Zobacz pełną wersję : Trzy pytania o funkcje aparatu
Witam
Jestem początkującym i mam kilka pytań. Mam aparat Canon EOS 700D.
Po pierwsze. Wiem, że są 3 podstawowe parametry. Przysłona, czas naświetlania migawki oraz czułość ISO. Mniej więcej ogarniam jak się nimi posługiwać aby uzyskać oczekiwany efekt.
Nie wiem natomiast do czego służy TO i jak to się nazywa?
https://canon-board.info/imgimported/2015/09/v11XvTy-2.png
źródło (http://i.imgur.com/v11XvTy.png)
Jakaś jasność, czy co?
Drugie pytanie dotyczy balansu bieli. Mam te różnorakie tryby, które posiadają jakieś wartości w Kelwinach. Mam też opcje USTAWIENIA WŁASNE. Jednak po jej włączeniu nie mogę zmieniać ręcznie wartości kelwinów. Kręcę pokrętłem, klikam na ekraniku, nic. Albo jestem ślepy albo naprawdę coś nie działa w tej kwestii.
I trzecie pytanie dotyczy trybów półautomatycznych. Mamy oczywiście M, czyli w pełni manual. Jednak dajmy na to, że mnie interesuje tryb Av, w którym to zmieniam wartość przysłony, a reszta się dostosuje. No własnie i tu mam problem. W trybie filmowania nie mogę jej zmienić. Te tryby półautomatyczne w trybie kręcenia wideo nie różnią się prawie niczym od trybu AUTO. Również kręcę pokrętłami i nic się nie dzieje, przysłona się nie zmienia...
Pomoże mi ktoś?
Witam
Po pierwsze. Wiem, że są 3 podstawowe parametry. Przysłona, czas naświetlania migawki oraz czułość ISO. Mniej więcej ogarniam jak się nimi posługiwać aby uzyskać oczekiwany efekt.
Nie wiem natomiast do czego służy TO i jak to się nazywa?
http://i.imgur.com/v11XvTy.png
Jakaś jasność, czy co?
Drugie pytanie dotyczy balansu bieli. Mam te różnorakie tryby, które posiadają jakieś wartości w Kelwinach. Mam też opcje USTAWIENIA WŁASNE. Jednak po jej włączeniu nie mogę zmieniać ręcznie wartości kelwinów. Kręcę pokrętłem, klikam na ekraniku, nic. Albo jestem ślepy albo naprawdę coś nie działa w tej kwestii.
I trzecie pytanie dotyczy trybów półautomatycznych. Mamy oczywiście M, czyli w pełni manual. Jednak dajmy na to, że mnie interesuje tryb Av, w którym to zmieniam wartość przysłony, a reszta się dostosuje. No własnie i tu mam problem. W trybie filmowania nie mogę jej zmienić. Te tryby półautomatyczne w trybie kręcenia wideo nie różnią się prawie niczym od trybu AUTO. Również kręcę pokrętłami i nic się nie dzieje, przysłona się nie zmienia...
Pomoże mi ktoś?
może instrukcja, czytałes?
ooo, widze że kolega był pierwszy:mrgreen:
RTFM oczywiście nie zaszkodzi, ale podpowiem o czym powinieneś doczytać: kompensacja ekspozycji.
FOTO-PAN
16-09-2015, 18:59
https://www.youtube.com/watch?v=jwYozuwKspE
Tak zastanawiam się, z całym szacunkiem do POCZATKUJACYCH,gdzie jest granica lenistwa.Jak tak dalej pójdzie to zaczną się pytania-do aparatu dołączony jest pasek-i ma kilka dziurek-w która włożyć bolec ,by zawiesić aparat na ramie?
podam odpowiedź koledze turpat - jest coś takiego co nazywa się KSIĄŻKA - to to co ma jakieś karteczki zapisane i jest czasami wielo-kartkowa.Wszystko z TO można się dowiedzieć choć powoduje to utratę czasu którą się poświęca na gry , facebook,czy inne ważne portale.
Proponuję - poczytać , pogłębić swoją wiedzę podstawową i dopiero zadawać sensowne pytania.
Ponieważ wątkodawca może się zrazić powyższymi odpowiedziami dodam tylko jedno - pytanie Twoje wskazuje, że nie rozumiesz podstaw. Nie jest to nic złego, każdy, kto zabiera się za coś nowego to tego nie rozumie. Reguły i zasady trzeba zrozumieć (a nie zapamiętać) aby się nimi sprawnie posługiwać.
Zakres tych informacji znacznie przekracza to, co można napisać w poście na forum. Te reguły są opisane w książkach. I taką książkę trzeba sobie kupić, przeczytać parę razy, zrozumieć.
Dodam od siebie, że całkiem dobrą książką na początek jest zwykła instrukcja dołączona do aparatu i nie piszę tego z ironią.
AndrzejXM
17-09-2015, 12:20
Dodam tylko ze w 700D nie ma mozliwosci zmiany przyslony podczas filmowania w trybie innym niz "M". Niestety wiele osob na to narzeka...
