Zobacz pełną wersję : Jakiego analoga kupić?
Witajcie, chodząc po targu staroci tak mnie natknęła myśl żeby sobie tanim kosztem kupić Zenita i popstrykać nieco klisz tak z czystej ciekawości jak to się kiedyś robiło zdjęcia. Niestety ceny jakie usłyszałem były zaporowe więc odpuściłem i szukam dalej. Zależy mi na światłomierzu, najlepiej CdS - z tego co wyczytałem to znacznie czulszy od selenowego no i na mocowaniu M42.
Doczytałem też, że Zenity mają małe pokrycie kadru (a przynajmniej modele od TTL wzwyż). Możecie coś podpowiedzieć jakiego modelu szukać? Myślę, że z 50-70zł starczy na samo body?
Witajcie, chodząc po targu staroci tak mnie natknęła myśl żeby sobie tanim kosztem kupić Zenita i popstrykać nieco klisz tak z czystej ciekawości jak to się kiedyś robiło zdjęcia. Niestety ceny jakie usłyszałem były zaporowe więc odpuściłem i szukam dalej. Zależy mi na światłomierzu, najlepiej CdS - z tego co wyczytałem to znacznie czulszy od selenowego no i na mocowaniu M42.
Doczytałem też, że Zenity mają małe pokrycie kadru (a przynajmniej modele od TTL wzwyż). Możecie coś podpowiedzieć jakiego modelu szukać? Myślę, że z 50-70zł starczy na samo body?
Może Zenit 12XP, spójrz też w kierunku Praktiki MTL3.
Ja posiadam Praktica L , co prawda ten model nie ma światłomierza ,ale do dziś sprawny, robię nim czasami zdjęcia czarno-biale.Posiada matówkę dużo jasniejszą od Zenita. Ostrośc ustawia się na mikroraster.Aparat nie do zajechania.
Ja posiadam Praktica L , co prawda ten model nie ma światłomierza ,ale do dziś sprawny, robię nim czasami zdjęcia czarno-biale.Posiada matówkę dużo jasniejszą od Zenita. Ostrośc ustawia się na mikroraster.Aparat nie do zajechania.
Nie do zajechania jak większość Praktik. Poza tym lepiej wykonane niż zenity. Do manualnych polecam Pentaxy i Olympusy OM ale budżet będzie za mały
Sam mam Nikona FM2n i fajny jest :) tylko szkla drogie :(
Nie do zajechania jak większość Praktik. Poza tym lepiej wykonane niż zenity. Do manualnych polecam Pentaxy i Olympusy OM ale budżet będzie za mały
Spokojnie można wyrwać japończyka w tej samej cenie co zssr/ddr. Sam posiadam dwa Pentaxy, są przefantastyczne :)
Jakimś cudem na olx kupiłem pół roku temu Olympusa Om-2 z standardem za 100 zł :) Okazał się egzemplarzem prawie nowym, w świetnym stanie i w pełni sprawnym. Szukaj a znajdziesz :)
Jeśli masz Canona i obiektywy to patrz na canona ja polecam 5e albo 50e - jak ci się nie spieszy to znajdziesz do 200 zł. - lepiej dołożyć i mieć coś do czego podepniesz obiektywy które masz.
Często jak jadę za granice biorę dodatkowo do cyfry drugie body analoga i raz uratował mi tyłek. ( 40d - pierwsza seria)
A! Zapomniałem. Mam też Canona Eos 650 :) Pierwsza seria Eosów. Piękna sprawa, no i wszystkie szkła pasują :) Kosztował 50 zł :D
Sluchajcie, ja swoja przygode zaczynalem z eosem 300V i to moim zdaniem tez calkiem fajny aparat ale chcialem sprobowac czegos bardziej manualnego :)
Narazie olków nie ma w takiej cenie :(
A z tymi pentaxami to mozecie podrzucic jakis ciekawy model? Jesli nie mocowanie m42 to jedyny wymog chyba swiatlomierz CdS
Sluchajcie, ja swoja przygode zaczynalem z eosem 300V i to moim zdaniem tez calkiem fajny aparat ale chcialem sprobowac czegos bardziej manualnego :)
Narazie olków nie ma w takiej cenie :(
A z tymi pentaxami to mozecie podrzucic jakis ciekawy model? Jesli nie mocowanie m42 to jedyny wymog chyba swiatlomierz CdS
Spotmatic, świetne wykonanie, super dźwignia do naciągu, duży wizjer. nawet nie wiem jaki ma światłomierz. Koniecznie trzeba sprawdzić działanie światłomierza. Albo coś mniejszego ale już nie tak dobrze wykonanego pentaxa MG. Warto spojrzeć w wizjer Olympusa OM, ciężko będzie wrócić do lustrzanek cyfrowych :) Ktoś zaproponował canona, moje 2 ulubione to AE1 i F1, masz do nich tanie i dobre szkła.
