Zobacz pełną wersję : Nowe TAMRONY - 35 1.8 VC USD i 45 1.8 VC USD
http://www.dpreview.com/articles/0524469310/tamron-relaunches-sp-series-with-35mm-f1-8-di-vc-usd-and-sp-45mm-f1-8-di-vc-usd
Dwa nowe ciekawe obiektywy.
Dla mnie osobiście - zbyt blisko są te ogniskowe. Skoro już pojechano nie standardem w postaci 45mm, to równie dobrze mogło to być 65-75mm :) No ale jest jak jest.
Czekam na testy 35. Oby nie przesadzili z cena i nie byla wieksza od canona 35/2is.
Stylistyka podobna do Sigmy Art :-)
Na pewno kolejna ciekawa alternatywa w zakresi 35mm i to ze stabilizacją.
45mm - hmm, faktycznie pasuje do stwierdzenia "The company has said that it wanted to create lenses with 'characteristics certain to set them distinctively apart from ordinary, conventional models' " :-)
Coś dla gadających w normalnym ludzkim języku:
45mm - Tamron SP 45 mm f/1.8 Di VC USD - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8760-news-Tamron_SP_45_mm_f_1.8_Di_VC_USD.html)
35mm - Tamron SP 35 mm f/1.8 Di VC USD - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8759-news-Tamron_SP_35_mm_f_1.8_Di_VC_USD.html)
Niby to ładne niby nie, ale ten srebrny pierścień na dole powiewa lekką tandetą jak dla mnie. Sigmy zdecydowanie lepiej wyglądają, no ale ważniejsze jest to jakie będą z tego foty wychodziły.
Dokładnie, tylko pierścień "piano black" zastąpione metalowym, co sprawia wrażenie solidniejszego - przynajmniej dla mnie. No i mają być pieruńsko ostre. Ceny na razie nie będę ujawniał, bo nie jest oficjalna :) I USB Dock też by się przydał :)
Cena za 35 ma być ok. 599 dolarów.
Pisz lepiej Cichy kiedy test ;)
czyli ze wedlug producentow jak sie juz ma DSLR, to o czyms takim jak male lekkie stalki mozna sobie zapomniec... bo jakbym chcial male i lekkie (nie musi byc stabilizowane) 35/2 z ladnym bokehem... to moge sobie zapomniec... :/
sebcio80
02-09-2015, 11:58
bardziej mi przypomina stylistykę Sony ;-)
Skoro mówisz Cichy że mają być pieruńsko ostre, to ciekawe jak Canon zachowa się z ceną swojej nowej 35'tki.
Co ma zrobić, nic. Będzie 3 razy droższa :)
Jakoś nie przypominam sobie, żeby C lub N się specjalnie przejmowali cenami T lub S.
Cena za 35 ma być ok. 599 dolarów.
to u nas wyjdzie sporo więcej niż za 35 2.0 is
Sampelki całkiem ładnie się prezentują:
Konferencja prasowa firmy Tamron - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8761-news-Konferencja_prasowa_firmy_Tamron.html)
No i na plus to filtr 67mm i waga 0,5kg.
Z chęcią wymienię swojego C50/1.4 na 45 jeśli okaże się tego godzien - może być to bardzo fajna alternatywa.
Jakoś nie przypominam sobie, żeby C lub N się specjalnie przejmowali cenami T lub S.
Ale może S przejmie się cenami T ;-)
Interesujące. 35mm to akurat ogniskowa, którą mam na celowniku.
gdyby 35mm w Polsce kosztowało 1500 zł po paru miesiącach od wypuszczenia na rynek (czyli np. w styczniu 2016) byłoby /dla mnie/ przepięknie.
można sobie pomarzyć...
