Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wybór pierwszej lustrzanki

Noizovsky
06-08-2015, 14:53
Witam
Proszę o poradę przy wyborze pierwszej lustrzanki. Zastanawiam się nad Canonem 70D lub Nikonem D7100
Do tego 2-3 szkła - 1wsze na start 70-300 USD Tamrona, 2gie coś co pokryje od 18 do 70, 3cie rybie oko ale to później.
Główne zadania do których potrzebuje aparat to: krajobrazy, architektura, zwierzęta, "użytek wakacyjny", fotografia nocna (burze, zorza), zbliżenia na przedmioty/ludzi w ruchu.

GalaktycznyMuczaczo
06-08-2015, 16:19
cięzko mowic o nikonie bo nie jestem uzytkownikiem tego stystemu i od dawna za bardzo nie patrze na tą półkę w systemie N . za to 70d to fajna puszka która ma dobry af, co do szkieł to pierwsze juz wybraleś drugie mozesz wziac albo tamrona 17-50/2,8 albo sigme 17-50/2,8 albo canona 17-55/2,8 wszystkie fajne, rybie oko kup samyanga 8mm, fajne tanie, na takiej ogniskowej ustawiasz sobie F 5,6 ostrosc na nieskonczonosc i jazda :)
Główne zadania twojego aparatu to fotografowanie wszystkeigo :)czyli ludzie/architektura/makro/sport :) zestaw fajny tylko zebys mial umiejetnosci :)

Noizovsky
06-08-2015, 16:46
Czytałem też ,że Canon 70D ma problem z Focusem (BF/FF) na obiektywach firm 3cich. Nie ukrywam ,że pierwsze co chcę kupić to Tamron 70-300

GalaktycznyMuczaczo
06-08-2015, 16:48
ja czytałem kiedys że Polska ma być drugą zieloną wyspą, jeszcze kiedyś czytałem że w 2000r. komputery miały przestać działać, czytałem też kilkukrotnie o końcu świata :D wszystkie przeżyłem.

Noizovsky
06-08-2015, 16:51
ja czytałem kiedys że Polska ma być drugą zieloną wyspą, jeszcze kiedyś czytałem że w 2000r. komputery miały przestać działać, czytałem też kilkukrotnie o końcu świata :D wszystkie przeżyłem.

Wyczytałem to na tym forum :P W temacie dotyczącym 70D

GalaktycznyMuczaczo
06-08-2015, 17:11
a wyczytales tez ze problemy z af ma tez 350d 400d 450d 500d 550d 600d 650d 700d 750/760d 20d 30d 40d 50d 60d 70d 7d 7d2 6d 5d 5d2 5d3 1d itd itd ? czy tylko ten jeden jedyny?

Noizovsky
06-08-2015, 17:27
Innych tematów nie czytałem bo skupiłem się na tym modelu, który mnie wstępnie interesuje...

Pewnie jakieś mniejsze lub większe problemy są ponieważ nie ma doskonałego sprzętu.

GalaktycznyMuczaczo
06-08-2015, 17:31
zapoznaj sie zezjawiskiem BF/FF tym jak działą AF oraz aparat fotograficzny wtedy mozna podjąć rozmowę w tym temacie teraz kup aparati rob zdjecia

Noizovsky
06-08-2015, 17:50
zapoznaj sie zezjawiskiem BF/FF tym jak działą AF oraz aparat fotograficzny wtedy mozna podjąć rozmowę w tym temacie teraz kup aparati rob zdjecia

Kupię ale chce wybrać najlepiej jak mogę... Na FF nie mam funduszy dlatego APS-C. Jeśli wyjdzie na to ,że jak kupie Canona i będę musiał inwestować tylko w szkła Canona to podziękuje.

Do tej pory robiłem fotki kompaktem więc jakieś tam pojęcie mam

becekpl
06-08-2015, 18:00
oj z tym pojęciem bym nie przesadzał
tu pisuje jedna kolezanka, z argumentem posiadania przez 20 l lustrzanki
niestety, samo posiadanie aparatu wiedzy nie przynosi
ja skleiłem sobie buty ostatnio kropelka ale szewcem z tego powodu się nie stałem
canon najlepiej współpracuje ze szkłami systemowymi
masz z tym problem? to zapraszam do nikona

Tom77
06-08-2015, 18:03
Wyczytałem to na tym forum :P W temacie dotyczącym 70D

Poczytasz forum Nikona to naczytasz się o BF FF na Nikonie. Miałem sporo obiektywów i żadnego nie oddałem z powodu BF FF ale to może dlatego ze nie specjalizuję się w fotografowaniu tablic testowych.
Możesz spokojnie kupić Tamrona, będzie dobrze. Kup wysyłkowo to sprawdzisz i najwyżej oddasz

GalaktycznyMuczaczo
06-08-2015, 19:06
jak to jest że fotografuje już tyle lat ( a jest to liczba dwucyfrowa) i nigdy nie robiłem żadnych testów na tablicach, nie wybierałem spośród setek obiektywów, mam szkła używane niesystemowe i jakoś wychodzą mi ostre zdjęcia i ostrość tam gdzie chce ?

