Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głowica (pistoletowa) Manfrotto GRIP ACTION 222

Bigmar
11-04-2006, 11:52
Czy ktoś z Was miał możliwość pracy z głowicą kulową Manfrotto 222?
Jak to działa i jak się sprawuje w praktyce?
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić sterowania taką głowicą.
Interesuje mnie jak się ma wygoda użytkowania w porównaniu z głowcami 488RC2 i 484RC2.
Podzielcie się proszę wrażeniami.

McKane
11-04-2006, 12:07
Bawilem sie nia i te druga z pistoletem umieszczonym poziomo (nie pamietam modelu) :)
Roznica miedzy wersjami kulowymi jest znaczna ... wszystko robisz jedna reka. Przy glowicy kulowej jedna reka ustawiasz aparat druga blokujesz. Potem wykonujesz zdjecie (chyba ze wykonujesz na niezablokowanej).
Przy tej 222 jedna reka robisz wszystko (pion poziom i blokada). Druga reka moze ciagle spoczywac na spuscie migawki badz wezyka i robic zdjecia. Przy tej glowicy pistoletowej poziomej jako ze dostosowana jest do prowadzenia prawa reka (na upartego mozna i lewa ale niewygodne to jest) jednoczesne focenie jest mozliwe jedynie z wezyka.

Podsumowujac sa szybsze i wygodniejsze. Napewno maja jakies wady ktore wychodza w praniu ale jako ze ich nie posiadam trudno mi sie na ten temat wypowiadac.

Bigmar
11-04-2006, 12:58
Do czego służ taki "dinks, przełącznik" na 222 widoczny na zdjęciach?
Jest to nad poziomicą umieszczone mniej więcej w 2/3 wysokości uchwytu.

McKane
11-04-2006, 13:01
To nie przelacznik to taka rolka. Ona chyba sluzy do ustawienia oporu ruchu glowicy ale nie jestem pewien.

Looknij tutaj http://www.fotodura.sote.pl/go/_info/?id=744

Uzywka 222 NAT za 159 zl.

Robson01
11-04-2006, 13:33
Looknij tutaj http://www.fotodura.sote.pl/go/_info/?id=744

Uzywka 222 NAT za 159 zl.
Niestety w kolorze zielonym - leśnym :-)

McKane
11-04-2006, 13:47
Wazne ze dziala :)

Robson01
11-04-2006, 14:06
Czy ktoś z Was miał możliwość pracy z głowicą kulową Manfrotto 222?
Jak to działa i jak się sprawuje w praktyce?
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić sterowania taką głowicą.
Interesuje mnie jak się ma wygoda użytkowania w porównaniu z głowcami 488RC2 i 484RC2.
Podzielcie się proszę wrażeniami.
Mam Gripa 322Rc http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/Manfrotto/glowica-322-RC/ I moim zdanie jest super ze względu na swoją mobilność. Od 222 różni się przede wszystkim obciążeniem (222-2,5kg. 322-5kg.) co dla mnie ze względu na wagę aparatu + szkła ma zasadnicze znaczenie. Sterowanie odbywa się praktycznie jedną ręką, drugą trzymam aparat. Jeżeli twój sprzęt nie waży zbyt wiele to można się zastanowić nad tą głowicą.

McKane
11-04-2006, 14:24
O wlasnie 322 to ta glowica ktora nazywalem pistoletowa pozioma :)

maku
11-04-2006, 23:33
I coś mi się wydaje że popełniłeś błąd. 322 RC może być zarówno pozioma jak i pionowa w zależności od tego jak ją skonfigurujesz (czytaj poskręcasz).

McKane
12-04-2006, 00:20
I coś mi się wydaje że popełniłeś błąd. 322 RC może być zarówno pozioma jak i pionowa w zależności od tego jak ją skonfigurujesz (czytaj poskręcasz).

