Zobacz pełną wersję : Nowy obiektyw
Witam ;) Mimo przeszukania różnorodnych stron nadal waham się ws. kupna nowego obiektywu. Stwierdziłam, że najlepszym rozwiązaniem będzie porada bardziej doświadczonych canonowców. Jestem posiadaczką Canona EOS 1200, nie jest to mega super sprzęt, gdyż był prezentem (tato jest zupełnie zielony w tym), ale nie mam zamiaru się z nim rozstawać, a praca z nim jest mega. Zależy mi na dobrych zdjęciach makro, ale też portretowych. Poszperałam w internecie i natknęłam się na dwa obiektywy: Canon EF 50mm f/1.4 USM i Canon EF 50mm f/1.8 STM. Czytałam recenzję i nie wiem na który się zdecydować. Może macie lepsze propozycje ? Nie chce przekraczać na razie ceny powyżej 1400zł. Bardziej kusi mnie druga propozycja, obiektyw dosyć tani, a zdjęcia są dobrej jakości. Proszę o pomoc :)
Witam ;) Mimo przeszukania różnorodnych stron nadal waham się ws. kupna nowego obiektywu. Stwierdziłam, że najlepszym rozwiązaniem będzie porada bardziej doświadczonych canonowców. Jestem posiadaczką Canona EOS 1200, nie jest to mega super sprzęt, gdyż był prezentem (tato jest zupełnie zielony w tym), ale nie mam zamiaru się z nim rozstawać, a praca z nim jest mega. Zależy mi na dobrych zdjęciach makro, ale też portretowych. Poszperałam w internecie i natknęłam się na dwa obiektywy: Canon EF 50mm f/1.4 USM i Canon EF 50mm f/1.8 STM. Czytałam recenzję i nie wiem na który się zdecydować. Może macie lepsze propozycje ? Nie chce przekraczać na razie ceny powyżej 1400zł. Bardziej kusi mnie druga propozycja, obiektyw dosyć tani, a zdjęcia są dobrej jakości. Proszę o pomoc :)
Do macro Canon 100 2,8 , Tamron 90. Do portretu canon 50 1,8 stm , Canon 85 1,8
GalaktycznyMuczaczo
29-07-2015, 20:35
Hej Vik , oba obiektywy posiadaja taka samą ogniskową , różnia się budową optyczną oraz maksymalnym otworem przysłony. W tym pierwszym uzyskasz mniejsza głębię w tym drugim ciut większą. Oba obiektywy są bardzo fajne , jezeli zaczynasz mozesz spokojnie kupic 50/1,8 zaoszczędzisz sporo kasy a różnicy jako amator nie zobaczysz. Dodatkowo piszezs o Macro niestety te dwa obiektywy nie posiadaja odwzorowania 1:1 a to oznacza ze to co trafi do ciebie na matyrce będzie w mniejszej skali, więc nie mozesz spodziewać się bardzo bliskiego ostrzenia oraz mega powiększeń, oczywiscie możesz cropować zdjęcie i uzyskać "podobny" efekt ale nie będzie to to samo. Za zaoszczędzoną kasę mozesz kupić sobie pierścienie pośrednie do canona i tutaj czy wybierzesz z przeniesienim automatyki czy będziesz ostrzyć manualnie to teżtwoja sprawa, wszystko zależy jak dobrze czujesz się z takim ostrzeniem. To samo z bagnetem , jeżeli chcesz taniej to kup plastikowe, jeżeli w głowie masz obawy ze sie połami itp itd kup metalowe. Proste , pozdrosy
A oprócz obiektywów Canona, polecacie jakieś inne? Nie chce przekroczyć swojego budżetu, a zależy mi na dobrych zdjęciach, również na bokeh. Chociaż cały czas trwam w przekonaniu, że 50/1,8 jest dobrym rozwiązaniem. + Dziękuje za powyższe opinię :)
GalaktycznyMuczaczo
29-07-2015, 20:59
A oprócz obiektywów Canona, polecacie jakieś inne? Nie chce przekroczyć swojego budżetu, a zależy mi na dobrych zdjęciach, również na bokeh. Chociaż cały czas trwam w przekonaniu, że 50/1,8 jest dobrym rozwiązaniem. + Dziękuje za powyższe opinię :)
wszystko zalezy od twojego wlasnego odczucia wg mnie gdybym mial kase kupiłbym sigme 50art ale to 3k+ albo sigme 50/1,4 stara ale juz nowej chyba nie dostaniesz a w dodoatku one chodzily po 2k . Jezeli nie widzisz róznicy pomiedzy cnoanem 50/1,4 a 1,8 to bierz tanszego jezeli sample cie zadowalaja, proste. Druga rzecz to pamiętaj nie ma "tanio i dobrze"
50 1,8 tak, szczególnie w wersji STM. Zostanie ci ledwo na używany obiektyw makro.
Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM lub wspomniany wcześniej Tamron 90mm
Mogłabym się zdecydować na te droższe, ale na razie, szczerze powiedziawszy szkoda mi tylu pieniędzy, bo ciągle się uczę a pieniądze mogłabym zainwestować w coś innego. Co do używanego obiektywu, chyba nie byłby to zły pomysł + ta 50.
Galaktyczny - Znaczącej różnicy pomiędzy moimi dwiema propozycjami nie jest duża? Cenowo to w sumie kilka stówek.
GalaktycznyMuczaczo
29-07-2015, 21:16
Mogłabym się zdecydować na te droższe, ale na razie, szczerze powiedziawszy szkoda mi tylu pieniędzy, bo ciągle się uczę a pieniądze mogłabym zainwestować w coś innego. Co do używanego obiektywu, chyba nie byłby to zły pomysł + ta 50.
Galaktyczny - Znaczącej różnicy pomiędzy moimi dwiema propozycjami nie jest duża? Cenowo to w sumie kilka stówek.
ale dlaczego uzywka to zły pomysł? obiektyw ma dobre właściwości optycznie niezależnie od uzytkownika, rozdzielczość, bohek, kontrast , af , to czy masz aparat pierwszy raz w ręku czy 10000 obiektyw nagle nie bedzie pracował inaczej :)
vik ty mi powiedz :) masz sample i widzisz jak duza badz mala róznica jest miedzy nimi, tylko AF nie jestes w stanie na samplu zobacyć jak szybk badz wolno pracuje, ale to masz na YT i mozesz sobie porównac tez :)
Vik poprostu powiedz ze chcesz wydać jak najmniej :) proste jeżeli chcesz wydać 1400zł szukaj uzywanej sigmy 50/1,4 jezeli zalezy ci na jakości, jeżeli chcesz tani obiektyw to kup 50/1,8 i smigaj na foty :)
Napisałam że używka to dobry pomysł ;) Myślę nad opcją, żeby kupić teraz 50/1,8 a potem dozbierać na jakiś używany. Chcę tylko wiedzieć, czy jego zakup będzie korzystny pod względem jakości i dziękuje za tyle odpowiedzi! :)
Element7th
29-07-2015, 21:29
Chcę tylko wiedzieć, czy jego zakup będzie korzystny pod względem jakości
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/canon-ef-50mm-f-1-8-stm-99926/
Jak na razie zdecydowana większość opinii jest pozytywna.
GalaktycznyMuczaczo
29-07-2015, 21:30
Napisałam że używka to dobry pomysł ;) Myślę nad opcją, żeby kupić teraz 50/1,8 a potem dozbierać na jakiś używany. Chcę tylko wiedzieć, czy jego zakup będzie korzystny pod względem jakości i dziękuje za tyle odpowiedzi! :)
bezsens i głupota bo mozesz teraz kupic 50/1,8 a zbierac na 50/1,2L i spoko, ale jak masz 1,4k to szukaj uzywanej sigmy 50/1,4 i bedizesz bardzo zadowoloan :)
Czyli został na tapecie tylko portretowy. Jezeli tak to za 1400 zł masz sporo mozliwości
Dziękuje ślicznie wszystkim za pomoc ;) Spróbuję wytrzasnąć pieniążki na Sigme, którą mi zaproponowaliście. Jeżeli nie - 50/1,8 i najwyżej będę zbierała już na coś o wiele lepszego.
pan.kolega
29-07-2015, 21:47
Rzadko kiedy tak kategorycznie doradzam co kupić, bo zwykle każdy musi sam zdecydować majac wszelkie dane.
