Zobacz pełną wersję : lampa YN 600 EX RT
slonkaap
12-09-2015, 10:39
Poszukuje pilnie polskiej instrukcji do tej lampy.prosze o pomoc
Przyłączam się !!! (po raz kolejny)...
Poszukuje pilnie polskiej instrukcji do tej lampy.prosze o pomoc
Speedlite 600EX-RT - Canon Polska (http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/speedlites/speedlite_600ex-rt.aspx?type=manuals&language=)
Ja korzystałem z instrukcji Canona.
W YN brakuje kilku funkcji, poza tym wszystko jest takie samo i działa tak samo.
pozdrawiam
adamm
ATBFLASH
23-09-2015, 22:02
adamm a możesz wrzucić swoją opinię o tej lampce?
Witam.
Cóż mogę powiedzieć o tej lampie. Na pewno to że brakuje kilku funkcji, które posiada lampa oryginalna Canona.
Odkąd mam lampy studyjne to tej prawie nie używam, niemniej jednak trochę pobłyskała.
Drażniło mnie tylko to, że na komplecie czarnych Eneloop dało się wyciągnąć tylko około 200 strzałów z prawie pełną mocą.
Dokupienie baterrypacka mija się z celem. Wcale to nie wygodne a za tą kasę miałem kilka kompletów Eneloopów.
plusy:
- cena
- E-TTL
- wykonanie - plastiki dobrze spasowane, nic nie trzeszczy (przynajmniej na razie)
- posiada HSS - bardzo fajna funkcja, zwłaszcza gdy pstrykamy kogoś pod słońce.
- w menu aparatu widziana jest jak lampa Canona
- bardzo fajny pokrowiec z kieszonką na podstawkę. Czasami wykorzystuję go do schowania drugiego obiektywu ( KIT 18-135 lub 100 makro) i przypinam do paska przy spodniach
- synchro na 2 kurtynę
- sama rozpoznaje czy podpięta jest do FF czy do niepełnej klatki
minusy:
- brak czujnika (mam go np. w Metz), że gdy obracam palnik w pozycję inną niż na wprost (np w bok lub w górę) to lampa o tym nie wie. Metz wtedy przestawia zoom, YN niestety nie (może dla kogoś to być plus)
- nie ma czujników (oryginał je podobno ma, ale ręki nie dam), że zamontowane są filtry żelowe
- aby przekręcić palnik nie ma żadnego zabezpieczenia w postaci przycisku. O ile przy zwykłym używaniu nie jest to jakiś problem, o tyle po założeniu lightsphere, palnik opada o te kilka stopni w dół.
- lampa po kilku, kilkunastu błyskach trochę się nagrzewa. Często potrafiła przestać błyskać a na wyświetlaczu pojawiała się informacja o za wysokiej temperaturze. Potrafi bardzo nagrzać baterie (używam czarnych Eneloopów)
- stopka co prawda z szybkim zapinaniem (a nie pokrętło) ale za to niezbyt dobrze wykonana. Ma po prostu luzy. Stopka z pokrętłem byłaby chyba lepsza. Wyzwalacze mają pokrętło i lepiej siedzą na stopce niż lampa)
Około pół roku temu jeden z forumowiczów przysyłał mi zdjęcie rozkładu światła w swojej i porównywaliśmy z moją. Światło na ścianie rozchodziło się inaczej przy prawie identycznych warunkach testów. Później to reklamował i miał wymienić na lampę Reporter.
Lampę można połączyć bezprzewodowo z innymi lampami tej samej serii i wyzwalać kilka lamp jednocześnie, jednak tego nigdy nie sprawdziłem bo nie mam dostępu do kolejnych sztuk.
Lampa współpracuje bezproblemowo z wyzwalaczami YN RF-622C oraz z wyzwalaczem YN RF 622C-TX.
W przypadku 622C-TX działa również HSS.
Generalnie lampa nie ma kilku funkcji które posiada oryginał, jednak jest sporo tańsza i też daje radę.
Pewnie kupiłbym ją drugi raz.
2 pytania:
1) czy lampę da się wyzwalać radiowo z nowej Canon 430 EXIII-RT?
2) na niektórych aukcjach Allegro w specyfikacji podają, że lampa może działać w 3 grupach a na innych, że aż w 5. Jak jest na prawdę? To kwestia firmware-u?
2 pytania:
1) czy lampę da się wyzwalać radiowo z nowej Canon 430 EXIII-RT?
2) na niektórych aukcjach Allegro w specyfikacji podają, że lampa może działać w 3 grupach a na innych, że aż w 5. Jak jest na prawdę? To kwestia firmware-u?
A co pisze Canon? Takich informacji szukaj u producenta, sklepy lubia odwalic robote i tylko miec ja na stronie.
W teorii powinna dzialac - praktyka to jednak zweryfikuje.
Myślę, że Canon nie odpowie mi na pytania zw. z lampami Yongnuo. Natomiast jeśli chodzi o chińską stronę YN też ciężko znaleźć jakieś informacje ;)
430exIII-rt jest stosunkowo nowa i w sieci też brakuje takich informacji.
mam YN 600 EX RT X 4 plus wyzwalacz YN-E3-RT i nie wiem jak z wyzwalaniem innych lamp lub z innych lamp ale ummie wszystko pięknie śmiga. miałem możliwość testu z oryginalną canon 600 i lampy szły równo tak samo z wyzwalacza takie samo światło bez zauważalnych różnic. jedyne różnice są w budowie - łamanie głowicy palnika chodzi ciężko - uszczelką pod klapką na baraterie - luzy na stopce
Myślę, że Canon nie odpowie mi na pytania zw. z lampami Yongnuo. Natomiast jeśli chodzi o chińską stronę YN też ciężko znaleźć jakieś informacje ;)
430exIII-rt jest stosunkowo nowa i w sieci też brakuje takich informacji.
