PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie możliwe rozdzielczości zdjęć lustrzanki EOS 400D ?

SlawKo
03-08-2015, 23:27
Witam,

Mam z pozoru prosty problem polegający na ustaleniu możliwych do uzyskania rozdzielczości cyfrowej lustrzanki EOS 400D. Chciałbym konkretnie dowiedzieć się ile możliwych ustawień rodzielczości (i jakich) posiada ten model aparatu oraz jakiej wielkości (w MB) wychodzą dla nich pliki.
Odnalazłem w internecie instrukcję obsługi tego aparatu (wersja angielska), gdzie wskazano na 6 możliwych ustawień rozmiarów dla JPG oraz 1 dla RAW.

Tą teoretyczną wiedzę chciałbym jeszcze ugruntować poprzez praktyczne doświadczenie z obsługą tego modelu aparatu.
Jako że nie posiadam w swoim zasięgu tego sprzętu i nie mogę wykonać nim zdjęć własnoręcznie, stąd moja gorąca prośba do życzliwego forumowicza posiadającego ten model aparatu o wykonanie kilku fotografii tej samej sceny i przesłanie mi wyników emailem. Dla każdej możliwej rozdzielczości jedno zdjęcie w przypadku, gdyby nie było możliwości niestandardowego ustawiania rodzielczości fotografii.

Wiem, że to nietypowa prośba lecz sprawa jest poważna i wymaga 100 % pewności. Zapewnienia słowne nie są wystarczające, tak samo też linki do innych instrukcji obsługi.

Kluczowe jest ustalenie czy możliwe jest uzyskanie tym aparatem jeszcze innych rozdzielczości niż wskazane w instrukcji (na str 166). Czy możliwe jest zdefiniowanie własnego rozmiaru zdjęcia, np.600x800 pikseli ? Czy są jakieś inne pod-wersje tego modelu aparatu z innymi parametrami ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej wymagającej sprawie.
Czy na CANON-BOARD.INFO znajdzie się osoba chętna do udzielenia mi wsparcia ?

Pozdrawiam,

SławKo

marfot
04-08-2015, 06:35
Czy na CANON-BOARD.INFO znajdzie się osoba chętna do udzielenia mi wsparcia ?

Podejrzewam, że ktoś chętniej pomoże jeśli zdradzisz dlaczego chcesz uzyskiwać wybraną rozdzielczość już w samym body.
Myślę, że jakieś 90% użytkowników na CB foci w pełnej rozdzielczości, najczęściej w RAW a wymaganą rozdzielczość obrazka np. do publikacji na CB ;) uzyskuje w trakcie obróbki zdjęcia.
Proponowane przez Ciebie podejście jest bardzo specyficzne.
Aparat rejestruje obraz jako RAW (o pełnej rozdzielczości) a potem coś tam obrabia po swojemu jeśli chcemy mniejszą rodzielczość. Nie mamy więc kontroli nad tym procesem.

chester_jds
04-08-2015, 06:51
Nie, nie ma innych rozdzielczości, niż te opisane w instrukcji obsługi. Inne rozdzielczości uzyskuje się w dowolnym programie graficznym, funkcją "resize" lub kombinacją "crop" i "resize".

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

słowiczek
04-08-2015, 20:59
W 400d taka operacja nie ma sensu,, chyba że chcesz robić obrazki na znaczki pocztowe. Korzystaj z pełnej rozdzielczości a większą uwagę przywiąż do szkła, które podepniesz. Na dobrym obiektywie z tej matrycy wychodzą ładne obrazki.

SlawKo
04-08-2015, 21:21
Podejrzewam, że ktoś chętniej pomoże jeśli zdradzisz dlaczego chcesz uzyskiwać wybraną rozdzielczość już w samym body.

Mam zdjęcie, które ma rozdzielczość inną niż którakolwiek z podawanych w instrukcji a możliwych do wykonania przez ten model aparatu. Rzekomo to zdjęcie wykonał bezpośrednio ten aparat. Zamierzam ze 100 % pewnością ustalić, czy rzeczywiście z tego aparatu mogło wyjść zdjęcie o takich rozmiarach w pikselach, czy też później zostało ręcznie przerobione w jakimś programie komputerowym.
Dodatkowo empirycznie zweryfikowałbym szacunkowo rozmiary plików fotografii w MB.