RTMF... nie znalem tego, ale jest mocne:lol: Czytanie instrukcji to nie ujma... Szczegolne, jak sie nie ma podstaw.
Lustrzanki roznia sie od pozostalych aparatow - maja wiecej opcji, ktore wypada znac, zeby moc zrobic lepsze zdjecia... Kupiles aparat - to do dziela!
Dookola jest masa samouczkow... Czytaj. Chyba wlasnie nauka i poglebianie umiejetnosci sa najfajniejsze w fotografii amatorskiej, gdzie nie trzeba zarabiac...
Witam
z pytania wynika że jednak nie ogarniasz, powinno być opisane w instrukcji obsługi - to bardzo niedoceniany dokument, a jest w nim tak wiele
Dodam od siebie, że całkiem dobrą książką na początek jest zwykła instrukcja dołączona do aparatu i nie piszę tego z ironią.
Ja również bez ironii napiszę: nienawidzę czytać instrukcji, gdyż mam wrażenie że producent traktuje mnie jak idiotę.
Dodam tylko ze w 700D nie ma mozliwosci zmiany przyslony podczas filmowania w trybie innym niz "M". Niestety wiele osob na to narzeka...
Wreszcie jakaś normalna odpowiedź
AndrzejXM
17-09-2015, 18:54
Ja również bez ironii napiszę: nienawidzę czytać instrukcji, gdyż mam wrażenie że producent traktuje mnie jak idiotę.
Jeden i drugi z Was ma troche racji... Gdy sie swiadomie kupuje sprzet to z gory wiadomo co sie dostanie i reszta to juz tylko skakanie po menu i "zapamietanie" ukladu przyciskow. Jak sie kupuje z przypadku - coz - instrukcje trzeba przeczytac kilka razy... Chyba, ze tryb zielony... Zostaje jeszcze trzecia strefa - rzeczy o ktorych sie nie wie bo prawie sie ich nie uzywa (i na odwrot). Tak jak np. z "szybkim" (fazowym) AF w LV. Jest cos takiego... Ale czy ktos tego swiadomie uzywa? I wiedzial o tym zanim wzial aparat do reki? Glowilem sie kiedys dlaczego nazwa plikow z "IMG_xxx" zmienila sie na "_MG_xxx". Bo zmienilem kolory z RGB na Adobe (tez podobno malo przydatne)... Jest mnowstwo takich niuansow... Ale wiekszosc mozna odnalezc jednym pytaniem w google, nawet pytan na forum nie trzeba zadawac. A ludzie jednak nie szukaja, tylko od razu pytaja...
trothlik
17-09-2015, 19:45
No zgoda...ale wg Murphy'ego jak już wszystko inne zawiedzie to poczytaj instrukcję :D
Chyba przesadzasz. Może jako człowiek doświadczony i obyty z fotografią ;-) po prostu dużo wiesz i pewne "oczywistości" w instrukcjach wydają Ci się ZBYT oczywiste. Ale bez przesady.
Długo robiłem zdjęcia kolejnymi Zenitami i Praktikami, wiedziałem już co nieco o fotografii i relacjach przysłona / migawka / czułość - ale kiedy kupiłem pierwszego Canona (analogowego, Eosa 500N) to przeczytałem instrukcję "od deski do deski" - owszem, było tam trochę rzeczy oczywistych, ale też sporo zupełnie nowych, bo jednak obsługa poszczególnych funkcji była zupełnie inna, niż w aparatach czysto "mechanicznych".
Potem, kiedy kupiłem pierwszą lustrzankę cyfrową, znowu dokładnie czytałem instrukcję. Przy przejściu z 400D na 60D nie czytałem już "od deski do deski", bo pewne rzeczy były - no właśnie - oczywiste, ale i tak trochę czasu nad lekturą spędziłem.
A tu młody człowiek, który - jak sam przyznaje - jest początkujący, dostaje / kupuje / dziedziczy aparat wart lekko licząc ponad 2 tys. zł - i nawet nie chce mu się zajrzeć do instrukcji. Naprawdę trudno się dziwić, że odpowiedzi, które dostaje, są... No, powiedzmy, mało sympatyczne chwilami. Kolega Italy ujął to bardzo celnie.
No zgoda...ale wg Murphy'ego jak już wszystko inne zawiedzie to poczytaj instrukcję :D
A dowiesz się, że nie należy robić zdjęć pod prysznicem.
ale sobie czy komuś? (lubie czasem popatrzeć na takie foty, <wiesz jakie>, a Ty nie?);)
ale sobie czy komuś? (lubie czasem popatrzeć na takie foty, <wiesz jakie>, a Ty nie?);)
Niestety, instrukcja X-T1 nie jest pod tym względem aż tak precyzyjna :-)
słowiczek
18-09-2015, 12:39
http://m.youtube.com/watch?v=TBB-CvqjdCE
Test nr.1 :D
http://m.youtube.com/watch?v=TBB-CvqjdCE
Test nr.1 :D
O prysznicu faktycznie nie piszą w instrukcji do D3S, ale:
Środowisko pracy
Temperatura: Od 0 do +40C
Wilgotność: Poniżej 85% (bez skraplania pary wodnej)