? Bo patrząc na to co wypisują tu forumowicze, którzy nie znają nawet regulaminu cash backu, albo rzucają tylko "bierz 6D" można dojść do wniosku, iż wieje tu zupełną amatorszczyzną.
Ludzie wpuścili Cię w zupełny kanał, nie biorąc odpowiedzialności za Twoje pieniądze. Prawdziwe pieniądze.
Jak się robi zdjęcia Canonem 6D z jednym obiektywem? Tak samo jak Nexem z jednym szkłem.
Szkoda, że nie poznasz ( teraz) radochy z posiadania 2-3 fajnych obiektywów.
A;le o to akurat grono "amatorów" się nie martwi.
Grunt, że będziesz miała puszkę, która "mało szumi"
Lol
słowiczek
28-09-2015, 08:21
A jakie argumenty "usłyszałaś" za wyborem 6D? Bo patrząc na to co wypisują tu forumowicze, którzy nie znają nawet regulaminu cash backu, albo rzucają tylko "bierz 6D" można dojść do wniosku, iż wieje tu zupełną amatorszczyzną.
Ludzie wpuścili Cię w zupełny kanał, nie biorąc odpowiedzialności za Twoje pieniądze. Prawdziwe pieniądze.
Jak się robi zdjęcia Canonem 6D z jednym obiektywem? Tak samo jak Nexem z jednym szkłem.
Lol
Nie wiem co to cash back z praktyki, nie kupowałem nic nowego, i nie mam takiej potrzeby, żeby płacić jak chłop za zboże za nowy sprzęt, gdy na rynku wtórnym jest dużo sprzętu w dobrym stanie. Czy doradziłbym autorce wątku 6d? Pewnie tak, biorąc pod uwagę przeznaczenie. Praca z jednym obiektywem wyzwala pewną bardzo ważną w fotografii cechę, mianowicie kreatywność. Wiem, bo sam aktualnie to przerabiam. Da się, ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że łatwo nie będzie, btw myślenie w fotografii zawsze owocowało ciekawymi kadrami. Gdyby koleżanka kupiła cropa, po prostu musiałaby dobrać odpowiednie szkła do własnych preferencji i wykazać się kreatywnością tam, gdzie w przypadku cropa jest to niezbędne ;)
Ponieważ na początku się zastanawiałam nad 70D, w szkole i także tu na forum usłyszałam, że lepiej 6D.
Już kupiłam 6D
Dobry wybór. Do tego jeszcze dobry obiektyw ( 35mm :) ) i będzie idealnie.
Przepraszam bardzo iż się wtrącę w mój wątek, jeżeli panowie macie jakieś problemy między sobą to proszę robić to gdzieś indziej. Wątek zakończony, dziś po południu jadę odebrać aparat i będę czekać na torbę i obiektyw. Może kiedyś się wypowiem jak mi się pracuje z jednym obiektywem.
Jak nie chcesz już czytać tych przepychanek słownych to zaloguj się na forum, idź w ustawienia -> Moje subskrypcje -> Subskrypcje i przestań obserwować założony przez siebie wątek.
Lol
totalnie bezsensowne podejscie do tematu, na wlasnych i znajomych bledach wiem ze lepiej doinwestowac na poczatku w lepsza puszke i stopniowo dobierac kolejne szkla, nie odwrotnie, bo szklarnie zawsze mozesz zmienic/dokupic a puche co ile wymieniasz? samo body zacznie zdecydowanie szybciej ograniczac niz szklarnia, nawet mala (ale rozwojowa)
a roznica miedzy 6d a 70d jest co najmniej DUZA, generalnie zeby nie wypisywac litanii powiem tylko ze dla mnie jedyna przewaga 70d nad 6d to bujany ekran
a co do pentaxow...... to jedyne sensowne aps-c na rynku :D
RTSiak- jak długo jesteś z fotografią cyfrową ? Ja od 2006/2007 roku. Mam teraz już 4 body.
Poprzednie trzy sprzedawałem (jako używane) za grosze.
Kto tu siedzi na Canonie 350D? A na Pentaxie K100D ? ;) Albo na Nikonie D50?
Ale kto ma obiektyw ładnych parę lat?
Moja 50ka ma......tyle, że już nie pamiętam.
2 Tamrony są wieki ze mną ( jeden pamięta jeszcze 2006 rok)
I Ty mówisz, że lepsza puszka na początku a obiektywy "przyjdą z czasem" ? I mając tylko 6500zl na całość?