Pomyślałem więc, że życzliwy posiadacz takiego aparatu mógłby pstryknąć kilka fotek tego samego miejsca, przestawiając przy okazji parametry dostępne w body.
Wysiłek niewielki a dla mnie spora pomoc.

tlustyx
04-08-2015, 22:03
Rzekomo to zdjęcie wykonał bezpośrednio ten aparat. Zamierzam ze 100 % pewnością ustalić, czy rzeczywiście z tego aparatu mogło wyjść zdjęcie o takich rozmiarach w pikselach, czy też później zostało ręcznie przerobione w jakimś programie komputerowym.
Dodatkowo empirycznie zweryfikowałbym szacunkowo rozmiary plików fotografii w MB.
W EXIF-ie nic nie ma? Jak dostałeś to zdjęcie? Często podczas wysyłania, zdjęcia zostają pomniejszone przez system lub program pocztowy lub coś podobnego i ktoś może byc nawet nie świadomy tego, że zdjęcie zostało pomniejszone.
Co do wagi pliku to nic nie sprawdzisz, ponieważ zależy to od ilości szczegółów, jasności, wyostrzenia itd.

SlawKo
04-08-2015, 22:11
@tlustyx
Tu nie chodzi o zgadywankę, tylko konkret. Powinno być porównanie do materiału z EOS 400D.
Wagę plików sprawdzę SZACUNKOWO. Czytaj dokładnie posty.

tlustyx
04-08-2015, 23:57
@tlustyx
Tu nie chodzi o zgadywankę, tylko konkret. Powinno być porównanie do materiału z EOS 400D.
Wagę plików sprawdzę SZACUNKOWO. Czytaj dokładnie posty.
Czytam w przeciwieństwie do Ciebie. ;) Na podstawie ilu zdjęć chcesz szacować wielkość pliku z tego aparatu?
Dla przykładu folder (u mnie na dysku) ze zdjęciami jpg prosto z aparatu (30 zdjęć). Rozdzielczość 3264x2448 waga zaczyna się od 2963KB i rośnie do 6094KB - zdjęcie które wypada poza ten przedział lub się w nim mieści jest prosto z tego aparatu, czy nie?

ds74
05-08-2015, 08:50
Nie ma stałej wagi zdjęcia. Poza rozmiarem w znacznym stopniu zależy ona od jego nazwijmy to "szeroko rozumianej dynamiki obrazu"

chester_jds
05-08-2015, 11:53
Moze tez byc tak, ze masz fotkę Raw, a oglądasz zaszyty podglad JPG. W takim np 5D1, podglad zaszyty jpg miał cos 6,5 MP, przy pełnej rozdzielczości RAW 12,8 MP.
Jpg jest zapisem z kompresja. Im wiecej szczegółów, tym większy plik. Zrób fotkę bezchmurnego nieba a potem żywopłotu i porównaj wagi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

SlawKo
05-08-2015, 14:34
Przyznam, że nie za bardzo rozumiem powody rozwodzenia się nie na temat w powyższych postach.
Zadanie jest proste i łatwe. W sumie na 5 minut - 2 minuty pstrykania i 3 minuty wysyłania.
Jeżeli wziąłby się za to zwinny właściciel EOS 400D z szybkim łączem internetowym, to może zmieściłby się w 3 minutach.
Zakładając, że możliwych jest 7 różnych ustawień rozdzielczości (JPG + RAW), to potrzeba 7 fotografii.
Treść zdjęcia nie jest krytyczna, możnaby np. wystawić aparat przez okno i pstrykać sąsiedni budynek (średnia liczba szczegółów).
Wystarczający poziom szacowania to taki który wskazuje, że dana rozdzielczość obrazu daje pliki wielkości kilku MB a nie kilkuset kB.

7four
05-08-2015, 15:00
Tu znajdziesz , czy na wszystkie scenariusze to nie wiem.

