Zobacz pełną wersję : Korekcja ekspozycji w trybie M
Witam,
Mam pytanie odnośnie ustawiania ręcznej korekcji ekspozycji (aparatu, nie lampy błyskowej) w trybie M. Czemu tego nie można zrobić? W trybie AV przykładowo mogę sobie ustawić a tryb M, przecież najbardziej "ręczny" na to nie pozwala. Czy to można jakoś w opcjach ustawić? Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją głupotą i proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
ekspozycję w trybie M ustawia się za pomocą czasu i przesłony - efekt ustawienia masz na drabince - jak chcesz jasniej to wydłuż czas albo zmniejsz przesłone
Dzięki za odpowiedź. To wiem. Ale aparat sam koryguje ekspozycję. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że tego nie da się ręcznie ustawić, a aparat sam ustawia. Prawda? Gdyby to było zupełnie wyłączone to ok, ale nie jest wyłączone i pracuje.
Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.
ech to parcie na tryb M - "zawodowcy robią w trybie M", tryb M jest potrzebny, a nawet czasem wygodny, czasem umożliwia focenie sklerotykom którzy zapominają co ustawili - ale niestety trzeba rozumieć co się ustawia :mrgreen:.
Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.
Aaaa widzisz. Czyli to tylko informacja, a nie nastawy? Dzięki za wyjaśnienie. Denerwuje mnie tylko, że to tak lata we wszystkie strony.
Tryb manualny to jak mówi nazwa manualny czyli bez jakiejkolwiek automatyki....
Manualny czyli ręczny. Chyba jako przeciwieństwo nożnego ;)
Przemek_PC
17-09-2015, 23:19
Dzis nagrywalem film aparatem Sony A7s w trybie M przy 1/50sek i f4 a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.
...a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.
W 6D AutoISO też dobrze działa w M, zarówno przy zdjęciach jak i filmowaniu tylko właśnie korekty ekspozycji brakuje :cry:, a przydała by się i to bardzo.
W 6D AutoISO też dobrze działa w M, zarówno przy zdjęciach jak i filmowaniu tylko właśnie korekty ekspozycji brakuje :cry:, a przydała by się i to bardzo.
Czyli właściwie nie działa, bo nie ma nad tym kontroli...
Jak miałoby to działać? Nie potrafię zrozumieć sensu korekty w trybie M.
Czyli właściwie nie działa, bo nie ma nad tym kontroli...
Czyli działa i to bardzo dobrze, tylko nie w każdych warunkach, ograniczenia wynikają ze sposobu działania światłomierza którego w tym przypadku nie da się skorygować.
Jak chcę mieć pełną kontrole to nie ustawiam na automat.
--- Kolejny post ---
Proste. Robię np. zdjęcia pary młodej. Biała suknia zajmuje dużą część kadru i muszę w trybach półautomatycznych korygować na +2/3EV. Wykonując te zdjęcia w pomieszczeniu o niewielkich wahaniach jasności (w których Autoiso da radę) Ustawiam sobie na M (chcę mieć kontrole nad czasem i przysłoną) włączam Autoiso i zdjęcia ma niedoświetlone. Gdybym mógł wprowadzić korektę dla Autoiso na +2/3 było by OK.
Przemek_PC
18-09-2015, 10:09
Sens autoISO jest. Zalozmy, ze zalezy mi na konkretnej wartosci przyslony i czasu. Ustawiam je a ekspozycje dobiera aparat przez zmiane ISO. Czyli automatyka z preselekcja czasu i przyslony jednoczesnie. Przydatne.
Bo to jest źle nazwane - to tak naprawdę nie jest tryb manualny, tylko tryb preselekcji przysłony i czasu.
Kolejny tryb półautomatyczny.
^^ Chyba, że wyłączymy AutoISO, wtedy robi się faktycznie tryb manualny.
Swoją drogą, Pentax już dawno to zauważył i na kole trybów są normalne Tv, Av, osobny tryb preselekcji przysłony i czasu TAv oraz prawdziwy M. Inni producenci nie podchwycili tego pomysłu i trzeba tam się osobno przełączać między AutoISO i ręcznym ISO. Może to kwestia jakiegoś patentu? Bo wydaje się naturalnym, że w aparatach cyfrowych czułość stała się pełnoprawnym parametrem, który powinno się równie łatwo zmieniać jak przysłonę i czas, oraz że powinien on być normalnie uwzględniony w trybach półautomatycznych.
