Zobacz pełną wersję : canon 760d czy 70d
Witam,
chciałbym kupić lustrzankę, waham się pomiędzy dwoma modelami 760d lub 70d?
Aparat będzie używany do robienia zdjęć na imprezach rodzinnych i na wakacjach (lato, zima(narty)).
Czy pomiędzy tymi dwoma modelami jest duża różnica?
70d ma szczelną obudowę np. od zachlapania, czy faktycznie na to zwracac uwagę?
760d ma dużo słabszą baterie.
z obiektywem EF-S 18-135mm IS ST:
70d jest droższy od 760d o 500 zł
Czy warto dopłacać?
Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam
Roznice sa takie jakie opisal producent. Chcesz aparat na wakacje kup Sony A6000.
Jak sie uparles na Canona to kup 760 (mniejsza itp, 70 oczywiscie ma wieksze mozliwosci).
kup 760d, a kasę która została kup parę książek do foto. mniemam, że to jest pierwsze lustro, więc najpewniej też obsługa PASM będzie dla Ciebie nowością. nie żartuje - 760d + coś do nauki.
czyli rozumiem, że dużych różnic nie ma. Chciałbym mieć body już na lata, a w przyszłości zmieniać tylko obiektywy.
Dlatego zastanawiam się czy 760d mi starczy. Ma dodatkowo dużo słabszą baterię ...
no i brak szczelności na pył i wilgotność (jak bede na nartach może się to przydać). Tak mi się wydaje, choć doświadczenia nie mam.
z góry dzięki za każdą wskazówkę :)
Roznice sa, ale bez przesady. Jesli chcesz wiecej pradu kup druga baterie i po sprawie.
mam 450d już 5 lat. migawka przelatała więcej niż ma zapisane w papierach, a sam aparat przeżył wypady w zimowe Karkonosze przy -22 stopniach, oblodzenie, suszenie, nadmorski piasek przy +35, niezliczone upadki na skały i działa. aparat nie ma żadnych wzmocnień.
jeśli 450d daje radę, to tym bardziej 760d (choć trzeba uważać na machany wyświetlacz). baterią się nie martw, za małe pieniądze można dokupić nowe. i tak po jakimś czasie będziesz musiał kupić nową, nawet do 70d. na pewno 70d lepiej leży w łapie, ale to kwestia indywidualna.
p0m Ty masz 450d i takie super zdjęcia robisz? Widziałem na Twojej stronie internetowej
to była ironia?:evil:
thx z słowo, tak, 450d, wszystkie fotki z tego korpusu, szkła też dosyć budżetowe (c17-85, sigma 10-20, c501.4).
nie, nie, naprawde bardzo ładne zdjęcia.
taki zestaw planuje kupić:
Canon 760D + 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
gratki. teraz tylko uczyć się i focić, focić i jeszcze raz focić, no i uczyć się.
chester_jds
15-08-2015, 00:22
Chciałbym mieć body już na lata, a w przyszłości zmieniać tylko obiektywy.
Praktyka wielu osób pokazuje, że jeśli zainwestujesz w dobre obiektywy, to one będą Ci służyć latami, a zmieniać będziesz właśnie body.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ernest_DLRS
15-08-2015, 00:29
Dokładnie. Ja 550D używałem od 2010, a półtora miesiąca temu dopiero dokupiłem 6D. 550D nadal działa, a narobiłem nim spokojnie 150.000 zdjęć. Obiektywy to podstawa! Matryca w 70D i 760D może się nieco różni, ale realnych różnic w obrazku nie zobaczysz. Za to 760D jest mniejszy i lżejszy, a to pozytywna cecha w aparacie wakacyjnym.
Dziękuje wszystkim za rady.
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy ten obiektyw co wybrałem (18-135mm f/3.5-5.6 IS STM) jest dobrą opcją, czy w tej cenie znajdę coś lepszego?