Canon EOS 400D (EOS Digital Rebel XTi / EOS Kiss Digital X): Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/products/canon/slrs/canon_eos400d/specifications)

tlustyx
05-08-2015, 15:53
Przyznam, że nie za bardzo rozumiem powody rozwodzenia się nie na temat w powyższych postach.
Zadanie jest proste i łatwe. ...
Nadal nie przyjmujesz do wiadomości, że to nie działa tak jakbyś chciał i nie jest takie proste. Specjalnie dla Ciebie na próbę zrobiłem kilka zdjęć 500d Takie samo zdjęcie i w tej samej rozdzielczości różniące się ISO, wyostrzenie, lekka korekta ekspozycji jedno zdjęcie 3,31MB drugie 7,62MB, a zmieniając ilość szczegółów na zdjęciu różnice mogą być jeszcze większe.
Jeżeli w zdjęciu nie ma pełnego EXIFa to nic się nie dowiesz. Dodatkowo do 400 D jest http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/hack-firmware-dla-400d-iso-3200-plus-pomiar-punktowy-52216/ Nie wiem jakie tam są możliwości, ale też pewne standardowe ustawienia można zmienić.
Życzę powodzenia :twisted:

namoamo
05-08-2015, 16:52
Rozdzielczości są ogólnie dostępne w google, w instrukcji pewnie też.

becekpl
05-08-2015, 17:28
niech ktos mu zrobi te zdjecia
bo sprzedam butelki i kupie te 400d

Tom77
05-08-2015, 18:06
Zadanie jest proste i łatwe. W sumie na 5 minut - 2 minuty pstrykania i 3 minuty wysyłania.
Jeżeli wziąłby się za to zwinny właściciel EOS 400D z szybkim łączem internetowym, to może zmieściłby się w 3 minutach.
Zakładając, że możliwych jest 7 różnych ustawień rozdzielczości (JPG + RAW), to potrzeba 7 fotografii.
Treść zdjęcia nie jest krytyczna, możnaby np. wystawić aparat przez okno i pstrykać sąsiedni budynek (średnia liczba szczegółów).
Wystarczający poziom szacowania to taki który wskazuje, że dana rozdzielczość obrazu daje pliki wielkości kilku MB a nie kilkuset kB.

Ile płacisz za wykonanie tego zadania ?

kajko
05-08-2015, 18:28
Pewnie gość chce kupić ten aparat i ktoś podesłał mu zmniejszone fotki, a nie wie jakiej wagi będzie robił w praktyce. Gościu kup ten aparat, przecież nie jest aż tak drogi.

pan.kolega
05-08-2015, 18:34
Ile płacisz za wykonanie tego zadania ?

"Zwinnemu z szybkim łaczem" należałoby się te 60 pln za godzinę, czyli za trzy minuty to by było 3 złote. :?
Ja w trzy minuty bym ledwo odstawił piwo i się wysikał. Ale jak się jest szybkim Billem i porucznikiem Columbo w jednej osobie, to co innego.

Wiadomo, że jak rozmiar w pikselach jest inny to nie jest prosto z puszki. Może być tylko krop, ale do tego potrzebny jest jakiś soft, bo 400d tego nie ma.

Tom77
05-08-2015, 18:44
"Zwinnemu z szybkim łaczem" należałoby się te 60 pln za godzinę, czyli za trzy minuty to by było 3 złote. :?
Ja w trzy minuty bym ledwo odstawił piwo i się wysikał. Ale jak się jest szybkim Billem i porucznikiem Columbo w jednej osobie, to co innego.

Wiadomo, że jak rozmiar w pikselach jest inny to nie jest prosto z puszki. Może być tylko krop, ale do tego potrzebny jest jakiś soft, bo 400d tego nie ma.

Nie ważne ile to zamnie tylko czy wie się gdzie szukać

mkamelg
05-08-2015, 19:55
Kluczowe jest ustalenie czy możliwe jest uzyskanie tym aparatem jeszcze innych rozdzielczości niż wskazane w instrukcji (na str 166). Czy możliwe jest zdefiniowanie własnego rozmiaru zdjęcia, np.600x800 pikseli ? Czy są jakieś inne pod-wersje tego modelu aparatu z innymi parametrami ?

czy możliwe jest uzyskanie tym aparatem jeszcze innych rozdzielczości niż wskazane w instrukcji (na str 166)

Nie jest to możliwe.

http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/canon/instrukcja_canon_eos400d_eng.pdf

File size:
(1) Large/Fine: Approx. 3.8MB (3888 x 2592 pixels)
(2) Large/Normal: Approx. 2.0MB (3888 x 2592 pixels)
(3) Medium/Fine: Approx. 2.3MB (2816 x 1880 pixels)
(4) Medium/Normal: Approx. 1.2MB (2816 x 1880 pixels)
(5) Small/Fine: Approx. 1.3MB (1936 x 1288 pixels)
(6) Small/Normal: Approx. 0.7MB (1936 x 1288 pixels)
(7) RAW: Approx. 9.8MB (3888 x 2592 pixels)
*
Exact file sizes depend on the subject, ISO speed, Picture Style, etc.