Tom77
06-08-2015, 19:47
jak to jest że fotografuje już tyle lat ( a jest to liczba dwucyfrowa) i nigdy nie robiłem żadnych testów na tablicach, nie wybierałem spośród setek obiektywów, mam szkła używane niesystemowe i jakoś wychodzą mi ostre zdjęcia i ostrość tam gdzie chce ?

No i ja już ponad 20 lat się tym bawię i tablicy nigdy nie robiłem. Kusi mnie żeby Sigmę A35 przetestować na FF BF ale jestem z niej bardzo zadowolony więc po co to psuć :)

damianko
06-08-2015, 20:55
Ja z a24 to z byłem zadowolony, ale zrobiłem tablicę, później korektę i jestem jeszcze bardziej zadowolony :)

GalaktycznyMuczaczo
06-08-2015, 21:18
No i ja już ponad 20 lat się tym bawię i tablicy nigdy nie robiłem. Kusi mnie żeby Sigmę A35 przetestować na FF BF ale jestem z niej bardzo zadowolony więc po co to psuć :)

właśnie o tym mowie, mysle ze gdyym "przetestował" swoej szkła to bym sie niemile rozczarował na rzecz celności af ale... wracam ze zleceń i jeszcze nigdy nie mialem tak zebym klnął na af i to ze nie trafił, zreszta jezeli jestes ogarnięty to wiesz ze błąd moze lezec rowniez po twojej stronie dlatego nie focisz na 1.4 tylko na znacznie wyzszej przysłonie przez co masz na tyle wystarczająco ostrosci zeby popełnić margines błędu i tka czy siak trafisz... no ale jak mamy tutaj ludzi ktorzy z 40 m na 1.4 walą z ręki i szok bo może nie trafić to hej :D

Nefron
07-08-2015, 13:23
Powinieneś przemyśleć, który system. Jeśli jesteś amatorem jest to ważna decyzja, ponieważ później trudno zmienić z Canona na Nikona i na odwrót ze względu na inwestycje jakie ponosi się zakupując sprzęt. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety. Canon 70D jest dobrym wyborem i nie obawiałbym się ,BF i FF, ponieważ w tym korpusie masz możliwość mikroregulacji AF. Jeśli chodzi o obiektywy niesystemowe są one obecnie bardzo dobrej jakości. Osobiście używam Tokiny 16-28 f2,8, sigmy 85 f1,8, obydwa sprawują się aktualnie idealnie. Po zakupie Sigmy miałem problem z BF, dlatego zapakowałem obiektyw z korpusem i wysłałem do serwisu skąd po 2 dniach odesłali mi skalibrowany zestaw. Tokinę zakupiłem kilka lat temu, kiedy jeszcze na tym forum na nią psioczono. Po niewielkiej mikrokalibracji w moim 7D sprawuje się perfekcyjnie.
Nieważne na który system się zdecydujesz. Po zakupie zestawu musisz, go precyzyjnie rozpracować, ponieważ w pierwszej chwili możesz być znacznie zdegustowany wykonanymi zdjęciami. Ja tak miałem kiedy przeszedłem z systemu analogowego Canona na cyfrowy 400D i podobnie gdy zakupiłem 7D i zastanawiałem się przez kilka dni dlaczego z 400D są znacznie lepsze fotki niż z 7D. Oczywiście po kilku dniach te obawy przechodzą w miarę poznawania sprzętu.
Poczytaj dokładnie na forum testy obiektywów szczególnie robione przez Cichego.
Nie zważaj na posty malkontentów, którzy piszą ,ze jeśli obiektyw nie ma L to do niczego się nie nadaje.
Decyzja należy di Ciebie . Powodzenia

Noizovsky
07-08-2015, 17:22
Powinieneś przemyśleć, który system. Jeśli jesteś amatorem jest to ważna decyzja, ponieważ później trudno zmienić z Canona na Nikona i na odwrót ze względu na inwestycje jakie ponosi się zakupując sprzęt. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety. Canon 70D jest dobrym wyborem i nie obawiałbym się ,BF i FF, ponieważ w tym korpusie masz możliwość mikroregulacji AF. Jeśli chodzi o obiektywy niesystemowe są one obecnie bardzo dobrej jakości. Osobiście używam Tokiny 16-28 f2,8, sigmy 85 f1,8, obydwa sprawują się aktualnie idealnie. Po zakupie Sigmy miałem problem z BF, dlatego zapakowałem obiektyw z korpusem i wysłałem do serwisu skąd po 2 dniach odesłali mi skalibrowany zestaw. Tokinę zakupiłem kilka lat temu, kiedy jeszcze na tym forum na nią psioczono. Po niewielkiej mikrokalibracji w moim 7D sprawuje się perfekcyjnie.
Nieważne na który system się zdecydujesz. Po zakupie zestawu musisz, go precyzyjnie rozpracować, ponieważ w pierwszej chwili możesz być znacznie zdegustowany wykonanymi zdjęciami. Ja tak miałem kiedy przeszedłem z systemu analogowego Canona na cyfrowy 400D i podobnie gdy zakupiłem 7D i zastanawiałem się przez kilka dni dlaczego z 400D są znacznie lepsze fotki niż z 7D. Oczywiście po kilku dniach te obawy przechodzą w miarę poznawania sprzętu.
Poczytaj dokładnie na forum testy obiektywów szczególnie robione przez Cichego.
Nie zważaj na posty malkontentów, którzy piszą ,ze jeśli obiektyw nie ma L to do niczego się nie nadaje.
Decyzja należy di Ciebie . Powodzenia

