Zobacz pełną wersję : Canon EF 70-200 F4 L - co jest nie tak?
foggy_lad
04-08-2015, 13:24
Witam wszystkich.
Ponizej zamieszczam kilka zdjec wykonanych tytulowym obiektywem. Wiekszosc na 200mm, zdjecia tablic rejestracyjnych i kosza na smieci robione 6D osadzonym na statywie, pozostale 40D z reki. Wszystkie zdjecia to cropy z oryginalnych plikow prosto z puszek bez zadnych korekt. Czy Waszym zdaniem cos jest nie tak z tym obiektywem? Wg mnie te zdjecia to straszne mydlo, poza tym wydaje mi sie ze obiekty kontrastowe (np. litery na tablicach rejestracyjnych) generuja jak gdyby poswiate. W 6D probowalem kalibrowac obiektyw w zakresie -20 do +20 z jeszcze gorszym rezultatem.
Ponizej wklejam link do zdjec:
http://1drv.ms/1ePUiMf
Przepraszam za brak polskich znakow ale aktualizowalem do Windowsa 10 i cos poszlo nie tak. Dzieki za ew. pomoc.
ewidentnie cos nie tak z obiektywem
napisz cos wiecej o szkle albo dasj do serwisu do kalibracji
i nie ten dzial
foggy_lad
04-08-2015, 13:58
Szklo nie ma zadnych uszkodzen mechanicznych, nigdy mi nie spadlo, na tyle na ile moglem obejzec jest czyste w srodku. Na ogniskowej 70mm i niewiele wyzej zdjecia wychodza lepszej jakosci. Czy uwazasz ze kalibracja w serwisie pomoze, czy moze byc jakas inna przyczyna?
Prosze administracje o przeniesienie do odpowiedniego dzialu.
tak czy siak ja bym pojechał/wysłał do serwisu
a jak jest na innych ogniskowych, przesłonach?
moja elka też lekko mydliła na 200 mm
misiek na śmietniku jest ostry
miałeś założoną osłonę przeciwsłoneczną?
foggy_lad
04-08-2015, 14:44
Tak jak pisałem, na 70 mm i trochę powyżej jest dużo lepiej. Misiek jest ostry ale literki się trochę rozjezdzaja. Przy zdjęciach samochodów i śmietnika osłony nie miałem, natomiast przy pozostałych juz tak.
foggy_lad
04-08-2015, 16:38
Mam goraca prosbe, czy ktos moglby mi udostepnic 2, 3 rawy z tego obiektywu na 200mm? bylbym bardzo wdzieczny.
a co Ci rawy pomogą w ocenie mydła?
foggy_lad
04-08-2015, 19:15
Pewnie nic, chciałem porównać jak to wygląda w innych egzemplarzach.
Witam wszystkich.
Ponizej zamieszczam kilka zdjec wykonanych tytulowym obiektywem. Wiekszosc na 200mm, zdjecia tablic rejestracyjnych i kosza na smieci robione 6D osadzonym na statywie, pozostale 40D z reki. Wszystkie zdjecia to cropy z oryginalnych plikow prosto z puszek bez zadnych korekt. Czy Waszym zdaniem cos jest nie tak z tym obiektywem? Wg mnie te zdjecia to straszne mydlo, poza tym wydaje mi sie ze obiekty kontrastowe (np. litery na tablicach rejestracyjnych) generuja jak gdyby poswiate. W 6D probowalem kalibrowac obiektyw w zakresie -20 do +20 z jeszcze gorszym rezultatem.
Ponizej wklejam link do zdjec:
http://1drv.ms/1ePUiMf
Przepraszam za brak polskich znakow ale aktualizowalem do Windowsa 10 i cos poszlo nie tak. Dzieki za ew. pomoc.
Na jakich ustawieniach 1 zdjęcie jest zrobione ?
Mam goraca prosbe, czy ktos moglby mi udostepnic 2, 3 rawy z tego obiektywu na 200mm? bylbym bardzo wdzieczny.
http://1drv.ms/1E6tmP2
foggy_lad
04-08-2015, 22:27
Dzięki mkamelg, porównam sobie wszystko po powrocie do domu.
Miałem kiedyś to szkło przez parę tygodni i z całą pewnością moje foty wykonane nim i 6d nie wyglądały jak Twój przykład. Wg mnie to nie jest problem z AF tylko z czymś innym. Dla mnie to w ogóle jakaś masakra jest. Oddaj do serwisu, to się dowiesz co jest grane - być może obiektyw jest rozjustowany.
foggy_lad
05-08-2015, 02:11
Dzieki Panowie za sugestie, porownujac zdjecia z mojego obiektywu do zdjec, ktore podeslal kolega mkamelg lub do zdjec znalezionych w internecie to rzeczywiscie katastrofa. Obiektyw pojdzie do serwisu, dam znac w czym byl problem jak tylko sam bede wiedzial. Podobnie jak Bangi mysle, ze to nie bedzie kwestia AF.
Ostatnie zdjecie (z koszem na smieci) jest ostre , wiec najprawdopodobniej szklo jest po prostu do kalibracji. A silnik AF chodzi gladko w calym zakresie ?
foggy_lad
05-08-2015, 11:11
Tak, silnik chodzi gładko i jest bardzo szybki, pod tym kątem nie mam żadnych zastrzeżeń.
To pobaw sie nim troche pod katem oceny skutecznosci trafiania ( BF - FF) i zobacz czy to kwestia tylko i wylacznie nietrafiania. Takie cos serwis wyeliminuje ci calkowicie (najprawdopodobniej) - niestety, tylko Zytnia... (lub inny kraj).