Chodzilo mi o to, ze jesli pracuje jako master w radio, powinna odpalac YN.
najlepiej spotkać się z kimś kto ma i przetestować
Żeby nie tworzyć nowego wątku. Spotkało mnie przykre doświadczenie z lampą YN 600 EX RT. Chciałbym się zapytać, czy jestem szczególnym wybrańcem, czy słyszeliście w Polsce od kolegów/koleżanek fotografów o tym problemie. Otóż lampę posiadam miesiąc. Błysnąłem nią naprawdę niewiele razy, bodajże 2 imprezy okolicznościowe wszystko w ETTL. Ostatnio bawiłem się w studio i oczywiście lampę przełączyłem na Manual. Zrobiłem kilka zdjęć po czym lampa pokazała, że się przegrzała. Odczekałem, wyłączyłem, włączyłem - nic to nie dało. Potem już po każdym włączeniu, na przestrzeni godziny, lampa pokazywała symbol przegrzania i nie dało się nic zrobić. Na drugi dzień poszła na gwarancję. Dziś dostałem info, że lampa została skierowana do autoryzowanego centrum serwisowego producenta. Mam nadzieję, że nie będą jej naprawiali, tylko po prostu mi ją zamienią. Przegrzewanie i drenowanie baterii to podobno przypadłości niektórych egzemplarzy. No właśnie, macie jakieś złe doświadczenia z tym związane?
Boje się trochę brać tą lampę na zlecenie, żeby nie odstawiła mi jakiegoś wała. Jestem w systemie RT i chciałem go rozbudowywać tymi lampami, no ale teraz jestem delikatnie mówiąc zmieszany :roll:
@cholasz wg mnie rozsądnym i bezpieczniejszym wariantem jest posiadanie na zleceniu choćby jednej lampy oryginalnej canona. Niech będzie nawet 430EXIII-rt.
Kupiłem tą lampę. Współpraca z Canonem 430EXIII-rt bez zarzutów, ale dopiero po aktualizacji firmware-u do 1.8.6.
W trybie "All" są 3 grupy a w trybie "Gr" 5 grup. No, ale z Canonem będzie tak samo.
Panowie i ja mam problem ze swoją lampa :/ na początku roku kupiłem dwie lampy YN-600rt i na pierwszym zleceniu po około 50 wyzwolenia przestała wogule blyskac. Jak się spojrzał w palnik to było widać coś jakby mały błysk słabej diody, jak by palnik próbował wyzwolić błysk ale nie mógł. Brak jakichkolwiek komunikatów na wyświetlaczu. Lampa została odesłana na gwarancję i stwierdzili że używałem "niskiej jakości zasilania" bo u nich lampa chodzi. Odesłali i faktycznie chodziła. Wczoraj pojechaliśmy na ślub już tylko z tymi lampami bo stare sprzedane i jakież było moje wkur..... gdy po godzinie na sali lampa znowu przestała blyskac. Po powrocie do domu nagrałem film ze wkładamy nowe dobre akumulatory, lampa pokazuje że są pełne, i brak błysku. Jutro będę próbował ją reklamować jeszcze raz a jak to nie pomoże to zglosze sprawę do rzecznika praw konsumenta bo to jest jakaś kpina. Teraz byłem na etapie dokupienia jeszcze dwóch lamp, ale w tej sytuacji naprawdę nie wiem co mam z tym robić. Boję się iść dalej w ten system, mimo że wcześniej również korzystałem z produktów tej firmy i byłem więcej jak bardzo zadowolony.
Jutro będę próbował ją reklamować jeszcze raz a jak to nie pomoże to zglosze sprawę do rzecznika praw konsumenta bo to jest jakaś kpina.
Zawsze pisze, ze jesli ktos potrzebuje sprzetu do pracy - chinczyk odpada.
Wcześniej robiliśmy na canonach, w zeszłym roku kupiliśmy nowe YN568 EX II i lampy były rewelacyjne, niczym nie ustępowały canonowskim. W tym roku dla udogodnienia jakie jest w systemie RT kupiliśmy kolejne, tylko one już nie są chyba tak wykonane jak poprzednie serie :/ Ja myślę że i Chińczykom się da robić, ba wolę mieć dwa Chińczykom jak jedna z canona w torbie, bo i w canonie trafiają się słabe egzemplarze.
Dokładnie.
Mam YN-568EX i powtarzalność błysku nie jest taka sama jak w Canonie. Do sporadycznego błyskania może być, ale jak ktoś chce robić dużo zdjęć, to Canon.
josephcom
04-04-2016, 10:17
No i ja dorzucę swoje 3 grosze;) To ja pisałem do adamm w sprawie obrazu widma lampy YN 600EX RT. Lampa wytrzymała jedynie testy (kilkadziesiąt błysków) i przestała błyskać. Odniosłem do sklepu, sprzedawca powiedział ze na kilkanaście sztuk sprzedanych ma już kilka zwrotów. Prawdopodobnie wada fabryczna. Postanowiłem kupić lampę genesis reporter 360. To połączenie mobilności i funkcjonalności lampy reporterskiej z mocą i systemem mocowaniem akcesoriów lampy studyjnej. Lecz ze względu na wielkość bałem się założyć ją na sanki i latać z takim zestawem :(. Więc zdecydowałem się na zakupienie âtradycyjnejâ reporterskiej lampy. Jako że z YN i nissinem di866 mark ii miałem złe doświadczenia zakupiłem chińską Pixel Mago miała wszystko co trzeba niestety nie umiała się dogadać z YN622C. W dalszych poszukiwaniach trafiłem na firmę shanny mają kilka modeli w różnych cenach najniższy SN600C różni się tym że nie ma RT za to w pełni współpracuje z YN622C. Używam od roku jestem zadowolony do tego stopnia że dokupiłem sobie bezpośredni z chin następną.
BartasPL
04-04-2016, 15:12
Myślałem o uzupełnieniu zestawu Canona 600EX-RT i ST-E3-RT o jedną, a docelowo 2 lampy YN 600EX-RT. Chciałem używać ich jako lamp do oświetlenia drugiego planu i tła i oświetlenia sali weselnej. Ewentualnie przy fotografii wnętrz. Dodatkowo YN ma być backupem w razie awarii Canona. Rozumiem, że użytkownicy tej lampy (YN 600EX-RT) nie polecają jej ze względu na nieprzewidywalne działanie i zawodność?