Ale może S przejmie się cenami T ;-)
ceny 35 1.4 i 35 1.8 będą różne nawet jak 1.8 ma VC
i 35 1.8 VC nie będzie droższy od canona 35 2.0 IS to raczej oczywista oczywistość
ten pierścień srebrny strasznie obciachowy, ale poczekamy na cenę i testy
gdyby 35mm w Polsce kosztowało 1500 zł po paru miesiącach od wypuszczenia na rynek (czyli np. w styczniu 2016) byłoby /dla mnie/ przepięknie.
można sobie pomarzyć...
Niestety to tylko marzenie. Wystarczy sobie przypomnieć ile jeszcze nie tak dawno kosztował bardzo leciwy konstrukcyjnie pierdzioch Canona 35/2.0 ok 1200 zł.
pan.kolega
02-09-2015, 17:38
No więc w skrócie, biorac wszystko tak, jak "pisze" (co zreszta wydaje się całkiem prawdopodobne) jeśli chodzi o 35 mm mamy tutaj do czynienia ze słoikiem zauważalnie lepszym optycznie od Canona na pełnym otworze, w dodatku nieco jaśniejszym (bo ten ułamek stopa i sporo mniejsza winieta), ale cięższym o 200g i w tej samej cenie (albo nawet większej conieco, ale za to z osłona, która u Canona kosztuje chyba $54). Dokładna cena powie nam co Tamron faktycznie sadzi o optyce tego obiektywu.
200 g to bardzo dużo w takim szkle, ale 540g (chyba) to jeszcze nie jest kompletna tragedia, jeśli szkło jest perfekcyjne.
Czyli wszystko się rozbije jak zwykle o AF, który w Canonie jest chyba bez zarzutu. Jeśli da radę, mógłbym to nawet kupić jako jedynego kundla w psiarni, jeśli nie, to nie ma sprawy.
A srebrne okucie mi się prawie podoba.
no ale temu 35 isf2 ciężko cokolwiek zarzucić...
Z testu optycznych wynika, ze na rogach ff jest co poprawiac. No i stabilizacja jest tylko niezla.
Poza tym do ceny szkla trzeba doliczyc koszt oslony, ktora T daje w komplecie.
stawiam teze ze dla ponad 90% uzytkownikow tego szkla nie ma to zadnego znaczenia(w tym mnie)
to nie profi szklo
To czyli co z tego o czym wspomnialem? :)
pan.kolega
02-09-2015, 19:47
ten pierścień srebrny strasznie obciachowy
Zwracam uwagę, że to nie jest "obciachowy srebrny pierścień," tylko pierścień markowy, z luksusowym świetlistozłotym zafarbem, według opisu producenta. :roll:8-)
Zwracam uwagę, że to nie jest "obciachowy srebrny pierścień," tylko pierścień markowy, z luksusowym świetlistozłotym zafarbem, według opisu producenta. :roll:8-)
nie powiem co się u mnie na wsi mówi o takich ozdóbkach.
mizantropia
04-09-2015, 19:35
Z chęcią wymienię swojego C50/1.4 na 45 jeśli okaże się tego godzien - może być to bardzo fajna alternatywa.
Zdecydowanie.
Dokładnie na taki obiektyw czekałem!
Nie za duży, nie za ciężki, ze stabilizacją, z małą minimalną odległością ostrzenia i ciuuuuut szerszy niż 50mm (ale nie 35mm, bo nie lubię)
Brawo Tamron, jeśli tylko nie będzie spektakularnych wtop z AF.
Nie bardzo rozumiem skąd dziwy, że oba obiektywy takie bliskie sobie. Według mnie świetny ruch, ktoś woli szersze podstawowe szkło weźmie 35mm, ktoś kto woli wężej weźmie 45mm.
Czekam na 28mm 1.8 z tej linii i może nie trzeba będzie spierdzielać do Nikona.
85mm 1.8 z VC i bez CA byłoby już marzeniem....
W życiu nie podejrzewałem, że się podniecę Tamronem.
Całkiem duża szansa na dostępność jeszcze w tym miesiącu ;)
No to może znasz już cenę 45 tki? :)
Nie interesuje mnie cena oficjalna ;)
Tak po zastanowieniu, dla tych co nie potrzebują VC to nie lepiej jednak wybrać ostrą sztukę 50/stm?
