Zobacz pełną wersję : Tokina 16-28 luzy
Wlasnie zauwazylem, ze moja Tokina ma luzy od pierscienia autofokusa, tzn. Jesli zlapie za sam pierscien lub za oslone to polowa obiektywu ma wyczuwalny luz. Nie wiem czy, po prostu, wczesniej tego nie zauwazylem, czy pojawilo sie to ostatnio. Kilka dni temu mialem nieprzyjemna niespodzianke z przyblokowanym pierscieniem. W trybie AF aparat przestal ostrzyc. Pole autofokusa na matowce sie podswietlalo, ale obiektyw nie pracowal. Nie mozna tez bylo przeloczyc obiektywu na manual. Po wylaczeniu aparatu udalo sie zmienic tryb. Potem juz wszystko zaczelo dzialac normalnie. Poniewaz szklo jest na gwarancji, zadzwonilem do serwisu. Powiedzieli, ze skoro tak sie stalo raz, zebym na razie uzywal, bo u nich moze nic nie wyjsc... Zastanawiam sie, czy to moze miec zwiazek z luzami. Czy moglibyscie sprawdzic swoje sztuki?
Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
Norberto
18-09-2015, 14:56
Ja mam delikatny, może milimetrowy luz w pierścieniu ogniskowania. Od AF działa wszystko normalnie. Przy okazji zapytam Ciebie czy u Ciebie też pierścień ogniskowej chodzi z takim oporem że trzeba sporej siły do przekręcenia go?
Tak. Chodzi dosc ciezko. Moze pozniej postaram sie nagrac telefonem jak to wyglada... Zauwazylem tez u siebie BF, ale... Na ogol podczas ruchu. Czasami na ujeciach statycznych. Zwlaszcza na 16 mm. Po mikroregulacji na -15 na W, wydaje sie sporo lepiej, ale zdziwilo mnie to, ze probujac AF na 16mm z bliska wyraznie widac, ze lapie sporo wczesniej niz punkt, w ktory ostrzylem.
Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
Dzisiaj miałem moją 16-28 w rękach i nie ma żadnego luzu. Na żadnym pierścieniu czy tubusie. Wszystko chodzi z należytym oporem-bez używania siły ale też nie jakoś wybitnie miękko.
Przy czym moja Tokina była może z 15x używana od nowości a nie ma roku jeszcze.
U mnie wygląda to tak:
https://youtu.be/XSoQO0xYJyY
Nie miałem innej możliwości niż nakręcenie telefonem, ale widać i słychać o co chodzi.