Ktoś pisał też wcześniej, że YN nie ma wszystkich funkcji lampy Canona - o brak których funkcji chodzi?
BernardL
04-05-2016, 00:11
Mam YN 600 EX RT i działa bez zarzutu, bez zarzutu współpracuje z drugą 600 Canona (testowaliśmy z kolegą) i ze sterownikiem RT Yongnuo.
Faktycznie stopka mogłaby być*wykonana dokładniej i trzymać się aparatu stabilniej.
Zapewne ta niedokładność stopki skutkuje brakiem współpracy z kablem TLL (Canon współpracuje bez problemu).
Przyznam że wolę pracować nią niż 580 EX Canona, którą też mam zawsze w torbie (na czarną godzinę jest tam też stara 420 EX i ST - E2 Canona.
Co do głowicy obracanej i odchylanej bez przycisku dla mnie to akurat wygoda. Pytanie czy to się*po roku dwóch nie wyrobi i nie będzie sobie samo opadać : )
Hej,
czy taka lampa w hss poradzi sobie na godzine przed zachodem słonca lub w parku w sloneczny dzien? Chodzi o zdjecia z niedoswietlonym tłem.
W słoneczny sobie poradzi, gorzej w deszczowy lub mroźny.
Witam wszystkich
Jestem nowicjuszem w zabawie z fotografią, mam lampę YONGNUO YN-600EX RT i zamierzam używać ją w zestawie z parasolką i canonem 700D. Zależy mi na tym by wyzwalać ją radiowo i w tym momęcie pada moje pytanie. Czy wystarczy mi tylko wyzwalacz radiowy na apraracie czy cos jeszcze jest potrzebne? Z tego co wyczytałem na forach to często przewijają się wyzwalacze YONGNUO YN-622C-TX, YN-622C II, YONGNUD YN-E3-RT, a ja zastanawiam się czy wystarczył by mi tylko wyzwalacz Yongnuo RF-605C. Dość chaotycznie napisane pytanie ale mam nadzieję że zrozumiale.
solti a możesz jakoś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź?
Yongnuo YN-E3-RT poprostu pozozwoli mi w pelni zdarnie obsługiwać lampę?
Czy to jedyny wyzwalacz który mi pozwoli na to ?
Czy pozostałe się nie nadają ?
pawelp430
08-01-2017, 17:54
O ile się nie mylę to YN 600 EX RT ma wbudowany odbiornik wiec do sterowania wystarczy YN-E3-RT.
solti a możesz jakoś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź?
Yongnuo YN-E3-RT poprostu pozozwoli mi w pelni zdarnie obsługiwać lampę?
Czy to jedyny wyzwalacz który mi pozwoli na to ?
Czy pozostałe się nie nadają ?
Pozwoli na pełne zdalne sterowanie, skomunikuje się zdalnie z lampą jako jedyny (oprócz oryginału Canona ST-E3-RT) a pozostałe się nie nadają:) (inny standard komunikacji radiowej).
Dla uściślenia - Twoje YN 600 EX RT wyzwoli i obsłuży każda lampa canona (z systemu RT), druga YN 600 EX RT, lub wyzwalacze ST-E3-RT (Canon) i YN-E3-RT (YongNuo).
Dzięki wielkie za wyczerpujace odpowiedzi :) Zastanawia mnie tylko cena tych wyzwalaczy, mianowicie obeznie na allegro canona jest tańszy od YongNuo ( +- 100 zł) :P No i zadaje sobie pytanie czy jest sens w moim przypadku kupwowanie takiego cuda skoro bede śmigać tylko z jedna lampą
Zastanawia mnie tylko cena tych wyzwalaczy, mianowicie obeznie na allegro canona jest tańszy od YongNuo ( +- 100 zł) :P No i zadaje sobie pytanie czy jest sens w moim przypadku kupwowanie takiego cuda skoro bede śmigać tylko z jedna lampą
Na początek upewnij się czy ten "Canon" to nie Newell, który prawdopodobnie nie wyzwoli YN (takie są głosy w innych wątkach).
Kup po prostu YN-E3-RT. Warto.
pan.kolega
10-01-2017, 18:23
Zastanawia mnie tylko cena tych wyzwalaczy, mianowicie obeznie na allegro canona jest tańszy od YongNuo ( +- 100 zł) :P
Nie wiem co się odbywa na Allegro, ale tak normalnie cena e3-rt w wykonaniu Yongnuo jest ułamkiem ceny oryginalnego Canona, tak jak i sama lampa. YN powinno się cenić wyraźnie poniżej $100 a Canon $300, może z 10% bonusem.
Witam, jakiś czas temu zakupiłam swoją pierwszą lampę - właśnie YN600EX i mam kilka pytań.
Lampa dość głośno się uruchamia - czy to normalne? Oryginalna Canonowska chodzi cicho. W YN wyłączyłam dźwięki, nie znalazłam już innej opcji na wyciszenie jej więc nasuwa mi się pytanie czy to normalne w tym modelu bądź ogólnie w lampach YN?
Druga sprawa po zapięciu lampy na stopkę, lampa się chwieje, niby wszystko trzyma i raczej nie ma możliwości żeby spadła ale jednak luz jest i to wyczuwalny, na lampie Canona i Nissinach tego nie ma. Więc znów pytanie czy YN tak ma czy mój egzemplarz jest nie do końca ok?
Ten typ tak ma.... wynagradza to cena ;)
Ten typ tak ma.... wynagradza to cena ;)
Uff, to teraz mogę z czystym sumieniem kupić kolejną :D
Dzięki ;)
U mnie na mk2 się chwieje, a na mk4 sztywno jest.
michaelsz
12-02-2017, 08:28
Czy to chwianie powoduje jakiekolwiek problemy z łącznością?