Osobiście chyba tak zrobię. Oczywiście trzeba poczekać na testy i opinie jak ta 45 śmiga ale ja nie potrzebuję VC a dopłata 2k za ten nieużywany bajer średnio mi się widzi.
50 stm wcale nie jest lepszy od 50/1,4 canona
Jak wyglądają te obiektywy od środka, kilka przykładowych zdjęć z 35mm i podana cena obydwu wersji (35mm i 45mm) dla rynku amerykańskiego:
Hands-On With Tamron’s New Prime Lenses: 35mm f/1.8 VC & 45mm f/1.8 VC | Resource Magazine (http://resourcemagonline.com/2015/09/hands-on-with-tamrons-new-prime-lenses-35mm-f1-8-vc-45mm-f1-8-vc/57842/)
"These lenses are going for just $600 each." czyli w zaokrągleniu do pełnych setek jakieś 2300 PLN + VAT 23% co daje nieco ponad 2800 PLN. Czyli cena nie powinna przekroczyć 3000 zł.
Zwracam uwagę, że to nie jest "obciachowy srebrny pierścień," tylko pierścień markowy, z luksusowym świetlistozłotym zafarbem, według opisu producenta.
Padłem mam nadzieję, że dodaje 100 do lansu, bo o dodatek do ceny pewnie zadbał Tamron
Panowie a jak co do zasady współpraca tamronów z Canonami?
Panowie a jak co do zasady współpraca tamronów z Canonami?
Zasadniczo jest O.K.
PRZEMOLO79
21-09-2015, 14:29
witam
zastanawiam się nad zmianą c50 f1,4 na T35 1,8 VC. Jeżeli będzie tak użyteczny od pełnej dziury jak go przedstawiają to myślę będzie warto c50 niestety zawodzi trochę z szybkością AF w ciemniejszych ujęciach ostry dopiero od 1,8-2,0. Jasny obiektyw ma sprawdzać się w słabym świetle a z c50 jest niestety różnie. Jest też trochę wąski na APS-C stąd celuję w T35 do portretu też będzie ok waszym zdaniem?
witam
zastanawiam się nad zmianą c50 f1,4 na T35 1,8 VC. ...
Nie chce mi się czytać całego wątku, ale co w tym szkle jest tak rewelacyjnego, że warto dać za niego 1k więcej (wg ceny z paru postów wyżej) niż za Canona 35 2.0 is -
bo chyba nie ta 1 działka przysłony.
robson999
21-09-2015, 15:22
co w tym szkle jest tak rewelacyjnego, że warto dać za niego 1k więcej niż za Canona 35 2.0 is -
Może super ostrość od F 1.8...Canon nie tnie jak brzytwa na F2.0, ale ja i tak go wolę. Jest lekki, kompaktowy i w miarę ostry od pełnej dziury.
Nie będę wspominał o szybkości i celności...
Mnie ciekawi Tamronowskie 45mm. Lubię używać 35+50mm na zmianę, a coś pomiędzy może być ciekawe do tego ze stabilizacją.Zobaczymy :)
No więc są już znane polskie ceny. Obydwa obiektywy będą dostępne za ok. 2 tygodnie (choć w ograniczonej mocno ilości ) za 2999 zł każdy.
Eberloth
23-09-2015, 12:21
A wiadomo już kiedy producent zdecyduje się na znaczące przeceny jak w przypadku innych swoich obiektywów? :)
cytując klasyka "mają rozmach s.......", obiektywnie to drogo jak za 1.8 - po mojemu 35 1.8 VC tamrona "ni mo prawa" kosztować więcej niż 35 2.0 IS canona i takiej obniżki się spodziewam :mrgreen:, a nawet odrobinę większej, w końcu to Tamron jest.
