Zobacz pełną wersję : C24-70 2.8 I vs C24-70 mm f/4L IS USM vs Sigma A 24-105 mm f/4 DG OS HSM
W najbliższym czasie noszę się z zamiarem kupna uniwersalnego obiektywu spacerowego, do kotleta przy rodzinnych spotkaniach, trochę foto ulicznych, odrobina portretu. Mój budżet to ok 3000 zł. Zależy mi na jasnym obiektywie z ładnym rozmyciem i ostrością. Będzie współpracował z Canonem 6D.
W tej przegrodzie cenowej wybrałem
1. Canona 24-70mm f4 IS USM
2. Sigma Art 24-105mm f4 DG OS HSM
3. Canon 24-70 2.8 USM I edycja
Po lekturze przeczytanej na forum byłem praktycznie zdecydowany na sigme, ale duże zamieszanie zrobił mi canon 24-70 2.8, który można kupić w moim zakresie cenowym ze swiatelkiem 2.8 tyle ze używany.
Uważacie że, warto zainwestować w używany obiektyw w zestawieniu z nowymi ciemniejszymi konstrukcjami. 2 edycja jest 2x droższa i juz nie w moim zakresie cenowym. Który obiektyw Wy byście wybrali?
Do tego typu fotografii ja bym brał C24-70/2.8L. Stary, ale jary :). F4 to trochę ciemno jak do kotleta i portretów.
Nawet nie masz się co zastanawiać. Z tej trojki tylko C 24-70/2.8
Sigma to w ogole nie ta liga, zresztą chyba przerwali jej dystrybucje.
TYlko 24-70 f2.8, miałem dwa razy 24-105 na weselach i... to nie to :)
Jak jest z awaryjnościa tych obiektywow? Kupujac uzywke licze sie z faktem, ze posiadal go ktos, kto na nim zarabial, wiec przebiegi maja duze.
A co ewentualnie mogli byscie jasnego i ostrego polecic z tego zakresu pomijajac konstrukcje canona 24-70 2.8 ?
Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka
Jak jest z awaryjnościa tych obiektywow? Kupujac uzywke licze sie z faktem, ze posiadal go ktos, kto na nim zarabial, wiec przebiegi maja duze.
A co ewentualnie mogli byscie jasnego i ostrego polecic z tego zakresu pomijajac konstrukcje canona 24-70 2.8 ?
Mam 24-70 od chyba 6 lat, używam na co dzień. Był ze mną praktycznie wszędzie i nigdy się nic nie wydarzyło. Nadal wygląda i działa świetnie i jeszcze pewnie długo posłuży.
A co do dobrej alternatywy, to z jasnych i ostrych szkieł polecam 24L i 50/1.4. Może nie tanio, ale bardzo jasno i dobrze :).
Dziwne że nikt nie pisze o Co Tamronie 27-70, 2,8 DI VC USD.
Mam to szkło od roku i jestem bardzo zadowolony... Bardzo ostre, jasne. Ładnie rozmywa tło przy otwartej szeroko przesłonie.
Kosztuje ok 3500 ale zyskujesz szkło które często jest porównywalne z canonem 24-70 2.8 ii L. Jest sporo porównań tych obiektywów na youtubie obejrzyj sobie, mnie przekonały i zdecydowałem się na Tamrona.
Wspomnę jeszcze ze pracuję na nim z puszką C. 6d :)
Mam 24-70 2,8 I od 5 lat, szkło zrobiło masę zdjęć wygląda bardzo dobrze i tak samo pracuje. Coraz mniej go używam jednak w swoim zakresie i cenie jest niezastąpione. Pamietaj ze 24-70 traktowane było jak kon roboczy dla reporterów bo do tego zostało stworzone, IMO z załozona osłoną przeciw słoneczna jest to jedno z bardziej pancernych szkieł Canona. Nigdy do poważnych reportaży na imprezach masowych etc. nie wybrałbym Tamrona... jest za delikany mimo ze lepszy optycznie.