Co byście mi doradzili ?
dobra opcja, choć lepszy jest 15-85, ale trzeba do niego dołożyć.
dlaczego jest to lepszy obiektyw? ma podobne parametry ale ogniskową tylko do 85 a moj do 135
Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
To miało być do champ "p0m Ty masz 450d i takie super zdjęcia robisz? Widziałem na Twojej stronie internetowej"
zdjęcia robi fotograf nie aparat, wszędzie to powtarzają ;-)
p0m Ty masz 450d i takie super zdjęcia robisz? Widziałem na Twojej stronie internetowej
Hej usmialem się setnie... To zdziwienie jest więcej warte niż wszystkie super hiper testy i bajania nad milionowymi pikselami. No facet ma budżetowy aparat i jakim cudem on robi "takie" fotki...???!!! Zapytalbym: Jak on w ogole śmie???!!! jak widać na szczęście to jeszcze ludzie robią zdjęcia, a nie aparaty...
Preskaler
28-04-2016, 08:29
Kup C1300D a za różnicę kup jakiś porządny obiektyw i książki.
Mam podobny dylemat. Zawsze powtarzałem, że gdy wykrzeszę z 350d maxa, zmienię na 7d. Po 10 latach 350d odmówił współpracy i muszę wybrać coś przed wakacjami. Z 7d zrezygnowałem na rzecz 70d (ze względu na nowszą konstrukcję). Teraz zacząłem zastanawiać się nad 760d, głownie ze względu na różnicę cenową (wliczając cash back 1tys. zł).
Zdarza się, że wyjeżdżam w trudne tereny (pustynie, dżungle itd.), stąd pytanie czy uszczelnienia 70d są warte różnicy cenowej. Body 350d było w tylu miejscach i to nie piasek go wykończył. Poza krajobrazami fotografuję architekturę, portrety i różne przedstawienia w pomieszczeniach.
Niby wszystko zostało już napisane na różnych forach, jednak może ktoś chciałby podzielić się obserwacjami już po wyborze sprzętu.
Obiektywy C.17-55 2.8, C.70-200f/4L, C.50 1.4, budżet około 3.5tys.
Jeżeli to nie jest jakaś szczególna tajemnica (np. wojskowa), czy mógłbyś zdradzić, którą z dżungli masz zamiar penetrować w pierwszej kolejności?
jak już rozmowa zeszła na 450d to ja też go mam :D....od 7 lat chyba nawet...sam się zastanawiałem nad zamianą na 70d ale koledzy z CB mi to wybyli z głowy :P...jak już bym zmieniał to na FF ale to prędko nie nastąpi...na Twoim miejscu brałbym 760d + dobre szkło i akcesoria...
Jeżeli to nie jest jakaś szczególna tajemnica (np. wojskowa), czy mógłbyś zdradzić, którą z dżungli masz zamiar penetrować w pierwszej kolejności?
Żadna tajemnica :) Pracuję dla firm poszukiwawczych złóż naturalnych. Akurat w najbliższym czasie będą to głównie kierunki pustynne północnej Afryki, ale nie wiadomo gdzie życie poniesie :) Jeśli chodzi o dżungle to był to głównie region Assam w Indiach. Prawdopodobieństwo, że w najbliższych latach trafi się miejsce powyżej 80% wilgotności powietrza jest bardzo duże.
Zdarza się, że wyjeżdżam w trudne tereny (pustynie, dżungle itd.), stąd pytanie czy uszczelnienia 70d są warte różnicy cenowej
Moim zdaniem są warte. Poza tym w 70D masz 20mpx vs 24mpx 760D. IMO im mniej mpx w cropie tym lepiej.
jak już rozmowa zeszła na 450d to ja też go mam :D....od 7 lat chyba nawet...sam się zastanawiałem nad zamianą na 70d ale koledzy z CB mi to wybyli z głowy :P...jak już bym zmieniał to na FF ale to prędko nie nastąpi...na Twoim miejscu brałbym 760d + dobre szkło i akcesoria...
FF świetna sprawa, niestety za drogo. 70d dobrze leży mi w dłoni, muszę przymierzyć jeszcze 760d i na tej podstawie podejmę decyzję. Póki co bliżej jestem 760d.
patrykwn
07-06-2016, 23:32
Stałem przed dokładnie tym samym wyborem. Ostatecznie wybrałem 760D i jestem bardzo zadowolony.
Uważam, że dobry obiektyw jest o wiele ważniejszy od drobnych różnic w body.
Bardzo dobrze leży w dłoni, lekki.
Jeżeli chciałbyś jakieś przykładowe fotki, jak z szumami itp. to pisz, mogę zrobić i wysłać.
