Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Leica

cheng13
19-08-2015, 21:37
Zapragnąłem kupić sobie kompakta - z różnych powodów - głównie aby ze mną podróżował. Ciągłe taszczenie większości sprzętu ("a nuż się przyda") jest frustrujące. Nie znaczy to, że chcę zrezygnować z lustrzanki - po prostu chcę mieć w miarę prosty, niezawodny aparat z dobrą optyką i RAWami, zarówno dla mnie jak i dla żony.
Mój wybór padł na Leicę V Lux (model 114) - miałem go w rękach i szczerze napiszę, że zrobił na mnie wrażenie.
Czy ktoś z koleżeństwa ma jakieś doświadczenia, porady związane z tym aparatem? Może znajdzie się jakiś użytkownik i zechce podzielić się opinią? Będę wdzięczny :)
Pozdrawiam
J.

pan.kolega
20-08-2015, 08:05
Zapragnąłem kupić sobie kompakta - z różnych powodów - głównie aby ze mną podróżował. Ciągłe taszczenie większości sprzętu ("a nuż się przyda") jest frustrujące. Nie znaczy to, że chcę zrezygnować z lustrzanki - po prostu chcę mieć w miarę prosty, niezawodny aparat z dobrą optyką i RAWami, zarówno dla mnie jak i dla żony.
Mój wybór padł na Leicę V Lux (model 114) - miałem go w rękach i szczerze napiszę, że zrobił na mnie wrażenie.
Czy ktoś z koleżeństwa ma jakieś doświadczenia, porady związane z tym aparatem? Może znajdzie się jakiś użytkownik i zechce podzielić się opinią? Będę wdzięczny :)
Pozdrawiam
J.

Możesz też kupić oryginał, czyli Panasonic Lumix FZ-1000.:idea:

cheng13
21-08-2015, 12:27
Wiem o tym, że ten aparat ma dwie wersje: Lumix i Leica, a w sumie to ta sama konstrukcja. Wolę jednak czerwoną kropkę.
Zamiast wymiany obiektywów kupiłbym konwertery: x0,5 i x2,0, do tego dodatkową baterie i miałbym sprzęt na wyjazdy który mieściłby się w jednej torbie i ważył około kilograma :)
A na "poważniejsze" zdjęcia jest 5D3 i kilka "eLek" :)

zanussi
21-08-2015, 12:28
Skoro stac na czerwoną kropkę (i właściwie tylko na to bo przecież to dokładnie to samo co Panasonic) to po co pytasz? :D

namoamo
21-08-2015, 12:49
Żeby się pochwalić, chyba.

zanussi
21-08-2015, 12:50
Na to wygląda :)

Pawel92
21-08-2015, 12:56
Mogę jedynie dorzucić (z autopsji), że Panasonic Lumix FZ-1000 to całkiem dobry aparat. Jego kuzyn w czerwona kropką powinien też w zasadzie działać.;)

cheng13
21-08-2015, 12:57
...."Czy ktoś z koleżeństwa ma jakieś doświadczenia, porady związane z tym aparatem? Może znajdzie się jakiś użytkownik i zechce podzielić się opinią? Będę wdzięczny"...
Ano właśnie po to. Chciałbym poznać opinie z użytkowania. Jak to wszystko, co piszą w charakterystyce aparatu przekłada się na pragmatyczne użytkowanie.
Moje pytanie jest głównie skierowane do posiadaczy Leiki V lux/Lumixa FZ1000. Jak oceniają ten sprzęt, jakie widzą wady, a jakie zalety, itp.

Pawel92
21-08-2015, 15:01
FZ-1000 w (moim) skrócie.
Plusy:
- waga i gabaryty w porównaniu z DLSR z obiektywem o podobnych parametrach
- zoom w miarę jasny, dobry zakres w podroży i poprawny optycznie
- matryca OK, jak na swoja wielkość. Jakość podobna jak w Sony RX100.
- video 4K
- szybki i skuteczny AF (S), Przynajmniej w dobrym oświetleniu
- elektroniczna migawka = cisza (jeżeli potrzeba :D)
- ruchomy ekran

Minusy:
- brak AutoISO w trybie wideo
- dziwne zachowanie spowodowane oszczędzaniem energii(?): obiektyw się chowa, oczywiście w najmniej odpowiednim momencie ;) Może to poprawili już przez firmware, a może to ja nie potrafię go skonfigurować jak należy?
- AF przy słabym oświetleniu
- bateria (trzeba nabyć dodatkowe)
- elektrycznie sterowany zoom, wolniejszy i mniej precyzyjny niż manualny

To chyba wszystko, co mi przychodzi do głowy.

cheng13
21-08-2015, 16:06
Pawle, dziękuję Ci - o taką właśnie opinię mi chodziło, a nie o dywagacje n/t kosztów, czy chęci zaimponowania.
Czy AF przy słabym oświetleniu długo błądzi? Zechciałbyś coś więcej o tym napisać?
Pozdr.J.

Pawel92
21-08-2015, 16:21
Aparat kupiłem, bo potrzebowałem do podroży ten zakres ogniskowych przy jak najmniejszej wadze i jak najlepszym obrazku. Nie miałem nigdy specjalnego zamiaru robić nim zdjęć przy słabym oświetleniu. Tak się kiedyś stało, ze nie mając nic lepszego pod ręką zabrałem go na koncert do sali która znam i w której wielokrotnie fotografowałem za pomocą lustrzanki. Wrażenie było takie, ze AF ma duże trudności z ustawienie ostrości tak gdzie bym sobie tego życzył, co w połączeniu z mocno up...dliwym wyłączaniem się aparatu wywołało u mnie lekkie zdenerwowanie.
Myślę, ze AF przy kiepskim świetle nie jest gorszy od innych aparatów tego typu, ale do mojego zastosowania jego poziom powtarzalności i precyzji jest niewystarczający.

cheng13
23-08-2015, 17:43
Dzięki wielkie Pawle :) Ja mam zamiar używać go głównie w podróżach, zdjęcia rodzinne, pamiątki, itp. Powinien spełnić oczekiwania.

cheng13
09-09-2015, 21:59
No i chyba wyleczyłem sie z Leiki.....na lotnisku we Frankfurce miałem dwa egzemplarze w rękach i obydwa nie trafiały z AF. Przypadek? Zbieg okoliczności, że akurat dwa? Nie sądzę....
Sprzedawca objaśnił mi, że Lumix i Leica to nie te same aparaty, jedynie podobne, ponieważ Lumix ma obiektyw klasy B, a Leica klasy A (cokolwiek miałoby to oznaczać). Słyszeliście może o czymś takim?
Coś mi się wydaje, że na wyjazdy pozostanie 7D, jedynie dokupię jakiegoś ultra-zooma (np. T 16-300) i tyle w temacie. Leiki już nie chcę....