Mozna ja poskrecac tak zeby obslugiwalo sie ja jak 222 ?

maku
12-04-2006, 00:35
Nie wiem jak obsługuje się 222.Ale w 322 można przykręcić uchwyt płytki na końcu joistika lub na jego początku (tuż przy przegubie). W ten sposób może być zarówno pozioma jak i pionowa w zależności co kto sobie wybierze. Osobiście ze względu na obciążalność wybrałem wariant poziomy. Takie 1V plus porządny obiektyw na końcu dźwigni o długości całej rękojeści jakoś nie bardzo mi pasował i nie brałem tego w ogóle pod uwagę. W końcu nie po to dźwiga się te klamoty by efekt był wątpliwy tylko po to by to naprawdę działało i to w każdej pozycji. W wersji poziomej ramię działania siły jest zdecydowanie krótsze i to w obu pozycjach tj. poziomej i pionowej.

uldum
12-04-2006, 06:30
Posiadam głowicę 222 o kilku lat. Jak dla mnie jest rewelacyjna. Przełącznikiem w głowicy reguluje siłę ściskania sprężyn na kuli (mniejsza siła - do lżejszego sprzętu, większa do cięższego). A tak przy okazji przy większym nacisku sprężyn głowica chodzi ciężej (z większym oporem). Niektórzy twierdzą, że nie da się nią robić zdjęć panoramicznych. To nieprawda. Przy lekkim naciśnięciu spustu głowicy da się obracać aparatem w płaszczyźnie poziomej (360 stopni w poziomie), bez zmian ustawienia w płaszczyźnie pionowej.

Robson01
12-04-2006, 08:59
Nie wiem jak obsługuje się 222.Ale w 322 można przykręcić uchwyt płytki na końcu joistika lub na jego początku (tuż przy przegubie). W ten sposób może być zarówno pozioma jak i pionowa w zależności co kto sobie wybierze. Osobiście ze względu na obciążalność wybrałem wariant poziomy. Takie 1V plus porządny obiektyw na końcu dźwigni o długości całej rękojeści jakoś nie bardzo mi pasował i nie brałem tego w ogóle pod uwagę. W końcu nie po to dźwiga się te klamoty by efekt był wątpliwy tylko po to by to naprawdę działało i to w każdej pozycji. W wersji poziomej ramię działania siły jest zdecydowanie krótsze i to w obu pozycjach tj. poziomej i pionowej.
Tylko po co przekładać do pionu skoro traci się na stabilności całego zestawu (głowica + sprzęt do nie podpięty) oraz na łatwości sterowania. W takim przypadku chyba lepiej kupić tańszą 222.

Bigmar
12-04-2006, 09:25
[QUOTE=uldum]Posiadam głowicę 222 o kilku lat. Jak dla mnie jest rewelacyjna. QUOTE]

Jak z jej wytrzymałością na obciążenie?
Jaki najcięższy sprzęt przykręcasz i utrzymuje go głowica stabilnie?

MARANTZ
13-04-2006, 03:29
Podobno 222 jest mniej trwała i praktyczna. Posiadam 322. Nie wiem jak można z niej zrobić pionową. To przekręcenie powoduję zmianę z prawo na leworęczną i tyle. Jeżeli chodzi o precyzję to jest minimalnie gorsza od klasycznych ale tych dobrych. Kulowe zwykłe przerasta o klasę. Co do praktyczności zastosowań to.... każdy kto weźmie taką głowicę w rękę i porobi kilka zdjęć nie będzie sobie wyobrażał pracy z inną. REWELACJA. Szybkość, wygoda, ergonomia. :) Niestety co do robienia panoram w sposób profesjonalny to ja tego sobie za bardzo nie wyobrażam. Tutaj robienie czymś innym niż głowicą klasyczną to będzie jak to u mnie w pracy mówią "sranie na warsztat a nie fachowa robota".

Vitez
13-04-2006, 09:04
Posiadam 322. Nie wiem jak można z niej zrobić pionową.

W instrukcji do niej sa opisane wszystkie tricki jakie mozna z nia zrobic. Ale po co czytac instrukcje jak latwiej powiedziec "nie wiem" :? .

MARANTZ
13-04-2006, 20:56
Może i jest napisane, ale raczej nie po "naszemu". A nie ma na szczęście obowiązku znajomości angielskiego. Nigdy nawet przez chwilę nie potrzebowałem pionowego usytuowania tej głowicy. W poziomie jest rewelacyjna. Wystarczyło popatrzeć wiedząc że można inaczej i... faktycznie można, są zaślepki. Ale specjalne przekręcanie śrubami głowicy do tego położenia jak dla mnie mija się z celem. No i glowica "traci" trochę przez to jak dla mnie na praktyczności. Zdecydowanie jestem za położeniem poziomym.