Lol
Jak wspomniałem : Canon 50D(1000zl) + Sigma 17-50 jako podstawowe szkło ( 1600zl) + UWA 10-18 ( 1000zl ) + 50ka ( 500zl)+ 85ką ( 1100zl) i jeszcze zostanie na lampę systemową.
Albo ... jak również wspomniałem. 50D + 24-105( a niech będzie i L) + 85ką + 50ką ( zestaw na przyszłość pod FF). I teraz pytanie dla myślących "wolniej": ile straci osoba chcąca przejść z takim zestawem na FF sprzedając tego " marnego" 50D"?
Albo 50D + 17-40/4 ( jako podstawa) + 50mm + 85mm + UWA pod APS-C
Ileż radochy i co najważniejsze nauki będzie miała kobieta mając te powyższe zestawy !
A mając 6D ..... z wielkim "G" w szkłach będzie musiała częściej odwiedzać kosmetyczkę by zrobić manicure.
Z jednym się z Tobą zgodzę. Pentax ( K5II/K5IIs/K-3II) to świetne puchy. Ale tu za wspominanie o innych systemach chyba bana dają ?
Bo jak widzę - twardogłowych nie brakuje ;)
RobertON
28-09-2015, 16:10
Ja od 2006/2007 roku. Mam teraz już 4 body.
To wiele wyjaśnia...nawet nie chce się tego komentować.
--- Kolejny post ---
Już kupiłam 6D
I bardzo dobrze zrobiłaś, masz przyszłościowy aparat i życzę tylko udanych kadrów :)
ja jestem zadeklarowanym pentalibem i jakos ban mnie jeszcze nie siegnal... :D ja od 2008 przerobilem 6? 7 puszek (w 3 systemach) i dopiero 6d spelnilo moje oczekiwania (moze przydalaby sie szybsza seria ale nie jest to dla mnie mus, jakby byl to pewnie nie mialbym juz nerki ale targalbym w plecaku 1dX :P )
50d to troche zabytek, nie mowie ze zly do np nauki itd ale zabytek i ciezko trafic sztuke w sensownym stanie, autorka od 5 lat wojowala z nexem wiec tak czy siak wieksze czy mniejsze podstawy ma (w 5 lat mozna sporo oganrac ;])wiec czemu nie wejsc w troche glebsa wode? majac 6.5tys ja bym kupil 6d uzywane (zreszta takie wlasnie bralem...) a za 2tys pod wymagania autorki spokojnie wymyslisz zestaw szkiel
wyzej padlo fajne zdanie, 6d nawet z samym 50/1.8 zmusi autorke do kombinowania, sam tak mialem tylko ja uzywalem 35mm do wszystkiego (na aps-c wiec w sumie jeden ****) i nie dosc ze mialem frajde to nie stalem sie wygodnicki tylko nauczylem sie pracowac tym czym mialem w kazdych warunkach, czasami oczywiscie bylem ograniczony bo niektorych rzeczy sie nie przeskoczy ale mimo wszystko da sie
i nie kumam - autorka w tej chwili ma 6500, za wiekszosc kupuje 6d + 50/1.8 i zostaje jeszcze pare groszy zeby dolozyc za jakis czas do czegos szerszego, generalnie za 7tys moglaby zmiec zestaw do swoich potrzeb - 50/1.8 + cos szerszego np od samyanga, 6.5tys to nie jest ''tylko'' za ta kase mozna kombinowac
moze masz inne wymagania, ale ja paczac na to z obecnej perspektywy nigdy nie wszedlbym w zaden z proponowanych zestawow z 50d, generalnie to tkie pitolenie... po co komu FF, po co komu to i tamto... a po co komu sredni format? przeciez to juz w ogole przerost formy nad trescia !!
tak z innej beczki - uzywales troche FF?
Dziewczyna ma 16-17 lat i "przyszłościowe" body.
Co w nim jest takiego przyszłościowego?
Na najbliższe lata( szkoły/technikum) a może i na dłużej( studia) czyli 5-6 lat puszczacie oko mówiąc: "masz świetny aparat" teraz zbieraj na obiektywy.
Ale ...najpierw zapytaj mamy czy ona będzie ciężko harowała na zachciewajki córki, której koledzy w szkole powiedzieli i potwierdzili to "fachowcy z forum", że "dobry" ( aa sorry " przyszłościowy") obiektyw UWA to 16-35/2.8/4 ( ktoś coś wspominał o krajobrazach?).