Ale w Twoim przypadku radzę kupić 50mm STM i basta, będziesz zadowolona. Ma poza niezawodnym AF również najlepsze "makro" ze wszystkich podobnych obiektywów nie-makro.
I zastanowić się już tylko na co wydać resztę pieniędzy.
To jeżeli mi budżet pozwala, to kupować tą Sigmę 50/1,4 czy 50mm STM?
GalaktycznyMuczaczo
29-07-2015, 21:59
Jezeli budżet pozwala to kup sigme , bo przecież masz pieniądze o których piszesz :> ?
Więc postanowione - zakupię Sigmę :) Muczaco - zgadza się.
Dziękuje jeszcze raz za pomoc!
Więc postanowione - zakupię Sigmę :) Muczaco - zgadza się.
Dziękuje jeszcze raz za pomoc!
Tan sigma to kawał szkła, przymierz ją do 1200D przed zakupem
A potem pojawi sie temat czemu polowa zdjec jest nieostra, po zakupie uzywanej sigmy xd tez jestem za 50 1.8 stm a za reszte starczy na uzywanego tamrona 90 2.8 macro.
A potem pojawi sie temat czemu polowa zdjec jest nieostra, po zakupie uzywanej sigmy xd tez jestem za 50 1.8 stm a za reszte starczy na uzywanego tamrona 90 2.8 macro.
AF w 1200D + Sigma 50 1,4. Przetestowałbym to dobrze przed zakupem
GalaktycznyMuczaczo
29-07-2015, 22:37
uzywałem tej 50 bardzo często swojego czasu z canonami które nie mialy zadnej kalibracji w body i było super, jeżeli cena takiej jakości jest szukanie dobrego egzemplarza to wole to niż brać tylko dlatego ze to canon I MA DZIALAC . Zreszta co ja gadam sam mam 50/1,8 :D ale na jego możliwości raczej bym nie liczył zbyt często. możliwosci jest dużo , każdy ma swoje zdanie a koleżanka ma już wode w czaszce przez to wszstyko :)
uzywałem tej 50 bardzo często swojego czasu z canonami które nie mialy zadnej kalibracji w body i było super, jeżeli cena takiej jakości jest szukanie dobrego egzemplarza to wole to niż brać tylko dlatego ze to canon I MA DZIALAC . Zreszta co ja gadam sam mam 50/1,8 :D ale na jego możliwości raczej bym nie liczył zbyt często. możliwosci jest dużo , każdy ma swoje zdanie a koleżanka ma już wode w czaszce przez to wszstyko :)
Używałem jej z 400D i źle to wspominam, na 60D już całkiem fajnie działała.
Okej, więc temat nadal nie rozwiązany. Tylko nie bijcie :D Po prostu zrobiliście mi wodę z mózgu. Z Sigmy rezygnuje, chociażby z tego powodu, że postanowiłam na razie wstrzymać się z kupnem i poczekać te 1,5 miesiąca na przypływ większej ilości pieniążków i preferowałabym raczej nowy obiektyw. Do swojego czasu na spokojnie uzbierałabym do 1700-1800 zł i tyle chciałabym wydać na obiektyw. I znów ten sam problem.. chciałabym żeby się nadawał i do portretów i do makro (zależy mi na ładnym bokeh, ale też na w miare dobrej jakości). Przeglądam proponowanego Tamrona 90m, jest całkiem niezły, chyba że macie coś równie dobrego, ale już canonowskiego. Czekam na dalsze opinię. Canona 50mm/1,8 chciałam kupić teraz, bo wyjeżdżam na wakacje, ale w sumie bez tego przeżyje. Lepiej już (według mnie) wydać te 1,8k na dobry obiektyw, niż kupować "podwójnie" i wydać więcej. Proszę o pomoc!:( I z góry przepraszam za to niezdecydowanie, ale nie chcę potem żałować podjętej decyzji. Jestem zielona i potrzebuje dobrej porady.
jak będzie 400zł więcej to już starczy na 50 1.8 stm + uzywana setka macro canona =) 100 2.8 usm macro =)
Tego jednym obiektywem nie przebijesz, zdecydowanie wziąłbym właśnie taki zestaw, a właściwie to mam bardzo podobny tylko 50tka inna.
