Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotografowania przedmiotow w studio.
Witam;
Posiadam starego 20D ( do konca roku powinienem wymienic na 60D ), obiektyw 70-200L f4 i jeden KIT-owy.
Fotografuje glownie ludzi, krajobrazy, zwierzeta.
Dostalem ostatnio zlecenie ( od bliskiej osoby , nie chce jej odmawiac ) zrobienia zdjec w studio nowej ( amatorskiej oczywiscie ) kolekcji torebek damskich z filcu z dodatkiem skory, oraz wszelkich dodatkow jak bronsoletki, wisiorki itp.
Pracowalem juz w studio , poza tym mam na to sporo czasu, wiec od strony technicznej nie ma problemu.
Tylko mysle, ze moj zestaw obiektywow nie jest dobrym rozwiazaniem do takiej pracy.
Czy koledzy bardziej doswiadczeni ode mnie, moga mi podsunac jakis obiektyw , moze byc uzywany, nie mam z tym problemow.
Budzet to 2000zl.
pozdrawiam.
Czy koledzy bardziej doswiadczeni ode mnie, moga mi podsunac jakis obiektyw , moze byc uzywany, nie mam z tym problemow.
Budzet to 2000zl.
Odpowiedni obiektyw już masz - 70-200/4L spokojnie wystarczy do tego typu fotografii.
Chyba że szukasz pretekstu do zakupu nowej zabawki...
j.w.
ja fotografie produktowe robię 24-105L, 70-200L będzie co najmniej tak samo dobry.
Posiadam starego 20D ( do konca roku powinienem wymienic na 60D )
A, jeszcze jedno - wymień sprzęt na coś z LiveView jak najszybciej, nie musi to być koniecznie 20D.
Do fotografii produktowej, gdzie ostrość chcemy mieć co do milimetra jest mocno wskazane ostrzenie na LV.
A już w sytuacji gdzie musimy robić focus stacking to już w ogóle...
AndrzejXM
27-08-2015, 12:34
Modele od 650D z wyswietlaczem dotykowym sa wrecz idealne - kwadrat ostrosci w LV mozna przesuwac palecem po ekranie. Tak to dziala:
https://www.youtube.com/watch?v=aNDhx_lMrYs
GalaktycznyMuczaczo
27-08-2015, 17:47
w fotografii produktowej szklo nie ma super wielkiego znaczenia, oczywiscie im lepszy tym lepiej gdyż ostrosc jest tutaj najwazniejsza, jednakże mając sredniej klasy szkło , mocno je przymykajac mozna uzskać porządane efekty. Jezeli 70-200 to jest za długie to postaraj sie albo znaleźćcos z ogniskową okolo 35-50mm. Wazniejsza rzeczą moim zdaniem są lampy oraz modyfikatory, które ładnie i równomiernie ci osiwetlą produkt.
torebki robiłem c 100f2 + c 35f2
jakiegos zuma jeszcze mialem ale teraz juz nie pamietam co to bylo
torebki robilem glownie w terenie -plaza,opuszczona fabryka takie tam
przy produktach kazde szklo powyzej 50mm jest ok, nie musi to byc l'ka.
Dziekuje Panowie za rady i pomoc.
Zgodnie z Waszymi sugestiami zaczalem robic zdjecia testowe i naprawde jest dobrze.
Problemem byla odleglosc od obiektu, przy moim obiektywie.
Teraz zaczalem pracowac nad prawidlwym oswietleniem i wyniki zaczynaja byc zadawalajace.
Swoja droga, czy uwazacie, ze zajmujac sie glownie fotografia produktowa , wart inwestowac pieniadze w aparat 60D, czy moj stary 20D jeszcze da rade ?
Swoja droga, czy uwazacie, ze zajmujac sie glownie fotografia produktowa , wart inwestowac pieniadze w aparat 60D, czy moj stary 20D jeszcze da rade ?
Na to pytanie odpowiedziałem w poście #4.
20D oczywiście da radę, ale livewiew (którego ten aparat nie posiada) bardzo się przydaje.