Przemek_PC
18-09-2015, 13:39
Canon niech sie od Sony uczy. W A7s pod pokretlem z przodu czas, z tylu przyslona a na pokretle na pleckach ISO przy czym maksymalnie w lewo jest autoISO a dalej poszczegolne wartosci. Do tego na gorze pokretlo korekty ekspozycji a wiec w sumie cztery pokretla.
W głupim kompakcie rx100 jest autoiso ;)
Tylko pokręteł nie ma :(
Aha, jeszcze jakby ktoś nie wiedział, to można sobie ustawić maksymalne i minimalne iso w tym autoiso, np. między 100 a 1600 albo 400 a 800 itp
Manual to manual inaczej byłoby to oszustwem a z tym nie zgodziliby się wszyscy, którzy traktują fotografię (w tym także profesjonalnie) poważnie...
Pozdr
KrZyChUM
18-09-2015, 20:42
Gdybym mógł wprowadzić korektę dla Autoiso na +2/3 było by OK.
W 1dx można. W 7Dmk2 chyba także.
W 7Dmk2 chyba także.
A nawet na pewno. Na ptactwo bardzo przydatna sprawa.
Canon niech sie od Sony uczy. W A7s pod pokretlem z przodu czas, z tylu przyslona a na pokretle na pleckach ISO przy czym maksymalnie w lewo jest autoISO a dalej poszczegolne wartosci. Do tego na gorze pokretlo korekty ekspozycji a wiec w sumie cztery pokretla.
Może canon pójdzie dalej i wprowadzi "Auto Korektę Ekspozycji" jak już ktoś w manualu ustawił A,T,ISO i wyszła z tego całkiem do d..py ekspozycja.
W 1dx można. W 7Dmk2 chyba także.
A nawet na pewno. Na ptactwo bardzo przydatna sprawa.
Jeśli dobrze rozumiem to korektę ekspozycji w trybie M z włączonym Auto-ISO obecnie pośród Canonów mają tylko:
EOS-7Dmk2
EOS-1DX
EOS-1DXmk2
EOS-5Dmk4
EOS-5Ds / 5Dsr
Dzis nagrywalem film aparatem Sony A7s w trybie M przy 1/50sek i f4 a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.
Czyli leciales na automacie :)
70D też
Chyba jednak nie ma bo przejrzałem instrukcję i nie znalazłem. Na której stronie instrukcji do EOS 70d jest opisane jak robić korektę ekspozycji w trybie M z AutoISO?
Chyba jednak nie ma bo przejrzałem instrukcję i nie znalazłem. Na której stronie instrukcji do EOS 70d jest opisane jak robić korektę ekspozycji w trybie M z Auto-ISO?
Nie wiem na której stronie bo to moja druga lustrzanka i większość dochodziłem empirycznie a do instrukcji sięgałem w wyjątkowych sytuacjach. Mam ten aparat od ponad roku i sprawdzałem dla pewności przed chwilą, więc na M kręcąc przysłoną na Auto-Iso następuje korekcja - oczywiście w zakresie użytecznym Iso. Pełny manual wymaga więc wyłączenia Auto Iso i ustawienie stałej wartości.
Pozdrawiam
a do instrukcji sięgałem w wyjątkowych sytuacjach.
A wypadało by częściej:)
Tu chodzi o ustawienie w M korekcji ekspozycji na np. +1.Tak samo jak w TV czyli "na sztywno". Ustawiasz dowolny czas i przysłonę a jedyną zmienną jest ISO które musi być na auto. I w 70D tego nie ma.
Lutek ma i się nie znacie!
MagnatYogi
01-12-2016, 20:45
A gdyby tak użyć bracketingu? Tryb M, iso automat, i bracketing ustawiony na 1 strzał na +1ev? Tylko czy da się tak bracketing nastawić, może w połączeniu z ML?
Lutek ma i się nie znacie!
No i po co ta złośliwość i jad?
Wg mnie to właśnie to...może się mylę ale wg mnie to własnie to...
Pozdrawiam
MagnatYogi
01-12-2016, 23:52
Sposób z bkt działa, trzeba w cfn przestawić na 2 strzały, 1. klatkę robi normalnie a 2. np +1ev. Tylko że mamy 2 strzały a nie 1.