Zobacz pełną wersję : [Canon A520] Kompresja
Witam serdecznie,
Chciałbym się zapytać forumowiczów, czy bardzo pogorszyła by sie jakość moich zdjęć, gdybym ustawił kompresję na wysoką? To znaczy tą po środku w ustawieniach.
Niedługo jadę na ważne spotkanie miłosników kolei, gdzie będę robił bardzo dużo zdjęć i nie wiem czy 512 MB miejsca wystarczy przy najwyższej kompresji.
Na najwyższej można zrobić 245 zdjęć a na tej kompresji, o którą mi chodzi chyba ok. 800.
Pozdrawiam,
Drosed
Wlasciwie to nie.Zauwazysz roznice, jezeli bedziesz ogladal fotki na monitorze w skali 1:1.Na oditkach rozmiaru 10 x 15 roznicy nie zauwazysz nawet pod lupa.
Tomasz Golinski
12-04-2006, 18:01
Sprawdz. Nic przecież to nie kosztuje.
Dlatego sie pytam, ponieważ nie będzie na pewno drugiego takiego spotkania i czy zdjęcia będą tak samo dobre.
Czyli mówicie, że mozna próbować?
Pszczola
12-04-2006, 18:14
Czyli mówicie, że mozna próbować?
Sprawdz jeszcze PRZED spotkaniem!
Na jakich Wy ustawieniach kompresji fotografujecie?
Bo ja jednak chyba będę musiał przestawić kompresję na średnią.
Jak mam sprawdzić, jesli na każdej wycieczce kolejowej jest nowy pociąg, a żal jest stracic jakis okaz przez złe ustawienia. Czy moge zdać sie na Waszą podpowiedź?
Tomasz Golinski
12-04-2006, 21:28
Możesz zdać się na odpowiedz Pszczoly i moją :twisted:
Heh:twisted:
Chyba nic nie zaszkodzi z tą średnią kompresją.
Widać jakieś dodatkowe szumy/ostrość/jasność i inne?
Jeśli nie, to super:D
Heh:twisted:
Chyba nic nie zaszkodzi z tą średnią kompresją.
Widać jakieś dodatkowe szumy/ostrość/jasność i inne?
Jeśli nie, to super:D
No ale ilez mozna ci powtarzac? Mamy za ciebie zdecydowac by potem bylo na nas "a bo na forum mi tak poradzili a tu kiepski efekt" ?
Wez zesz ten swoj aparat, przelacz w tej chwili na gorsza jakosc kompresji, zrob kilkanascie zdjec z rozna zawartoscia i roznym oswietleniem (sztuczne, w domu, na dworze), obejrzyj je zarowno na komputerze jak i zrob sobie z nich odbitki, porownaj do swoich wczesniejszych zdjec i masz juz odpowiedz na swoje pytania - po co wymagasz odpowiedzi, ktora mozesz sam znalezc?
Niedługo jadę na ważne spotkanie miłosników kolei
Czyżbyś wybierał się na paradę parowozów?:wink:
januszP.
13-04-2006, 08:31
http://www.tomaszp.neostrada.pl/ksiazki/
Poradnik_Fotografii_Cyfrowej_[RAD].zip
Otwórz poczytaj i z tabelki dobierzesz kompresje do swoich potrzeb.
Pozdrawiam
janusz
Oki. Będę musiał to wypróbować.
@solti: tak, na paradę parowozów do Wolsztyna ;-)