Zobacz pełną wersję : 7D czy 70D
Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami aparatu. Generalnie będą przeznaczone one do zdjęć sportowych, więc zależy mi na szybkim AF i szybkich zdjęciach poklatkowych. Te aparaty są dość drogie dlatego w grę mogą wchodzić używane.
Kolejna moja obawa dotyczy przesiadania się z Olympusa e-420 na profesjonalny aparat. Póki co aparat nie jest moim narzędziem pracy i zastanawiam się czy przesiadka od razu na taki profesjonalny sprzęt będzie dobra, a nie skupić się na nowej "średniej" półce nawet w podobnym przedziale cenowym. Jak uważacie? Czy polecacie mi zupełnie inny model? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)
Element7th
22-09-2015, 17:04
Do sportu lepiej 7D
zastanawiam się czy przesiadka od razu na taki profesjonalny sprzęt będzie dobra, a nie skupić się na nowej "średniej" półce nawet w podobnym przedziale cenowym.
To nie są profesjonalne aparaty, to jest właśnie wspomniana przez Ciebie średnia półka :)
Jak masz kasę i zamiar bawić się w fotografię dalej to nie zastanawiaj się nad niższą półką...
RobertON
22-09-2015, 17:08
Witaj.
70D to nowszy aparat, matryca DP z nowszymi algorytmami AF i świetnym trybem LV. 7D ma też swoje zalety, ale wiek już robi swoje.
Gdybym miał decydować wybrałbym dla amatora 70D. Do sportu również się nada, seria prawie taka sama i nowszy procesor (ale jeden).
Wyższe używalne ISO w 70D, także jest ważne.
Poniżej porówanie:
Porównanie aparatów - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=993&add1=1766)
Właśnie budżet jest ograniczony dlatego skupiam się na używanym sprzęcie. 70D jako że jest nowszy to i jego cena jest wyższa i już trochę wykracza poza moje możliwości. Używanie przez 7 lat Olympusa e-420 nauczyło mnie wyciskać bardzo dużo z aparatu, a chcę się bawić w robienie zdjęć na czymś lepszym niż e-420 ;)
Kolejną sprawą o której zapomniałam wspomnieć jest funkcja nagrywania filmów. Który model radzi sobie z kręceniem lepiej czy nie ma między nimi dużej różnicy?
Póki co zdania są podzielone, czekam na więcej opinii. ;)
GalaktycznyMuczaczo
22-09-2015, 18:21
a to takiego tematu nie bylo?
a to takiego tematu nie bylo?
Żeby to raz ;)
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-7d-vs-70d-94888/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jaki-aparat-eos-70d-czy-7dz-93166/
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-70d-czy-7d-z-94951/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/7d-czy-70d-101090/
ale to jest inny przypadek :!: :mrgreen:
Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami aparatu. Generalnie będą przeznaczone one do zdjęć sportowych, więc zależy mi na szybkim AF i szybkich zdjęciach poklatkowych. Te aparaty są dość drogie dlatego w grę mogą wchodzić używane.
Kolejna moja obawa dotyczy przesiadania się z Olympusa e-420 na profesjonalny aparat. Póki co aparat nie jest moim narzędziem pracy i zastanawiam się czy przesiadka od razu na taki profesjonalny sprzęt będzie dobra, a nie skupić się na nowej "średniej" półce nawet w podobnym przedziale cenowym. Jak uważacie? Czy polecacie mi zupełnie inny model? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)
Jak masz jakieś lepsze szkła to wymiana na E-3 będzie sporym postępem. Jeżeli myślisz o zaawansowanej amatorskiej półce typu 70 D lub średniej 7D to jak najbardziej warto. Wszystko zależy od tego jaką masz szklarnie i co fotografujesz. Mając 14-54 albo 12-60 myślałbym o E-3, mając 14-42 będziesz zadowolony z przesiadki na cokolwiek.
Każdy przypadek jest indywidualny i oprócz wiedzy którą zebrałam czytając inne wątki chcę usłyszeć coś konkretnie w moim przypadku ;)
14-42 to obiektyw, który był dołączony do mojego Olympusa, ale generalnie to obiektywy już swoją drogą bo z tego co się orientuję to Canon ma inne mocowanie niż Oly. Generalnie to co fotografuje to motocross i downhill, czasami jakiś portret, pomijam już zabawę w fotografowanie kota kiedy nie ma co robić.