Nie mam tego obiektywu Canona, ale mam np. Simgę 70-300 APO. Tani obiektyw, bardzo uniwersalny. Nie żałuję zakupu, mogę śmiało polecić.
Kupiłem go razem z body i 50 1.8 Canona. Dobrze się uzupełniają, a jak chce coś szerszego to używam manuali pod M42.
Stałem przed dokładnie tym samym wyborem. Ostatecznie wybrałem 760D i jestem bardzo zadowolony.
Uważam, że dobry obiektyw jest o wiele ważniejszy od drobnych różnic w body.
Bardzo dobrze leży w dłoni, lekki.
Jeżeli chciałbyś jakieś przykładowe fotki, jak z szumami itp. to pisz, mogę zrobić i wysłać.
Nie mam tego obiektywu Canona, ale mam np. Simgę 70-300 APO. Tani obiektyw, bardzo uniwersalny. Nie żałuję zakupu, mogę śmiało polecić.
Kupiłem go razem z body i 50 1.8 Canona. Dobrze się uzupełniają, a jak chce coś szerszego to używam manuali pod M42.
Mając w szklarni 40d i 6d, chciałem kupić coś jako backup do 6d i coś do wideo, bo jak wiadomo 6d ma słaby AF.
Kupiłem 760d - to jest masakra. Mimo ze 10 lat młodszy od 40d to jednak dużo gorsza matryca.
Tym aparatem nie potrafię roibć zdjęć powyżej iso 800.
Jak się pójdzie na dwór i jest światło na iso 100-400 to jest ok, ale wewnątrz 100% mydła. Aparat był 2 razy na żytniej robili korekty af, cuda nie widy. Dopiero jak poszedłem na street foto gdzie było jasno okazało się ze jednak aparat robi przyzwoite zdjęcia.
Dziś bez 2 zdań wybrałbym 70d, on dużo lepiej sobie radzi jak jest ciemniej. Róznica w cenie nie duża.
AndrzejXM
14-06-2016, 12:10
Hmm ciekawa sprawa... A nie mozesz oddac za niezgodnosc z opisem? W koncu jest podany zakres EV w jakim AF ma dzialac... Bylem ostatnimi dniami w ciemnawym muzeum i na iso 1600 w 100D bylo nawet ok... w 760D powinno byc lepiej...
anthonybright
23-07-2016, 23:13
Ja polecam 760D + Sigme lub Tamrona 17-55 ze światłem 2.8. Bardzo fajne obiektywy w bardzo przystepnych cenach. O wiele lepsze od kitowych. Lepiej kupic samo body i uzywane zadbane szklo. Ja taki obiektyw kupilem za 1000zł z jeszcze niecałą 2 letnią gwarancją. Jedynym minusem jest to, że Sigma nie wspolpracuje w pelni z tym body bez aktualizacji (robią ją darmowo w swoim serwisie w gdyni). Zdjęcia mozna robic lecz nie dzialalo live view i nagrywanie. Aparat sie zwieszal. 3 dni bez obiektywu na pobyt w serwisie i po sprawie.
Ja polecam 760D + Sigme lub Tamrona 17-55 ze światłem 2.8. Bardzo fajne obiektywy w bardzo przystepnych cenach. O wiele lepsze od kitowych. Lepiej kupic samo body i uzywane zadbane szklo. Ja taki obiektyw kupilem za 1000zł z jeszcze niecałą 2 letnią gwarancją. Jedynym minusem jest to, że Sigma nie wspolpracuje w pelni z tym body bez aktualizacji (robią ją darmowo w swoim serwisie w gdyni). Zdjęcia mozna robic lecz nie dzialalo live view i nagrywanie. Aparat sie zwieszal. 3 dni bez obiektywu na pobyt w serwisie i po sprawie.
Tamron 17-50 f2.8 owszem mam taki i polecam. ale 17-55 nie wiem nie znaju, jedynie kit c18-55
anthonybright
15-09-2016, 00:20
Tamron 17-50 f2.8 owszem mam taki i polecam. ale 17-55 nie wiem nie znaju, jedynie kit c18-55
Oczywiście chodziło o 17-50. Błąd w pisowni ;-) przepraszam. Jednocześnie DuDi87 miał bym do Ciebie pytanie - jak Ci się sprawuje YN568EX II? Planuję uzupełnić swojego 760D o tą lampę.