Ja też mam c6d i canona 24-70/2.8 I - jest tak ciężki, że potrafi zmęczyć, ale za to faktycznie pancerny i ostrość/af bez zarzutu. Mimo to tamron 24-70/2.8 jest moim zdaniem jednak bliższy jakościowo drugiej, znacznie lepszej wersji canona i też sam na tamrona się zapatruję ostatnio.
Ja też mam c6d i canona 24-70/2.8 I - jest tak ciężki, że potrafi zmęczyć
Tak? Weź do ręki 70-200/2.8 IS, FF z gripem i lampę to zobaczysz co potrafi zmęczyć :)
Matsil na taki zestaw to są potrzebne już dwie ręce :p
a jak to jest z tym focus shiftem w 24-24/4L?
od dłuższego czasu przyglądam się temu szkiełku
Używam ten obiektyw C.24-70/4 od ok. pół roku jako spacer-zoom nie zauważyłem jakichkolwiek kłopotow z AF.
shift focus to raczej nie af, a efekt budowy tego szkła
polecam testy na photozone i the digital pictures
Stafford
20-09-2015, 19:04
a jak to jest z tym focus shiftem w 24-24/4L?
od dłuższego czasu przyglądam się temu szkiełku
Używam od kilku m-cy. Nie zauważyłem przesunięcia płaszczyzny ostrości ale przyjrzę się jeszcze zdjęciom pod tym kątem
Oba testy znam od dawna, w praktycznym użyciu obiektywu nie mam problemu z otrzymywaniem ostrych zdjęć w miejscu gdzie tego wymagałem.
Testowanie obiektywów na tablicach testowych to idealna sytuacja do zidentyfikowania zjawiska focus shift.
Przymykając obiektyw podczas testów nie dostajemy polepszenia ostrości w płaszczyźnie tablicy i to jest zauważalne.
Na ten fakt zwracają uwagę testerzy na obu portalach.
Przy obiektach przestrzennych przyrost głębi ostrości po przymknięciu w dużym stopniu niweluje zjawisko focus shift. Ja nie byłem w stanie dostrzec tej wady w codziennym użytkowaniu.
Testowanie obiektywów na tablicach testowych to idealna sytuacja do zidentyfikowania zjawiska focus shift.
Przymykając obiektyw podczas testów nie dostajemy polepszenia ostrości w płaszczyźnie tablicy i to jest zauważalne.
Na ten fakt zwracają uwagę testerzy na obu portalach.
Przy obiektach przestrzennych przyrost głębi ostrości po przymknięciu w dużym stopniu niweluje zjawisko focus shift. Ja nie byłem w stanie dostrzec tej wady w codziennym użytkowaniu.
po przymknięciu i dużym stopniu...
--- Kolejny post ---
przy okazji, ciekaw jestem, dlaczego skasowaliście na wejściu Sigmę 24-105/4
w testach wypada bdb, jest tańsza od 24-105/4L (ostatnio nowa cena tego szkła wynosi 4 tys.) i nieco lepsza optycznie
fakt, ciężka, ale czy to wada?
przy okazji, ciekaw jestem, dlaczego skasowaliście na wejściu Sigmę 24-105/4
w testach wypada bdb, jest tańsza od 24-105/4L (ostatnio nowa cena tego szkła wynosi 4 tys.) i nieco lepsza optycznie
fakt, ciężka, ale czy to wada?
To raczej Sigma przymierza się do skasowania tego szkła. Takie deklaracje padały na początku roku.
To raczej Sigma przymierza się do skasowania tego szkła. Takie deklaracje padały na początku roku.
czytałem sprostowanie szefa Sigmy - nie spodziewali się takiej sprzedaży i po wyczerpaniu zapasów wznowili producję
A to wznowienie produkcji znalazło odzwierciedlenie w powrocie tego obiektywu do sprzedaży w nowej? niższej cenie:
Sigma A 24-105 F4 OS DG HSM - Obiektywy standardowe - Obiektywy - sigma-sklep.pl (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-a-24-105-f4-os-dg-hsm,1025,p.html)