Najlepszy do portretu to 85/1.8 ale ...przyszłościowy to 1.4.
Imieniny u ciotki Jadźki wyjdą na fotkach słabo, bo przydałaby się lampa. Co tam "przyszłościowego" w tej kwestii mamy do zaproponowania ?
50D ( abo i 60D, żeby nie było, że jestem "skąpy") to dobre puchy. I tanie ! I nie sądzę, by trzeba zaczynać swoją "epopeję" z lustrzankami biorąc się z nimi "za pełną klatę", a przecież efekty uzyskane za pomocą OBIEKTYWÓW ( nie obiektywu) podpiętych do tych aparatów wielu z Was przez lata satysfakcjonowały.
No chyba, że wszyscy w Canonie to teraz siedzą z FF.
A ! No przecież 6D ma świetne ISO i "nie szumi" !
PS
Moje FF ? Patrze na leżące przede mną 6D nadal twierdzę, że nie dorównuje ono mojej drugiej puszce APS-C.
Ale jak widać z postów w tym wątku, jestem w błędzie.
PS2
RobertON - Twój komentarz do "4 puszek" możliwe, iż nikogo nie zainteresuje. Ale jak się chcesz sprężyć, to ..śmiało.
Wezmę to na klatę. Pełną klatę lol
trolujesz czy piszesz na serio bo juz sie gubie ? :shock:
autorka przesiadajac sie z nexa na 50d odczulaby to jak przesiadke ze skody fabii 1.4 na honde acord 1.6... :twisted: takie tam porownanie ale przeskoku raczej by nie poczula po za gabarytami, to rownie dobrze moglaby spokojnie rozbudowac szklarnie w nexie a nie pchac sie w duze aps-c, tym bardziej ze ona nie zaczyna swojej przygody tylko chce wejsc w cos nowego/nowszego/innego
mnie osobiscie irytowala papka z aps-c a z ff takiego problemu nie mam, jakos obrazka wg mnie jest zdecydowanie lepsza (subiektywnie)
Nie trolluję, tylko staram się rzeczowo odpowiadać, dając przykłady ( alternatywne) i rozumiejąc sytuację ( tzn "zapytam mamy").
Jak pewnie doczytałeś NEX zaczął dziewczynę ograniczać ( lampa błyskowa, obiektywy dostępne w szkole itp).
Nie dziwię się chęci zmiany.
Ale dziwię się chęci zamiany APS-C na FF z jednym obiektywem i raczej(chyba) marnymi szansami na inne obiektywy ( że przypomnę :"za coś żyć trzeba").
Oczywiście grono wielbicieli FF nakłania do jedynie słusznego wyboru ( nie wszyscy, bo jest parę innych, trzeźwych głosów"), ale w większości wypowiedzi są w formie i merytorycznej zawartości papki z APS-C ( np "przyszłościowe body" - tak jakby Ci, którzy w przeszłości kupowali 30D/40D/50D itd od razu byli frajerami "no future" .
Tanie FF namieszało ludziom w głowach [ brakujące w Canonie( APS-C) "dobre ISO", -3EV itp] i teraz bez tej " magii" wielu nie potrafi pomyśleć inaczej.
Na szczęście ja się do nich nie zaliczam.
Inne punk widzenia to punkt widzenia trolla?
Przesiąknąłeś za bardzo RTSiak ;) Wróć do źródła ;)
mnie źródło nadal skutecznie ogranicza i szybko do niego nie wrócę :D
...
Imieniny u ciotki Jadźki wyjdą na fotkach słabo, bo przydałaby się lampa. ...
A to do 6D taniej lampy nie da się kupić?
Co do 1 czy 2 obiektywów. Przez około 10 lat fotografowałem lustrzankami na m42 (najpierw Zenity, a później Ricoh) mając 2 obiektywy 35 i 135 mm i jakoś nie był to dla mnie problem, potem zaczęła się era cyfrówek z zoomami. Jaka to była wygoda, chodzić tyle i zastanawiać się nie trzeba było - tylko fotki jakieś takie nieciekawe ;)
Teraz znów wracam do stałek (z wyjątkiem zoomów które używam raczej do pracy). Wychodząc z domu z aparatem biorę tylko 35 i czasem 85. A idąc do cioci/znajomych itp. lampy nie biorę (choć mam 4) bo po pierwsze po ciemku się nie siedzi, a po drugie nie błyskam nikomu po oczach.
