Zobacz pełną wersję : Popyt na obiektywy tele , jak duży jest ?
Da__FreaK
26-08-2015, 22:18
Nie mam rozeznania jak wygląda sprawa na popyt drogich obiektywów tele - powiedzmy 400-600 mm. ?!
Czy popyt na tak specjalistyczne obiektywy jest duży u Polskich fotografów ? Zastanawiam sie dlatego że mógłbym z każdy z takich obiektywów mieć sporo taniej- mam dostęp :) Nowe, z gwarancja :) Np CANON EF 500mm F/4.0L IS II USM w cenie 30k a nie 36 jak w Polskiej dystrybucji :)
Sprawdź na forum przyrodniczym. Powinno szybko zejść. Sam jak bym miał kase to jakąś werse II bym przygarną w zamian za obecne 400/2.8 IS.
Nie mam rozeznania jak wygląda sprawa na popyt drogich obiektywów tele - powiedzmy 400-600 mm. ?!
Czy popyt na tak specjalistyczne obiektywy jest duży u Polskich fotografów ? Zastanawiam sie dlatego że mógłbym z każdy z takich obiektywów mieć sporo taniej- mam dostęp :) Nowe, z gwarancja :) Np CANON EF 500mm F/4.0L IS II USM w cenie 30k a nie 36 jak w Polskiej dystrybucji :)
30 tys z FV ?
Da__FreaK
27-08-2015, 11:42
Bez faktury , ale z pełną gwarancją producenta :)
no to gdzie tu sens? osoba która wydaje 40K na obiektyw raczej z tego zyje (w 9/10 przypadkach) to pewnie tez prowadzi dział.gosp i dla niej to nie jest atrakcyjne bo po odliczeniu vat i pit relatywnie wychodzi sporo tanej niz Ty oferujesz
Jak ktoś ma możliwość na firme to napewno lepiej wychodzi, ale ani ja, ani żadna ze znanych mi osobiście osób nie zarabia na zdjęciach przyrodniczych, a już napewno jak sprzedadzą jakieś zdjęcia to nie starcza to nawet na pokrycie kosztów sprzętu. Drogie zabawki i tyle. Nie tylko na zachodzie, ale również i w Polsce.
no to gdzie tu sens? osoba która wydaje 40K na obiektyw raczej z tego zyje (w 9/10 przypadkach) to pewnie tez prowadzi dział.gosp i dla niej to nie jest atrakcyjne bo po odliczeniu vat i pit relatywnie wychodzi sporo tanej niz Ty oferujesz
Tombas, nie ten zakres ogniskowych. Na plener czy do kościoła raczej się nie przyda ;-)
Co dostanę przy zakupie, paragon ?