Zadnych. Na ogol uzywam jednak systemowek na body, ale YN pomimo chwiania sie w ramach luzu na stopce funkcjonuje OK. Daje delikatnie mocniejszy blysk w ETTL ok + 1/3 EV w stosunku do oryginalu i chlodniejsze swiatlo - ok 6500K
Skurecky
15-02-2017, 14:49
W poniedziałek muszę zrobić sesję produktową a la blogi kulinarne, instafood itd. Kilka fot jedzenia oraz napojów.
Do dyspozycji będę miał tła drewniane, Canona 600D i jedną lampę YN600EX-RT oraz ew. srebrne blendy.
Pytanie, co na szybko dokupić by dało radę?
Pomysł jest taki, że robię fotki przy świetle zastanym (wpada z lewej strony), prawą kontruję błyskiem YN600EX wywołanym błyskiem z wbudowanego w aparacie flasha.
Myślałem by na szybko dokupić ten zestaw by dotarł do mnie jeszcze w piątek: https://fripers.pl/p/zestaw-reporterski-statyw-uchwyt-do-lampy-b-parasolka-freepower/ by wpiąć tam YN600EX, ale nie wiem czy nei będzie problemu z wyzwalaniem błyskiem przez parasolkę. Będę wdzięczny za pomysły u sugestie. Dzięki!
Najlepiej jakiś szybki kurs fotografii kulinarnej, bo jeśli przyjąłeś zlecenie nie wiedząc jak je wykonać, to moim zdaniem najlepiej jest znaleźć kogoś kto Cię nauczy jak to zrobić, i gdy już będziesz wiedział jak, spokojnie sam dobierzesz odpowiedni sprzęt.
Wiele osób robiących zdjęcia kulinarne doskonale sobie daje radę przy świetle zastanym, inni używają kilku lamp i różnych dodatków kształtujących światło, doświetlenia i odbicia, trudno powiedzieć co Tobie (i klientowi) pasuje.
Na szybko weź produkt podobny do tego co zamierzasz robić, poproś kogoś o przytrzymanie lampy i sprawdź, czy Ci nie przeszkadza światło lampy wbudowanej na przedmiocie.
W poniedziałek muszę zrobić sesję produktową a la blogi kulinarne, instafood itd. Kilka fot jedzenia oraz napojów.
Do dyspozycji będę miał tła drewniane, Canona 600D i jedną lampę YN600EX-RT oraz ew. srebrne blendy.
Pytanie, co na szybko dokupić by dało radę?
Chcesz kupic jakis szrot, gdzie sam uchwyt tyle kosztuje.
matelusz
04-04-2017, 17:46
Podepnę się - myślę o zakupie tej lampy (tyle, że z numerem II). Tyle tylko, że fotografuję Canonem 100D, więc wbudowana lampa nie obsłuży tej bezprzewodowo. Czy na samą stopkę jest sens kupować YN600EX-RT II czy lepiej kupić coś tańszego z YN? Ewentualną zmianę puszki planuję w perspektywie co najmniej dwuletniej (pytanie, czy lampa doczeka), jeśli chodzi o zastosowanie - głównie portret + ćwiczenia z fotografii produktowej. Kupować wyzwalacza w cenie lampy też bym nie chciał ;)
Kupować wyzwalacza w cenie lampy też bym nie chciał ;)
Pomyśl: Nie chcem ale muszem ;)
Kup YN-E3-RT - trudno. Zyskasz swobodę niezbędną do portretu.
A zmiana puszki nic tu nie zmieni - system RT jest Canona.
matelusz
04-04-2017, 19:11
To zapytam inaczej - czy jest sens kupować lampę, która będzie używana tylko na stopce? ;)
Tak. Nie. Wybierz właściwe.
Zależy jakie masz potrzeby. Jeśli lampa ma służyć tylko jako "studyjna", nie ma sensu kupowania lampy reporterskiej z TTL. Taniej kupisz lampę typowo studyjną, nawet ze statywem i może softboxem. Jeśli chcesz używać lampy do portretów w miejscach "bez gniazdka", to możesz kupić manualną YN560III lub IV. Jednak jeśli chcesz mieszać światło słoneczne z błyskiem, doświetlać w ciągu jasnego dnia, potrzebujesz wysoki model lampy reporterskiej, który ma i TTL, i HSS. Dlatego nie da się jasno odpowiedzieć na takie pytanie.
Na rynku pojawiła się wersja II lampy YN 600EX RT. Czy ktoś z was sprawdzał w praktyce jakie są różnice? Jaką obecnie warto kupować, I czy II. Cenowo jest bardzo podobnie.
mkociarz
12-06-2017, 09:59
Mam Y600 II i w tym tygodniu leci do reklamacji:
- aku pełne a ona pokazuje 3/4 naładowania, sprawdzane na eneloopach i GP,
- momentalnie spada do 1/2 i się wyłącza, w kościele zużyłem 3 zestawy aku przy ok 200 zdjęciach,
- wiesza się i nie błyska, wył/wł i tak kilka razy na całym weselu,
Mam 430 i 580 i przy podobnych warunkach nie ma takich problemów z aku.
Mam wersje pierwszą i drugą. Wersja druga w przeciwieństwie do pierwszej w pełni współpracuje z 5Dmk4. Nadmiernego spożycia energii nie zauważyłem, ale zdarzy się jej czasem nie błysnąć, mimo że pokazuje stan pełnego naładowania.
Bobby Peru
24-06-2017, 18:26
Panowie chciałem się zapytać, czy ściągając lampę z sanek (steruję nią za pomocą YN-E3-RT) tracę opcję auto zoom i na ETTL będę musiał robić to ręcznie przy lampie? Jeśli mam lampę na sankach, auto zoom działa bez problemów.
Panowie chciałem się zapytać, czy ściągając lampę z sanek (steruję nią za pomocą YN-E3-RT) tracę opcję auto zoom i na ETTL będę musiał robić to ręcznie przy lampie? Jeśli mam lampę na sankach, auto zoom działa bez problemów.
A jak obrócisz palnik na sankach to też pewnie stracisz autozoom (u mnie tak jest w 430EX).