Dostatek rozleniwia, a nie uczy.
Dziś będzie miała 1 obiektyw, a za jakiś czas kupi kolejny, bardziej świadoma czego jej brakuje.
Tlustyx- dlatego też jesteś leniem bo masz 5 obiektywów?
To,że TERAZ wychodzisz, z jednym szkłem, nie świadczy o tym, że innych nie potrzebujesz albo, że nie będziesz ich potrzebował.
Wiesz jakie efekty uzyskasz przy 17mm na FF a jakie przy 105mm? Skąd? Powiedzieli Ci forum ?
Czy sam przez to " przechodziłeś"?
Uczyłeś się wykorzystywać różne ogniskowe i odpowiednie przysłony do nich. Nieprawdaż?
Pierwsze słowo w powyższym zdaniu jest najważniejsze.
Tak jak ostatnie z Twego pytania.
Tak! Lampę można KUPIĆ!
RTSiak- wróć do źródła alternatywnego myślenia, nie do sprzętu!
Przecież nie wybrałeś Pentaxa, bo powiedzieli Ci to na forum Canona.
Było pewnie "coś" innego ;)
BLS, po co w ogóle jej lustro? Mogła sobie kupić jakieś G15 (czy jakie tam G aktualnie jest) i kurde zwojuje nim świat! Do krajobrazu cudowne, do portretu się nada, w studio zadziała, rawy robi, sanki na lampę ma, wizjer ma (z paralaksą, ale jest), jasny zoom ma (1.8 madafaka!) i wbudowane HDR ma. No zyć nie umierać i za tysiaka a nie za sześć :) Ciekawość mnie zżera jaka to aps-c pucha przewyższa obrazkiem 6D (obrazkiem drukowalnym w rozmiarze tak przynajmniej 30x40 a nie kurde do neta w 1200x800). Może wspominałeś, a mi umknęło.
Przyłączam się do frakcji 'jedno szkło na dobrym body' ;) Już tu napisano dlaczego.
Pamiętaj BLS, że rozpatrujemy tu konkretny przypadek, to nie są dywagacje w stylu 'jaka puszka na początek, bo jeszcze nie wiem czy polubię focenie'. :)
Dziewczyna ma 6D i dobrze. Szklarnie sobie dokupi jesli bedzie miala parcie. Niech sie cieszy nowym nabytkiem i robi fotki.
Tlustyx- dlatego też jesteś leniem bo masz 5 obiektywów?
Jak napisałem, są to obiektywy głównie do pracy.
Oczywiście z 35 nie pójdę "na ptaki", ale dziewczyna wyraźnie napisała co ją interesuje i do tego nie trzeba mieć całego zakresu ogniskowych.
Uczyłeś się wykorzystywać różne ogniskowe i odpowiednie przysłony do nich. ...
Yuukarii też będzie się uczyć. Dwa fragmenty, bo może je przeoczyłeś:
...W szkole mamy kilka obiektywów pod Canona, na plenerach i w studiu nimi zdjęcia robimy. ...
... wolę zdecydowanie powoli kupować obiektywy po 2, 3 tysiące ...
Kupować obiektywy po 2-3 tysiące?
Wow - ale przecież " żyć z czegoś trzeba" .
Jak widzę, ciągle nie rozumiecie (mojej) odpowiedzi na pytanie: "70D czy 6D ?", czyli......żaden z nich!
Pierwszy za drogi ( w stosunku do poprzedników z linii) , drugi za drogi ze względu na brak szkieł i pieniędzy na jego rozbudowę teraz i w niedalekiej ( uczniowskiej) przyszłości.
Szkła "robią" fotę, a matryca w 50D/60D nie jest na tyle słaba by sobie nie poradziła przy ich rejestracji.
Tyle w temacie.
Matryca w 6D best of the best Eleroo?
... drugi za drogi ze względu na brak szkieł i pieniędzy na jego rozbudowę teraz i w niedalekiej ( uczniowskiej) przyszłości...
Rozumiem, że dostałeś wyciąg z konta jej mamy. To, że musi zapytać mamy i napisała, że nie na raty bo żyć z czegoś trzeba o niczym nie przesądza.
Ja rozumiem..... w przeciwieństwie do innych.
pan.kolega
28-09-2015, 18:46
ja jestem zadeklarowanym pentalibem ...
