Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1D mark III, IV jakość wykonania vs starsze modele.

mazursky
25-07-2015, 14:55
Posiadam aktualnie 1DIIn nigdy nie widziałem na żywo 1DIII i IV jak jest z nimi pod względem jakości użytych materiałów w porównaniu do starszych braci. Na zdjęciach wygląda, że canon zastosował te same "twarde, niezniszczalne, trwałe" gumy, plastiki, kółko. Czy faktycznie tak jest? Pytam, gdyż rozglądam się za czymś nowszym powoli a np. jakość wykonania 5DIII, 6D, 7DII to dla mnie nieporozumienie :) w sensie zalatuje tanim plastikiem...bądź miękką nikonowską gumą :) a to jakoś nie pasuje mi.

becekpl
25-07-2015, 15:06
może spraw sobie camera obscura, z dębu np. albo jakiegoś ultra twardego metalu
w końcu w fotografii budulec aparatu fotograficznego jest najwazniejszy
ja używam tandetnego 5dmk3 i ręce mi opadają jaki to szajs
ale ze robi zdjęcia to go trzymam z litości, zresztą jak bym go sprzedał to kogoś innego bym unieszczęśliwił
I zasada ; jak chcesz lepiej to musisz zrobić krok do tylu bo każdy nowszy aparat canona jest gorszy od poprzednika
także wróć do 1mk1

komisarz ryba
25-07-2015, 15:45
aktualnie mam 1ds2, miałem 1d3. jakość wykonania i materialy okreslilbym jako identyczne.

mazursky
25-07-2015, 15:55
Krok do tyłu raczej nie, obecny mnie zadowala jak na dzisiejsze standardy. Nie goniąc za wysokim ISO myślę, że mark 3 czy 4 byłby miłym akcentem i starczyłby mi na przyszłe 10 lat :) ale skoro są gorsze to wtedy nadaję wątpliwość swoim zrywom na młodszą jedynkę ;)

krolewicz
25-07-2015, 17:20
nie warto się przesiadać na mk3, moim zdaniem różnica nie warta tej kasy, jest sporo plusów poza czysto fotograficznych (nowożytna bateria, mikrokalibracja, licznik zrobionych zdjęć, poprawiona ogólna szybkość puchy) ale w kwestii czysto zdjęciowej, to różnice nie są olbrzymie

mk4 to jest już przepaść, bardzo duża poprawa pod każdym względem (16mpx, duuuzo lepsze wysokie iso, sporo lepszy AF)

piszę to jako były/obecny posiadacz mk2/3/4

RadOs41
25-07-2015, 19:59
... ja używam tandetnego 5dmk3 i ręce mi opadają jaki to szajs ale ze robi zdjęcia to go trzymam z litości, zresztą jak bym go sprzedał to kogoś innego bym unieszczęśliwił...

Jeżeli się zdecydujesz to mogę, z bólem serca, w zamian za tą tandetę 5d3 oddać niezatapialnego 40d... ;) Nie będziesz żałował, a mam jeszcze 20d - gdybyś wolał ... jakoś to przeżyję :)

busz
26-07-2015, 10:21
Jeżeli się zdecydujesz to mogę, z bólem serca, w zamian za tą tandetę 5d3 oddać niezatapialnego 40d... ;) Nie będziesz żałował, a mam jeszcze 20d - gdybyś wolał ... jakoś to przeżyję :)Takich rzeczy nie robi się nawet wrogowi.

RadOs41
26-07-2015, 13:31
Takich rzeczy nie robi się nawet wrogowi.

I za to Was kocham :D

Parchawiec
04-09-2015, 15:45
Witam,
1D Mk IV, na liczniku mam ok 300tys, pierwsza migawka, ostrzy w punkt, body noszone zawsze w plecaku, nic się nie odkleja, materiały niepowycierane, body wygląda dużo lepiej niekiedy niż modele mające na licznikach po 50tys zdjęć. Wydaje mi się, że to kwestia obchodzenia i przechowywania aparatu.
Pozdrawiam