Zobacz pełną wersję : 24-105 czy cos innego?
Koledzy potrzebuje porady. Muszę szybko kupić obiektyw na wycieczke. moge zabrac tylko jedno szkło bo miejsce mocno okrojone. Zamierzałem kupić 24-105 L canona. Ale poczytałem i pod 5D podobno ma sporą winiete i na 24 słabo wypada.Natomiast kuszacy jest stabilizator Czy polecilibyscie cos innego w tej rozpiętości ogniskowych. Zostały jeszcze 3 dni do ostatecznej decyzji. Zawsze to samo, dylemat przzed kupnem. Wielkie dzieki za jakies podpowiedzi tych co na pełnej klatce pracują.
Miałem długo taki zestaw i byłem bardzo zadowolony. Nie jest jasny, ale na wycieczkę bardzo uniwersalny. No i daje bardzo ładny obrazek.
Wszystko zależy od tego jakiej zakresu najczęściej używasz - z tych uniwersalnych to 24-105 lub 24-70 ( do 5D lepiej , ale nieco drożej )
RobertON
14-09-2015, 20:42
Tak jak koledzy, niewiele można zarzucić 24-105. Uniwersalny wycieczkowiec do FF, tak jak 15-85 do cropa.
Już ze dwa razy mnie kusiło "zamienić" na 24-70/4 L IS, ale za każdym razem gdzieś tam przydała się ogniskowa więcej niż 70 i tak już pozostał.
24-105L bardzo uniwersalny obiektyw. Jakość zdjęć jest moim zdaniem na +4 (może skrajne ogniskowe troszkę gorzej wypadają) - gdzie 5 daje Canonowi 35 2.0 IS. LR całkowicie załatwia sprawę winiety i aberracji. AF szybki i celny stabilizacja też daje radę.
Mam i szczerze polecam. Zakres ogniskowych jeśli chodzi o obiektyw podróżniczy wręcz rewelacyjny. Im więcej wycieczek tym bardziej się to docenia. Stabilizacja działa wyśmienicie. Co do wspomnianej winiety.. no cóż nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Nawet jeśli się pojawia to moim zdaniem dodaje fajnego klimatu do zdjęcia. Nigdy nie robiłem zdjęć kartką papieru, linijką czy innym wykresom. Być może wtedy było by to widoczne.
Trochę jakby zależy od tego dokąd jedziesz ... i co zamierzasz fotografować. Dla mnie 24-105 w podróżach się nie sprawdził. Jeżeli musiałbym zabrać jedno szkło to 16-35. Zestaw uzupelnia 70-300DO lub 70-200
RobertON
14-09-2015, 21:24
Jeżeli musiałbym zabrać jedno szkło to 16-35. Zestaw uzupelnia 70-300DO lub 70-200
Tylko to już lokowanie produktu, albo kasy w produkcie. Trochę grosza jednak to wymaga :(
A takie 24-105 sporo poniżej 2k można nabyć drogą kupna. Odkąd mam 24-105, to 70-200 stoi bezczynnie na półce bez zastosowania.
Wątkotwórca ma zamiar zabrać jeden obiektyw, to chyba lepszego wyboru aniżeli 24-105 nie będzie.
Wątkotwórca ma zamiar zabrać jeden obiektyw, to chyba lepszego wyboru aniżeli 24-105 nie będzie.
Do Kołobrzegu tak. Do Nowego Jorku lub Jerozolimy nie. Dlatego zależy gdzie i co. Jak wyzej napisalem, ja brałbym 16-35 (lub budzetowo taniej 17-40)
Niemniej oczywiście 24-105 to przyzwoite szkło.
Mam 16-35 F4 i 24-105. To drugie planuję się pozbyć i zakupić 70-300L F4 - nie podoba mi się aberracja i brzydki obrazek przy gorszej pogodzie. Możliwe, że mam jakiś tandetny model, ale średnio jestem zadowolony z tego obiektywu i jest przepaść między obrazkiem z 16-35, a 24-105.
