Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Korekcja ekspozycji w trybie M

Hepta
17-09-2015, 11:43
Witam,

Mam pytanie odnośnie ustawiania ręcznej korekcji ekspozycji (aparatu, nie lampy błyskowej) w trybie M. Czemu tego nie można zrobić? W trybie AV przykładowo mogę sobie ustawić a tryb M, przecież najbardziej "ręczny" na to nie pozwala. Czy to można jakoś w opcjach ustawić? Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją głupotą i proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

pajlot
17-09-2015, 11:54
ekspozycję w trybie M ustawia się za pomocą czasu i przesłony - efekt ustawienia masz na drabince - jak chcesz jasniej to wydłuż czas albo zmniejsz przesłone

Hepta
17-09-2015, 11:59
Dzięki za odpowiedź. To wiem. Ale aparat sam koryguje ekspozycję. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że tego nie da się ręcznie ustawić, a aparat sam ustawia. Prawda? Gdyby to było zupełnie wyłączone to ok, ale nie jest wyłączone i pracuje.

PawelB
17-09-2015, 12:07
Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.

jaś
17-09-2015, 12:29
ech to parcie na tryb M - "zawodowcy robią w trybie M", tryb M jest potrzebny, a nawet czasem wygodny, czasem umożliwia focenie sklerotykom którzy zapominają co ustawili - ale niestety trzeba rozumieć co się ustawia :mrgreen:.

Hepta
17-09-2015, 12:39
Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.

Aaaa widzisz. Czyli to tylko informacja, a nie nastawy? Dzięki za wyjaśnienie. Denerwuje mnie tylko, że to tak lata we wszystkie strony.

zdebik
17-09-2015, 13:25
Kup nikona.

Lutek
17-09-2015, 13:56
Tryb manualny to jak mówi nazwa manualny czyli bez jakiejkolwiek automatyki....

PiKa
17-09-2015, 21:23
Manualny czyli ręczny. Chyba jako przeciwieństwo nożnego ;)

Przemek_PC
17-09-2015, 23:19
Dzis nagrywalem film aparatem Sony A7s w trybie M przy 1/50sek i f4 a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.

tlustyx
17-09-2015, 23:41
...a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.
W 6D AutoISO też dobrze działa w M, zarówno przy zdjęciach jak i filmowaniu tylko właśnie korekty ekspozycji brakuje :cry:, a przydała by się i to bardzo.

gnd
18-09-2015, 08:19
W 6D AutoISO też dobrze działa w M, zarówno przy zdjęciach jak i filmowaniu tylko właśnie korekty ekspozycji brakuje :cry:, a przydała by się i to bardzo.
Czyli właściwie nie działa, bo nie ma nad tym kontroli...

namoamo
18-09-2015, 09:57
Jak miałoby to działać? Nie potrafię zrozumieć sensu korekty w trybie M.

tlustyx
18-09-2015, 10:07
Czyli właściwie nie działa, bo nie ma nad tym kontroli...
Czyli działa i to bardzo dobrze, tylko nie w każdych warunkach, ograniczenia wynikają ze sposobu działania światłomierza którego w tym przypadku nie da się skorygować.
Jak chcę mieć pełną kontrole to nie ustawiam na automat.

--- Kolejny post ---

Proste. Robię np. zdjęcia pary młodej. Biała suknia zajmuje dużą część kadru i muszę w trybach półautomatycznych korygować na +2/3EV. Wykonując te zdjęcia w pomieszczeniu o niewielkich wahaniach jasności (w których Autoiso da radę) Ustawiam sobie na M (chcę mieć kontrole nad czasem i przysłoną) włączam Autoiso i zdjęcia ma niedoświetlone. Gdybym mógł wprowadzić korektę dla Autoiso na +2/3 było by OK.

Przemek_PC
18-09-2015, 10:09
Sens autoISO jest. Zalozmy, ze zalezy mi na konkretnej wartosci przyslony i czasu. Ustawiam je a ekspozycje dobiera aparat przez zmiane ISO. Czyli automatyka z preselekcja czasu i przyslony jednoczesnie. Przydatne.

Merde
18-09-2015, 12:11
Bo to jest źle nazwane - to tak naprawdę nie jest tryb manualny, tylko tryb preselekcji przysłony i czasu.
Kolejny tryb półautomatyczny.

piast9
18-09-2015, 12:48
^^ Chyba, że wyłączymy AutoISO, wtedy robi się faktycznie tryb manualny.

Swoją drogą, Pentax już dawno to zauważył i na kole trybów są normalne Tv, Av, osobny tryb preselekcji przysłony i czasu TAv oraz prawdziwy M. Inni producenci nie podchwycili tego pomysłu i trzeba tam się osobno przełączać między AutoISO i ręcznym ISO. Może to kwestia jakiegoś patentu? Bo wydaje się naturalnym, że w aparatach cyfrowych czułość stała się pełnoprawnym parametrem, który powinno się równie łatwo zmieniać jak przysłonę i czas, oraz że powinien on być normalnie uwzględniony w trybach półautomatycznych.