Eeee nie jesteś, prawdziwy pentalib prowadzi nieustajacy samowzbudny dżihad przeciwko klatce o formacie 24x36 mm.
BLS19: "Tanie FF namieszało ludziom w głowach" :lol::lol:
Czym to się skończy jak wkrótce każda gimnazjalistka zażada pełniusieńkiej klatki? Tanie FF to opium dla ludu.:o Tanie, czyli za drogie. ;)
Niestety, koleżanka już podjęła tragiczna w skutkach decyzję w oparach tego amoku i przepadło ostatnie 6500 zł jakie w życiu będzie miała. Wypada się z tym pogodzić. :(
Oczywiście, że nie jest 'best of the best' BLS. Nigdzie tego nie napisałam :) Nie odpowiedziałeś jednak na moje pytanie, mniejsza z tym. W mojej opinii mały obrazek w cyfrze to i tak kupa straszna w porównaniu do MF, no ale nie stać mnie na przesiadkę na cyfrowy MF jeszcze, więc siedzę na małym obrazku, a MF uprawiam analogowo. Z dwóch kijowych małych obrazków to wybór pomiędzy cropem a FF jest oczywisty i o taki wybór tu chodziło. Nie wiem co próbujesz udowodnić. Jeśli ktoś pyka fotki tylko do neta, to mu serio wszystko jedno, bo w 1200x800 wszystko wygląda dobrze, nawet focia zrobiona lodówką :D, ale jeśli ktoś robi wydruki i to takie wiesz, większe niż pocztówka to różnica jest znaczna. Co Cię kurde obchodzi skąd dziewczyna będzie miała kasę na szkła? Zgłosiła konkretne zapotrzebowanie na konkretne warunki, imho wybór jakiego dokonała z pomocą ludzi stąd i ze szkoły jest najlepszy jakiego mogła dokonać. Możesz uważać inaczej, ale nie wciskaj kitu, że stary crop będzie lepszym rozwiązaniem niż trzyletni FF, bo w jej przypadku nie będzie. Przez najbliższe dwa lata będzie miała dostęp do szkieł w szkole, przez ten czas na swoje dodatkowe szkła uzbiera/zarobi/mama jej da - to nieistotne i nie powinno leżec w kręgu niczyich zainteresowań. :)
Eberloth
28-09-2015, 20:13
Moje FF ? Patrze na leżące przede mną 6D nadal twierdzę, że nie dorównuje ono mojej drugiej puszce APS-C.
Tak z czystej ciekawości... Ile razy się trzeba rozpędzić i uderzyć łbem bez kasku o ścianę by wypisywać takie teksty? Fotografujesz w snach spadające gruszki z wierzb? OK, parę crop'ów ma lepszy AF do takich zastosowań od 6D. Jakieś inne dziedziny fotografii podkreślające wyższość APS-C nad 6D? Weź w rękę swoje 3,4,15 puszek i pokaż jakieś powalające przykłady. Może siła twoich zdjęć będzie miała większą wartość od tych noblowskich wynurzeń którymi raczyłeś nas już zbyt długo...
napiszę przewrotnie, kupi 6D canon zarobi na niej raz, kupi cropa canon zarobi dwa razy, a nawet więcej bo jeszcze owe nieszczęsne szkła pod cropa będzie wymieniać na fullframowe :mrgreen: nie czuje się uprawniony ani do zaglądania w portfel ani do decydowania o wydaniu sporej kasy, może trzeba się było kierować w używkę 5DII ale używka to zawsze używka trzeba ocenić czy warto się w nią pchać. kupując sprzęt docelowy oszczędzamy :mrgreen:
Łbem to może uderzyć koń!
Odrobina szacunku, której Tobie brakuje Eberloth, wyziera z tych dennych txtów wypisywanych przez Ciebie - to raz.
Po drugie.
Znasz znaczenie słowa " nie dorównuje"?
Jak widzę - nie bardzo.
Napisałem coś wcześniej o porównywaniu właściwości matryc?
Albo o tym co mam na myśli mówiąc te słowa ?
Napisałem o tym " co porównuje" przy "patrzeniu" na te dwie puszki ?
Nie zniżam się do Twojego poziomu by pisać jakieś podsumowanie Twoich słów, bo nie sądzę by trafiły one na "podatny grunt" w zrozumieniu.
Ale...