PRZEMOLO79
23-09-2015, 14:23
Spoko trzeba wytrzymać jeść nie woła cena wyjściowa zawsze jest z kosmosu. Paru onanistów go za tyle kupi potem będą spuszczać z tonu. Przykład sigma 17-50 f2,8 zaczynali od podobnego poziomu 2699 zł. o ile się nie mylę. Ja kupiłem za 1120 zł. nówkę sigma 10-20 f3,5 zaczynali od 2999 zł. teraz jest po 1999 zł. można kupić za 1749 a nawet za 1500 z groszami. ot polityka. pamiętajmy że to są ceny oficjalne producenta już dystrybutor może zejść z 300-400 zł.z tego na dzień dobry.
To są ceny dystrybutora już. Wyjścia są dwa: albo się będzie sprzedawało słabo, jak np. 70-200 VC i dość szybko cena zostanie skorygowana, albo się będzie sprzedawało dobrze jak 150-600 i wtedy ceny spadną po roku, jak już się rynek nasyci :) Ale do poziomu 1999 to bym nie liczył na to raczej, prędzej 2499 obstawiam po nowym roku :)
Ceny z kapelusza... Kolejny raz sprawdza się to co pisałem już wiele miesięcy temu. Tamronie, wyjmij sobie z tych obiektywów stabilizację i sprzedaj szkło za 2000pln. Poszłoby jak ciepłe buły! Jednocześnie Canon byłby na kolanach. Ale i tak AF pewnie będzie Tamronowo-Sigmowy, poza tym ja już nie będę eksperymentował. Albo Canon albo nic. No ale kończąc myśl, za drogo - stanowczo!
Tamronie, wyjmij sobie z tych obiektywów stabilizację i sprzedaj szkło za 2000pln. Poszłoby jak ciepłe buły! Jednocześnie Canon byłby na kolanach.
Konkretnie Canon 35/2 IS za 2k PLN byłby na kolanach?
Ceny z kapelusza... Kolejny raz sprawdza się to co pisałem już wiele miesięcy temu. Tamronie, wyjmij sobie z tych obiektywów stabilizację i sprzedaj szkło za 2000pln. Poszłoby jak ciepłe buły!
wątpię, nikt przy zdrowych zmysłach nie da tyle jeśli za tą samą kasę może mieć dobrego canona ze stabilizacją.
chodziło mi o porównanie do 35L lub 50mm ? W tym segmencie 45mm mogłaby powalczyć z 50L i 50usm, chociaż sam ze stajni Canona za najlepszą 50tkę uważam nową STM.
chodziło mi o porównanie do 35L lub 50mm ? W tym segmencie 45mm mogłaby powalczyć z 50L i 50usm, chociaż sam ze stajni Canona za najlepszą 50tkę uważam nową STM.
35L ma światło 1.4, 50L i 50 USM to dwa dość odległe segmenty rynku, Tamron 1.8 to nie ta liga, konkurencja z c50 1.4 usm to powinien robić dobrze :) ale z taką ceną słabo to widzę, ogólnie to fajnie że będzie większy wybór chętnie przytulę jakąś 35tkę ale w cenie 3000 nie będzie to Tamron :).
Czyżby Sigma się wystraszyła dzisiejszej informacji o cenach i przez to obniżyła ceny swoich szkiełek, mały przykład:
https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/11949447_494191587420788_7428132118802214547_n.jpg ?oh=88fe380df2f8d25a1b626faf1a812170&oe=56938A8F
Nowe ceny obiektywów:
Szerokokątny ART. 24/1.4 A DG HSM 3 190,00
Standardowy ART. 50/1.4 A DG HSM 3 190,00
Tele EX 70-200/2.8 APO EX DG OS HSM 3 990,00
Standardowy ART. 30/1.4 A DC HSM 1 790,00
Standardowy ART. 18-35/1.8 A DC HSM 2 890,00
Standardowy CONTEMPORARY 18-200/3.5-6.3 C DC MACRO OS HSM 1 390,00
Szkoda tylko, że pominęli A 35mm.
