Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-35 1.8

Bartosz22
28-07-2015, 22:52
Hej wszystkim :)

Chciałem Was, a dokładniej posiadaczy tytułowej sigmy o opinię. Wiem, że jest dużo tego, ale chciałbym poznać jeszcze kilka. Szkiełko ma być do canona 70D i 600D. Chciałbym wiedzieć jak to jest z AF. Są bardzo rozbieżne opinie na ten temat. Jest aż tak niecelnie?

5pirit
29-07-2015, 15:22
Zależy czyją opinie chcesz usłyszeć/przeczytać. Czy tych którzy to szkło mieli/mają czy onanizatorów słoików Canona?

Używałem go z 50D czyli na konstrukcji nieco starszej i nie miałem żadnych problemów.

Wasyl
29-07-2015, 15:44
Ja nie miałem z nim żadnych problemów. Super szkło

piast9
29-07-2015, 15:55
Kupiłem razem z USB dockiem, dostroiłem i po dostrojeniu działa. Przedtem na szerokim kącie nie trafiało.

Bartosz22
29-07-2015, 16:21
Raczej od osób posiadających to szkło :) Chcę wymienić swego 17-55 który niestety jest użytkowany już bardzo długo, ale i jest jednak za ciemny jeszcze.

Tym którzy odpowiedzieli, Wielkie dzięki!

Czekam jeszcze, może inni się wypowiedzą :)

luso
29-07-2015, 19:50
Kupiłem, skalibrowałem i drugi rok działa świetnie z 600d

RTSiak
29-07-2015, 20:58
moj nie dogadal sie ani z 7d, ani z 1d3 ani z 60d, nie mial BF czy FF po prostu czasami lubil kompletnie przestrzelic, nawet statyczne sytuacje, poszedl w inne rece i tyle go widzialem, ale reklamacji nie bylo

ps to szklo bylo ostatnim gwozdziem do przejscia na FF :P

Cracowiac
26-09-2015, 17:29
Hej wszystkim :)

Chciałem Was, a dokładniej posiadaczy tytułowej sigmy o opinię. Wiem, że jest dużo tego, ale chciałbym poznać jeszcze kilka. Szkiełko ma być do canona 70D i 600D. Chciałbym wiedzieć jak to jest z AF. Są bardzo rozbieżne opinie na ten temat. Jest aż tak niecelnie?

Mam to szkło od roku, chyba pod croopa lepszego obiektywu nie znajdziesz, ostry juz od 1.8, jak przymkniesz do 2.8 to robi się już bardzo ostro a przy 5.6 można się pokaleczyć.
Moim zdaniem główną wadą jest praca pod światło, AF szaleje.
Moja puszka miała FF na 18mm i BF na 35mm, dałem ją razem z body a też używam 70d do kalibracji i jestem bardzo zadowolony.
Czy kupiłbym ten obiektyw wiedząc że udam się z nim do serwisu? Zdecydowanie tak.
Jak otworzysz rawa i przybliżysz 100% zrozumiesz o co mi chodziło:)
Pozdrawiam

a9a
26-09-2015, 22:14
Mam tą Sigmę i jestem zadowolony, ale na początku rzucałem mięsem i wydałem 200zł na USB Dock. Koszmarny BF i FF miała ta Sigma w połączeniu z Canonem 50D.
Właściwie wszystkie wartości były u mnie do poprawki. Od +18 do -12. Rozkalibrowaną sprzedano, za 3200zł (bo za tyle kupiłem i widzę że dziś o 600zł jest tańsza)
nie spodziewałem się takiej wpadki z AF.
Po kalibracji - żyleta, choć nadal na 35mm przy kadrach robionych z 2 lub więcej metrów - często zdarza się jej nie trafiać w punkt. Inne wartości są już ok.

Czy kupiłbym ponownie ten obiektyw? Otóż nie. Ale to już moja subiektywna potrzeba, bo 90% ujęć robię na 35mm i szczerze mówiąc mogłem kupić Sigmę 35/1.4
Chciałem coś bardziej uniwersalnego. Mam i nie korzystam. Z tego co czytam w Internecie, to co druga osoba musi kalibrować przystawką lub przez serwis
tytułowy obiektyw. To nie jest normalne.