"Exact file sizes depend on the subject, ISO speed, Picture Style, etc." - "Dokładne rozmiary plików zależą od tego co jest przedmiotem fotografowania, użytej czułości ISO, użytego Picture Style itd."

https://books.google.pl/books?id=GU9aZ1Zo0YQC&pg=PA23&dq=400d+photos+fine+normal&hl=pl&sa=X&ved=0CB0Q6AEwAGoVChMI2c-H3bqSxwIV4q7bCh37vgH3#v=onepage&q=400d%20photos%20fine%20normal&f=false

Czy możliwe jest zdefiniowanie własnego rozmiaru zdjęcia, np.600x800 pikseli ?

Nie ma takiej możliwości.

Czy są jakieś inne pod-wersje tego modelu aparatu z innymi parametrami ?

Nie ma żadnych innych pod-wersji.

SlawKo
06-08-2015, 13:46
niech ktos mu zrobi te zdjecia
bo sprzedam butelki i kupie te 400d

Gratuluję i przyznaję wyróżnienie dla pierwszego forumowicza, który zakojarzył o co chodzi :lol:

--- Kolejny post ---

@ mkamelg :

Dziękuję za merytoryczny wpis.
Zauważ, że jak wspominałem wcześniej odnalazłem własnoręcznie w internecie instrukcję obsługi i wyczytałem z niej na str 166 rozdzielczości obrazów, które podałeś.
To jednak za mało.
Chcę empirycznie przekonać się jak to jest w rzeczywistości, wykonując testową serię zdjęć.

Myślałem, że może gdzieś w Warszawskim sklepie będzie można w ramach "macania" sprzętu pstryknąć kilka fotek, lecz po sprawdzeniu dostępności modeli wygląda, że 400D nie jest już oferowany.

Sprawdzając "podwersje", oprócz wskazanych przez Ciebie marek handlowych "EOS 400D" i "EOS Digital Rebel XTi" znalazłem jeszcze "EOS Kiss Digital X". Dlatego dopytuję się czy przypadkiem nie było jeszcze jakiejś mutacji np. na rynek chiński z obniżonymi parametrami technicznymi.

Merde
06-08-2015, 16:02
wygląda, że 400D nie jest już oferowany.
No co ty? Aparat który miał premierę w sierpniu 2006 roku już nie jest oferowany? ;-)

Strasznie dużo wiatru robisz wokół sprzętu wartego może ze dwie stówki...

SlawKo
08-08-2015, 22:11
@ Merde :

Czy jest oferowany po 9 latach od premiery ?
Ja sprawdziłem w serwisie cyfrowe.pl - niby partnera PRO CANONa i nie zauważyłem (link: Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe, projektory, akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/strefa/canon) ).
Mają sklep w Warszawie, gdzie chciałem się nim pobawić.

"Dużo wiatru" to według Ciebie prośba o przesłanie kilku fotek :o

pan.kolega
09-08-2015, 00:03
Kiedyś miałem 400d i pozostało mi z niego jak się okazuje wszystkiego 626 zdjęć. Z tego duża część to testy i pstryki, bo ja akurat prawie wszystkie zdjecia zachowuję.
Szybko sie go pozbyłem, bo miał krzywo matrycę wstawiona i horyzonty wychodziły nachylone.

Ani jednego zdjęcia na rozdzielczości innej niż maksymalna. Z tego 27 zdjęć (słownie dwadzieścia siedem) w trybie RAW + JPEG.
Waga tych 27 jpegów jest od 1824 kb do 4899 kb, ale te najmniejsze nie sa typowe. Normalne zdjęcie prawidłowo naświetlone rzadko ma mniej niż 3000 chyba, że prawie wszystko jest w boke.
Zadne z tych zdjęć nie było robione super ostrym szkłem, więc może być więcej.