Zobacz pełną wersję : EOS 1Ds MKII numery wywija
Aparat z bardzo niskim przebiegiem (kilka tyś.) na pierwszej migawce, prawie nieuzywany, przeleżał dość długo w szafie. Nie działał z kartami SD więc zaktualizowałem firmware i niedługo po tym zaczęło się. Aparat losowo łapie błędy raz nie chce wyświetlić zdjęcia to znowu nie reaguje na włączanie przycisków. Czasem jest ok przez dłuższy czas a później zawiesi się tak że pomaga tylko wyjęcie akumulatora. W serwisie (autoryzowanym) rozebrali go posprawdzali i nie wiedzą co może być, opieka serwisowa nad tym modelem się skończyła i nie maja części nawet gdyby znaleźli. Wzięli 3 stówki i radź se pan sam jednym słowem. Trochę szkoda puszki bo funkiel nówka, więc może któryś z kolegów miał podobną sytuację i naprowadzi mnie na rozwiązanie. Czasami mam wrażenie że błędy nasilają się kiedy przełączam przełącznik aktywujący pionowy spust migawki.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
morlight
10-09-2015, 20:31
Ja bym wysłał do berlina ;]
Aparat z bardzo niskim przebiegiem (kilka tyś.) na pierwszej migawce, prawie nieuzywany, przeleżał dość długo w szafie. Nie działał z kartami SD więc zaktualizowałem firmware i niedługo po tym zaczęło się. Aparat losowo łapie błędy raz nie chce wyświetlić zdjęcia to znowu nie reaguje na włączanie przycisków. Czasem jest ok przez dłuższy czas a później zawiesi się tak że pomaga tylko wyjęcie akumulatora.
1. Ile lat leżał ten aparat w szafie nieużywany?
2. Jaką wersję firmware mu wgrałeś?
3. Czy po (zakładam z góry) długim okresie nieużywania wymieniałeś mu "back-up battery" czyli tę okrągłą CR2025 (taka siedzi w tym modelu) na nową przy wcześniej wyjętej baterii zasilania a co za tym idzie zrobiłeś aparatowi "hard reset"?
4. Jaką kartę pamięci wkładałeś do aparatu (marka, model, pojemność)? Czy z tej karty przeprowadzałeś aktualizację firmware?
Trudno mi powiedzieć jak długo leżał, ale kilka lat na pewno, jest raczej z pierwszych miesięcy produkcji 03.2005.
Firmware wgrałem z karty Kingston CF 1024MB i jedyną wersję jaka znalazłem 1.1.6(ze strony Canona). Później używałem już kart SD Sandisk 16GB. Baterii nie wymieniłem bo trzyma datę, jednak wyjmowałem ją więc reset był. Myślałem też że problem może jest z napięciem akumulatora, ale to samo dzieje się po podłączeniu zasilania sieciowego( przez DC Coupler)
16'tki moze sa za "duze"?
16'tki moze sa ząb "duze"?
Przy wgranym firmware 1.1.6, karty 16gb działają bez problemów.
Spróbuj mimo wszystko wymienić baterię i wgrać na nowo firmware z innej karty.
Trudno mi powiedzieć jak długo leżał, ale kilka lat na pewno, jest raczej z pierwszych miesięcy produkcji 03.2005.
Firmware wgrałem z karty Kingston CF 1024MB i jedyną wersję jaka znalazłem 1.1.6(ze strony Canona). Później używałem już kart SD Sandisk 16GB. Baterii nie wymieniłem bo trzyma datę, jednak wyjmowałem ją więc reset był. Myślałem też że problem może jest z napięciem akumulatora, ale to samo dzieje się po podłączeniu zasilania sieciowego( przez DC Coupler)
No to zrobiłeś praktycznie wszystko co mogłeś. Firmware masz wgrany najnowszy a zapytałem się o niego bo bardzo podobne objawy występowały w jego wcześniejszych wersjach Canon EOS-1Ds Mark II Firmware-E (http://web.canon.jp/imaging/eos1dsm2/eos1dsmk2_firmware-e.html)
Elektronika nie lubi jak jest długo nieużywana, gdyby aparat był uruchamiany z kilka razy w ciągu roku to może nie byłoby żadnego problemu. Może coś się na jakichś stykach zaczyna utleniać ze starości i sprzęt świruje. Bo napisałeś wcześniej "Czasami mam wrażenie że błędy nasilają się kiedy przełączam przełącznik aktywujący pionowy spust migawki." więc tak jakby powstał jakiś problem z elektryką.
Aparat od zawsze miał problemy ze współpracą z różnymi kartami pamięci, znalazłem taki przykład Canon 1D/1Ds Mk II and Lexar 80X compatibility problem :: Wetpixel.com (http://wetpixel.com/articles/canon-1d-1ds-mk-ii-and-lexar-80x-compatibility-problem)
Weź wgraj firmware jeszcze raz korzystając z karty CF lub SD o pojemności nie przekraczającej 2GB (CF taką masz więc OK ale fajnie by było spróbować z jakąś od innego producenta albo z SD o takiej pojemności):
The following equipment is necessary to update the EOS-1Ds Mark II firmware:
1-a) Ni-MH pack NP-E3 (The battery pack must be fully charged.)
1-b) DC Coupler kit DCK-E1
2) CF card or SD card (8MB or more, 2GB or less)
In order to supply power to the camera, 1-a or 1-b is necessary.
Najlepiej przy podłączonym aparacie przez DC Coupler bo może wcześniej gdzieś zabrakło mocy i źle się "ułożył" w pamięci EEPROM aparatu. No chyba że tak właśnie robiłeś... Ale zawsze możesz spróbować jeszcze raz.
Tak się zastanawiałem właśnie czy ta bateria pełni jeszcze jakąś rolę oprócz podtrzymywania zegara, w instrukcji Canona doczytałem że jej żywotność wynosi ok 10 lat, więc może się kończyć. Kupiłem już nową, spróbuje jeszcze zainstalować firmware z SD, wcześniej próbowałem ale pomimo że aparat kartę widział to już pliku z firmware nie. Muszę zdobyć SD o małej pojemności.
Dzięki za pomoc