Bobby Peru
24-06-2017, 22:45
Nie. W każdej pozycji lampy zoom palnika dostosowuje się do ogniskowej wybranej w danej chwili.
Bobby Peru
26-06-2017, 21:15
Ktoś coś podpowie?
Ktoś coś podpowie?
No przecież przy lampie off shoe nie masz zdefiniowanego obszaru, który ona oświetla i ten autozoom jest do kitu. Musisz to sam ustawić.
Dlatego też 430ex po obróceniu palnika wymaga ręcznego ustawienia kąta świecenia.
Jaki ma sens żeby lampa waliła w sufit albo w ścianę dokładnie kątem dostosowanym do aktualnej ogniskowej obiektywu.
Bobby Peru
26-06-2017, 21:28
Po zdjęciu lampy auto zoom ustawia się na 35mm i nic więcej nie można z tym zrobić. Przełączenie na manual daje możliwość regulacji zoomu palnika.
Tak ma być i wszystko w porządku ze sterownikiem? :)
Proste pytanko - czy tą lampą i jej drugą wersją mogę sterować za pomocą wyzwalacza YN622C II?
Proste pytanko - czy tą lampą i jej drugą wersją mogę sterować za pomocą wyzwalacza YN622C II?
Jak masz odbiornik na sankach lampy. To inny protokół.
Tzn. ja zrozumiałem, że jak mam nadajnik na aparacie to lampa go odbiera i nie muszę mieć drugiego? Chcę odpalać 2 lampy w tym jedną canonowską drugą YN z tego YN622C II. Mam 2 sztuki - jedna na aparat, druga pod lampę Canona i rozumiem, że lampę YN da się tak ustawić coby też odbierała?
WItam,
Chciałem się podpiąć pod wątek. Noszę się z zamiarem kupna lampy do 6D. Zastanawiam się nad wersją YN-600EX RT II oraz YN-685.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, która byłaby odpowiedniejsza?
Jeżeli chodzi o zastosowanie to chciałem używać jej do doświetlania w terenie, praca w pomieszczaniach. Zarówno na sanach jak i bezprzewodowo.
Czy ktoś korzystał z opcji synchronizacji na 2 kortynę w tych modelach?
Będzie to moja pierwsza lampa. Obie są w porównywalnej cenie ale po tych wszystkich opisach już zgłupiałem.
Właśnie przed chwilą zobaczyłem kolejny model lampy: Pixel X800 Pro. Jak ona wypada w porównaniu z YN? Czy warto i jaki do tego wyzwalacz wtedy pasuje?
Dzięki za pomoc.
RobertON
18-07-2017, 06:52
YN-600EX RT II to nowszy produkt i zgodny ze standardem Canona w komunikacji bezprzewodowej - radiowej RT, a nie optycznej.
YN-685 to prawie taka sama lampa, ale sterowana przez YN sterownikami serii 622, to takie autorskie rozwiązanie sterowania radiowego. Lampy to nie wszystko, prędzej niż później będziesz chciał jakiegoś sterowania zdalnego.
Moim zdaniem bardziej rozwojowe jest wejście w RT, chociaż droższe aniżeli zakup YN-622. Obie lampy mają odbiorniki, ale nadajniki musisz mieć na sankach aparatu, czyli drugi krok to będzie zakup sterownika, a trzeci kolejna lampa - zapewne.
Właśnie przed chwilą zobaczyłem kolejny model lampy: Pixel X800 Pro.
Ok, to Ci dołożę kolejny temat do przemyśleń: GODOX – 2.4GHz Flash System Overview | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/godox-flash-system-overview/)
Odpowiednik YN600EX-RT nazywa się u nas "Stroboss 60".
Napisałem tak po przeczytaniu wiadomości kolegi powyżej, o "rozwojowości" systemu - jak w artykule, w tym systemie masz lampę reporterską na sanki aparatu z wbudowanym sterownikiem radiowym, zasilaną z "paluszków" (ta powyżej) albo z dedykowanego akumulatora litowego (więcej błysków i szybsze ładowanie), masz lampy manualne ze sterowaniem radiowym (do użycia jako zdalne, także z synchronizacją na krótkich czasach migawki), masz mocne akumulatorowe lampy "prawie studyjne", mieszczące się (w większej) kieszeni, i masz normalne, duże lampy studyjne z akumulatorem. Wszystko "gada" w jednym systemie radiowym. To tak pod kątem rozwojowości ;)
Ok, to Ci dołożę kolejny temat do przemyśleń: GODOX â 2.4GHz Flash System Overview | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/godox-flash-system-overview/)
Teraz już zwariowałem.. :/ :)
Jestem początkującym jeżeli chodzi o lampy błyskowe. Stroboss 60N wydaje się całkiem fajny z opisu i ceny. Tylko wtedy jaki musze dokupić sterownik, żeby działało wszystko z moim 6D?
Czy obie YN i Stroboss mają możliwość pracy bezprzewodowej w TTL lub ETTL? Czy HSS również będzie obsługiwane przez sterownik na sankach?
Jeśli chcesz mieć lampę na sankach, nie potrzebujesz nic więcej.
Jeśli chcesz ją zdjąć z aparatu, i zdalnie zmieniać jej ustawienia, oraz wyzwalać z HSS, to dla lampy
- YN 600EX-RT potrzebujesz założyć na aparat albo sterownik YN E3-RT (albo Canon ST-E3-RT), albo inną lampę z wbudowanym sterownikiem (np. kolejną 600EX-RT)
- YN 685 będzie potrzebny albo YN622c (wtedy ustawienia zmieniasz z menu sterowania lampy w aparacie) albo YN622c-TX
- Pixel X800 Pro będzie potrzebny sterownik Pixel King Pro
- Stroboss 60 - albo sterownik Navigator X, albo druga lampa Stroboss 60
Jeśli chcesz mieć lampę na sankach, nie potrzebujesz nic więcej.