No to masz kiepski model. 24-105 polecam, imho nie ma nic lepszego na wyjazdy.
GalaktycznyMuczaczo
15-09-2015, 03:18
bierz 24-105 bedzie smigac :)
Canon 24-105 to bezpłciowe szkło dające brzydki obrazek. Nie jest warte swojej ceny. Jeśli chcesz zabrać jeden obiektyw to 16-35 lub 17-40.
Canon 24-105 to bezpłciowe szkło dające brzydki obrazek. Nie jest warte swojej ceny. Jeśli chcesz zabrać jeden obiektyw to 16-35 lub 17-40.
temat wyczerpany
Zwykle na wakacjach mam coś bardzo szerokiego np 17-40 i wąskiego jak 70-200/4. Taki zestaw najlepiej mi się sprawdza na wycieczkach krajoznawczych. W tym roku starałem się bardzo ograniczyć ze sprzętem, więc wziąłem tylko 24-105 a dodatkowo 100/2, żeby wypełnić luke w torbie. Dodatkowo to był odpoczynek raczej dla dzieciaków w wesołych miasteczkach, nie łażenie, więc tu niestety brakowało coś długiego. Po powrocie obrobiłem zdjęcia z obu obiektywów i niestety doszedłem do podobnego wniosku jak rollo. Pomimo że 24-105 jest bardzo uniwersalnym, w miare ostrym, kontrastowym i ogólnie fajnym obiektywem wakacyjnym, to zdjęcia z niego sa bezpłuciowe. Nie rozdrabniając się na pojedyncze piksele, ogólnie obrazek jest jak z dobrego kompakta.
Podsumowując 24-105 został właśnie wymieniony na 135/2.
nie sposob sie z kolega mkkaczy nie zgodzic
https://canon-board.info/imgimported/2015/09/813A7876-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-1TNnxkbROKg/VDVUJCmHnKI/AAAAAAAAHtg/5U1iecT-G10/s1280-Ic42/813A7876.jpg)
właściwie nie ma różnicy miedzy 24-105, zwykłym kompaktem do 300 zeta czy moim samsungiem telefonicznym
jeszcze trochę i moze doczekamy ze te 24-105 będą dodawać do osłony na 35f2is jako dodatek bo przecież stówę dać za zwykły plastyk to scandal
No wlasnie w domu jest 17-40. 50. i 70-200. Ale jako uniwersalne pewnie wezmę 24-105 i zobaczymy czy pujdziecie do Żyda po wycieczce czy zasili kolekcje. Wielkie dzieki za pomoc w podjęciu decyzji.
nie sposob sie z kolega mkkaczy nie zgodzic
https://lh3.googleusercontent.com/-1TNnxkbROKg/VDVUJCmHnKI/AAAAAAAAHtg/5U1iecT-G10/s1280-Ic42/813A7876.jpg
właściwie nie ma różnicy miedzy 24-105, zwykłym kompaktem do 300 zeta czy moim samsungiem telefonicznym
jeszcze trochę i moze doczekamy ze te 24-105 będą dodawać do osłony na 35f2is jako dodatek bo przecież stówę dać za zwykły plastyk to scandal
O widzisz, bardzo dobry przykład. O tym własnie pisałem. Co prawda napisałem dobry kompakt, jak np Canon G3X (też portrecik z bliska)
http://cweb.canon.jp/camera/dcam/lineup/powershot/g3x/img/sample/photo03-org.jpg
Nie mniej jednak 24-105 to dobre szkło Uniwersalno-wycieczkowe.
No wlasnie w domu jest 17-40. 50. i 70-200.
Ja - na ten przykład - dokładnie taki komplet biorę jako uniwersalny. Z drobnym uzupełnieniem o extender 1,4.