Bartosz22
27-09-2015, 21:30
No temat już nieaktualny ;) Kupiłem szkło już. Jest świetne! Nie muszę nic kalibrować trafia w punkt :) Już pokochałem ten obiektyw

kmeg
29-09-2015, 21:45
Też mocno rozważam zakup tego obiektywu na potrzeby amatorsko-hobbistyczne. Chodzi mi o zabawy małą GO, fotografie uliczną, krajobrazową i wszędzie gdzie światła jest mało a używanie statywu albo niewygodne albo problematyczne, sporadycznie portret. Mam 450D i 50D + o podobnym pokryciu C10-22 i T17-50, mam też dostęp do Sigma Dock USB.

RTSiak
29-09-2015, 23:39
dock chyba nie wyeliminuje loteryjnosci af ;/

serko
30-09-2015, 07:45
Ja sobie Sigmę 18-35 1.8 odpuściłem własnie prze loteryjny AF. Sprawdzałem 3 sztuki, każda była celna bez kalibracji, ale niestety jeśli chodzi o powtarzalność to już gorzej. W zależności od sztuki trafionych zdjęć od 50 do 70%. Gdyby obiektyw kosztował 2 tys. mógłbym to przeboleć. Jeśli masz obiektywy takie jak T 17-50 i chcesz zacząć zabawę z małą GO to proponuje zakup jasnej stałki.

kmeg
30-09-2015, 10:38
Pytanie jak duża jest to loteryjność w porównaniu do C35/2 oraz C28/1.8 bo ja nie widzę innych alternatyw dla tego szkła. Na APSC nie ma w zasadzie niczego szerszego niż 28 (czyli de facto 44.2mm). Nie za bardzo jestem zwolenników stałek bo w podróży jest to dość niewygodne (są mniej uniwersalne i zajmuja wiecej miejsca + zmienianie, odkrecanie filtrów, etc). Z drugiej strony eLki nie wchodzą w grę bo ich zakup to mniej pieniędzy na wyjazdy + więcej pracy aby na nie zarobić a więc mniej czasu na wyjazdy i fotografowanie :)
Na wyjazdach ratuje się statywem albo różnymi pseudostatywowymi sztuczkami ale jasne w miare uniwersalne i szerokie szkło chodzi za mna...

Zamiast jezdzenia z c10-22/t17-50/c70-200(+1.4x) jezdzic tylko z c10-22/s18-35/c70-200(+1.4x)

serko
30-09-2015, 10:59
Jeśli chodzi o wygodę w podróży to jest to kiepski powód do zakupu bo Sigma 18-35 waży dwa razy tyle co T 17-50. Nie wiem, którą wersję 70-200 masz ale jest cięższa niż 70-200 f4. Jeśli chodzi o uniwersalność to zakres 18-35 też szału nie robi. W Sigmie najgorsze dla mnie było to, że AF jest nieprzewidywalny. Co innego wada FF, BF stała, którą można skalibrować, a co innego jak trafia gdzie chce.

kmeg
30-09-2015, 11:24
Mam 70-200 4 NonIS. Wiem, że ta Sigma jest duża i ciężka - problem ciężkości jakiś czas temu trochę zniwelowałem przez zamiane plecaka foto na plecak turystyczny + RStrap ale ciągle jest to jakiś problem. Ten AF trochę mnie przeraża bo chce uzyskać z grubsza to samo co na Tamronie ale z mniejszym ISO,czasem mniejszą GO nie tracąc przy tym ostrości. Jako alternatywę widzę tylko 35/2 IS i napęd nożny, tyle, że nie jestem pewny czy jego zakup da mi wygodę i nowe możliwości.

serko
30-09-2015, 11:38
Dzisiaj będę miał C 35/2 IS , jak go obadam to się wypowiem.

kmeg
30-09-2015, 12:34
Czekam w takim razie. Jakbyś mógł napisać jakieś wnioski w kontekście dodatkowych możliwości S18-35 vs C35. Wiadomo, że AF nie ten sam ale chodzi o to, który obiektyw więcej daje możliwości...

luso
30-09-2015, 18:06
Jestem właścicielem s18-35 i c35is. Z moją pustką lepiej trafia Sigma. Canon jest szybszy. Na wycieczki zabieram c35is + kit lub s18-35. Subiektywnie wolę to drugie rozwiązanie.

kmeg
01-10-2015, 09:01
Jestem właścicielem s18-35 i c35is. Z moją pustką lepiej trafia Sigma. Canon jest szybszy. Na wycieczki zabieram c35is + kit lub s18-35. Subiektywnie wolę to drugie rozwiązanie.