Jeśli chcesz ją zdjąć z aparatu, i zdalnie zmieniać jej ustawienia, oraz wyzwalać z HSS, to dla lampy
- YN 600EX-RT potrzebujesz założyć na aparat albo sterownik YN E3-RT (albo Canon ST-E3-RT), albo inną lampę z wbudowanym sterownikiem (np. kolejną 600EX-RT)
- YN 685 będzie potrzebny albo YN622c (wtedy ustawienia zmieniasz z menu sterowania lampy w aparacie) albo YN622c-TX
- Pixel X800 Pro będzie potrzebny sterownik Pixel King Pro
- Stroboss 60 - albo sterownik Navigator X, albo druga lampa Stroboss 60
OK.
W takim razie teraz waham się między YN-600EX-RT II a Stroboss 60C.
Czy z YN-600EX-RT II będzie w pełni współpracował YN-622C-TX?
Który zakup bardziej mi polecasz? O strobossie mało opinii znalazłem a YN ma u niektórych luźne mocowanie i jakieś problemy w komunikacji z aparatem.
Sam już nie wiem. Wiem, że za takie funkcje i taką cenę nie można cudów wymagać ale jednak chciałbym, żeby nie było żadnych problemów podczas użytkowania.
Czy są jakieś znaczące różnice w pracy na akumulatorkach, żywotnością tych lamp?
RobertON
18-07-2017, 15:51
Czy z YN-600EX-RT II będzie w pełni współpracował YN-622C-TX?
To są dwa odrębne systemy radiowego wyzwalania.
Lampa YN 685 ma wbudowany odbiornik YN-622 i do niej starczy tylko sterownik YN-622C-TX.
Lampa YN-600EX-RT II działa w systemie radiowym "canona" i do niej są inne sterowniki, jak już Kolega wyżej napisał - YN E3-RT (albo Canon ST-E3-RT).
Oba systemy nie dają się zastosować wymiennie.
To są dwa odrębne systemy radiowego wyzwalania.
Lampa YN-600EX-RT II działa w systemie radiowym "canona" i do niej są inne sterowniki, jak już Kolega wyżej napisał - YN E3-RT (albo Canon ST-E3-RT).
Oba systemy nie dają się zastosować wymiennie.
Na stronie Yongnuo YN600EX-RT II (stopka Canon) - Lampy błyskowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-yongnuo-yn600ex-rt-ii-stopka-canon.html) jest napisane: "Lampa ta może być sterowana przy użyciu zewnętrznych wyzwalaczy radiowych, takich jak Yongnuo YN622 czy RF603"
Jak pisałem z nimi tez mówili o YN622.
Tylko zastanawiam się nad jakością wykonania oraz czy nie będzie problemów z błyskaniem.
Podobno potrafi się popsuć już po kilku pierwszych strzałach.
Jakbyś miał wybierać, to którą lampę byś wybrał?
RobertON
18-07-2017, 17:43
Jakbyś miał wybierać, to którą lampę byś wybrał?
Już wybrałem 2x YN-685 + YN622C-TX, tańsze i sprawdzone rozwiązanie.
Najtaniej na amazonie.
https://www.amazon.de/gp/product/B01A82CSTA/ref=pe_23451_191319601_em_1p_0_ti
Już wybrałem 2x YN-685 + YN622C-TX, tańsze i sprawdzone rozwiązanie.
OK. A co powiesz na temat tego modelu: https://www.zakupfoto.pl/pl/p/HAHNEL-MODUS-600RT-Wireless-Kit-Canon/5079
Opis producenta: https://drive.google.com/file/d/0B4QLiDpgZZIwd0V2dnZMeWZCU3M/view
Fajnym rozwiązaniem jest dedykowana bateria.
Ale nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów. Edit : 64x76x190mm.
NIby fajna ale czy warto dać 1 tysiąc za zestaw lampy z wyzwalaczem?
Spotkał się ktoś z tą lampą?
Wiem, że może to już dziwić i irytować.
Ale tak zamykając kolejne okna z opisami, opiniami i testami wpadła mi strona właśnie z tym Hanhelem. Zapomniałem już o niej ale przypomniała się na koniec.
Czy porównując YN-685 do tej Hanhel 600RT można się skusić na tą drugą?
Cena w zestawie z transmiterem jest prawie taka jak używa Canon 600EX.
Przy wyborze YN685 z wyzwalaczem różnica wynosi 500zł a YN600EX RT II ze sterownikiem to już niecałe 200zł.
Czy ktoś może się wypowiedzieć o tym Hanhelu?
Wiem, że może to już dziwić i irytować.
Ale tak zamykając kolejne okna z opisami, opiniami i testami wpadła mi strona właśnie z tym Hanhelem. Zapomniałem już o niej ale przypomniała się na koniec.
Czy porównując YN-685 do tej Hanhel 600RT można się skusić na tą drugą?
Cena w zestawie z transmiterem jest prawie taka jak używa Canon 600EX.
Przy wyborze YN685 z wyzwalaczem różnica wynosi 500zł a YN600EX RT II ze sterownikiem to już niecałe 200zł.
Czy ktoś może się wypowiedzieć o tym Hanhelu?
Teraz sam widzisz jak dużo pracy musisz włożyć, żeby nie dokonać trywialnego wyboru i kupić YN600RT II z YN-E3-RT ;)
Teraz sam widzisz jak dużo pracy musisz włożyć, żeby nie dokonać trywialnego wyboru i kupić YN600RT II z YN-E3-RT ;)
:) Wszystko fajnie tylko trochę przeraża mnie ta wielkość. ZAróno YN686 jak YN600RT II to są duże lampy.
Nieco niższa jest Stroboss 60C.
I jak tu wybrać pierwszą swoją lampe?? ehh :/
Szkoda,że nie mogę żadnej z tych czterech lamp pomacać i zobaczyć ich na żywo.
Stroboss czy YN...
W Yongnuo martwi mnie, że to chińczyk.
Cz wielkość lamp YN jest czymś co może przeszkadzać?