RTSiak- który określa się pentalibem, pewnie wytłumaczyłby Ci, że samo menu w jakiejś byle jakiej K-30 czy K-5 zabija śmiechem to w 6D ( Nie wiem jaką puszkę miał lub ma "Pentalib", ale zapewniam, w tej kwestii 6D jest "średni"
Wiesz ile wynosi zakres tonalny matrycy Nikona 7200 na ISO 100? A ile w 6D?
Uważasz, że ABW w 6D jest dobre ? Uważaj tak nadal ...lol
6D przypomina mi trzy-cyfrowe Canony.Tniemy koszty! I pomimo ogólnego w miarę dobrego wrażenia, są aparaty z większym "zachwytem" przy pierwszym dotknięciu a tym bardziej użytkowaniu ( ergonomia, klawiszologia itp)
Po prostu - za mało miałeś doświadczenia z innymi systemami.
ISO to nie wszystko.
Czy takie podstawy trzeba tłumaczyć jak....przedszkolakowi ?
Dawid_Gaszynski
28-09-2015, 20:52
No i nie zapominajmy, że Canonem 6D nie da się robić sportu, bo ma tylko jeden punkt krzyżowy...
Eberloth
28-09-2015, 20:56
No i nie zapominajmy, że Canonem 6D nie da się robić sportu, bo ma tylko jeden punkt krzyżowy...
Dziękuje za tę wypowiedź w Twoim wydaniu. Szczególnie :)
Co pewnie RTSiak skwituje tym, że Pentax K-5II ma ich 9 z czułością -3EV a Nikon D7200 o 6 więcej
Ale to trzeba wiedzieć, by móc coś "porównać"
Robię sport i odstawiłem 7D dla 6D, gdybym wiedział, że ma tylko 1 punkt to bym 7D nie sprzedał
Heh, ponoć nawet 650d ma 9 krzyżowych.
Łbem to może uderzyć koń!
Odrobina szacunku, której Tobie brakuje Eberloth, wyziera z tych dennych txtów wypisywanych przez Ciebie - to raz.
Po drugie.
Znasz znaczenie słowa " nie dorównuje"?
Jak widzę - nie bardzo.
Napisałem coś wcześniej o porównywaniu właściwości matryc?
Albo o tym co mam na myśli mówiąc te słowa ?
Napisałem o tym " co porównuje" przy "patrzeniu" na te dwie puszki ?
Nie zniżam się do Twojego poziomu by pisać jakieś podsumowanie Twoich słów, bo nie sądzę by trafiły one na "podatny grunt" w zrozumieniu.
Ale...
RTSiak- który określa się pentalibem, pewnie wytłumaczyłby Ci, że samo menu w jakiejś byle jakiej K-30 czy K-5 zabija śmiechem to w 6D ( Nie wiem jaką puszkę miał lub ma "Pentalib", ale zapewniam, w tej kwestii 6D jest "średni"
Wiesz ile wynosi zakres tonalny matrycy Nikona 7200 na ISO 100? A ile w 6D?
Uważasz, że ABW w 6D jest dobre ? Uważaj tak nadal ...lol
6D przypomina mi trzy-cyfrowe Canony.Tniemy koszty! I pomimo ogólnego w miarę dobrego wrażenia, są aparaty z większym "zachwytem" przy pierwszym dotknięciu a tym bardziej użytkowaniu ( ergonomia, klawiszologia itp)
Po prostu - za mało miałeś doświadczenia z innymi systemami.
ISO to nie wszystko.
Czy takie podstawy trzeba tłumaczyć jak....przedszkolakowi ?
Ja cię czytam to mi się behamot przypomina.
Co do 6D to masz po części rację. W 5D Clasic po 250 tys działała migawka i nic się nie działo. 400D miał 150 tys na 1 migawce i wszystko ok. 6D ma 50tys i w zeszłym tygodniu odkleiła się plakietka na kółku nastaw, przyciski i kółko działają jak w aparacie xxxxD po 100tys przebiegu. Nie ma szans za zakup FF za 6tys który będzie tak wytrzymały jak 5DIII za 12 tys. Co do K5 to puszka fajna ale i tak 6D lepsza :)
Ja tez odtsaiwlem 7d dla 6d pod sport i repo i... jest wg mnie DUUUZO lepiej (dodam ze uzywam wszystkich pkt). Jedyne czego brakuje mi z 7d to ''joy'' i jakbym mial na sile dalej szukac to pancerna i uszczelniana pucha. Tyle.
