PDA

Zobacz pełną wersję : Sesja rodzinna w plenerze a softbox

robson999
13-08-2015, 09:42
Hej.
Pewni młodzi ludzie, którym wykonałem jakiś czas temu reportaż ślubny, poprosili mnie o wykonanie sesji rodzinnej, gdzieś w plenerze.
Jako takie doświadczenie w takim typie fotografii już posiadam. Fotografowałem już w świetle zastanym, z lampami reporterskimi oraz z parasolką transparentną.
W świetle zastanym fotografuje się świetnie pod warunkiem dobrego i ciekawego światła. Z parasolką również, chociaż ten modyfikator jakoś nie szczególnie przypadł mi do gustu, jeśli chodzi o efekt końcowy czyli zdjęcia.
Pomyślałem, że jeszcze nie próbowałem nigdy zabawy z softboxem reporterskim. Wiem, że uzyskałbym ładne równomierne i miękkie światło, ale czy taki softbox zda egzamin jesli chodzi o zdjęcia rodzinne w plenerze?
A może zostawić temat softboxa i skupić się na tym co mam, czyli światło zastane i ewentualnie doświetlić blendą, albo lampą reporterską z białą parasolką transparentną na statywie.
Pozdrawiam

GalaktycznyMuczaczo
13-08-2015, 16:31
zalezy ile to ludzi jezeli mowimy o np mama tata i bobas na rękach albo jak siedzą na trawniku to spoko mozesz próbować z dużą oktą ale potrzebujesz tez mocnej lampy. Blende przy takiej ilosci ludzi zostawiłbym, dodatkowo też bez pomocnika będzie ciężko. Ja ten sezon w nowym praktycznie bez lamp, bez blendy, żadnego doświetlania itp wszystko wyciągam w obróbce a wygląda to moim zdaniem naprawde dobrze, tymbardziej jak masz 6d.
Wracajac jednak do softboxu, mozesz próbować ale musi być on relatywnie duży moim zdaniem czyli np okta i mocno walić lampą.

robson999
13-08-2015, 17:55
To jest 3 osobowa rodzinka. Nie wysocy mama z tatą oraz roczna dziecina:)
Też myślałem o okcie. Marzy mi się ten model:
Firefly II Softbox Reporterski Octa S/G 65cm Aurora LA-AR-FBO265SG - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4503_Firefly-II-Softbox-Reporterski-Octa-S-G-65cm-Aurora.html)
ale jest dość droga a ja nie czuję się jeszcze profesjonalistą który ma pewność, że będzie wykorzystywał często takie gadżety;)
Lubię światło zastane, więc może rzeczywiście wybiorę jakiś w miarę jasny dzienń na sesję i popróbuję.
Dzięki

PS Takie trzy niewielkie osoby ładnie zaprezentują się chyba w obiektywie EF 50 1.4 USM (bardzo ostatnio polubiłem ten obiektyw)

GalaktycznyMuczaczo
13-08-2015, 17:59
robson999 jezeli pracujesz z lampami i dostajesz kase za swoja prace to musisz inwestować proste, dlatego ja nauczylem sie pracowac ze swiatlem zastanym i nie ide w tą stronę. Rozumiem że czujesz ze to kawałek materiału i cos co tylko ci zmiękczy światło a jest to 400zł wydane ale dobre akcesoria kosztują. simple

robson999
13-08-2015, 18:12
no ale lampa, to dla mnie coś sztucznego i nie idę w tę stronę. Chciałbym tylko mieć taki gadżet na różne wypadki (pogoda).Generalnie nie lubię zdjęć z lampą, ale jak oglądam w internecie sesje rodzinne, to twarze przeważnie są tak rozświetlone, że widać od razu, że było zastosowane doświetlenie. Z resztą teraz sobiie pomyslałem, że nie będzie asystenta, więc cieżko będzie pracować z modyfikatorami.
Ok zastanowię się jak to wszystko rozwiązać.
Dzięki

zdebik
13-08-2015, 18:36
Idz w teren i zobacz co mozesz wyciagnac z golej lampy. Sam mam octe 120 i... z 2x600ex-rt nie ma rewelacji. Kazdy modyficator zabiera swiatlo ktorego i tak malo. Choc, jesli wyjdziesz o zlotej godzinie kto wie.

Najlepiej to chyba miec cos al'a profoto b1 lub b2, niestety ta cena...