Nie wyłamie się mocowania do sanek podczas przekręcania palnika?
fristajlor
19-07-2017, 09:06
Lampy Canona sa przeciez tych samych rozmiarow co YN. Jak nie bedziesz aparatem jakichs dziwnych rzeczy robic to imo mocowanie sie nie wylamie.
Sent from my phone using Tapatalk
:)
W Yongnuo martwi mnie, że to chińczyk.
Cz wielkość lamp YN jest czymś co może przeszkadzać?
Nie wyłamie się mocowania do sanek podczas przekręcania palnika?
Ja poszedłem na kompromis i kupiłem 430EX III RT + YN-E3-RT. Lampka kompaktowa ale jakoś sobie radzi a z transmiterem YN pracuje pięknie. Był akurat zacny cashback :). Jakby co, to dokupię YN600RT.
Dobra, nie ma co szukać innych trzeba wybrać pomiędzy:
Stroboss 60C
oraz
YN-685
Trudna decyzja...
fristajlor
19-07-2017, 16:34
Dobra, nie ma co szukać innych trzeba wybrać pomiędzy:
Stroboss 60C
oraz
YN-685
Trudna decyzja...
A czemu odrzucasz YN600RT II? Co zdyskwalifikowalo te lampe?
Sent from my phone using Tapatalk
A czemu odrzucasz YN600RT II? Co zdyskwalifikowalo te lampe?
stosunkowo dużo problemów podobno z tym systemem lapy.
Jedna tak jak zwykle nigdy człowiek nie przekona się puki nie spróbuje. Poza tym jest tańsza a to będzie moja pierwsza lampa.
Odpowiedź na Twoje pytanie nawet mnie nie satysfakcjonuje ale kiedyś trzeba podjąc decyzje co kupić. Ja chyba już wybrałem YN-685 + Yn622 tx.
Bobby Peru
19-07-2017, 20:38
To kup sobie YN w sklepie euro i jak Ci coś walnie (w co wątpię) to skorzystasz z gwarancji.
mkociarz
27-07-2017, 16:26
Mam Y600 II i w tym tygodniu leci do reklamacji:
- aku pełne a ona pokazuje 3/4 naładowania, sprawdzane na eneloopach i GP,
- momentalnie spada do 1/2 i się wyłącza, w kościele zużyłem 3 zestawy aku przy ok 200 zdjęciach,
- wiesza się i nie błyska, wył/wł i tak kilka razy na całym weselu,
Mam 430 i 580 i przy podobnych warunkach nie ma takich problemów z aku.
Reklamacja uwzględniona, dostałem nową lampę.
takpoprostu
19-08-2017, 10:59
Reklamacja uwzględniona, dostałem nową lampę.
Też mi pokazuje po włożeniu nowych aku 3/4 naładowania - czyli to coś nie tak jest ?
Tak, jest coś nie tak - z napięciem.
Bateria ma 1.5V. Akumulator ma 1.2V. Lampa nie czyta nadruku na tym co wkładasz, jest projektowana (także) do korzystania z baterii. Zestaw 4 bateryjek daje 6V, zestaw 4 akumulatorków daje 4.8V. Wyjaśniać dalej? ;)
takpoprostu
20-08-2017, 13:20
Tak, jest coś nie tak - z napięciem.
Bateria ma 1.5V. Akumulator ma 1.2V. Lampa nie czyta nadruku na tym co wkładasz, jest projektowana (także) do korzystania z baterii. Zestaw 4 bateryjek daje 6V, zestaw 4 akumulatorków daje 4.8V. Wyjaśniać dalej? ;)
Nie trzeba - dzięki :)
kamilrosinski
14-01-2018, 19:06
Podłączę się do tematu,
Kupiłem ostatnio nówkę YN 600ex rt II, oraz drugą używaną (kupiona nowa w marcu 2017). Do tego wyzwalacz yn-e3-rt. Lampy na Manualu współpracowały z softboxami reporterskimi. Nie robiłem seriami zdjęć, bo lampy nie nadążały się ładować (nowe komplety akumulatorków eneloop). Co któreś zdjęcie ta używana nie błyskała (nie wiem ile miała zrobionych zdjęć wcześniej), ale zrobiłem na nich w ciągu całego dnia ok 500 zdjęć i obie padły :shock:. Myślałem, że może coś z wyzwalaczem, ale sprawdzałem wszystkie kombinacje i nic. Lampy się ładują i można ręcznie wyzwolić, ale palnik błyska jakby jakaś malutka dioda. Jak wyzwalam ręcznie i lekko stukam lampę, to co jakiś czas błyśnie normalnie. Szczerze byłem zszokowany. Czytałem dużo dobrych opinii i spodziewałem się, że za rok czy dwa padnie taka lampa, ale nie po 500 zdjęciach?? W tygodniu odsyłam na gwarancję. Najlepiej jakby oddali kasę i kupiłbym dobre używki Canona.
Przeczytałeś instrukcję lampy, z uwzględnieniem jak często można błyskać z jaka mocą?
kamilrosinski
14-01-2018, 20:10
czytałem, ale bez przesady te 500 zdjęć robiłem w ciągu całego dnia i bez serii w dodatku na mocy 1/64 - 1/32. Jak ktoś robi np. wesele, to liczy ile zrobił błysków i kiedy sobie robić przerwę? Myślałem, że są jakieś zabezpieczenia, a nie pilnuj się kliencie bo sobie uszkodzisz lampę, a najlepiej to jak byś jej prawe nie używał. Z canonem jest identycznie czy te lampy są odporniejsze na grzanie?? kiedyś miałem 430 ex II i mam wrażenie, że ona się wcale nie grzała i można było cykać.
Kamil, nie ma dobrych używek canona, nowe tylko trochę lepsze...dawno temu miałem metza 45cl4 nie do zajechania, SB-26 podobnie, moim skromnym zdaniem w systemie canona lampy to najsłabsze ogniwo...
kamilrosinski
16-01-2018, 23:20
To co proponujecie? Oryginalna lampa canon 600ex bedzie duzo wytrzymalsza? Jak padnie palnik, to chociaż będzie można wymienić na nowy. Czy miałem po prostu pecha i te yn600ex rt II nie są wcale aż takie złe? Jeśli nawet załóżmy, że spaliły się w nich palniki, to zabezpieczenie nie powinno byc na tyle skuteczne, żeby temu zapobiec? Jak z tym jest w canonie?
