Zobacz pełną wersję : Mikrokalibracja 60D
greenbrown
08-08-2015, 15:55
Witam,
Wiem, że w tym modelu nie ma tej opcji, ale ja mam pytanie typu "jak".
Gdzieś widziałem, że ludzie sami sobie kalibrowali body w starych body Canona i chciałbym zapytać czy może ktoś wie gdzie taka regulacja znajduje się w 60D.
Z góry dzięki za odp.
Pzdr.
Witam,
Wiem, że w tym modelu nie ma tej opcji, ale ja mam pytanie typu "jak".
Gdzieś widziałem, że ludzie sami sobie kalibrowali body w starych body Canona i chciałbym zapytać czy może ktoś wie gdzie taka regulacja znajduje się w 60D.
Z góry dzięki za odp.
Pzdr.
Taka regulacja w 60D znajduje się na ul.Zytniej. Z jakim obiektywem masz problem ?
greenbrown
08-08-2015, 17:14
Hej. Ja wiem, że na Żytniej jest, ale wyjeżdżam za 6 dni i potrzebuję ten aparat i pomyślałem, że może coś uda mi się zrobić.
Szkoło mam Tamrona 17-50 2.8 ale na innym szkle Canona też mam problem z ostrymi zdjęciami.
Tj. tyle, że dziwne jest, bo na Tamronie pokazuje FF a na szkle Canona jest BF i już sam nie wiem.
To szkło Canona na 6D ostrzy dobrze a w moim lipa.
Hej. Ja wiem, że na Żytniej jest, ale wyjeżdżam za 6 dni i potrzebuję ten aparat i pomyślałem, że może coś uda mi się zrobić.
Szkoło mam Tamrona 17-50 2.8 ale na innym szkle Canona też mam problem z ostrymi zdjęciami.
Tj. tyle, że dziwne jest, bo na Tamronie pokazuje FF a na szkle Canona jest BF i już sam nie wiem.
To szkło Canona na 6D ostrzy dobrze a w moim lipa.
Jak sprawdzałeś BF FF ?
greenbrown
08-08-2015, 17:30
Na szablonie wyciętym z papieru, ze strony skibek.pl FocCal 2.2
Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem, to się robi na maksymalnie otwartym oku i na maks ogniskowej?
Na szablonie wyciętym z papieru, ze strony skibek.pl FocCal 2.2
Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem, to się robi na maksymalnie otwartym oku i na maks ogniskowej?
A próbowałeś robić inne zdjęcia, nie fotografować tablic ? Też masz BF FF ?
greenbrown
08-08-2015, 17:36
Niby są ok, ale nie ma tej ostrości jaką bym chciał nawet na statywie i z podniesionym lustrem. Jak to konkretnie sprawdzić?
Niby są ok, ale nie ma tej ostrości jaką bym chciał nawet na statywie i z podniesionym lustrem. Jak to konkretnie sprawdzić?
Nie rozumiem, podobają ci się zdjęcia czy nie? Masz jakieś zdjęcia na 2,8 do pokazania ?
greenbrown
08-08-2015, 18:05
W sumie nie podobają mi się, nie mają tej super ostrości, którą podobno oferuje ten Tamron - wiadomo, że nie na 2.8
Zrobię foty i podeślę linki, bo już sam nie wiem.
W sumie nie podobają mi się, nie mają tej super ostrości, którą podobno oferuje ten Tamron - wiadomo, że nie na 2.8
Zrobię foty i podeślę linki, bo już sam nie wiem.
Podeślij, nie wiem czego oczekujesz ale żeby mieć ostro na 2,8 to trzeba 1,4 kupić :)
greenbrown
08-08-2015, 19:04
Nie nie, ja wiem, że na ostre zdjęcia przy 2.8 w tym szkle nie mam co liczyć. Ogólnie jest niedobrze, ja prawie nigdy nie robię na 2.8 zdjęć :)
irek6311
08-08-2015, 19:43
Tamron 17-50 ma rozrzut w ostrości i często BF/FF, jeśli w ciemno kupowany to nie dziwne że na f/2,8 mydlane zdjęcia, co do regulacji AF to dać do Serwisu skoro na jednym obiektywie FF a na innym BF.