GalaktycznyMuczaczo
13-08-2015, 20:54
no ale lampa, to dla mnie coś sztucznego i nie idę w tę stronę. Chciałbym tylko mieć taki gadżet na różne wypadki (pogoda).Generalnie nie lubię zdjęć z lampą, ale jak oglądam w internecie sesje rodzinne, to twarze przeważnie są tak rozświetlone, że widać od razu, że było zastosowane doświetlenie. Z resztą teraz sobiie pomyslałem, że nie będzie asystenta, więc cieżko będzie pracować z modyfikatorami.
Ok zastanowię się jak to wszystko rozwiązać.
Dzięki

Rób takie zdjęcia jakie ty chcesz, takie jakie czujesz, jeżeli klientowi podoba się twoja praca to nie kombinuj. Miałem ostatnio rozmowe z jedną parą która pokazała mi zdjęcia jakie chcą, wysłałem im link do portfolio, wytłumaczyłem im że efekt który oni chcą osiągnąć u mnie nie nie znajdą. Ja lampy mam tylko na dobłysk na ślubie na sali, w innym wypadku uzywam tego co mam i kreuje taki obraz jaki widzi aparat i oko. Jednak tak jak mówiłem, wszystko zalezy jaki masz styl, jezeli widzieli twoje pace i sa one bez lamp to w tą stronę idź. proste

robson999
13-08-2015, 21:11
Idz w teren i zobacz co mozesz wyciagnac z golej lampy. Sam mam octe 120 i... z 2x600ex-rt nie ma rewelacji. Kazdy modyficator zabiera swiatlo ktorego i tak malo. Choc, jesli wyjdziesz o zlotej godzinie kto wie.

Najlepiej to chyba miec cos al'a profoto b1 lub b2, niestety ta cena...

Skoro tak, no to nie, nie będzie chyba sensu targać dodatkowego oświetlenia, do prostej sesji plenerowej. Skupię się tylko na emocjach w świetle zastanym. No chyba że trafi sie bardzo pochmurny dzień...

--- Kolejny post ---

Rób takie zdjęcia jakie ty chcesz, takie jakie czujesz, jeżeli klientowi podoba się twoja praca to nie kombinuj. Miałem ostatnio rozmowe z jedną parą która pokazała mi zdjęcia jakie chcą, wysłałem im link do portfolio, wytłumaczyłem im że efekt który oni chcą osiągnąć u mnie nie nie znajdą. Ja lampy mam tylko na dobłysk na ślubie na sali, w innym wypadku uzywam tego co mam i kreuje taki obraz jaki widzi aparat i oko. Jednak tak jak mówiłem, wszystko zalezy jaki masz styl, jezeli widzieli twoje pace i sa one bez lamp to w tą stronę idź. proste

Przez moment wydawało mi się, że te zdjęcia bez lamp, są mniej profesjonalne, ale powoli zaczynam rozumieć o co chodzi...

GalaktycznyMuczaczo
13-08-2015, 22:39
Przez moment wydawało mi się, że te zdjęcia bez lamp, są mniej profesjonalne, ale powoli zaczynam rozumieć o co chodzi...
zapytam bo mnie to ciekawi :D Dlaczego?

zdebik
13-08-2015, 23:34
Ja tam lubie błyskać. Masz wtedy możliwość (ograniczoną) kontroli światła zastanego. Wiadomo, im silniejsze lampy tym tej kontroli więcej.

GalaktycznyMuczaczo
14-08-2015, 00:30
Ja tam lubie błyskać. Masz wtedy możliwość (ograniczoną) kontroli światła zastanego. Wiadomo, im silniejsze lampy tym tej kontroli więcej.

to wszystko zalezy od tego jak sie pracuje ja np nigdy nie lubiłem specjalnie świecić, czasem jak nie ma innej mozliwosci to trzeba ale tak to nie, znam ludzi ktrózy robią swietne foty błyskając ale są i tacy którzy robią zastanym i poprostu niszczą mi umysł techniką :)

p0m
14-08-2015, 09:19
Chciałbym zauważyć, że 3 osoby dasz radę zrobić z blenda

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

robson999
14-08-2015, 15:15
zapytam bo mnie to ciekawi :D Dlaczego?

Ponieważ postacie są pięknie doświetlone, lampami z modyfikatorami, a w świetle zastanym wciąz czegoś mi brakowało.

--- Kolejny post ---

Chciałbym zauważyć, że 3 osoby dasz radę zrobić z blenda

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

Mam dużą blendę, spróbuję.

GalaktycznyMuczaczo
14-08-2015, 15:37
Ponieważ postacie są pięknie doświetlone, lampami z modyfikatorami, a w świetle zastanym wciąz czegoś mi brakowało.
Zobacz pana Adama Trzcionke :)

robson999
14-08-2015, 16:46
Zobacz pana Adama Trzcionke :)

Obejrzałem. Wygląda jakby bez doświetlania;)