A co uważacie o 60D?
GalaktycznyMuczaczo
23-09-2015, 13:28
Aaaaa ok jak to jest inny przypadek to ok bierz 70d
GalaktycznyMuczaczo
23-09-2015, 16:26
To lepiej 7d
no niewiem, ja bym wziął 70d
Element7th
23-09-2015, 16:48
obstaję przy 7D, jak nie to 70D
GalaktycznyMuczaczo
23-09-2015, 18:32
ja mysle ze 70d a jak nie to 7d :)
ja mysle ze 70d a jak nie to 7d :)
Tu się z tobą nie zgadzam
Brałbym 7D a jak nie to wtedy 70D
trothlik
23-09-2015, 19:59
Żeby to raz ;)
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-7d-vs-70d-94888/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jaki-aparat-eos-70d-czy-7dz-93166/
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-70d-czy-7d-z-94951/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/7d-czy-70d-101090/
No tak ale który aparat jest lepszy? ;)
Bo ten ma zielone światełko a ten czerwone...ten ma jeden guziczek a ten dwa, ten ma +10 do lansu a ten +12...
Czy używanie szukajki aż tak jest bolesne???
Bardzo się cieszę, że sprawiłam poniektórym ogromną radość w niesieniu mi pomocy w wyborze aparatu, ale nie o to mi chodzi :) to, że tematy w których poruszany był temat tych dwóch modeli zauważono od razu, ale to, że spytałam się jeszcze o model 60D już niekoniecznie. Dlatego ponawiam pytanie - czy 60D nadałby się do sportowych zdjeć? I jeszcze jaka jest optymalna liczba punktów AF przy których aparat byedzie łapać dobrze ostrość? E-420 ma tylko 3 i jakoś nigdy nie narzekałam, a najnowsze modele z Tego co patrzyłam potrafią miec ich po 60 pare. Jaka jest różnica?
chester_jds
24-09-2015, 09:58
Różnica w wygodzie, a i tak jeśli masz trudniejsze warunki a chcesz mieć pewność działania AF, zmuszona jesteś lecieć na centralnym. I tyle o 60 punktach...
GalaktycznyMuczaczo
24-09-2015, 13:12
Bardzo się cieszę, że sprawiłam poniektórym ogromną radość w niesieniu mi pomocy w wyborze aparatu, ale nie o to mi chodzi :) to, że tematy w których poruszany był temat tych dwóch modeli zauważono od razu, ale to, że spytałam się jeszcze o model 60D już niekoniecznie. Dlatego ponawiam pytanie - czy 60D nadałby się do sportowych zdjeć? I jeszcze jaka jest optymalna liczba punktów AF przy których aparat byedzie łapać dobrze ostrość? E-420 ma tylko 3 i jakoś nigdy nie narzekałam, a najnowsze modele z Tego co patrzyłam potrafią miec ich po 60 pare. Jaka jest różnica?
masz 3 modele aparatów jeden z nich jest najsłabszy (który sam się domyśl), myślisz że chętnie będzie polecany? To nie jest tak że to zły aparat ale kiedy pytasz czy lepiej kupić poloneza , golfa 3 czy civica to naprawdę wierzysz ze ktos powie że poldas to dobry wybór, no chyba opierając się tylko o cenę.
Niewiem czy masz jakiekolwiek pojęcie o fotografii bo z pytań widze że nie bardzo, więc trochę ci nakreślę coś :) jak mialem lat naście to aparaty nie mialy tyle superduper bajerów, af był koślawy a lustrzanki mieli tylko nieliczni, uczylismy się pracować na tzw małpkach albo zaawansowanych cyfrówkach i co? fociło się zachody, wyścigi samochodowe, zawody agility, wystawy psów, parkour i jakiś sposobem człowiek dawał rade, nigdy sie nie zastanawiał nad "optymalną liczbą punktów AF" , możesz kupić 350D canona i trzaskać super foty,kupno nawet najdroższego aparatu nie spowoduje tego że zdjęcia będą wyskakiwać jak chcesz, wiele osób na tym forum już się przekonało, jak masz ogar w głowie i dobre oko, a to czy kupisz 60d,70d,7d to tylko techniczna strona , jeżeli po przeczytaniu odpowiednich tematów które wyżej zostały wymienione, obejrzeniu testtu na digitalrev, nie jestes w stanie wyciągnąć wniosków który z tych aparatów ma najlepsze specsy i który z nich najbardziej odpowiada twoim potrzebą to żeby nie być chamskim powiem "niemądry" . Rozumiem że w twojej głowie myślisz że twój przypadek jest inny niż wszystkich i że masz indywidualny problem który nie cierpi zwłoki , ale naprawdę twój problem został rozwiazany dawno temu i daje odpowiedzi czemu kupic 7d a czemu kupic 70d , jezeli nie masz na prawde sprecyzowanych potrzeb i mowisz tutaj o "sportowych zdjeciach" to nada się kazdy aparat .