Jaką masz puszkę? Jak z trafianiem w gorszych warunkach oświetleniowych vs c35?

luso
01-10-2015, 22:28
Ja podłączam moje obiektywy do c600d. Delikatnie mrowiąc ma on niezbyt wyrafinowany system AF. C35IS ma na pewno szybszy autofokus, ale sigmy wcale nie jest o wiele wolniejszy. W moim przypadku po skalibrowaniu sigmy dawno temu zapomniałem, ze na początku miała olbrzymi front focus gdy ostrzyło się na obiekt w odległosći około 2m od aparatu. W tym momencie czuje się pewniej z AF'em Sigmy niż Canona. Canonowi zdarza się pomylić częściej niż sigmie, ale generalnie i tak odsetek nietrafionych zdjęć z obu obiektywów jest niewielki. W trudniejszych warunkach oświetleniowych tj. podczas okolicznościowych imprez rodzinnych używam tylko sigmy. Kiedyś raz na próbę założyłem c35is ale od razu ten obiektyw okazał się za wąskich. Gdy fotografuje w pomieszczeniach zawsze używam zewnętrznej lampy błyskowej ze wspomaganiem AF. S18-35 w takich warunkach ostrzy troszkę wolniej niż w dobrym swietle. Ale zestaw s18-35+lampa+aparat jest świetny do robienia zdjeć przy kotlecie, rzadko się zdarza, ze potrzebuje ISO wyższego niż 100.
P.S. Kiedyś jeszcze ktoś opisywał na forum że miał problemy ze wspomaganiem AF przez lampę błyskową YongNuon. W przypadku Metz takich problemów nie mam.
P.S. @Kmeg, na twoim miejscu zastanowił bym się czy przypadkiem obiektyw klasy 17-50 f/2.8 nie jest najlepszy na wyjazdy. Wydaje mi się, że on ma najlepszy stosunek waga do zakresu i jasności

ATBFLASH
02-10-2015, 22:12
Miałem używałem z 7D , od razu kupiłem SigmaDock i skalibrowałem i.... fociło się tym genialnie, bardzo fajna plastyka obrazu, jasny i szybki choć może mój egzemplarz mógłby być szybszy - odczucia subiektywne bo pracowałem na innych szkłach systemowych :) Zasadniczo szkło warte wydanych złotówek - po przymknięciu do np już 2.2 robi się piekielnie ostre. Zaleta kolejna to waga produktu - tak jest ciężkie co osobiście lubię w "krótkich" obiektywach, masywne, bardzo dobrze wykonane, bardzo.... a pierścień zoomu - niesamowita praca. Było to moje pierwsze szkło niesystemowe i byłem niesamowicie zaskoczony. Podsumowując - kupić nowe koniecznie z DOCK-eim, przyda się na przyszłość :) lub używkę - mało tego w dobrej cenie bo szkiełko dosyć świeże. Ale jak znajdziesz w granicach 2.2K z gwarancją przedłużoną - brać!

PRZEMOLO79
23-11-2015, 09:58
Nabyłem to cudo używam z 700D szybki celny i genialny ogólnie rzecz biorąc w ciemnym gubi mniej jak c50 f1,4, który demonem nie jest przecież, ale również zauważalnie szybszy od innych szkieł sigmy (nie Art) AF to odpowiednik Ring USM jak w Canonie (doostrzanie manualne w trybie AF bardzo precyzyjne)wcześniejsze Sigmy np. 17-50 to taki mikro USM (HSM) różnicę widać słychać i czuć. GENIALNE SZKŁO GENIALNY OBRAZEK !

Rocailler
15-02-2016, 20:26
Czy któryś z kolegów/koleżanek posiada obiektyw i mieszka na śląsku? jakieś Gliwice/Katowice albo okolice Cieszyna?
Lub znacie sklepy w tych okolicach, gdzie można swobodnie potestować?
Kupiłem używany egzemplarz i niby wszystko jest w porządku ale mam co do niego trochę wątpliwości, chciałbym zobaczyć czy w innych egzemplarzach jest podobnie.
Będę bardzo wdzięczny i służę piwkiem :D