Pentaxem w sporcie mozna sie co najwyzej podcierac. No sory ale ten system do sportu chyba jest najslabszy z dostepnych juz nie wspominajac o wyborze szklarni do tej dzialki. Wiadomo ze sie da ale np canonem nawet 6d da sie przyjemniej. Ale pod wymagania autorki wg mnie jest bardzo dobry. Nikon to dla mnie qpa :twisted: chociaz gdyby wrzucic tam jakies sensowne menu... A jak juz o menu to moze i to z 6d jest biedniejsze ale tak szczerze mowiac czego ci w nim brakuje? ABW? A o rawach slyszales ? :D Zakres tonalny jaki jest kazdy wie, albo sie z tym godzisz albo kupujesz co innego.
Heh, ponoć nawet 650d ma 9 krzyżowych.
To do sportu wystarczy
--- Kolejny post ---
Ja tez odtsaiwlem 7d dla 6d pod sport i repo i... jest wg mnie DUUUZO lepiej (dodam ze uzywam wszystkich pkt). Jedyne czego brakuje mi z 7d to ''joy'' i jakbym mial na sile dalej szukac to pancerna i uszczelniana pucha. Tyle.
Pentaxem w sporcie mozna sie co najwyzej podcierac. No sory ale ten system do sportu chyba jest najslabszy z dostepnych juz nie wspominajac o wyborze szklarni do tej dzialki. Wiadomo ze sie da ale np canonem nawet 6d da sie przyjemniej. Ale pod wymagania autorki wg mnie jest bardzo dobry. Nikon to dla mnie qpa :twisted: chociaz gdyby wrzucic tam jakies sensowne menu... A jak juz o menu to moze i to z 6d jest biedniejsze ale tak szczerze mowiac czego ci w nim brakuje? ABW? A o rawach slyszales ? :D Zakres tonalny jaki jest kazdy wie, albo sie z tym godzisz albo kupujesz co innego.
K-5 świetna pucha jak się nic nie rusza.
Dawid_Gaszynski
28-09-2015, 21:42
Dziękuje za tę wypowiedź w Twoim wydaniu. Szczególnie :)
Szczerze mówiąc to tak zatrollowałem z partyzanta, bo nie wiem o co chodzi w tej wojence, ale wydało mi się, że mogę coś rzucić i uciec :shock: Wyjątkowo dobrze się czuję łajając 6D za jego niesportową postawę :lol: Na dobicie tego aparatu dodam, że właśnie zepsuł się w nim USB. O to to to w rzeczy samej dowód jego czarciego pochodzenia.
Szczerze mówiąc to tak zatrollowałem z partyzanta, bo nie wiem o co chodzi w tej wojence, ale wydało mi się, że mogę coś rzucić i uciec :shock: Wyjątkowo dobrze się czuję łajając 6D za jego niesportową postawę :lol:
Mi takie posty nie przeszkadzają o ile ktos umie się przyznać to małego trollowania i można z nim prowadzić dalej sensowna dyskusję :)
Co cię tak odpycha od 6D ?
i za mało fps, krajobrazu też się nie da robić bo ma za mały DR, portret odpada bo za mało krzyżowych i trzeba przekadrowywać, a to przecież porażka, przyroda też nie bo cropem lepszy zasięg jest - ten aparat nie nadaje się do niczego - dodatkowo plastikowy jest i menu ma jakieś takie słabe :mrgreen:
a jak poczytasz dział pierwsza pomoc to dopiero się załamiesz :mrgreen: nic nie działa w tym aparacie nawet światłomierz nie chce zmierzyć światła obiektywem z nałożonym deklem - to się po prostu w pale nie mieści
i jeszcze w kwestii "zaczynania od fullfrejma" wiele osób zaczynało od fullfrejma na ten przykład ja zaczynałem od fullfrejma i lustrzanki ze dwadzieścia parę lat używałem tego fullfrejma (albo lepiej tych fullfrejmów bo miałem kilka) potem używałem cropa i a od jakiegoś czasu z ulgą znowu powróciłem do używania fullfrejma - uważam że często proponowana droga dla początkujących - kompakt-crop-fullfrejm to pomyłka poza niepotrzebnym wydawaniem kasy to nic nie daje :mrgreen:
Asdf- o czułości -3EV?
Aż tak fajnie nie ma, to amatorska pucha.
Dawid_Gaszynski
28-09-2015, 23:00
Mi takie posty nie przeszkadzają o ile ktos umie się przyznać to małego trollowania i można z nim prowadzić dalej sensowna dyskusję :)
Co cię tak odpycha od 6D ?