AndrzejXM
24-09-2015, 13:46
Taka prawda... Te 3 modele to juz taka klasa sprzetu, ze powinno sie dokladnie wiedziec czego sie oczekuje od aparatu, ma sie doswiadczenie z innymi podobnymi, zna sie juz ich wady i zalety, wie sie czego brakuje - slowem - ma sie doswiadczenie... Jak mowisz, ze miales 3 pola AF i dawales rade to i 750D wystarczy (19 pol AF) jak i prawdopodobnie nawet 700D (9 pol AF). A sa znacznie tansze niz 7D, 70D. Juz lepiej kup za to lepsze obiektywy... Nie mysl, ze 7D bedzie robil zdjecia za Ciebie a 700D da wszystkie zdjecia nieostre... 70D i 750D sa gdzies w srodku... Zobacz jakie aparaty byly 10 lat temu a jakie zdjecia byly 10 lat temu a jakie teraz. Sprzet poszedl do przodu a zdjecia... No nie wiem czy odroznisz... Wiec jak nie widac roznicy to po co przeplacac... Ale gdy Cie stac - kup najlepszy aparat na jaki Cie stac i juz :)
trothlik
25-09-2015, 08:56
czy 60D nadałby się do sportowych zdjeć?
3000N się nadaje, 300D też. 60D nie bo to złom ;)
fisher67
29-09-2015, 22:34
Użytkuję C7D od roku więc mogę coś sensownego Ci powiedzieć.
Biorąc pod uwagę to, co chcesz focić, moim zdaniem lepszym wyborem będzie dla Ciebie C70D. Dlaczego? Bo ma lepszą matrycę, tzn. Dual pixel (poczytaj sobie o niej) i lepszy AF przy LV, co daje Ci możliwość wykorzystania bardziej płynnej zmiany ogniskowej korzystając z obiektywów canona STM przy filmowaniu. Dla mnie Canon 7D ma duże szumy, które widać nawet przy iso 100, gdy focisz na niebieskim. Gdy używasz w C7D wysokich iso, czyli dla tego modelu powyżej 400, to optyczne polecają załączyć mRawy dla uzyskania lepszej tonalności no ale kosztem niestety rozdzielczości.
Reasumując wybrałbym zdecydowanie C70d. Canon 7D jest lepiej uszczelniony i robi 8kl/s, ale tutaj jego przewaga się kończy. Dla mnie szumy dyskwalifikują go w 2015 roku.
Dawid_Gaszynski
30-09-2015, 08:33
LaylaKr : tak z ciekawości, jaki masz obiektyw i jaki sport zamierzasz fotografować ?
zaden z tych aparatow nie jest profesjonalny
o 60 d uwazamy dobrze a o 50d jeszcze lepiej
Marcin Liberacki
01-10-2015, 14:39
Dla mnie szumy dyskwalifikują go w 2015 roku.
Ciekawe. Wszystko zalezy do czego ma byc aparat. Dla jednych 7D w zupelnosci wystarcy dla innych 5dmIII nie;)
70D. Ale policz sobie najpierw ile będą kosztować szkła.
Co planujesz kupić na początek?
Główne sporty to downhill i motocross. Portrety też mogą się zdarzyć. Na początek chciałabym kupić sobie jakiś szeroki kąt. Najlepiej byłoby od razu jakbym kupiła tele, bo do takiego sportu to głównie tylko, ale koszta, koszta, koszta.