PDA

Zobacz pełną wersję : Epson SureLab D700

rafalpiasek
03-08-2015, 16:53
Witam serdecznie :)

Mam pytanie do kolegów i koleżanek. Używa ktoś może w studio tego suchego minilaba? Chciałbym poznać opinie z użytkowania. Z początku chciałem kupić drukarkę termosublimacyjną DNP DS620 ale tutaj to jednak druk atramentowy, więcej nośników oraz 3 razy wyższa cena :) Oczywiście każde z tych urządzeń ma wady i zalety ale generalnie koszt druku odbitki jest taki sam.
Może ktoś miałby namiar na jakiś sprawdzony sklep w DE aby tam go kupić?

Pozdrawiam
RAFAŁ PIASKOWSKI Photography
PIASKOWSKIPHOTOGRAPHY.PL
studio@piaskowskiphotography.pl

mssk
12-08-2015, 23:39
Sam kiedyś zwróciłem uwagę na to urządzenie, ale z punktu widzenia ceny wydruku nie jest idealne, a na pewno nie jest zbliżone od odbitek z labów mokrych. Cenowo faktycznie wychodzi jak wydruki sublimacyjne. Jakość zakładam, że lepsza będzie z tego Epsona. Do wydruków sublimacyjnych nie potrafię się przekonać. Nie wiem kto w Niemczech, ale w Polsce w swojej ofercie na ją Medikon. Jeśli ceny wydruków miałyby być tańsze, to trzeba by się zastanowić nam Epson SureLan D3000, ale to już zupełnie inna półka cenowa :)
Noritsu też robi suche laby (drukarki), czyli technika idzie w tym kierunku.

Co do dostępności papierów, może jest lepiej niż papierami do drukarek sublimacyjnych, natomiast nie porównywałbym z ilością dostępnych opcji jakie występują w drukarkach lub ploterach pigmentowych. Może w tą stronę warto iść? Fakt, ploter jest mało wygodny w przypadku druku małych zdjęć :)

mssk
24-08-2015, 21:15
Dziś rozmawiałem z przedstawicielem firmy w Polsce, mającej w swojej ofercie papiery i tusze do suchych labów. Sprzedają też Epsony D700.
Ponoć rynek suchych labów faktycznie nieźle się rozwija, dlatego też oprócz typowych papierów fotograficznych (błysk, luster, silk, metalik), wprowadzają do oferty papiery FineArt'owe.
Cena wydruków zaczyna się zbliżać do cen z mokrych labów, a inwestycja jest znacznie mniejsza :)
Wg moich wyliczeń koszt wyprodukowania wydruku zdjęcia 15x21 na podstawowych papierach, może być w okolicach 0,65 PLN.
A jakość jest ponoć lepsza niż z drukarek sublimacyjnych.
Może warto byłoby zobaczyć próbki? :)

czornyj
25-08-2015, 20:01
Gdyby jeszcze jakość*B&W była lepsza...

mssk
25-08-2015, 21:21
ale dobrej jakości B&W też nie załatwi tradycyjny lab, a tu zakładam, że chodzi o zbliżenie się z ceną i komfortem obsługi do zwykłych odbitek.
wydruki z drukarek i ploterów pigmentowych tak tanio nie wyjdą choćby nie wiem co :) a poza tym drukowanie małych formatów jest "upierdliwe" (czasochłonne).
pewnie jest to jakiś kompromis dla mniej wymagających.

Antibes
27-08-2015, 09:42
Czy zna ktoś jakiś punkt usługowy, serwis online, który drukuje na D700? Szukam w googlu ale widzę same oferty drukarek, a nie usług.

tomba
28-04-2016, 14:55
Tutaj foto IRIS Irena Cyprian - internetowe laboratorium Foto IRIS (http://lab.fotoiris.pl)
jako Dry-Lab