Rozumiem, ale używanych nie chcę, wiem, że dużej różnicy nie ma. No chyba że kupie teraz ten 50mm/1,8 i najwyżej dopiero co pod choinke sobie zasponsoruje Tamrona lub inny obiektyw do 1800zł max.
Rozumiem, ale używanych nie chcę, wiem, że dużej różnicy nie ma. No chyba że kupie teraz ten 50mm/1,8 i najwyżej dopiero co pod choinke sobie zasponsoruje Tamrona lub inny obiektyw do 1800zł max.
W tym tempie to do choinki twój budżet do 4 tys urośnie.
Najtaniej to 18-55 IS + 50 1,8 STM.
Do 4 tysięcy - nie ;D Teraz jestem maturzystką, będę dorabiała tylko na weekendy i nie uzbieram takiej kwoty. Mogę teraz kupić 50/1,8 i uzbierać na Tamrona albo Canona, tylko chcę na co polować do takiej kwoty. Ewentualnie 2000zł.
+ nie musi być to obiektyw specjalny do makro, bo w sumie nie będę robiła typowych zdjęć np dla owadów itp (z dużego przybliżenia), ale żeby też się nadawał do makrofotografii (kwiaty itp.)
W przyszlym tygodniu zamawiam ef-s 60mm 2.8 macro. Bedzie pracowal ma 600d i mysle, ze Tobie tez by sie spodobal. Moze nie ma f1.4 ale przy macro i tak trzeba mocno przymykac.
Mi bedzie sluzyl do close-up'ow i zdjec na www.
pan.kolega
30-07-2015, 22:33
Czegoś tu nie rozumiem - nie masz żadnego obiektywu, bo nie wspominałaś, masz 1200D z którym praca jest mega, (z deklem czy bez? ) :shock: i chcesz poczekać z zakupem obiektywu? Może coś przeoczyłem.
Wiadomo, że 1200D cudem nie jest. Chce kupić obiektyw teraz 50 mm/1,8 (w najbliższym miesiącu). Chcę tylko wiedzieć po prostu jaki jeszcze obiektyw mogłabym zakupić do 1800 zł, tak żebym była nastawiona na zbieranie pieniędzy :)
Wiadomo, że 1200D cudem nie jest. Chce kupić obiektyw teraz 50 mm/1,8 (w najbliższym miesiącu). Chcę tylko wiedzieć po prostu jaki jeszcze obiektyw mogłabym zakupić do 1800 zł, tak żebym była nastawiona na zbieranie pieniędzy :)
Jakie obiektywy masz do 1200D ?
Tylko jeden, który był dołączony EFS 18-55mm macro 0,25m/0,8ft
Przeczytałam parę sensownych artykułów i wzięłam sobie do serca, że bez sensu jest połowa tego tematu. Jako, że nie mam dużego doświadczenia, nie powinnam robić zamieszania i sama powinnam się zastanowić, czego najbardziej potrzebuje. Ba, wasze propozycje są dobre, to wy się bardziej znacie, ale każdy ma swoje zdanie, a ja mam większy kłopot. 50 zakupie, jeżeli stwierdze, że to jednak nie to i potrzebuje czegoś mocniejszego, podam swój fundusz, oraz modele jakie mnie interesują. Teraz wiem, że zależy mi na obiektywach jasnych, stałoogniskowych. :) Jeżeli ktoś ma propozycje co do tego typu obiektywów, może wyrazić zdanie, aczkolwiek nie wymuszam, a temat można odświeżyć za 1-2 miesiące. Dziękuję ślicznie za cenne porady. Mam nadzieję, że będę zadowolona z zakupu i poprawie swoje umiejętności. Może założę jakąś galerię ;) pozdrawiam
still 50 1.8 stm + canon 100mm macro usm (używka :mrgreen: - nie bój się, moja ma chyba z 10lat wygląda i śmiga jak nowa)
A czy 50tka w wersji STM różni się mocno od poprzednika w kwestii używania tylko do focenia?
