PDA

Zobacz pełną wersję : Problem lampa Youngnuo 600EX-RT

myszaex
20-07-2015, 14:18
Witam. Mam pewien problem z lampą Youngnuo 600EX-RT. Kupilem lampę tydzien temu, ide na wesele. pare fotek pocykanych i pojawił się problem. pojawiła się jakaś ikonka na srodku ekranu(myśłe że jest to przegrzanie się lampy no ale jak to jest mozliwe jak lampa zrobiła parę zdjęc i na słabej mocy.) Dioda miga na czerwono niebiesko. Nie mozna wejśc do menu bo od razu pojawia się ikonka z błędem na ekranie lampy Doiłączam zdj. z tym co pokazuję się na ekranie.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://images.tinypic.pl/i/00685/t3e1oauir632.jpg)

RAW
20-07-2015, 18:28
Cześć, jakieś 2 tygodnie temu też kupiłem tę lampę ale nie mam żadnych problemów, często błyskam pełną mocą. Spróbuj zaktualizować soft tej lampy, obecnie aktualny jest w wersji 1.8.3.
Link: Yongnuo Photographic Equiment Co., Ltd (http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=351)

Sezamek
20-07-2015, 19:16
https://www.youtube.com/watch?v=HC94rX8h08o

Problem znany, chodzi o przegrzewanie się lampy (a raczej o to, że soft tak myśli). Z tego co wyczytałem, bo też się do niej przymierzam, to lampa jest do wymiany gwarancyjnej. Jeśli możesz podaj numer seryjny, niby te pierwsze wersje (jedynka z przodu?) tak miały i niby mieli to poprawić w aktualnych produktach (trójka wzwyż).

myszaex
20-07-2015, 20:41
Oprogramowanie aktualne jest. numer seryjny zaczyna się od 6.

bonesowy
20-07-2015, 23:27
Witam,

ja mam inny problem z tym samym modelem YN. W zasadzie od początku słychać bardzo piszczący dźwięk w miejscu, gdzie znajdują się baterie.
Lampa sama z siebie pracuje prawidłowo. Dźwięk słychać jedynie w momencie, kiedy występuje totalna cisza i moim zdaniem to troche przeszkadza w pracy.
W serwisie (sprzedawcy) powiedzieli mi, że YN zdaje sobie sprawę z tego problemu i jest to przetwornica, która po jakimś czasie użytkowania i tak zaczyna wydobywać ten dźwięk i nie wpływa to na funkcjonalność lampy. W zasadzie zostałem poinformowany, że nie ma rozwiązania dla tego problemu przez YN.

Proszę o poradę, co byście zrobili na moim miejscu i najważniejsze, czy mieliście podobne problemy w przeszłości.

Lampa jest na gwarancji.

PS YN pobiera energie baterii w czasie gdy sa prawidłowo włożone do lampy, prawie do 15-25 procent mocy. Po obróceniu 2 baterii na drugą stronę, by odciąć obwód, zauważyłem że trzymaja się w granicach 75 procent po jakimś czasie braku użytkowania.

slavek_g
21-07-2015, 09:24
Faktem jest, że ta lampka na pełnej mocy po jakimś czasie potrafi się zagrzać i przez dłuższy czas pokazuje że jest przegrzana a akumulatorki po wyjęciu z lampy są wręcz gorące.
Natomiast ja mam nieco inny problem. Na ostatnim przyjęciu weselnym zauważyłem, że mimo iż pracowałem w trybie manualnym zarówno na lampie jak i na aparacie (zadana stała siła błysku i stałe parametry w aparacie) to lampa raz na kilka(dziesiąt?) błysków potrafiła odpalić pełną mocą.
Czy to też może być kwestia softu?

adamm
22-07-2015, 10:50
myszaex, to od przegrzania.

Ja mam z numerem seryjnym zaczynającym się od 6XXXXX, czyli niby bez tego problemu jak pisali koledzy powyżej.
Oprogramowanie z 2014-12-15. Nie wgrywałem tylko taka już była.

W warunkach "studyjnych" też czasami potrafiła się wyłączyć po kilkudziesięciu strzałach w krótkim odstępie czasu. Baterie wtedy są bardzo gorące.

Czytałem instrukcję z oryginału Canona 600 i nawet oryginał ma tam napisane że (jeśli dobrze pamiętam) po około 20 zdjęciach w krótkim odstępie czasu lampa może się wyłączyć ze względu na temperaturę.

O ile lampa nie była nigdzie gorąca to gorące były tylko baterie. Wydaje mi się że to one mogą rozgrzewać jakiś czujnik.
Spróbuj na innych aku. Ja używam czarnych Eneloopów i było dobrze.

PS YN pobiera energie baterii w czasie gdy sa prawidłowo włożone do lampy, prawie do 15-25 procent mocy. Po obróceniu 2 baterii na drugą stronę, by odciąć obwód, zauważyłem że trzymaja się w granicach 75 procent po jakimś czasie braku użytkowania.

?????????
A nie lepiej jak nie jest używana wyjąć całkiem baterie?
Przynajmniej zapobiegnie się zniszczeniu w przypadku wylania którejś baterii.

Pozdrawiam
adamm

bonesowy
22-07-2015, 15:04
?????????
A nie lepiej jak nie jest używana wyjąć całkiem baterie?
Przynajmniej zapobiegnie się zniszczeniu w przypadku wylania którejś baterii.

Pozdrawiam
adamm

Prawda, ale skleroza i lenistwo biorą górę.