O widzisz, bardzo dobry przykład. O tym własnie pisałem. Co prawda napisałem dobry kompakt, jak np Canon G3X (też portrecik z bliska)
http://cweb.canon.jp/camera/dcam/lineup/powershot/g3x/img/sample/photo03-org.jpg
Nie mniej jednak 24-105 to dobre szkło Uniwersalno-wycieczkowe.
patrząc na te przykłady brałbym kompakta - to chyba rzeczywiście to słabe szkło jest :mrgreen:
Do tego nie trzyma f4 . Robiłem próby z 50 STM i 24-105L na 50mm nie ma F4 .
ATBFLASH
15-09-2015, 21:25
Ta l-ka to moje podstawowe szkło na spacer i wakacje. Idealne jak nie chce się nosić tony sprzętu. Spokojnie można brać - jak wspominali przedmówcy za ok 2K nabyć można w dobrym stanie.
Do tego nie trzyma f4 . Robiłem próby z 50 STM i 24-105L na 50mm nie ma F4 .
Poczytaj o transmisji obiektywu np: Przysłona f vs. transmisja T (http://www.fotoporadnik.pl/przyslona_transmisja_01.html)
Przekonasz się gdzie popełniasz błąd ;)
24-105 to moje podstawowe szkło wycieczkowe, jestem z niego zadowolony, ale myślę poważnie nad 16-35/4.
a 24-70/4L?
lepszy optycznie, macro, nowsza konstrukcja, lepsza stabi
ja np ciągle kombinuje na co by tu zmienic 24-105 ale jakos nie bardzo moge sie zdecydowac :P moze sigma 35/1.4? moze 16-35/4? moze nowy tamron czy tam sigma 24-70/2.8... ehhh to 24-105 jest bardzo wygodne, moze optycznie tylka nie urywa ale zakres bardzo praktyczny
robson999
16-09-2015, 21:42
ja np ciągle kombinuje na co by tu zmienic 24-105 ale jakos nie bardzo moge sie zdecydowac :P moze sigma 35/1.4? moze 16-35/4? moze nowy tamron czy tam sigma 24-70/2.8... ehhh to 24-105 jest bardzo wygodne, moze optycznie tylka nie urywa ale zakres bardzo praktyczny
Jeśli nie masz pomysłu, to zostaw go jeszcze...
Chciałbym mieć ten obiektyw, ale wciąż mi szkoda środków na niego, ale gdybym go już miał, to chyba bym nie sprzedawał. W miarę uniwersalny jest.
Jeśli nie masz pomysłu, to zostaw go jeszcze...
Chciałbym mieć ten obiektyw, ale wciąż mi szkoda środków na niego, ale gdybym go już miał, to chyba bym nie sprzedawał. W miarę uniwersalny jest.
Widzę, że masz C16-35/4, co o nim sądzisz.
To dobry obiektyw, z zumów mam 16-35, 24-105 i 70-200 i jeśli mam ze sobą trzy to najchętniej korzystam z dwóch skrajnych ale jeśli ma być tylko eden to tylko 24-105!
Stafford
19-09-2015, 12:30
IMHO 24-70/4 daje lepszy obrazek niż 24-105. Szczególnie na 24mm czyli do wyjazdów krajobrazowych lepszy wybór.
16-35/4 jest jeszcze lepszy ale ogniskowo to już duży kompromis.
Jedyną rzeczą jaka mnie wnerwia w 24-105L jest winieta na 24 mm. Trzeba ostro przymknąć, żeby ją zniwelować. Co ciekawe górne rogi przy kadrze poziomym są ciemniejsze niż dolne. Nie znoszę tego. Jednak nie bardzo widzę czym można zastąpić ten obiektyw.
RobertON
19-09-2015, 21:19
Co ciekawe górne rogi przy kadrze poziomym są ciemniejsze niż dolne. Nie znoszę tego. Jednak nie bardzo widzę czym można zastąpić ten obiektyw.
Jak napisałeś, dopiero na to zwróciłem uwagę, może faktycznie na 24 mm coś lekko winietuje.
