Zobacz pełną wersję : Matówka
Cześć!
od wczoraj mam małą rozkminę...
x lat temu kupiłem sobie używkę 50D, z akcesoriami i między innymi było pudełko od matówki ef-s, standardowo w aparacie jest ef-a.
Jak można je odróżnić wizualnie? Wiem, że ef-s jest bardziej precyzyjna. Nie wiem jaką mam obecnie w aparacie, a jaka leży w pudełku.
Wiem, że jest opcja w menu aparatu do wyboru aktualnej matówki, ale z tego co pamiętam kasowałem wszystkie ustawienia do ustawień fabrycznych.
Nie wiem jak teraz dojść która jest która.
Pozdrawiam,
Sławek
NA wypuscie za ktory wyciaga sie matowke powinna byc wybita literka "S" w tej EF-S.
O faktycznie, wielkie dzięki! Jednak była zamieniona...
Jaka jest różnica między tymi dwoma matówkami. Którą lepiej używać?
Ef-A:
Matówka do aparatów Canon EOS 40D, EOS 50D. Dobrze sprawdza się z większością obiektywów, w tym z obiektywami zoom f/3.5 do f/5.6.
Ef-S:
Matówka do aparatów Canon EOS 40D, EOS 50D, 60D. Zoptymalizowana do użycia z obiektywami o przysłonie od f/1.8 do f/2.8.
Źródło: Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe, projektory, akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=mat%C3%B3wka+canon&A=0&inx=2&sort=snr#pokaz)
chester_jds
29-08-2015, 06:18
Gdzieś czytałem, że ta fajność Ef-S przy jasnych szkłach jest okupiona gorszym odbiorem opwidzianego obrazu przez szkła ciemniejsze (typu kit)
Dzięki!
Na ef-a zauważyłem, że jest jakaś skaza i trochę drażni jej widok w wizjerze. Założyłem ef-s, i tak w sumie obiektyw mam f/2.8, więc powinno być chyba lepiej?
Według moich doświadczeń matówki "s" są zawsze lepsze, niezależnie od jasności obiektywu i tylko takie używam.
Zwróć uwagę, że musisz w ustawieniach aparatu wpisać użytą matówkę - ma to wpływ na prawidłową pracę, m.in. pomiaru światła.
Jaka jest różnica między tymi dwoma matówkami. Którą lepiej używać?
W praktyce precyzyjna matówka sprawia, że obserwowana na matówce głębia ostrości jest zbliżona do tej uzyskanej na zdjęciu. Minusem jest to, że przy użyciu obiektywów ciemniejszych od 2.8 obraz w wizjerze jest wyraźnie ciemny co znacząco utrudnia pracę.
W praktyce precyzyjna matówka sprawia, że obserwowana na matówce głębia ostrości jest zbliżona do tej uzyskanej na zdjęciu.
Sprostuję: GO obserwowanej w wizjerze przez matówkę precyzyjną niestety wciąż daleko do rzeczywistości, ale jest lepiej niż przy zastosowaniu matówki standardowej.
Minusem jest to, że przy użyciu obiektywów ciemniejszych od 2.8 obraz w wizjerze jest wyraźnie ciemny co znacząco utrudnia pracę.
Doprecyzuję: faktycznie, efekt przyciemnienia obrazu w wizjerze dla szkieł o światłosile gorszej niż f/2.8 jest widoczny, ale przeszkadza to głównie podczas ostrzenia ręcznego we wnętrzach. Tam, gdzie światła nie brakuje - nie ma to większego znaczenia, a na pracę autofocusa rodzaj matówki nie wpływa.
Mam matówkę Ef-S w swojej czterdziestce i używam zarówno z względnie jasnymi 35/2 i 85/1.8 jak i ciemnymi zoomami 10-22/3.5-4.5 oraz 70-200/4L. Czy wróciłbym do matówki standardowej? Zdecydowanie NIE.
@Leon007
Tak, wiem o ustawieniach, dlatego próbowałem ustalić która jest która, żeby mieć poprawne ustawienia.
@Merde
Dzięki, rozwiałeś moje wątpliwości co do współpracy z ciemniejszymi szkłami.