Tamron aspiruje być profesjonalnym sprzętem-przynajmniej cenowo;]
Przecież obniżki Sigmy to już ładne kilka tygodni temu :)
trzeszcz6
27-09-2015, 22:08
Kurczę, liczyłem na cene na poziomie 35/2 IS, a tak to zostaje wybrać sigme :)
Kurczę, liczyłem na cene na poziomie 35/2 IS, a tak to zostaje wybrać sigme :)
No bo oczywiście C35/2 IS to szajs i ciemnica wobec F=1.8.
No to bawimy się :)
https://canon-board.info/imgimported/2015/10/szkla-2.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/tamron35sp/szkla.jpg)
Ślicznie się prezentują*:D Czekam z niecierpliwością na testy, obrazek to raczej pewniak, więc bardziej zależy mi na testach af w porównaniu do Sigmy 35 1.4 . Może tak za jakiś czas się skuszę na 45mm :)
No bo oczywiście C35/2 IS to szajs i ciemnica wobec F=1.8.
Dadaj o przewidywalnej pracy AF, Canonowska 35/2 IS jest pod tym względem tak nudna jak flaki z olejem, przewidywalna, celna i pewna, zero dreszczyku emocji gdy AF lata po skali albo gdy pudłuje, nuda panie... nic się nie dzieje... aż chce się wyjść... i wychodzę...
"fotopolis" wrzucił zdjęcia przykładowe. Całkiem fajne szkła, i do tego przekonałem się, że taka 45'tka jest trochę bez sensu i już lepiej bym zrobili standardową 50'tkę.
Dadaj o przewidywalnej pracy AF, Canonowska 35/2 IS jest pod tym względem tak nudna jak flaki z olejem, przewidywalna, celna i pewna, zero dreszczyku emocji gdy AF lata po skali albo gdy pudłuje, nuda panie... nic się nie dzieje... aż chce się wyjść... i wychodzę...
No zobacz to zupełnie tak samo jak mój egzemplarz ART 35.
Myslałem, ze tamrony beda rozmiarem zblizone do C35IS... as sa do 35 singm
Myslałem, ze tamrony beda rozmiarem zblizone do C35IS... as sa do 35 singm
Rozmiarem i ceną.
Tez uwazam, ze przegieli z cena... ale jak by zrobili 85mm f/1.8 to bym sie mocno nad tym obiektywem zastanowił
Gall_Anonimowy
07-10-2015, 12:46
No i trafił do mnie Tamronik 35 1,8 na kilka dni :) Pierwsze wrażenia pozytywne, czego się bałem to BF/FF ale o dziwo wszystko idzie w punkt i pewnie.
Wiem że pierwsze sztuki już się sprzedają, ma ktoś jakieś opinie? Jak z powtarzalnością i szybkością AF?
Qbańczyk
09-10-2015, 11:42
Jest i test na Optyczne
Test Tamron SP 45 mm f/1.8 Di VC USD - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=375)
McMelassa
09-10-2015, 20:14
Jest i 35 (Fotopolis):
Tamron SP 35 mm f/1.8 Di VC USD - test obiektywu - Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/n/21424/tamron-sp-35-mm-f18-di-vc-usd-test-obiektywu/)
No wreszcie porządny test:
LensRentals.com - Tamron f/1.8 VC Prime Lenses Sharpness MTF Curves (http://www.lensrentals.com/blog/2015/12/tamron-f1-8-vc-prime-lenses-sharpness-mtf-curves)
T35/1.8 lepszy od Nikkora i bardzo bliski C35/2 IS. Oczywiście 1.8 vs 2.0 jak ktoś czuje różnicę. C35/1.4II oczywiście miażdży jakością (i ceną).
Za to T45/1.8 wypada nad podziw dobrze w stosunku S50/1.4.
Oba Tamrony wykazują znikomy rozrzut jakości pomiędzy egzemplarzami.