Żartuję sobie tylko w ramach takiej intelektualnej prowokacji. Co mnie odpycha w 6D ? To samo co w moim samochodzie. Czy oglądam go z przodu czy z tyłu to niestety nie jest to Ferrari. Tak samo 6D jest jaki jest. Nijak nie chce być nawet na moment 1DX'em. Zdjęcia robi całe szczęście.
Używam 6D do sportu od prawie dwóch lat, no bez zdaje się dwóch miesięcy. Mam dosyć zdystansowane podejście do sprzętu. Jest to urządzenie do robienia zdjęć, a nie przyjaciel rodziny czy ukochany pupil. Mam takie urządzenie, analogicznie jak w wypadku motoryzacji, mebli czy wielkości mieszkania - na jakie mnie stać. Nie pocę się nocami czy sąsiad ma lepiej utrzymane skórzane sofy i tak samo nie pocę się na myśl o tym, że w aparacie X lub Y o 21,52 % uzyskać lepsze ISO na takiej to a takiej czułości albo że 8 lat temu aparat firmy X miał menu innego koloru. Strasznie w naszym kraju ciężko ludziom przechodzi przez usta, że używają takiego sprzętu na jaki ich stać. Temat zasobności jest strasznym tabu. Dorabiają więc ludzie najdziwniejsze teorie do posiadanego sprzętu. Dopiero, kiedy go sprzedają okazuje się, że był tym złym i winowajcą wszelakich fotograficznych niepowodzeń.
O wiele lepiej oceniam w trakcie pracy AF 6D niż 50D, który miałem poprzednio. 50D miał zdaje się 12 czy ileś tam krzyżowych punktów i 6,3 klatki o ile dobrze pamiętam. 6D ma 1 krzyżowy AF, 4,5 klatki i pewniej działa w pewnych konkretnych sytuacjach niż 50D. Najwięcej o jakości pracy AF 6D piszą ludzie, którzy nie widzieli na żywo sali sportowej czy stadionu. To już jednak kwestia poziomu "dziennikarstwa". Jeżeli portale fotograficzne prowadzi często gimbaza, którą kręci parę złotych z reklam i możliwość przetestowania gratów od producentów to potem czytamy o tym, że 7D Mark II jest zbawieniem dla fotografa sportowego, a 6D to aparat dla blogerek.
Gdybym tylko nie musiał kupić niegdyś 300mm 2.8 IS L to z pewnością kupilbym 5D mark III. Nie miałem kasy - więc kupiłem 6D.
Z pewnością 1DX byłby jeszcze wygodniejszy do pracy - tak samo jak z pewnością lepiej czułbym się za kierownicą Ferrari, a nie mojego grata z grzeczności nazywanego tylko samochodem, ale nie zamierzam tracić życia na jakieś forumowe dywagacje o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad tymi Wielkiej Nocy.
Dawid wyczerpał temat :D
Amen
słowiczek
29-09-2015, 02:18
...dopóki ktoś znów nie zapyta, co ma kupić, cropa, czy ff...temat - bumerang...
Bumerang powraca w postaci nic nie znaczących postów, osobistych wycieczek, buractwa, które powinno być tępione przez osoby do tego upoważnione, klapek na oczach twardogłowych użytkowników lustrzanek nie rozumiejących, że ich aparaty wcale nie muszą być najlepsze, braku elementarnej wiedzy i ogólnego braku odpowiedzialności za słowo pisane.
6D dla wielu stał się świętym graalem i przez myśl może im nie przechodzi, że nie jest to aparat idealny.
6D dla wielu stał się świętym graalem i przez myśl może im nie przechodzi, że nie jest to aparat idealny.
Jeszcze sie nie spotkalem z taka opinia. Koledzy wyzej tez widza pewne braki, ktore na szczescie nie dyskfalifikuja tej puszki.
@ Yuukarii bardzo fajny zestaw w Twoim budżecie znalazł się na naszej giełdzie...
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/6d-24-104-a-101151/
Element7th
29-09-2015, 09:37
Po ptokach, bo ona już przecież kupiła... ale zrobił się w wątku taki syf, że można to było przeoczyć.
Po ptokach, bo ona już przecież kupiła... ale zrobił się w wątku taki syf, że można to było przeoczyć.
Widziałem, że kupiła, ale chyba wysyłkowo ;)