Właśnie dlatego chce wybrać najlepiej jak tylko mogę z danych środków finansowych bo zwiąże się z systemem na stałe. Pewnie kiedyś się zaprę i uzbieram na FF więc tylko puszkę zmienię
Dzięki za radę :P

Sezamek
07-08-2015, 23:09
Pewnie kiedyś się zaprę i uzbieram na FF więc tylko puszkę zmienię

i przy okazji obiektywy...

Zdajesz sobie sprawę, że z tych co wymieniłeś to zostanie Ci tylko T70-300 bo reszta nie nadaje się do FF? Od 70-300 Tamiego nie ma co Cię odwodzić bo to zacne szkiełko z jeszcze zacniejszą stabilizacją :)
Co do 17-50 tu już bym się zastanowił. Na początku miałem 40D i zmieniłem kita właśnie na T17-50/2.8 i był super. Potem po różnych przygodach musiałem z FF przejść na niższą półkę więc wziąłem to, co znałem czyli kolejnego 40D i Tamiego i był problem bo obiektyw może nie był mydlany a raczej miękki także w tej materii uważaj. Sigma w tym zakresie podobno jest bardzo dobra, może ona? Jak starczy na nówkę to masz kilka lat spokój :)

Michal
08-08-2015, 13:40
Kolego fotografia to drogie hobby. Kiedyś kupowałem Sigmy, Tamrony. Od pewnego czasu tylko szkła Canona. Wychodzę z założenia, że mniej a systemowe.

Jak bym miał zaczynać to bym wziął Canona 6d z Canonem 24-105 a później zbierał na resztę.

luck1985
08-08-2015, 23:17
Odpowiem, bo nie dawno kupiłem 70D.
Kupiłem 70D, a jechałem z zamiarem kupna N7100.
Szkła nie miałem wysokich lotów, a większość i tak pożyczałem od szwagra. Dlatego przejście na inny system nie byłoby bolesne czy kosztowne- chęć czegoś nowego, a raczej nowej zabawki. Do sedna.
Puszki są podobne, ale N nowszy i może w kilku miejscach być lepszy- ale to normalne jak zaczniesz robić porównana. Nikon wg "Bogów" na necie to TERAZ najlepszy aparat z apsc. Tyle z gadania. Chwyciłem do ręki tego Nikona i chwyciłem z ciekawości 70D. Wyszedłem z 70D. Lepiej mi się go trzyma, bo N ma wąski grip i gorzej leżał w ręce. Jedną ręką lepiej się trzyma Canona. C ma uchylny ekran- nie każdego to interesuję, ale należy nadmienić. I drugie kółko nastaw w Nikonie sprawiało wrażenie mało wygodnego- te dwa kołka od ustawień i jeden jest pod drugim. Musisz trzymać mały guziczek i kręcić tym dolnym kółkiem. Pewnie wymaga wprawy i będzie ok, ale na pierwszy raz nie zrobiło wrażenia pozytywnego. Spust migawki czy klawisze, to też kwestia indywidualna i oswojenia się.
Generalnie lepiej MI leży C i tyle.

Co do szkieł. Im więcej czytasz, to tym większy burdel w głowie. Na końcu robisz te wszystkie testy z baterią i wmawiasz sobie że masz BB/FF. Miałem Tamrona. Problem ze szkłami firm trzecich występuje. C czy N nie udostępniają swoich aparatów od środka tym firmom więc oni sami muszą do wszystkiego dochodzić. Generalnie musisz kupować "celne sztuki" Mamy na forum kolegę Cichego który zaoferuje Tobie celnego Tamrona i dalej problemu nie szukaj.

Wracając do aparatu/body. Idź do sklepu i chwyć do ręki.

Tom77
16-08-2015, 19:05
Kolego fotografia to drogie hobby. Kiedyś kupowałem Sigmy, Tamrony. Od pewnego czasu tylko szkła Canona. Wychodzę z założenia, że mniej a systemowe.

Jak bym miał zaczynać to bym wziął Canona 6d z Canonem 24-105 a później zbierał na resztę.

Jeszcze kilka lat temu bym się z tobą zgodził. Teraz warto brać przy zakupie pod uwagę np. Sigmę