Vitez
14-04-2006, 08:22
Może i jest napisane, ale raczej nie po "naszemu". A nie ma na szczęście obowiązku znajomości angielskiego.

Skoro tak stawiasz sprawe to prawdziwsze jest stwierdzenie "nie chialo mi sie dowiedziec jak ustawic pionowo" a nie ze nie wiesz. W instrukcji jest wiecej obrazkow niz napisow i juz z samych obrazkow mozesz ja ustawic jak sobie chcesz. Wystarczy tylko chciec... ale pewnie ze latwiej powiedziec "nie wiem" .

MARANTZ
14-04-2006, 17:58
:lol: Pracujesz chyba w biurze bo jesteś strasznym formalistą Vitez. Nie miałem takiej potrzeby więc w pionie nie sprawdzałem. Miałem potrzebę zmienić z prawej na lewą rękę więc sobie zmieniłem bez patrzenia w instrukcję. Technicznym imbecylem nie jestem. Do dzisiaj nie przeczytałem całej instrukcji obsługi swojego samochodu ani nawet swojego aparatu i jakoś mi to nie przeszkadza. Co wcale nie znaczy że nie miałem tego w ręku. Po prostu tak mam, że jak mi czegoś brakuje i nie wiem jak to zrobić to szukam lub pytam innych. A jak wszystko jest ok to nie zajmuję sobie głowy pierdołami. Od razu nadmieniam, że instrukcji obsługi swoich szkiełek a także trójnoga, monopodu i plecaka nawet do ręki nie brałem :lol:

Vitez
15-04-2006, 16:36
:lol: Pracujesz chyba w biurze bo jesteś strasznym formalistą Vitez. (...)A jak wszystko jest ok to nie zajmuję sobie głowy pierdołami. Od razu nadmieniam, że instrukcji obsługi swoich szkiełek a także trójnoga, monopodu i plecaka nawet do ręki nie brałem :lol:

A jak nie jest OK to piszesz "nie wiem" i pytasz innych jak to zrobic zamiast zajrzec do instrukcji. To nie z biura... to z tego forum glownie sie nauczylem ze ludzie zamiast przeczytac (najlepiej NAJPIERW) instrukcje wola jej nawet nie rozpakowywac a najlepiej wyrzucic a jak zajdzie potrzeba to pytac o podstawy, ktore znalezliby w instrukcji.
Jestem na tym forum od samego poczatku i smialo moge powiedziec - rzygam juz ta ludzka niechecia do czytania instrukcji z ktorej potem tylko glupie pytania sie biora... szkoda ze ludzi tak naprawde to wali :? .

bebop
19-04-2006, 11:17
mam 322 - bardzo polecam. tylko poziom - ten tryb joystiskowy to porażka przy cięższym zestawie. na 322 spokojnie stawiałem Mamiyę RB67 z tele, a ważyło toto... sporo. teraz stawiam inne rzeczy, ale - głowica super. razem z 055PROB dla mnie genialny zestaw. poza wagą*rzecz jasna. i coraz częściej patrzę w stronę tych nowych statywów. czasem te 2kg mniej rzutuje (w górach).

czeczot
30-04-2006, 10:57
322 ma wg mnie jedną wadę. Wyszła ostatnio w plenerze na pochyłym terenie. Jeżeli nie ustawimy statywu tak że jest w pionie to nie nadrobimy tego tą głowicą, jej praktycznie nie da się pochylić w prawo, oczywiście w lewo nie ma problemu. Mam jeszcze 329 którą chciałem sprzedać i tutaj bez problemu przy nie idealnie prosto stojącym statywie to nadrabiałem. Oczywiście to wychodzi głównie przy ustawianiu statywu na mocno nie regularnym i/lub pochyłym terenie gdzie ustawianie go w pionie za pomocą długości nóg jest mocno skomplikowane! Osoby chodzące w góry lub trudny teren powinny to sobie przetestować przed zakupem tej głowicy.