Jest o niej temat na forum
Ef-s 60mm f/2.8 Macro czy Ef85mm f/1.8 USM?:) Czy pierwszy obiektyw nadawałby się do robienia zdjęć portretowych? Rozumiem, że jest to typowy macro, ale czy mogłabym go wykorzystać również do tego typu fotografii. Dodam, że zakupuje już 50mm 1.8.
poszukaj sampli w necie
to bedzie odpowiedz na twoje pytanie
troche kreatywności- w fotografii to przydatne
Wiesz, robiłam to milion razy i oba mi sie podobają ^^ Bardziej chodziło mi pod względem jakości i użytku.
Jak 50 1.8 to po co 60 2.8 lol.
Wiadomo ze lepiej 85 ale to nie macro o ktorym mowilas.
Raz tak raz siak "Rozumiem, ale używanych nie chcę" Pora się ogarnąć.
Gdybym ja nie kupował używanych szkieł to nie miał bym jednego dobrego obiektywu tyle powiem.
GalaktycznyMuczaczo
01-08-2015, 22:48
Raz tak raz siak "Rozumiem, ale używanych nie chcę" Pora się ogarnąć.
Gdybym ja nie kupował używanych szkieł to nie miał bym jednego dobrego obiektywu tyle powiem.
kobieta zmienna jest, kolezanka juz wybrała, i weźmie 50/1,8 bo na tą ją stać. Typ użytkownika który wybiera najtańszą opcję bo na to ja stać (i jak to rozumiem) ale szuka potwierdzenia którego nie znajduje wiec na siłe forsuje jak nie z tej to z tej zeby ktos napisal ze to dobry wybór. :) wiele razy widziany przypadek tutaj
50 1.8 to bardzo dobry wybór
Hahah Muczaco ;D Źle zrozumiałeś. Przyznać trzeba, że jestem niezdecydowana. Wybrałam najtańszy obietkyw, bo spieszy mi się z kupnem nowego sprzętu, chciałabym uzyskać na wakacjach ładniejsze zdjęcia, a wyjazd tuż tuż, oczywiście później też będę z niego korzystała ;) Mam już postanowione, że odkładam pieniążki na coś znacznie lepszego. Jak nie będzie mnie stać na nowy, kupie używany. Nie myślcie, że jestem irytująca i stuknięta, ale nie chce po prostu zrobić błędu ws. zakupu obiektywu i potem żałować. Jestem zupełnie zielona i nie znam się na obiektywach, dlatego tak niezmiernie szukam odpowiedzi. Co do używanego obiektywu - miałam nie miłą sytuację, trochę konfliktową, a rodzice i tak żyją w przekonaniu, że "używane? jeszcze zepsute". Co do tego, ja akurat nie mam takiego samego zdania, ale myślę, że nie będzie problemu. Myślę, że temat można zamknąć. Dzięki serdeczne za pomoc, założyłam już małą galerię - krytyki nigdy za mało ;)
notsofunnygirl
08-08-2015, 13:20
Polecam canon 50 1.8 stm. Przesiadka z 50 1.8 YN. Różnica ogromna. Wiadomo - gdyby było mnie stać wzięłabym 50 1.4 albo nawet 1.2, ale na razie lepiej mieć 1.8 niż nie mieć nic.
Polecam też kupowanie sprzętów używanych - oczywiście jak najmniej zużytych :) warto, bo można trafić niesamowite okazje.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
50 STM + pierścienie pośrednie, masz bokeh i makro, tyle w temacie
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
słowiczek
08-08-2015, 17:22
50 STM + pierścienie pośrednie, masz bokeh i makro, tyle w temacie
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
Potwierdzam. Praktykowane na "zwykłym"50/1.8 z pierścieniami. Da się i ładnie to wygląda ;)