Zobacz pełną wersję : BenQ SW2700PT - opinie, podobne monitory do 3000tys
lukass1094
21-09-2015, 13:58
Witam
Ostatnio zauważyłem że wyszedł ciekawy monitor BenQ SW2700PT.
BenQ SW2700PT - profesjonalny monitor dla fotografów - Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/n/21237/benq-sw2700pt-profesjonalny-monitor-dla-fotografow/)
Wiem, że jest to nowy produkt ale może ktoś miał już z nim styczność.
Potrzebuję monitora do obróbki zdjęć i zastanawiam się nad tym modelem ponieważ pasuje mi jego wielkość 27 cali.
Czy w tej cenie jest to dobry monitor czy lepiej kupić coś od Eizo lub NEC 24 cali?
lukass1094
21-09-2015, 16:11
Pomyłka 3tys ale chyba każdy wie o co chodzi, zmienił bym ale nie mogę.
ATBFLASH
21-09-2015, 23:19
Zasadniczo jeśli BENQ idzie w temat pro-foto to może być ciekawie bo produkują dużo % matryc na świat, aczkolwiek chciałbym zobaczyć to na żywo, bo na foto to EIZO wiedzie prym "niestety", a ze sprzętowym kalibratorem to magia .....
Witam Serdecznie,
chciałbym podbić ten temat.
Minęło kilka miesięcy od premiery... Ktoś używa i może podzielić się opinią ?
a ja mam. Używam od grudnia. Ciężko mi coś powiedzieć, z resztą jak pewnie większości użytkownikom bo kto zmienia monitor co chwila by mieć porónanie?
Mogę jedynie porównać to z moim poprzednim ekranem laptopa 15 cali, ale to jest zupełnie bez sensu :P
To co zaobserwowałem po przejściu z laptopa to trochę gęściej upakowane piksele, olbrzymia różnica w przejściach tonalnych, tam gdzie na laptopie występowało wyraźne "schodkowanie" w zdjęciach z jakaś mgłą czy coś takiego to teraz nie spotkałem się by na jakimkolwiek zdjęciu było to widoczne, jest gładko. Mam też wrażenie że obraz jest ostrzejszy, ale również szum jest mocniej widoczny.
Podsumowując cieszę się z tego zakupu :)
Definiowanie wrażeń po doświadczeniach z laptopem to nieporozumienie. Benq SW2700PT to typowa gwiazda sezonu. Pobędzie rok i zniknie podobnie jak pozostałe tego typu konstrukcje. Jest kierowany w próżnię. Nie ma grupy docelowej odbiorców. Dla amatora za drogi, dla zawodowca za kiepski. Za 3 tys zł znacznie lepszą inwestycją jest EIZO CS240.
michalab
21-04-2016, 15:55
Dla amatora za drogi, dla zawodowca za kiepski. Za 3 tys zł znacznie lepszą inwestycją jest EIZO CS240.
1. EIZO CS240 ma 24 a nie 27
2. EIZO CS240 za te same pieniądze nie jest za drogi dla amatora? Bo że za kiepski dla zawodowca już czytałem na tym forum.
1. EIZO CS240 ma 24 a nie 27
Pytanie co ważniejsze: Jakość czy wielkość?
Hej,
planuję zmianę mojego eizo S2243W na coś większego - 27". Zajmuję się fotografią stockową, pracuję na 100% wielkości zdjęć, więc "wielkość ekranu ma znaczenie", a także możliwość sprzętowej kalibracji. Co moglibyście polecić z bazując na własnych doświadczeniach? Nie jestem przywiązany do żadnej marki - więc czy to będzie Ben-q, czy Nec, czo coś zupełnie innego. Budżet +/- $1000.
Pozdrawiam
Voyager70
03-09-2016, 20:52
Eizo cs270?