Zobacz pełną wersję : Wybór fisheye'a
Uszanowanko. Od pewnego czasu jestem posiadaczem canona 700d i kompletuje szklarnie. Przyszedl czas na fisheye'a ale nie moge sie zdecydowac. Zalezy mi na ogniskowej +/- 10-20 gdyz chce dokupic 24-105L, a bedzie mi troche brakowac szerokiej ogniskowej w tym obiektywie, wiec chce czyms rekompensowac. Pod uwage biore nowego canona 10-18, badz uzywanego canona 10-22 albo sigme 10-20. Z 10-18 mialem juz stycznosc, calkiem przyjemne szklo, ale plastikowy bagnet mnie troche odstrasza. Wiec teraz pytanie do was, ktory obiektyw daje najlepszy obraz i ktory bedzie najlepszym wyborem?
Z tego co napisales, to zaden obiektyw nie jest fish eyem.
Samyang 8mm to fish eye pod cropa.
Przepraszam za błąd, w każdym razie chodziło mi o obiektyw szerokokątny.
Mam i polecam C10-22/3.5-4.5
Bardzo fajny obiektyw.
Z resztą używam go właśnie na cropie na zmianę z 24-105L
McMelassa
24-08-2015, 11:03
Miałem Samyanga 8mm na poprzednich wakacjach. Fajny, trochę pracy przy obróbce miałem. Na te wakacje kupiłem 10-18. Prawie cały czas był zapięty do body :) Za te pieniądze - rewelacja.
Samyang 8mm miał tą wadę, że trzeba było go przymykać tak do 5,6 a najlepiej do 8. Wtedy jakość w całym kadrze była dobra. Do ciemnych wnętrz się raczej nie nadawał, ale jako szkło wakacyjno-spacerowe, napewno jest ciekawą propozycją.
AndrzejXM
25-08-2015, 16:15
Mam 10-18 i moge polecic. Optycznie porownywalny z 10-22. Jednak 10-22 ma podglad odleglosci co czasami moze sie przydac - np. jakies nocne zdjecia... I zawsze 4mm ogniskowej wiecej. 10-22 jest troche drozszy ale bardziej uniwersalny.