Zobacz pełną wersję : awaria lampy (?)
mam nową lampę i długo się nią nie pocieszyłem :(
zrobiło się coś takiego, że zamiast dać przedbłysk do pomiaru, lapa błyska sobie pełną mocą, po otwarciu migawki już nie ma siły uderzyć.
wali pełną mocą również wtedy gdy chce dać swiatło pilota (szybkie słabe błyskanie do oglądania rozkładu cieni) i przy wciskaniu * do blokady ekspozycji błysku.
może ktoś z Was zetknął się z takim problemem... ciągle liczę na to że wszystko jest ok i tylko ja coś zchrzaniłem :(
A moglbys podac co to za lampa bo, patrz jaki pech, akurat nam sie szklana kula zepsula :roll: .
hmm... sądzę że lampa to lampa.
to 420 ex
dziś jeszcze jadę ją ztestować z innym aparatem bo może tam tkwi problem
a masz jakiś pomysł?
Nie dokońca lampa to lampa.
Jak miałem 380EX to błysk pilota był pełnym błyskiem, który rozładowywał kondensator do zera i lampa ponownie się ładowała i zapalała kontrolkę gotowości.
W 430EX pilot jest delikatnym błyskiem, przy którym nawet nie gaśnie lampka gotowości do strzału.
Tak więc są różne lampy o róznej konstrukcji.
hmm... sądzę że lampa to lampa.
to 420 ex
dziś jeszcze jadę ją ztestować z innym aparatem bo może tam tkwi problem
a masz jakiś pomysł?
420 EX zawsze wali pilotem z pelnym blyskiem. By blyskala stroboskopowo do podgladu rozkladu cieni musisz uzyc przycisku podgladu glebi ostrosci (i bodajze lampe na slave przelaczyc ale dokladnie nie pamietam).
Czy prawidlowo daje przedblysk do pomiaru to wez sobie tryb Tv lub M, synchronizacje na druga kurtyne , czas 1 lub 2 sekundy i strzel zdjecie - wtedy wyraznie zobaczysz czy najpierw da przedblysk pomiarowy a potem blysnie na zamkniecie migawki.
I wlasnie lampa to nie lampa, 430EX, 550 i 580 maja CF ktorymi mozesz sterowac wlasnie niektorymi z funkcjonalnosci, 420,380 to niekonfigurowalne urzadzonka ktore dzialaja tak jak zostaly wyprodukowane.
Sigmy jeszcze inaczej, Metze jeszcze inaczej - wszystko zalezy od stopnia skomplikowania obslugi, mozliwosci lampy i jej konfigurowalnosci.
Dlatego przy opisie problemu nalezy jak najdokladniej opisac jakiego rodzaju sprzetu problem dotyczy.
Mi sie wydaje ze tu problem tkwi w tym ze wczesniej miales inna lampe, ktora nieco inaczej funkcjonowala i masz inne przyzwyczajenia a 420EX ktora obecnie masz jednak jest sprawna.
420 EX zawsze wali pilotem z pelnym blyskiem. By blyskala stroboskopowo do podgladu rozkladu cieni musisz uzyc przycisku podgladu glebi ostrosci
pokręciłem terminy, miałem na myśli właśnie stroboskop
(i bodajze lampe na slave przelaczyc ale dokladnie nie pamietam).
dokładnie tak
Mi sie wydaje ze tu problem tkwi w tym ze wczesniej miales inna lampe, ktora nieco inaczej funkcjonowala i masz inne przyzwyczajenia a 420EX ktora obecnie masz jednak jest sprawna.
niestety się mylisz
a więc pozostaje mi serwis :(
tak czy siak, dzięki za rady :)