PDA

Zobacz pełną wersję : Err 70

natsta
24-07-2015, 17:19
Mam problem z Canonem 5d mkII. Przy zgrywaniu zdjęć z karty pamięci bezpośrednio przez aparat na komputer, udaje mi się zgrać tylko kilka plików po czym wyskakuje na aparacie komunikat "err 70" i aparat odłącza się od komputera. Podobnie sprawa wygląda przy importowaniu zdjęć z aparatu bezpośrednio do Lightrooma. Udaje się pobrać kilka zdjęć, następnie aparat się odłącza, na wyświetlaczu wyskakuje ten sam komunikat a zdjęcia w Lightroomie oznaczają się jako wadliwe. Próbowałam zgrywać kilka razy, za każdym razem udaje się to z kilkunastoma następnymi zdjęciami i znów ten sam komunikat.
Dodam, że posiadam adapter do CF do którego wkładam karty pamięci SD, zakupiłam już w trybie pilnym normalną kartę CF i sprawa się powtarza. Zdjęcia zgrane na inny komputer funkcjonują normalnie.

Czy może to wynikać z przybrudzenia styków w slocie CF i wystarczy samo ich wyczyszczenie czy też mogę się spodziewać większego problemu? Czy spotkał się ktoś z Was z taką sytuacją?
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. W internecie (również na stronach anglojęzycznych) nie udało mi się nic na ten temat znaleźć.

Obawiam się, że problem ze slotem może oznaczać, że zdjęcia, które zrobię mogą zostać źle zapisane na karcie, aczkolwiek patrząc na zdjęcia wykonane na próbę dzisiaj, nie zauważyłam żadnego problemu.

becekpl
24-07-2015, 17:20
skoro na inny komp nie ma problemu to chyba twoj komp ma problem a nie aparat
tak na logike

natsta
24-07-2015, 17:23
na inny komputer zgrywałam z wewnętrznej karty SD przez slot w komputerze, jak zgrywam bezpośrednio z aparatu jest problem niezależnie od komputera.

becekpl
24-07-2015, 17:29
zmien kabel

jelcyk
27-07-2015, 08:26
Czy może to wynikać z przybrudzenia styków w slocie CF i wystarczy samo ich wyczyszczenie czy też mogę się spodziewać większego problemu?

Problem ze stykami nigdy nie wiaze sie z ich zabrudzeniem - zazwyczaj z pogieciem lub wylamaniem. Sama nic nie zrobisz - nawet , jak ktorys pin jest wygiety, to nie da sie go wyprostowac bez demontazu calego gniazda ( a i po demontazu czesto takze nie). Jak wszystkie piny sa ok, to usterka lezy gdzies, niestety, glebiej.

adawro
27-07-2015, 08:50
Obstawiam, że winny jest adapter CF-SD.

becekpl
27-07-2015, 08:54
zobaczymy
jak to na Nie wiesz? Zapytaj.pl (http://www.zapytaj.pl)
pytasz i znikasz

mkamelg
27-07-2015, 13:36
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. W internecie (również na stronach anglojęzycznych) nie udało mi się nic na ten temat znaleźć.

Za wszelką powiadasz?

Canon Professional Network - EOS Error codes and messages (http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/camera_settings/eos_error_codes_and_messages.do)

Err 70

Description: A malfunction with the images has been detected.

Resolution: Turn the power off, then remove and re-install the battery. Then turn the power on again.

Rozwiązanie: Wyłącz zasilanie, usuń i zainstaluj ponownie baterię. Następnie włącz ponownie zasilanie.

https://www.youtube.com/watch?v=1E8W-yPoR4I

I was getting this error when trying to download pictures with EOS Utility 2. It would stop with Err 70 after some 13-14 pictures. Turned out that the problem was caused by Lightroom. I have shut it down and all was ok.

Otrzymywałam ten błąd kiedy próbowałam zgrywać zdjęcia za pomocą EOS Utility 2. Zgrywanie kończyło się z błędem Err 70 po jakichś 13-14 zdjęciach. Okazało się że problem powodował Lightroom. Zamknęłam go i wszystko było OK.

Miała otwarte obydwie aplikacje i jedna z nich zakłócała pracę drugiej.

'Clear all camera settings' fixed it for me.

'Kasowanie nastaw aparatu' załatwiło dla mnie sprawę.

Tallyn's Pro Photo: Canon Error Codes Revealed (http://tallyns.blogspot.com/2009/10/canon-error-codes-revealed.html)

I went to my local canon repair shop to find that one of the pins that connect card to mother board was bent and needed to be fixed also had blown fuse..

Poszedłem do mojego lokalnego serwisu zajmującego się sprzętem Canona aby dowiedzieć się iż jeden z pinów łączących kartę (chyba miał na myśli czytnik kart?) z płytą główną był zgięty i wymagał naprawy, miałem także przepalony bezpiecznik..