A może jakiś dalmierzowiec albo zupełnie coś "prostego" smiena i światłomierz ręczny albo z cyfry.
Dużo frajdy daję 6x6 albo inny na błony 120- jedne i drugie znajdziesz w rodzinie za free jak popytasz. Drewniak czy inne miechowce na płyty szklane czy błony cięte to dopiero zabawa.
Fied i Smiena to nie dla mnie, już próbowałem :) Chciałem uniknąć właśnie światłomierza zewnętrznego (wiem, że są nawet elektroniczne ale wolę wbudowany) żeby sobie rąk nie zaprzątać. Co do samego aparatu to waga mi niestraszna bo spory czas chodziłem ze swoją piątką z gripem i lampą ale stwierdziłem, że coś za bardzo się ręce trzęsą :D
W rodzinie właśnie nic nie znajdę, prędzej na targu :)
W ramach ciekawostki chciałbym kiedyś zobaczyć jak się robi takim starym drewniakiem zdjęcia :) zwłaszcza z fleszem :)
Dziękuję za te kilka typów spoza M42, na pewno się przyjrzę ale i tak priorytet raczej będzie miała Praktica bo tak na prawdę to inny niż M42 analog będzie używany tylko i wyłącznie z jednym szkłem - tym co będzie akurat przy nim w odróżnieniu od obiektywó M42, których przewinie się prze moje ręce jeszcze sporo :)
Ernest_DLRS
28-07-2015, 12:38
Najlepiej kupić takiego analoga, by móc wykorzystać z nim już posiadane obiektywy, lub takiego, do którego tanio można dostać inne.
najprościej canona eosa jest ich pełno w cenach dowolnych od 50zł do 1500zł celuj w coś "normalnego" znaczy z średniej lub wysokiej półki EOS 30, 33, 3 :) , a nie 500 czy 1000. jak koniecznie chcesz budować system na czymś bez autofocusa to może canon ae-1 - nie katuj się wytworami socjalistycznej myśli technicznej - teraz jest wybór, dawniej nie było i musieliśmy tego badziewia używać.
Chyba ktos tu sie zapedzil :)
To nie ma byc aparat pelna para, zadnego systemu budowal nie bede dla analoga.
To po prostu czysta ciekawosc jest :)
Moze kiedys nawet sobie dokupie taki analogowy swiatlomierz dla zabawy :)
Bo tak na prawde czym bedzie taki eos 3 roznil od mojego 5D? Nie zmienie iso, bede ograniczony filmem i na tym sie skonczy. Takim cyfrowym analogiem tez sobie ustawie tryb manualny, w wizjerze zacznie latac cyfrowa wskazowka a jak ustawie odpowiedni program to aparat nawet ustawi przeslone i czas zeby bylo dobrze. To juz znam i wracac do tego nie chce :)
Szukam czegos pomiedzy wygodnicka era cyfryzacji a hardkorowa drewnianych wielkoformatow (czy co tam oni uzywali w dawnych czasach)
Jeszcze raz powtarzam, to taka ciekawostka ma byc bardziej a nie robocze body :)
Canon ae-1 tak samo jak olek om i pentax brzmia calkiem fajnie i ich sobie tez szukam w jakichs malych pieniadzach :)