Palnik to pewnie ostatnia rzecz, która w nich mogła się uszkodzić.
Jeszcze raz czytam - nie nadążały się ładować przy poziomie mocy 1/32-1/64 w softboxach reporterskich? To musiałeś mieć wyjątkowego pecha. Tą nową oczywiście wysłałeś do naprawy/zwrotu (zależnie od miejsca zakupu i tego czy "prywatnie" czy "firmowo"), tą używaną - nie mam pomysłu, można pytać w lokalnych serwisach naprawy aparatów, choć jak była kupiona niecały rok temu, to pewnie gwarancję jeszcze ma (i/lub rękojmię), więc może po naprawie będzie lepiej.
kamilrosinski
17-01-2018, 07:44
Szczerze byłem bardzo zszokowany, bo nie pracowały ciężko, tylko sobie konfigurowałem i próbowałem w mieszkaniu. Obie lampy zostały wysłane na gwarancję (żeby było śmiesznie kupione w tym samym sklepie) nawet jeśli naprawią, czy wyślą nowe, czy ew. sam bym sobie wymienił palniki, to jak teraz zaufać i wziąć ze sobą takie lampy na zlecenie? Softboxów reporterskich używam bardzo rzadko, ale tak czy siak zapasową lampę też trzeba mieć ze sobą.
raczej powinny przetrwać nawet w miarę długotrwałą pracę na większych mocach niż 1/32...mam taką lampę i na jednym zleceniu zdrowo ją przeciągnąłem, tak że śmierdziała spalenizną ale dalej działa prawidłowo...
a tak z innej beczki, mam ta lampe o miesiąca jeszcze jej nie sprawdzałem w boju (troche strach, po tym co tu czytam...:(), ale mam pytanie, czy jest mozliwośc ustawienia regulacji korekty błysku w ettl tylko za pomoca kółka (po nacisnieciu set) czy trzeba (jak u mnie) najpierw nacisnąc przecisc +/- i dopiero kółkiem
trzeba przetestować rzucając na głęboką wodę...na przykład na dłuższym polonezie na studniówce w wysokiej sali i najlepiej z dodatkowym zasilaniem...
Mam jedną YN 600EX RT i dwie YN 600EX RTII dwie na statywach z parasolkami. Polonez na dwieście par. Co najwyżej nie nadążyły się ładować.
kamilrosinski
17-01-2018, 18:34
Widocznie trafiłeś dobre egzemplarze. A gdzie kupowałeś? Jak korzystałeś z takiego oświetlenia na studniówce podczas poloneza? Chyba że to tylko do zdjęć grupowych?
Grupowe to żadne wyzwanie. Sala może nie była ciemna, ale oświetlona mocno z góry "sodówkami" tak że potworne cienie na twarzach. Ale żeby nie było dodam, że co prawda rzadko, ale zdarzy się mimo naładowania nie wyzwolić błysku.
a czy zwróciłeś uwagę czy dzieje się to po przejściu lampy w standby ? Lampa w standby, pierwsze wyzwolenie migawki, brak błysku, drugie wyzwolenie lampa błyska...
Na wcześniejszym sofcie na pewno tak było, mam teraz najnowszy i nie ma reguły.
kamilrosinski
17-01-2018, 23:50
Czyli 1 lampę miałeś na body i ona w master wyzwalała radiowo te dwie z parasolkami? Jak to współpracuje i jak z zasięgiem, bo w specyfikacji jest chyba 30m to nie za dużo,(jeśli chodziłoby np. o doświetlenie ciemnej sali takimi dwoma lampami skierowanymi w sufit), a wyzwalacz YN-E3-RT ma 100m zasięgu, ale.jak to wygodnie zamocować na body wraz z lampą?
Konfiguracja dokładnie taka. Z zasięgiem nie było żadnego problemu na sali, nawet jak jedna z parasolką poszła na ściankę przed wejście to i z za ściany potrafiła się wyzwolić.
kamilrosinski
18-01-2018, 19:52
A gdzie kupowałeś lampy, jeśli można wiedzieć? Moja używana i nowa były z tego samego sklepu.
kamilrosinski
02-02-2018, 21:17
A więc: lampy wróciły z reklamacji. Testowali je kilka dni i stwierdzili że wszystko ok. Wysłali mi nawet filmik. Dzisiaj lampy do mnie wróciły i rzeczywiście kilka razy błysnąłem i działają. Zobaczymy jak długo, do następnego razu (mam nadzieję, że nie). Nie wiem jaki cud się stał, ale ja jeszcze dzień i dwa dni później przed wysyłką próbowałem na różnych akumulatorach i nic. Pani stwierdziła, że mogły się zawiesić, czy cuś... no to bardzo ciekawe :)
Takie profoto b1/2 potrafi odstawiac numery a co dopiero chinczyk.
Zamówiłem YN600EX-RT II przyjechała z nowym firmware 1.29 2017-11-13 robiła od razu problem przy wyborze zooma A/M nie zawsze chciała zaskoczyć przy ikonce A/M brak napisu zoom czasami nie chciała też po obudzeniu zaskoczyć, zastanawiam się czy przypadkiem nowy soft nie był problematyczny, chyba że trafiłem na skopany model. Robił ktoś już upgrade oprogramowania, zastanawiam się czy wgrywać? Lampę wymieniłem na inną firmware starsze z maja 2017 i tu wszystko bez zająknięcia działało.
Sterowanie lampy to wypadkowa ustawień puszki, lampy i wyzwalaczy. Wszystko ma wpływ i trzeba znać jeszcze piorytety nastaw tych urządzeń. Najsłabsze ogniwo to fotograf więc przed "zarzuceniem focha" i reklamowaniem, wypada sprawdzić sprzęt u kogoś bez urażonej dumy.;)