Przemek_PC
18-09-2015, 13:39
Canon niech sie od Sony uczy. W A7s pod pokretlem z przodu czas, z tylu przyslona a na pokretle na pleckach ISO przy czym maksymalnie w lewo jest autoISO a dalej poszczegolne wartosci. Do tego na gorze pokretlo korekty ekspozycji a wiec w sumie cztery pokretla.

PiKa
18-09-2015, 19:48
W głupim kompakcie rx100 jest autoiso ;)
Tylko pokręteł nie ma :(

Aha, jeszcze jakby ktoś nie wiedział, to można sobie ustawić maksymalne i minimalne iso w tym autoiso, np. między 100 a 1600 albo 400 a 800 itp

Lutek
18-09-2015, 20:00
Manual to manual inaczej byłoby to oszustwem a z tym nie zgodziliby się wszyscy, którzy traktują fotografię (w tym także profesjonalnie) poważnie...

Pozdr

KrZyChUM
18-09-2015, 20:42
Gdybym mógł wprowadzić korektę dla Autoiso na +2/3 było by OK.
W 1dx można. W 7Dmk2 chyba także.

Irek07
18-09-2015, 21:13
W 7Dmk2 chyba także.

A nawet na pewno. Na ptactwo bardzo przydatna sprawa.

marfot
24-09-2015, 16:59
Canon niech sie od Sony uczy. W A7s pod pokretlem z przodu czas, z tylu przyslona a na pokretle na pleckach ISO przy czym maksymalnie w lewo jest autoISO a dalej poszczegolne wartosci. Do tego na gorze pokretlo korekty ekspozycji a wiec w sumie cztery pokretla.

Może canon pójdzie dalej i wprowadzi "Auto Korektę Ekspozycji" jak już ktoś w manualu ustawił A,T,ISO i wyszła z tego całkiem do d..py ekspozycja.

adawro
14-09-2016, 14:16
W 1dx można. W 7Dmk2 chyba także.

A nawet na pewno. Na ptactwo bardzo przydatna sprawa.

Jeśli dobrze rozumiem to korektę ekspozycji w trybie M z włączonym Auto-ISO obecnie pośród Canonów mają tylko:
EOS-7Dmk2
EOS-1DX
EOS-1DXmk2
EOS-5Dmk4
EOS-5Ds / 5Dsr

jotes25
14-09-2016, 14:46
80d również :)

zdebik
15-09-2016, 00:38
Dzis nagrywalem film aparatem Sony A7s w trybie M przy 1/50sek i f4 a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.

Czyli leciales na automacie :)

Lutek
11-11-2016, 13:02
70D też

adawro
12-11-2016, 02:07
70D też

Chyba jednak nie ma bo przejrzałem instrukcję i nie znalazłem. Na której stronie instrukcji do EOS 70d jest opisane jak robić korektę ekspozycji w trybie M z AutoISO?

Lutek
12-11-2016, 02:54
Chyba jednak nie ma bo przejrzałem instrukcję i nie znalazłem. Na której stronie instrukcji do EOS 70d jest opisane jak robić korektę ekspozycji w trybie M z Auto-ISO?
Nie wiem na której stronie bo to moja druga lustrzanka i większość dochodziłem empirycznie a do instrukcji sięgałem w wyjątkowych sytuacjach. Mam ten aparat od ponad roku i sprawdzałem dla pewności przed chwilą, więc na M kręcąc przysłoną na Auto-Iso następuje korekcja - oczywiście w zakresie użytecznym Iso. Pełny manual wymaga więc wyłączenia Auto Iso i ustawienie stałej wartości.

Pozdrawiam

Irek07
12-11-2016, 07:29
a do instrukcji sięgałem w wyjątkowych sytuacjach.
A wypadało by częściej:)
Tu chodzi o ustawienie w M korekcji ekspozycji na np. +1.Tak samo jak w TV czyli "na sztywno". Ustawiasz dowolny czas i przysłonę a jedyną zmienną jest ISO które musi być na auto. I w 70D tego nie ma.

salas
12-11-2016, 09:59
Lutek ma i się nie znacie!

MagnatYogi
01-12-2016, 20:45
A gdyby tak użyć bracketingu? Tryb M, iso automat, i bracketing ustawiony na 1 strzał na +1ev? Tylko czy da się tak bracketing nastawić, może w połączeniu z ML?

Lutek
01-12-2016, 20:58
Lutek ma i się nie znacie!

No i po co ta złośliwość i jad?
Wg mnie to właśnie to...może się mylę ale wg mnie to własnie to...

Pozdrawiam

MagnatYogi
01-12-2016, 23:52
Sposób z bkt działa, trzeba w cfn przestawić na 2 strzały, 1. klatkę robi normalnie a 2. np +1ev. Tylko że mamy 2 strzały a nie 1.