Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opinia o 7D MK I dla "nikoniary"

Renia
10-08-2015, 16:36
Witam na forum, jako „nikoniara” rozważam zmianę systemu lub dokupienie 7D MK 1. Obecnie mam między innymi d7000 oraz d7100 jednak pod względem ergonomicznym bardziej pasuje mi Canon 7d (ze wzg. na cenę stać mnie jest jedynie na zakup wersji MK I). Mam, zatem pytanie, czy będące obecnie w sprzedaży (nówki sklepowe) to modele produkowane kilka lat wstecz czy z produkcji z ostatnich miesięcy. Zdaje sobie sprawę, ze elektronika zwłaszcza matryce oraz kondensatory w aparatach ulegają samoistnemu starzeniu a 7D produkowany jest od 2009 roku. Tym samym swoje latka już ma:roll:. Nie interesuje mnie sprzęt używany. Pozdrawiam. :D

akustyk
10-08-2015, 16:45
7D mkI na pewno nie jest produkowany od premiery 7D mkII, a prawdopodobnie tez kilka miesiecy wczesniej...

co do obaw... IMHO nie ma sie czym martwic. to sa aparaty produkowane na dlugie lata pracy.

pan.kolega
13-08-2015, 20:15
Sorawdź, czy ma firmware wersja 2.x,x. Jeżeli tak, to jest co najwyżej ok. 3-letni.
3 lata to nic dla tego typu sprzętu, o ile nie był przechowywany u kogoś w piwnicy na kartoflach. Wystarczy odkurzyć pudełko, wymieść pajęczyny i usunać pleśń.
Kondensatory chyba też nie sa problemem, bo w korpusach takich kondensatorów, które się szybko starzeja raczej nie ma. 10d jeszcze działaja...
Ja bym nie zamieniał 7100 na 7d, ale różne sa gusta...

Renia
14-08-2015, 10:17
Sorawdź, czy ma firmware wersja 2.x,x. Jeżeli tak, to jest co najwyżej ok. 3-letni.
3 lata to nic dla tego typu sprzętu, o ile nie był przechowywany u kogoś w piwnicy na kartoflach. Wystarczy odkurzyć pudełko, wymieść pajęczyny i usunać pleśń.
Kondensatory chyba też nie sa problemem, bo w korpusach takich kondensatorów, które się szybko starzeja raczej nie ma. 10d jeszcze działaja...
Ja bym nie zamieniał 7100 na 7d, ale różne sa gusta...
Dziękuje za odpowiedź na mój post. Jeśli mogę to poproszę o rozwinięcie tematu o niezmienianiu d7100 na 7d. Z canonem 7d mam sporadyczną styczność i jedynie, na co zwróciłam uwagę to ergonomia. Pozdrawiam

winiarro
14-08-2015, 12:36
Jeśli nie focisz szybkiej akcji, w której dobry AF ciągły i szybki tryb seryjny z 7D są mocno pożądane, to taka zmiana nie ma sensu moim zdaniem. Dostaniesz słabą matrycę, która już kiedy ten aparat wchodził na rynek była 100 lat za mieszkańcami Afryki. Ciężko usprawiedliwić taką przesiadkę z D7100 bo w jakości zdjęć to będzie kilka kroków wstecz.

Bolek02
14-08-2015, 14:11
Taka argumentacja ma sens jedynie w sytuacji gdy do 7D przykręcisz słoik po ogórkach zamiast porządnej poczciwej eLki.

RTSiak
14-08-2015, 15:14
Taka argumentacja ma sens jedynie w sytuacji gdy do 7D przykręcisz słoik po ogórkach zamiast porządnej poczciwej eLki.

no chyba jednak nie bardzo...

jesli chcesz focic szybka akcje i chcesz dobry AF itd... to zmien te 7xxx na d700 i efekt bedzie zdecydowanie lepszy niz z 7d

p0m
14-08-2015, 17:21

od kiedy za DR i zaszumienie matrycy odpowiadają słoiki??? na bogów, ludzie, logiki w wypowiedziach trochę...

Pawel92
16-08-2015, 09:20
Podzielam zdanie kolegów: zamiana 7100 na 7D, jeżeli chodzi o same matryce, nie jest najlepszym pomysłem. 7D przy wyższych ISO (1600+) daje kiepski obrazek. O ergonomii 7D vs. D7000 się nie wypowiadam, nigdy nie miałem, nawet w rekach, D7000/D7100. Używałem inne Nikony i ... tez wole ergonomie Canona. Jest to jednak aspekt pomijalny. Przynajmniej dla mnie.

zdebik
16-08-2015, 13:14
7D ma swoje lata a D7100 to nowa konstrukcja. Przed zakupem Nikona moglas pomyslec o Canonie i nie byloby problemu. Teraz stracisz na sprzedazy i kupisz stary sprzet. Zostan przy Nikonie lub dorzuc troche grosza i kup 70D lub 7D2.

Jakie szkla planujesz?

Tom77
16-08-2015, 18:30
Witam na forum, jako „nikoniara” rozważam zmianę systemu lub dokupienie 7D MK 1. Obecnie mam między innymi d7000 oraz d7100 jednak pod względem ergonomicznym bardziej pasuje mi Canon 7d (ze wzg. na cenę stać mnie jest jedynie na zakup wersji MK I). Mam, zatem pytanie, czy będące obecnie w sprzedaży (nówki sklepowe) to modele produkowane kilka lat wstecz czy z produkcji z ostatnich miesięcy. Zdaje sobie sprawę, ze elektronika zwłaszcza matryce oraz kondensatory w aparatach ulegają samoistnemu starzeniu a 7D produkowany jest od 2009 roku. Tym samym swoje latka już ma:roll:. Nie interesuje mnie sprzęt używany. Pozdrawiam. :D

Jakie masz szkła do Nikona? Po co ci 7000 i 7100 ? Może wystarczy te 2 puszki wymienić na 1 lepszą. Co fotografujesz ?

Renia
17-08-2015, 13:56
Jakie masz szkła do Nikona? Po co ci 7000 i 7100 ? Może wystarczy te 2 puszki wymienić na 1 lepszą. Co fotografujesz ?

Witam i dziękuje z posty. Faktycznie matryca z 7D znacznie odstaje od tej w D7000 i D7100. Skorzystałam z uprzejmości znajomych i fotografowałam 7d oraz 7d2. Nikon po wywołaniu NEF`a w CNX2 daje lepszy obraz w stosunku do tych dwóch puszek Canona. Tylko ta ergonomia… jej zazdroszczę... :oops: Do Nikona mam T150-600, s 17-50, N 55-300, N35 1.8. Mam też dostęp do szkieł Canona. Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuje za pomoc zamykając temat. Renia