ATBFLASH
19-09-2015, 22:38
Dodam a raczej rozwinę że osobiście używam tego szkła rekreacyjnie nie komercyjnie, zatem zakres ogniskowej/jakość/wykonanie/waga/etc są dla mnie bardzo dobre. Zależy jaki ma być użytek docelowy. Co to winiety - a korekcja w body + lightroom ? :) RobertON - faktycznie ciężko czymś to zastąpić - biorąc pod uwagę że kupiłem za 2,1K egzemplarz 4-letni w stanie prawie-że-igła to się nie mam czego przyczepić
To niezle przeplaciles :(
Jedyną rzeczą jaka mnie wnerwia w 24-105L jest winieta na 24 mm. Trzeba ostro przymknąć, żeby ją zniwelować. Co ciekawe górne rogi przy kadrze poziomym są ciemniejsze niż dolne. Nie znoszę tego. Jednak nie bardzo widzę czym można zastąpić ten obiektyw.
Winieta jest łatwa do usunięcia w Lightroomie (usuwa się w trybie auto po rozpoznaniu obiektywu). Mimo to ten obiektyw jest średni do fotografii krajobrazowej, za to do portretu na domowej/niekomercyjnej imprezie jest ok.
RobertON - faktycznie ciężko czymś to zastąpić - biorąc pod uwagę że kupiłem za 2,1K egzemplarz 4-letni w stanie prawie-że-igła to się nie mam czego przyczepić
Za nowy OEM dałem 2500 na fakturę, więc odejmując VAT i PIT wyszło trochę taniej :p
Co do winiety na 24mm to dotyczy to pełnej klatki. Dopóki miałem cropa uważałem 24-105L za absolutny cud techniki (nie licząc światła). Dziś uważam, że cudem może nie jest, ale to najlepsza relacja ceny do jakości i uniwersalności w canonowym świecie.
Za nowy OEM dałem 2500 na fakturę, więc odejmując VAT i PIT wyszło trochę taniej
Ale wiesz, że istnieją ludzie, którzy na robieniu zdjęć nie zarabiają i nie mogą sobie nic odliczyć.
RobertON
20-09-2015, 21:00
Co do winiety na 24mm to dotyczy to pełnej klatki.
Pewnie,że do FF, do cropa podobnym rozwiązaniem jest 15-85.
ATBFLASH
23-09-2015, 22:22
To niezle przeplaciles :(
Może tak ale igiełka jest. Akurat nie należ do klubu "muszę kupić najtaniej", dla mnie liczy się jakość :P
--- Kolejny post ---
Ale wiesz, że istnieją ludzie, którzy na robieniu zdjęć nie zarabiają i nie mogą sobie nic odliczyć.
Można zarabiać (podobno) bez odliczania vatów pitów s-ritów itp, ale to chyba plotki :):)
Można zarabiać (podobno) bez odliczania vatów pitów s-ritów itp, ale to chyba plotki :):)
Można też odliczać i nie zarabiać, ale próbować zarabiać :D
ATBFLASH
24-09-2015, 23:06
Można też odliczać i nie zarabiać, ale próbować zarabiać :D
Lub wtrącając mistrza YODĘ, próbować a nie robić, robić a nie próbować... dobra od tematu się odchodzi ..
Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta:
Cytat Zamieszczone przez rollo Zobacz posta:
temat wyczerpany
he he... uśmiałem się. Też tak pomyślałem, że już więcej nikt nic nie napisze i jak widać wybór jest teraz prosty...
a mnie właśnie w środku wyjazdu plenerowego w Japonii pier#$#$%%^%^a flex (ten słynny strzelający nagminnie)
jak żyć?
ale dodam ze jak używam elek ładnych parę lat to pierwszy mój flex
a mnie właśnie w środku wyjazdu plenerowego w Japonii pier#$#$%%^%^a flex (ten słynny strzelający nagminnie)
jak żyć?
Iść w Japonii do prawdziwego serwisu Canona:D
Wytalkowane z GT-I9100
RobertON
29-09-2015, 21:15
jak żyć?
Współczuję, można się wku#$#$%%^%^ć, ale masz okazję sprawdzić jak działa serwis w Japonii.