Zobacz pełną wersję : Nieco historii :)
Grzebiac w sieci za pewnym egzotycznym aparatem znalazlem taka stronke
jest naprawde godna uwagi -> DigiCamHistory (http://www.digicamhistory.com/) :wink:
Ciekaw jestem jak na dzisiesjszy sprzet beda patrzyc ludzie za kilkadziesiat/sto kilkadziesiat lat patrzec.
I w ogole - w jakim kierunku pojdzie fotografia? Jak myslicie - co beda poprawiac, szczegolnie rozwijac, jaki kierunek?
Według mnie będa zwiększali piksele i optyczne zoomy tylko żeby było co w broszurkach marketingowych pisać. A co będzie później... to kto wie.
Jak dożyjemy sędziwego wieku będziemy mówić wnukom jak to wyglądało za naszych czasów, to się będą patrzyć z pobłażliwą miną, że dziadkowi znowu się coś miesza i powiedzą "tak tak dziadku" ehhh :D
Według mnie będa zwiększali piksele i optyczne zoomy tylko żeby było co w broszurkach marketingowych pisać. A co będzie później... to kto wie.
Jak dożyjemy sędziwego wieku będziemy mówić wnukom jak to wyglądało za naszych czasów, to się będą patrzyć z pobłażliwą miną, że dziadkowi znowu się coś miesza i powiedzą "tak tak dziadku" ehhh :D
Ciekaw jestem jaka jest fizyczna mozliwosc zwiekszania zooma w obiektywach rozsadnych rozmiarow? Sam o tym nie mam pojecia, bo tak to jest jak sie na fizyce w szkole spalo, a i madrych ksiazek czytac nie chcialo :)
Podejrzewam, ze gdy za jakies 5-10 lat gdy bedzie sie nastolatkom opowiadac jak wygladalo wywolywanie w ciemni, to albo potraktuja to jako fantastytyke (w koncu lubia Tolkiena :D ), albo pomysla rzeczywiscie, ze Ci "dawni" fotografowie mieli cos z glowa nie tak :)
Podejrzewam, ze gdy za jakies 5-10 lat gdy bedzie sie nastolatkom opowiadac jak wygladalo wywolywanie w ciemni, to albo potraktuja to jako fantastytyke (w koncu lubia Tolkiena ), albo pomysla rzeczywiscie, ze Ci "dawni" fotografowie mieli cos z glowa nie tak
Albo powiedzą- stary myślał że kiedyś był alchemikiem, a teraz mu się od chemii w głowie popieprzyło :)
Albo powiedzą- stary myślał że kiedyś był alchemikiem, a teraz mu się od chemii w głowie popieprzyło :)
:D :D Taak - on cos tam wachal, cos tam palil, w czyms tam jakies papiery moczyl, po ciemku w jakiems slabym czerwonym swietle siedzial... no jemu musialo cos sie z glowa stac! A teraz na mnie krzyczy, ze ja ziolo sobie pale. W koncu mam juz 12 lat - nie wiem o co mu chodzi :D :D
Poźniej dojdzie do wniosku że ojciec był ćpunem za młodu :)
I do tego dziadkowie mu pomagali i finansowali to. Nawet mu jakies ksiazki o tym kupowali :D
Eh... strach sie bac co to bedzie :)
Zauwazyles, ze juz mowimy jak (nie tylko potencjalne) dziadki ? :D
Zauwazyles, ze juz mowimy jak (nie tylko potencjalne) dziadki ?
starość nie radość hehe
Za kilkadziesiat lat to podejrzewam ze moze byc cos w stylu: fotografia 3D, holografia, przekaz myslowy (nie tylko obrazow, dzwiekow, a nawet zapachow, dotykow czy uczuc) 8) .
Tylko najpierw nasza cywilizacja musi przetrwac roztapianie sie biegunow przez cieply prad El Ninio (ten rok, nastepny? nie wiadomo ) oraz potezne wiatry sloneczne zmieniajace uklad biegunow i kierunek wirowania Ziemi( 2011 lub 2012) ;)
Ciekaw jestem jak na dzisiesjszy sprzet beda patrzyc ludzie za kilkadziesiat/sto kilkadziesiat lat patrzec.
I w ogole - w jakim kierunku pojdzie fotografia? Jak myslicie - co beda poprawiac, szczegolnie rozwijac, jaki kierunek?
Hmm, często czytałem opinię, że dzisiejsza optyka zbliża się już do granic praw fizyki - dalej sie po prostu nie da. A fizyka to nie pecety, gdzie co rok to więcej MHz :) tu pewnych rzeczy się po prostu zrobić nie da - np. rozsądnej wielkości obiektywu 600/2.8 :)
Podobnie z matrycami - może da się dojść do kilkudziesięciu MPix na sensorze APS, ale dalej to już zacznie się obalanie praw natury :)
Tomasz Golinski
23-09-2004, 11:02
Niekoniecznie. Masz juz szkla dyfrakcyjne. To jest obejscie pewnych zasad fizyki klasycznych obiektywow. Prawdziwa bariera jest dopiero rozmiar piksela porownywalny z dlugoscia fali swiatla.
Niekoniecznie. Masz juz szkla dyfrakcyjne. To jest obejscie pewnych zasad fizyki klasycznych obiektywow.
Eee, no ale ile można? Może w końcu będą te "płatki" DO skręcać pod kątem bliskim 90 stopni?? :)
Prawdziwa bariera jest dopiero rozmiar piksela porownywalny z dlugoscia fali swiatla.
No i wtedy trzeba będzie (w końcu) powiększyć matryce :)
Tomasz Golinski
23-09-2004, 11:09
Przypuszczam, ze teoretycznie takie gadzety da sie zrobic, tylko brakuje jeszcze precyzji, albo to kwestia ceny...
Przypuszczam, ze teoretycznie takie gadzety da sie zrobic, tylko brakuje jeszcze precyzji, albo to kwestia ceny...
No, ja się ostatnio nasłuchałem o pozycjonowaniu kilkudziesięciometrowych luster względem siebie z mikrometrową dokładnością.
W kosmosie :)
Tomasz Golinski
23-09-2004, 11:14
Taaaa. niech zgadne. Detektor fal grawitacyjnych :mrgreen:
A pomyśleć, że wszystko zaczęło się od małych malujących demonów siedzących w puszce :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tomasz Golinski
23-09-2004, 11:19
A ja myslalem, ze to byly krasnoludki :(
Taaaa. niech zgadne. Detektor fal grawitacyjnych :mrgreen:
Ja się nie znam. Ja jestem tylko głupim adminem :)
Tomasz Golinski napisał:,
A ja myslalem, ze to byly krasnoludki
W "Ruchomych obrazkach" jest napisane że to male demony :mrgreen:
P.S. Widzisz to dopiero mały szok dla Ciebie, ja wczoraj się dopiero dowiedziałem że Clark Kent bez okularów to Superman- spać przez to nie mogłem :cry: